Softversko gašenje, čudno ponašanje

poruka: 3
|
čitano: 713
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Pozdrav!

Nabavio sam gotovu konfu sa AMD Ryzen 7 7800x3d procesorom, NVidia GeForce RTX4060Ti i Gigabyte B650M D3HP AX matičnom pločom.

Instalirao sam Windowse 11 i najnovije drivere sa NVidia i Gigabyte stranice. Sve radi, device manager ne pokazuje nikakve probleme, bombon.

Međutim, kada sam išao na softversko gašenje kompa, odnosno klasični shut down, komp se normalno odjavljivao, gasio, ugasio je ventilatore, njihova svjetla su se ugasila.... pola sekunde kasnije komp se opet uključi i ode u Windowse. Ako odem na Sleep, ista stvar, komp ode u sleep cca pola sekunde i onda se opet upali.

Jedino što ga trajno ugasi je pritisak i držanje gumba shut down. Ne samo stisak gumba jer to je softverski shut down, nego ga baš moram držati. Nakon toga komp se više ne pali sve dok ga ja na gumb ne upalim.

Pregledao BIOS, pogasio sve što ima veze sa powerom (barem tako mislim), preko device managera na properties isključio opciju paljenja kompa od strane tog dijela hardvera (human interface devices, keyboards, mice and other, USB controllers, network adapter). U postavkama Windowsa, power opcije namješteno je da ide na shut down.

Pregledao event viewer, ne uočavam ništa neobično, nalazim info o normalnom gašenju, zatvaranju raznih servisa, svašta nešto i nakon toga obično normalno paljenje, nema nikakvih errora, ništa. Naravno, event viewer nabacuje par upozorenja i 2 greške, ali mislim si da nije vezano uz njih.

Već gubim alternative. Isključio sam tipkovnicu i miša iz USB i zamijenio sa wireless varijantom, ista priča. U osnovi nemam ništa više uštekano, jedino su 2 monitora na grafičkoj, ali u device manageru ne vidim da monitori imaju opciju uključivanja kompa.

Znači, najnormalniji shut down, najnormalnije gašenje, sve se ugasi, totalni mrak na pola sekunde i onda kao da sam ga opet uključio. Ista stvar i sa sleep opcijom, ode u sleep i za pola sekunde se probudi. Ono što sam uočio je da je vrijeme ponovnog uključivanja uvijek jednako, cca pola sekunde.

Kada držim tipku power-a, komp se ugasi i ostane ugašen.

Pomoć!

1 0 hvala 0
16 godina
Re: Softversko gašenje, čudno ponašanje

Riješio danas problem.

Preko Device Managera sam pregledao svaki detektirani dio hardvera i pod Power management imao sam dvije mogućnosti: uređaj može isključiti računalo u slučaju smanjenja napona (slobodan prijevod) te uređaj može uključiti računalo.

Savjeti na internetu su spominjali isključivanje ove druge opcije, ali smanjenje napona mi nije problem jer sam na stolnom računalu pa sam isključio obje opcije na svim mjestima gdje se nudila mogućnost Power managementa.

Nakon toga komp normalno radi.

13 godina

Najvaznije da si rijesio

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice