kako znati složit dobru konfu koja je što tiša??
u planu su mi sandy bridge i5 2300 il 2400
matična asrockova najvjerovatnije od 700kn-a
4gb rama
500gb diska
4gb rama
500gb diska
4gb rama
500gb diska
Buka dolazi od svih pokretnih dijelova koje se nalaze u računalu.
Dva najžešća/najčešća izvora buke su:
- ventilator hladnjaka procesora,
- ventilator hladnjaka grafičke kartice.
Dodatno buku proizvode:
-ventilator napajanja
- dodatni ventilatori za ventilaciju kućišta
Rjeđe kao značajniji izvor buke mogu biti:
-HDD
-optički pogon.
Kao granicu normalne razine buke uzmi cca 30 dB(A) nivoa zvučnog tlaka. Ni 35 nij tako strašno dok sve što se bliži 40 i više od toga je značajno. Problem s bukom je taj da kada imaš više izvora (što je slučaj u svkom modernijem računalu) da se ista superponira. Nadalje uređaj može imati ukupnu razinu buke OK ali da neke od frekvencija iskoči jako iz cijele priče (neki od viših harmonika) i onda opet imaš problem.
Da pretjerano ne teoretiziram najbolje ti je kupiti zaseban hladnjak za procesor s čime većim ventilatorom (ne znam koji je od istih trenutno best buy ali ekipa u hardwareskom odjelu sigurno ima dobrih prijedloga). Kod grafičkih kartica moraš birati između snage i tišine, mada to nije uvijek pravilo jer sam u životu naletio na dosta grafičkih koje nisu pucale od snage a ružile su ko sam vrag. Prije kupnje obavezno provjeri razinu buke na stranicama proizvođača.
Što se tiče mog iskustva s napajanjem već nekoliko godina imam Seasonic napajanje u kanti i što se tiče buke ni neznam da postoji. Sve dodatne ventilatore za ventilaciju kućišta odaber i s promjerom od 120 mm.
Meni je stao ventilator na napajanju i sad mi komp radi skroz tiho već tri tjedna
Ma naviknes se na tu buku.
Evo moj komp se cuje u drugoj sobi a nemislim da je to bucno ni kad sjedim pred njim.
Tek kad ugasim komp primjetim da je bio bucan.
Naviknes se za jedno po sata
Ja sam si kupio potenciometre, pa ubrzam ventilatore na kućištu kada igram igre, onda ih svejedno ne čujem
ma meni je da mogu u kasne sate halat igre i visit na internetu
4gb rama
500gb diska
malo WD-a 80 pospricati po ventilatorima(svakom) mal ih rukom izvrtiti, cekat da se ususi, vrati u kuciste i problem rijesen, ili kupi potencijometar.
Ja sam dosta osjetljiv na buku pa da podijelim svoja iskustva...
1. Izbacio sam sve ventilatore manje od 120mm (osim na CPU gdje je još uvijek stock)...
2. s grafičke sam skinuo stock cooler i stavio sam Accelero s 120mm ventilatorom
3. iz napajanja izbacio postojeći i ugradio tiši 120mm ventilator
4. svi 120mm ventilatori spojeni na potenciometar i niti jedan se ne vrti preko 750 rpm
5. sistemski HDD zamjenio s SSD-om...
PC je vrlo tih... najglasnija stvar u njemu je HDD koji se tu i tamo zavrti kada kopam po storage fileovima... Temperature se kreću od 36 (GPU), 40 (MBO) do 44 (CPU)... IDLE... u nekom zahtjevnijem radu +6,7 stupnjeva gore.