Pitanje oko drivera (oko zakona)

poruka: 28
|
čitano: 3.720
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Ovako ekipo prvo isprika adminima ako je tema stavljena na krivo mjesto!

No ovako danas sam kupio toshibu satellite

Toshiba Satellite C55-A-164

za moje potrebe laptop je i vise nego super! (makar za te novce ne mozes ocekivat nesto extra)

Naime sad imam jedno pitanje!

Dali sam ja po zakonu morao dobiti neke drivere makar je laptop bio free dos ili ih moram sve skidat sa toshibine web stranice (a ima ih hrpa)!
Mislim nisam jos instalirao windows ali planiram sad kroz koju minutu pa pitam!

Kresimir
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Pitanje oko drivera (oko zakona)
keki kaže...

za moje potrebe laptop je i vise nego super! (makar za te novce ne mozes ocekivat nesto extra)

Dali sam ja po zakonu morao dobiti neke drivere makar je laptop bio free dos ili ih moram sve skidat sa toshibine web stranice (a ima ih hrpa)!

Htio sam napisati neki bezobrazan post,ali sam skužio da to nije lijepo od mene pa ću napisati samo : Ne.

Proizvođač ne mora dati drivere uz svoj laptop.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
13 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
keki kaže...

Htio sam napisati neki bezobrazan post,ali sam skužio da to nije lijepo od mene pa ću napisati samo : Ne.

Zahvaljujem se na odgovoru i na suzdrzavanju!

Kresimir
14 godina
zerocool12 kaže...

....Svejedno jako bezobrazno od "Tobiše" što nije poslao drivere!

16 godina
neaktivan

Trebao si dobiti instalacijski disk sa driverima. Što zakon kaže o tome pojma nemam, ali to inače ide u paketu sa laptopima.

Ne bih previše gnjavio s time ako driveri koje si našao na internetu rade kako treba. Ja sam imao jedan slučaj sa HP-ovim laptopom koji je isto tako došao gol iz trgovine i za kojega službeni driveri sa HP-ovih stranica nisu radili (!!), nego sam nakon mnogo muke kasnije pronašao neke beta drivere na nekom HP-ovom indijskom ftp serveru koji su radili.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
13 godina
neaktivan

Ma na toshibinoj str ima hrpa drivera tako da imam sta skidat sad!

Sve u svemu hvala vam na odgovorima!

Kresimir
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
keki kaže...
Dali sam ja po zakonu morao dobiti neke drivere

Jedino ako na kutiji piše da pakiranje sadrži uz laptop i disk sa driverima. Ako ne piše, ne.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
15 godina

keki

- Zašto bi stavljali drivere uz laptop?

- Po meni nema potrebe, jer ti driveri vjerojatno ne bi bili zadnje verzije dostupne.

- Imaš doma valjda još neki PC ili odeš do frenda, sa stranice proizvođača skineš

zadnje drivere i BIOS (ukoliko postoji noviji), snimiš na USB, prekopiraš na laptop,

instaliraš i to je to.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------

0 1 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...

Trebao si dobiti instalacijski disk sa driverima. Što zakon kaže o tome pojma nemam, ali to inače ide u paketu sa laptopima.

Ne bih previše gnjavio s time ako driveri koje si našao na internetu rade kako treba. Ja sam imao jedan slučaj sa HP-ovim laptopom koji je isto tako došao gol iz trgovine i za kojega službeni driveri sa HP-ovih stranica nisu radili (!!), nego sam nakon mnogo muke kasnije pronašao neke beta drivere na nekom HP-ovom indijskom ftp serveru koji su radili.

Nije TREBAO dobit, i to INAČE ne ide u paketu s laptopima.

Ako je lap model sa predinstaliranim Winsima onda je sve već na njemu spremno ili dolazi na DVD-u.

A ako nije...onda neki daju drivere neki ne. A i oni koji ih daju vrlo često to budu samo npr za Win8 (od kojih BTW neki tu i tamo ne pašu za Win7) i slično.

Ali poanta je da zakonska obaveza ne postoji, kao što nije točno ni da to u pravilu "inače" dolazi u paketu.

S nekim da, s nekim ne.

A što se tiče HP-a...na prilično respektabilnom broju novih instaliranih HP laptopa nije mi se nikad dogodilo da mi službeni HP driver nije radio, pod uvjetom naravno da je bio ta točno taj model i, VRLO BITNO, podmodel i naravno da ja instaliram službeno podržane Windowse za taj određeni model. Ali mi se zato dogodilo više od nekoliko puta da sam čovjeku prodao HP laptop za koji u trenutku instalacije još uopće nije postojala HP support stranica kao ni driveri ni išta slično, za bilo koju verziju Winsa, pa kada bi nakon možda mjesec ili dva, ili tri ponovno prodao takav model onda bi sve bilo uredno online. To se naravno događalo s novim modelima.

U takvim i sličnim slučajevima najjednostavnije je, potražiti drivere preko Hardware Idsa, ili jednostavno Google i nada da je već netko imao takav problem i da je podijelio linkove. Ali ovo prvo riješenje je uvijek vrlo učinkovito, a ponekad i brže riješenje.

ALi da bi bilo ok da se sa svakim laptopom dostave i driveri za barem jednu ili dvije posljednje verzije Windowsa - to se slažem. Jer zašto bi itko morao imati drugi uređaj za na net, pa nalaziti drivere i slično.

U onako nekom kompromisnom riješenju - barem da uz uređaj dolaze driveri za LAN i WLAN ako već ne sve ostalo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2014 10:00 (miki1981).
13 godina
neaktivan

Ah, muke s driverima (pogotovo za mrežnu), razlog broj dva zbog kojeg sam odustao od Windowsa.

A što kaže Microsoft? Ako si po zakonu platio njihov operacijski sustav možda imaju neko jednostavnije rješenje?

17 godina
neaktivan

HP recimo ima neki običaj da uz neke svoje laptope ne isporučuje drivere,također prilikom instalacije drivera sa HP-ove stranice oni jednostavno - ne rade. Tako da na kraju se kombiniraju driveri od nekoliko laptopa da bi to radilo, najčešće je problem sa driverima za wlan karticu i grafu.

Uglavnom, seronje su što nisu isporučili drivere na CD-u, hebo ga pa CD košta 2 kn.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Gotovo nijedan brand više ne daje medij sa OSom ili Driverima.

Prođe mi na tjedan bar 30 laptopa koje vadim iz kutije i nijedan nema medij.

Jedino ko je imao zadnje su bili ASUS i ACER i to su bili manuali ili neke gluposti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Bulldozer kaže...

Gotovo nijedan brand više ne daje medij sa OSom ili Driverima.

Prođe mi na tjedan bar 30 laptopa koje vadim iz kutije i nijedan nema medij.

Jedino ko je imao zadnje su bili ASUS i ACER i to su bili manuali ili neke gluposti.

Pa baš to. Također mi prolazi dosta laptopa kroz ruke, i ne sjećam se kad sam zadnji put vidio drivere u nekom, ne vidim čemu čuđenje jer se s tom praksom prekinulo prije 4-5 godina.

A što se tiče drivera, nikad nisam imao problema s driverima za Windowse 7, 8, sve bi uvijek uredno skinuo i uredno bi radilo. A to da ih ima puno, nema. Samo treba znati koje treba skinut.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2014 14:09 (lllnuclearlll).
14 godina
protjeran

Inače kupujem svake godine laptop pa ti mogu reći.

2008 godine sam zadnji put dobio medije uz prijenosnik.

Bio je to DELL Studio 1537 i dobio sam jednu ko malu futrolicu di je bio posebno OS, posebno driveri, posebno cyberlink apps i još dvd sa dellovim apps

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
keki kaže...

..

- nisi, jer zakon (tj zakonodavac) uopće ne razmišlja o notebooku i driverima. Nasuprot tomu, dobio si bezvezan komad papira s uputama kako se strujni kabel spoji u utičnicu koje moraju biti na HR. Smješno-tužno.

- PC, kupnja, instalacija.. itd, predpostavlja neko osnovno znanje, pa i to dali driveri (danas) dolaze uz neki model. Pitaš trgovca, otvoriš kutiju i vidiš.

- S predinstaliranim OSom, obično dođe i soft za izradu medija (ostalo je tvoja odgovornost).

- Trgovac može osigurati driver, tj sama narudžba distributera za tržište je takva da specificira što sve želi, npr adapter za struju, torbu... pa i driveri, ali to poskupljuje za 12centi..

- Driveri postoje, korisnik bi morao biti dovoljno informiran kako do odgovarajućeg drivera doći.

- korisnik koji ne zna, često ima problema s instaliranjem, pa čak i kad pribavi odgovarajući driver. Dovoljno je da npr driver nije certificiran ili da nema setupa koji bi sve obavio klikom 'next'. Takav korisnik nebi trebao sam nabavljati računalo i instalirati OS.

- korisnik može PRIJE kupnje pitati bilo što (gnjaviti trgovca), googlati.. ponekad je za odabir modela bitna garancija, ponekad torba+miš, boja.. zašto ne i taj detalj ako je nekom korisniku to važno. Ima modela koji dolaze sa svim potrebnim driverima.

edit: ispustio najvažnije..  instaliraj željeni OS, 90% će raditi outofbox, jedina komponent koja je bitna je mreža, nakon spoja na net, ostalo sistem obavi sam, 99%... tako da vjerojatno ni ne trebaš driver, osim možda mrežni.

Bobobo-bo Bo-bobo kaže...

..

A što kaže Microsoft? Ako si po zakonu platio njihov operacijski sustav možda imaju neko jednostavnije rješenje?

- Kakve veze ima MS? Korak dalje, kupi neku igru, CoD-Cryzu i od njih tražiš drivere za miša, VGA i printer?

- postoji logo, postoji recommended... ostalo je tvoj izbor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2014 18:00 (ihush).
13 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

keki

- Po meni nema potrebe, jer ti driveri vjerojatno ne bi bili zadnje verzije dostupne.

- Imaš doma valjda još neki PC ili odeš do frenda, sa stranice proizvođača skineš

zadnje drivere i BIOS (ukoliko postoji noviji), snimiš na USB, prekopiraš na laptop,

instaliraš i to je to.

Evo vidim da je proslo dosta vremena ali cu svejedno odgovorit!
Sve sam super uspijesno rijesio i svi driveri funkcioniraju super!

Nego mene nisu jasne neke stvari druge!
Recimo bilo bi pametno da proizvođać stavi negdje neku oznaku i da bude malo logicnosti!
Jer recimo za mreznu sam se namucio postoje tri drivera,a posto je unutra intelov chipset isao sam logikom skidat od intela driver.
A na kraju se ispostavilo da je atheros,pa recimo za zvuk ima tri drivera i ja bas pogodim treci,pa za touchpad pa za blutetoth itd itd....
A kad sam nazvao toshibinu tehnicku podrsku javila mi se zenska koja prica pola hrvatski pola francuski 80% toga ju nisam skuzio a sa time i ne zna engleski! (da je bar znala engleski)!
Jedino sta sam je shvatio je to da mi govori "gospodin pa vi imali na nasoj internetu sve drivere za svoj laptop" pa reko gospođu u tom i je problem kad ih ima i viska i ne znam koji su uredu!
Mislim da kad je onaj filter na toshibinoj web stranici za pretrazivanje tako ljepo napravljen moras pisat model seriju laptopa sve sve sve onda bi bilo i uredu da ubace samo odgovaracuje drivere a ne po 3 ili 4 razlicita drivera pa ti pogađaj. Sva sreca pa uspio dobit covijeka u toshibi koji mi skratio vrijeme i rekao koje da drivere skinem.
Ali recimo to je jedan veliki minus za toshibu oni izbacuju 3 drivera za mreznu zvucnu itd itd pa ti pogađaj a odabrao si u trazilici određeni laptop!
Jer ako je odaberem Model seriju i serijski broj laptopa i os onda ocekujem drivere za taj laptop i bog!

Eto tolko od mene,oprostite ako post ima greska (msm u kojoj rijeci ili interpunkciskom znaku jer prosla su tri sata ujutro).

Pozdrav

Kresimir
17 godina
keki kaže...

proizvođač mora osigurati sve za svoj proizvod, npr garanciju, rezervne dijelove.. u to spada i driver (u IT branši, software). Kao i vrijeme supporta koje se broji od prestanka proizvodnje/prodaje.

-nešto sasvim drugo je konkretan driver, tj koji OS. Ono što se reklamira to se i dobije. Ako vidiš da npr reklamiraju taj model s npr winXP tad moraju imati i odgovarajući driver, uobičajeno za nove postoji samo za win8. Zakon također ne određuje da ti mora dati driver na nekom mediju, tj imaš internet, download. Dakle to nije ovabeza proizvođača (ali je lijepo ako daju na mediju, to je nekad bilo normalno, ali nije bilo raširenog ADSLa..).

Dakle, što se reklamiralo (na polici), to si i dobio. Zakonski ništa više ne možeš tražiti. Druga priča je sam trgovac (distributer) jer on zapravo od proizvođača naručuje robu (sve) pa do tog da je npr torba uključena, garancija itd. dio može biti i driver-DVD i sl. Kao što neki trgovac može tebi kao kupcu snimiti DVD s driverima (ali nema obavezu i postoji pravno-licenčni problem, tj ti imaš pravo downloada, ali nitko nema pravo distribucije ničega bez odobrenja vlasnika, tad bi trgovac postao distributer... ali on već je distributer i ima ugovor s proizvođačem.. tako da je tu zakon polovičan, može, ne mora a možda i ne smije.).

Pošto si kupio računalo s predinstaliranim freedosom, nikakav driver za bilo koji drugi OS ne možeš zakonski tražiti. Obrnuto, da postoji miš, printer, igra.. bilo što što se reklamira kao freedos kompatibilno moralo bi raditi natom OSu, ali ne mora ni na jednom drugom. Tad bi za taj (hipotetski) nepostojeći printer (bilo što) mogao tražiti i zakonski dobiti driver, jer bi to tad bila obaveza proizvođača hardwarea (osim u slučaju isteka garantnog+support perioda kad opet ta obaveza nestaje..).

edit: pozitivna trgovačka praksa (poželjno) bi bilo da trgovac (distributer za lokalno tržište) osigura sve za svoje kupce, pa tako i potrebne drivere, možda i helpdesk itd ali to kod nas zanemaruju. to nije stvar samog proizvođača nego više distributera i odnosa, 'pristojnosti' prema kupcu.

btw, računalo nije sladoled. Potrebno je predznanje, kao i podatak da još nikad nisi instlairao windows. To te ''otkriva'' kao početnika, kasnije shvatiš taj IT-PC svijet i ne čudiš se pravilima igre, odnosno ne tražiš neki zakon na koji bi se možda pozvao, nego se snađeš za konkretno rješenje, npr driver... (pogledaj druge teme, npr hp, dell, driveri obično u naslovu tražim driver ili nema drivera i sl. ...)

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 12:52 (ihush).
12 godina
neaktivan

Pokrenes PCWizard, on ti pokaze sve dijelove i skidas...

13 godina
neaktivan

evo kolega je kupio laptop i ja mu instalirao windows 7 (znaci bez os-a) i ja krenem u potragu za drivera a on meni pa dobio sam cd i gle ono fkt dobio cd sa driverima!

Kresimir
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

I da dođe CD sa driverima ne koristim ga kad su novije verzije na proizvođačevoj stranici pa jednostavno sve skinem od tamo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Alkaline kaže...

I da dođe CD sa driverima ..

sve rjeđe.. pogotovo s notebookovima (i freedosom, to čak nije slučajno).

-ali jednako je odgovoreno gore.. ako je to nekome bitno, vidjeti/pitati/gnjaviti trgovca prije kupnje.. (zato se sad keki 'čudi')..

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.7.2014 13:53 (ihush).
13 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

keki

instaliraš i to je to.

Pa recimo zivimo u Hrvatskoj  u 2014 godini i jos u nekim mjestima nije dostupan adsl eto to je recimo jedan od razloga.

Nemaju svi ljudi po dva pc tj laptopa ili jedno i drugo!

A onda bi se mogli bar potruditi poboljsati onaj search jer ako upisem model seriju laptopa i izaberem os onda hocu i te drivere a ne da mi izbaci 3-4 drivera za mreznu wifi....

Ne znam zasto ljudima ne pojednostave ako nista neka ovaj search poprave.

A vi ste mene skroz krivo skuzili....

Nije meni problem skinuti drivere sa toshibine str samo da ne moram onda pogađat drivere!

Eto sve u svemu hvala svima od odgovorima i na utrosenom vremenu u ovu temu!

Molim admine neka zatvore temu!

Kresimir
17 godina
keki kaže...
...

A vi ste mene skroz krivo skuzili....

Nije meni problem skinuti drivere sa toshibine str samo da ne moram onda pogađat drivere!

..

Molim admine neka zatvore temu!

-ali ti nisi skužio, proizvođač to ne radi slučajno (radi namjerno), jer bi traženje drivera moglo biti jednostavno, ali zbog interesa (obostrano, proizvođača i glavnog partnera tj MSa) je komplicirano. npr model koji prodaju s win8 je identičan, (namjerno) otežaju pronalaženje drivera za model bez OSa, kao i za stariji OS kao win7-xp-linux..

-zato korisnik mora biti snalažljiv, tj nešto znait o PCju.. ako je početnik tad ne treba sam to raditi počevši od same kupnje-izbora, dal je to PC, auto, meso za ćevape.. pravilo je isto samo su možda posljedice drugačije ('muka')...

-btw, teme se ne zaključavaju bez konkretnijeg razloga, se služe samo tebi...

17 godina

bilo bi lijepo da stave cd sa driverima uz laptop. iako poslije nekog vremena nebi bili najfriškiji , svejedno malo tko mijenja drivere a poštedili bi ljude muke skidanja i pogađanja drivera ako ima muti izbor kao što je slučaj sa wifi. osim toga dosta ljudi ni nezna šta sve od drivera treba skiniti.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Harold kaže...

bilo bi lijepo da stave cd sa driverima uz laptop. iako poslije nekog vremena nebi bili najfriškiji , svejedno malo tko mijenja drivere a poštedili bi ljude muke skidanja i pogađanja drivera ako ima muti izbor kao što je slučaj sa wifi. osim toga dosta ljudi ni nezna šta sve od drivera treba skiniti.

{#}  And again: drivere za Free DOS ima instalirane. Apropo drivere za Windows - ako ih sam instaliraš ,vjerojatno si toliko geek pa znaš gdje ćeš ih naći. {#}

End Of Story

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2014 21:08 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...
Harold kaže...

{#}  And again: drivere za Free DOS ima instalirane. Apropo drivere za Windows - ako ih sam instaliraš ,vjerojatno si toliko geek pa znašgdje ćeš ih naći. {#}

End Of Story

ajde...{#}{#}

11 godina
neaktivan

a kako da skines drivere ako ti ne prepozna mrežnu,wireless ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Borko_00 kaže...

a kako da skines drivere ako ti ne prepozna mrežnu,wireless ?

ihush kaže...
...

-zato korisnik mora biti snalažljiv, tj nešto znait o PCju.. ako je početnik tad ne treba sam to raditi počevši od same kupnje-izbora, dal je to PC, auto, meso za ćevape.. pravilo je isto samo su možda posljedice drugačije ('muka')...

...

-svi teh.podaci su dostupni, umjesto da samo gledaš/pitaš npr koliko ima RAMa ili VGA.. možeš vidjeti/pitati i koja je LAN/WLAN kartica. Kad imaš mrežni driver ostalo je lako..

-postoji cca 5 mogućih (realtek, broadcom, artheros, intel..) i ugl mora pisati na računalu-kutiji itd., problem je samo što su juzeri nesnalažljivi (da ne upotreijebim teže riječi), dok istovremeno znaju kako doći do potrebnih crackova za igre.

-dobar dio HWa je prepoznat/supportan outofbox, tako da ponekad ni ne treba unaprijed 'brinuti' (naravno ako je već računalo bilo s nekim OSom, tad je bolje prije provjeriti i poskidati potrebno pa tek tad format-install.). Poželjno je imati i neki liveboot medij (DVD-CD-USB...) npr linux ili miniPE, popularan Hirens i sl. Tad su svi problemi 99% rješivi trenutno, tj bootneš i vjerojatno vidiš HW.. (koji vjerojatno radi, pa u slučaju da treba nešto skidati tako se spasiš). To je daleko korisnije nego držanje parstotina serija s YT i ostalih installova koje se uvjek mogu nabaviti ako je potrebno. Tu govorim o cca 5kom DVDa s kojima praktički ne postoji nerješivi problem..

-Ovo bi trebao biti forum ZA ONE KOJI NEŠTO ZNAJU ILI ŽELE ZNATI! Dok na coolinarki žele samo kliknuti 'next', za njih su npr DriverGenius i sl. smećasti/nepotrebni utilsi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice