Umrežavanje više računala WLAN/LAN

poruka: 8
|
čitano: 10.954
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Naime, imam jedan problem. Želim umrežiti 3 računala (dva stolna i jedan laptop) radi igranja Counter Strike-a na kučnom serveru.  Za sada sam to uspio samo sa dva računala preko LAN kabla.

Izradio sam shemu kako bi me lakše razumjeli (nalazi se uz poruku).

E da, i nešto sam zaboravio napomenuti, želim sva 3 spojiti preko WLAN-a.

shema shema
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.7.2011 20:49 (karburator).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Umrežavanje više računala WLAN/LAN

a mislim da ti treba spliter za LAN
i onda laptop isto spojiš žično al nisam siguran tak da ono
ili probaj složit wlan mrežu spojit sa oba LAn mreže
desni klik Povezivanje mostom 

15 godina
neaktivan
karburator kaže...

Naime, imam jedan problem. Želim umrežiti 3 računala (dva stolna i jedan laptop) radi igranja Counter Strike-a na kučnom serveru.  Za sada sam to uspio samo sa dva računala preko LAN kabla.

Izradio sam shemu kako bi me lakše razumjeli (nalazi se uz poruku).

E da, i nešto sam zaboravio napomenuti, želim sva 3 spojiti preko WLAN-a.

I gdje je tu problem? Jesi li vec radio s wirelessom na SX763? Sva racunala opremi wireless stickom, na modemu ukljuci wireless, namjesti SSID, ukljuci SSID broadcast (moj SX763 ga je po defaultu imao iskljucenog), stavi WPA2 PSK zastitu i jedinstveni key, na racunalima pronadi mrezu ciji SSID odgovara onome koji si ti namjestio, odaberi WPA2 PSK zastitu u konfiguracijskom diajlogu wireless sticka te upisi key koji si upisao na routeru, spoji se na router i to ti je to.

Mogu ti pomoci pokazati gdje je sto u konfiguracijskom dijalogu modema (buduci da posjedujem isti), sto se stickova tice tu ti ne mogu napamet pomagati, ali nije to nekakva znanost, snaci ces se.

Dakle, kad se ulogiras na modem prebaci se na tab Advanced settings pa lijevo klikni na Wireless Network. Tu ces ukljuciti Wireless network, ukljuciti SSID broadcast te eventualno promijeniti SSID. Dalje klikas na Encryption & Authentication, tu odabires WPA2-PSK i upisujes pre-shared key. To ti je to. Sa modemom si zavrsio.

P.S. uvijek sve potvrduj pritiskom na OK prije nego se prebacis na drugi tab.

P.P.S ocito, ako jedan od stickova ne podrzava WPA2-PSK enkripciju, morat ces koristiti neku koju svi podrzavaju. Nadaj se samo da ti se netko nece zakaciti na wireless zato sto koristis inferiornu enkripciju. To bi se dalo malo ublaziti MAC filtriranjem, ali necu sada komplicirati.

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.7.2011 21:20 (rustweaver).
15 godina

reci prvo kako ih zelis spojit:

• sve LAN kablom,
  • sve bezicno (WLAN) ili
  • kombinacijom LAN (stolna racunala) + WLAN (laptop)

ono sto spajas kablom samo ustekas u router i netreba ti dodatnog podesavanja, ono sto spajas wlan moras u routeru podesit wlan postavke, stavit zastitu da se netko neovlasten nemoze spojiti (taj tvoj router t-comovci vec 2god isporucuju sa vec postavljenom WPA2-PSK zastitom tako da vjerovatno niti to neces morat nista podesavat)

jedino sto moras pazit da ti SVE wireless kartice podrzavaju WPA2-PSK.... u slucaju da samo i jeonda ne podrzava, moras stavit slabiju zastitu - WPA ili cak WEP

dalje...

na windows 7 ces mozda morati u "Network and Sharing Center\Advanced sharing settings" postaviti

• Turn on network discovery
  • Turn on file and printer sharing
  • Enable file sharing for devices than use 40- or 56-bit encryption
  • Turn off password protected sharing

dalje...

za vrijeme lan igre treba iskljuciti firewall na game server racunalu (ili mozda cak na svim racunalima).. drugo rijesenje je u firewallima pootvarat portove potrebne za igru koju ce te igrati!

...ako ti treba nesto dodatno pojasnit javi se!

EDIT: vidio sam da zelis sve spojiti WLAN pa sam malo prepravio post!

Tko se zadnji smije, nije skužio!
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2011 0:30 (sisko93).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bok ljudi, želim umrežiti laptop i PC da mogu razmjenjivati datoteke na njima i koristiti printer zajednicki. Laptop ima wifi, a PC LAN. Ruter je od t-coma s WPA2-PSK zaštitom. Internet radi bez problema, ruter ima wlan i lan. Laptop je spojen WLAN, a komp LAN

Slijedio sam upute sa http://www.howtogeek.com/howto/windows-7/share-files-and-printers-between-windows-7-and-xp/, oba imaju isti homegroup, na Network and Sharing Cenar - Change Advanced Sharing settings; Turn on network discovery, file and printer sharing, turn off password protected...bla bla

E sad problem je sto sa laptopom (BlackStorm-PC) mogu vidjeti i otvoriti folder na PC (Branchy-PC), a sa PC kad probam to isto napraviti sa folderom recimo "Downloads" na laptopu, dobijem poruku na slici u prilogu..

Sve sam isto podesio na laptopu i PC-u i oba imaju windows 7...

Da li to ima veze s činjenicom da su oba korisnička accounta Administratorska?

Help

slika1 slika1
slika2 slika2
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2012 12:18 (Silvertiger).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Silvertiger kaže...

..Da li to ima veze s činjenicom da su oba korisnička accounta Administratorska?

..

name: Administartor ili admin acc s imenom usera (admin pravima) kao MaliPerica koji je admin?

- na računalu moraš kreirati usera s određenim pravima, samo user može u std. mrežu (zaštita). Dakle, na oba računala trebaš imati npr MalogPericu s istim passom.

Drugi dio, dali je admin, običan user.. određuješ kod shareanja, tj kad sheraš folder imap i permisione koji to razlikuju i dozvoljavaju npr read only. Defaultno postoji guest (obriši) i ako je dodatni acc npr admin, tad dozvoli samo adminima full pristup, ili userima ograničeni read-write-change-listing.. pa i full.

Pošto su uređaji na istom routeru (zajednička mreža) nevažan je homegroup tj određen je subnet-IP. Pingaj PC1-PC2-router.. vidi firewall i antivirus.

Nakon kreiranog usera morao bi se moći spojiti, dok firewall za probu možeš isključiti, pa ga vratiti i uključiti file and printing share (svaki dozvoljeni soft treba dodati u izuzetke, npr igre, skype.. to se obično radi automatski kod installacije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 12:57 (ihush).
17 godina
neaktivan

Odgovor na 1. pitanje: admin acc s imenom usera (admin pravima) kao MaliPerica koji je admin.. dakle

Laptop - naziv accounta Branchy (sa passwordom), ime računala BlackStorm-PC

PC- naziv accounta Branchy (sa passwordom), ime računala Branchy-PC

Na laptopu koristi se samo jedan korisnički račun koji je administratorski, na računalu se koristi jedan administratorski i jedan obični bez passworda kad mi dođe netko pa treba komp dok mene nema...

Sad mi je proradilo...

ponovno sam izabirao foldere, pa desni klik _ Properties_; kartica Sharing_gumb-Share, izabrao Everyone, permission level_Read/Write, pa gumb Share, na karitici Sharing provjerio na gumbu Advanced sharing provjerio da li se dijeli i permission-se.. i eto sad radi..

Ponovno sam promijenio naziv accounta na laptopu i maknuo password i opet radi.. hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 11:25 (Silvertiger).
16 godina

-ok, radi. Ali napravi 'pravilno', npr nije dobro postavljati share za everyone.. jednoatavno, kreiraš usera 'MaliPerica', defaultno je običan user, ako želiš možeš ga promovirati u admina. Admin uvjek ima pristup (ne ovisi o share postavci, jer je admn), user ima samo ono što mu dodjeliš. Ne mještait prava na PC1-PC2, tj ako si na PC1-admin to ne znači da si admin na PC2 ako to na PC2 kao admin nisi podesio.

Na PC1-imaš MaliPerica (admin), napravi isti na PC2 s istim passwordom (user ili admin je tvoj izbor). Shareovi su tad vidljivi automatski, dok admin uvjek može (npr ukucavajući ip i sys-share oznaku kao C$), ali i dalje ovisiš o permisionima za pojedini share ili folder (mada admin može sve, može preuzeti ovlasti itd..).

Drugo rješenje je npr mapiranje korištenjem 'diferent usera' tj tad korisitiš usera s tog računala, ali to je nepotrebno petljanje.

edit: dok ne kreiraš usera s konkretnim imenom i passom, konstantno se mora pojavljivati prozor za unos ime-pass. Obično se griješi u mjestu tj tu se unosi ime koje postoji na tom drugom PCju, u obliku PC2\ime ili ime@PC2 jer bi inače PC1 tražio-slao svojeg usera... dovoljno imati različit pas (isto ime) da bi imao problem. U mreži koja ima Domain to centralizirano, ovako je potrebno kreirati identične usere da se to izbjegne.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 13:12 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice