Dvije memorije radile ok zajedno, odjednom ne

poruka: 9
|
čitano: 1.413
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina

Dakle, nakon godine dana donese mi rođak kompjuter koji mu beepa kao da je pokvarena memorija i nema butanja.  Star  je kompjuter i5 4460,  2x8 DDR3 

Obje memorije pojedinačno rade kad se druga izvadi. 

Obje memorije pojedinačno rade u bilo kojem od dva slota. 

Kad su obje u slotovima u jednoj varijanti kompjuter prepoznaje samo onu u prvom slotu, a kad se zamjene mjesta onda je najgora situacija samo beepanje i nema botanja. 

To sam prije godinu dana riješio sa dizanjem napona memorije sa 1.5V na nešto više pa se PC bootao sa obje,  ali sada trik više ne pomaže.

Memorije pojedinačno prolaze memtest.

Sjećam se da su mi i prije godinu dana i kad su bile zajedno u PC-u prošle memtest.

Točan model je mt8jtf51264az-1g6e1

Nemam ništa tako staro da testiram i tako jednostavno vidim u kom grmu leži zec. 

resetiran bios, pa onda  upgrejedan bios - bez promjene.

Što je pokvareno?  Procesor , matična ploča ili memorija?

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 16:05 (BugLove).

0 0 hvala 0
13 godina

Po napravljenim testiranjima rekao bih da je ili procesor (umiruci/ mrtav memory controller) ili maticna, tesko je reci.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Može bit doslovno sve troje, najvjerojatnije je IPC na procesoru za bananu, možda je kakav pin na cpu/ploči iskrivljen, može bit da si spržio na laganini mem kad si dignio voltažu....

Ali iskreno osim ako rođak stvarnooooo nema para, baci to na reciklažu jer je već cca 10/11 godina staro i složi mu nešto jeftino, jer čak i i3 12 intel generacije pojede sve to 16 puta a dobiješ ga za 100 ojra. Pošto sigurno ne igra igre uzmi mu cpu sa iGpuom i uštedio si i na grafulji. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Dvije memorije radile ok zajedno, odjednom ne

-sve što stari se kvari.. degradacija, oksidacija pa do banalnog lošeg kontakta..

-moguće da je problem na dimm-u (pločici) moguće da je u utoru na mbo ili chipset-linije pa do samog cpu-mem.kontrolera, no pošto nešto radi (pojedinačno) tad je moguće da je samo loš kontakt ili utori u mbo.

-utori.. ovisi koliko mbo ima, 2-4.. promijeniti, probati.. i dobro pritisnuti 'da sjedne'..

-prije tog, kontakti, pogledati ako se što primjeti i obrisati, gumica za olovku, ne previše da se ne skine zaštita-pozlata.. to se može na modulu ali ne u utoru pa ako je kontakt tad postoji 50% šanse za takav fix..

-naravno obaviti memtest barem 5-10min.. ako boota, a ako to ne pomogne, tad je vjerojatno problem u mbo..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina

Sve bi mi imalo smisla kad bi se memorije ponašale isto kad su obje u kompu i kad im se zamjene pozicije. Mešutim, jednom se ne ne diže sistem a u drugom slučaju se diže sa detektiranom jednom..

0 0 hvala 0
13 godina

Pokušaj da spustiš takt memorije na 1333MHz, možeš i niže možda 1066MHz, ne znam na koliko radi DDR3 zaboravio sam , ali uglavnom pokušaj da mu oboriš brzine.

Uradi clear CMOS, ako nisi uradio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 0:57 (coa13).

0 0 hvala 0
16 godina
BugLove kaže...

Sve bi mi imalo smisla kad bi se memorije ponašale isto kad su obje u kompu i kad im se zamjene pozicije. Mešutim, jednom se ne ne diže sistem a u drugom slučaju se diže sa detektiranom jednom..

-to u pravilu znači kvar memorije.. ali može biti i samo loš kontakt, kao i kvar bilo čega u lancu od utora-chipseta-cpu.

-loš kontakt npr oksidacijom.. može biti tako mala razlika da je dovoljno izvaditi i vratiti memoriju čvrsto u utor.. ponoviti par puta pa možda jednom ostvari dobar kontakt jer to je velika količina pinova-kontakta a dovoljan je jedan problematičan.

-kad postoji takav problem, ne dizati sys-os... rizik bljavljenja svega + ako je nestabilno .. prvo se mora riješiti problem kao kad se upali lampica ulja, stati. (odspajanje diska, sve što treba je bios-boot i bootmedij s memtestom).

-predložen je i clrcmos.. svakako ako već nisi, odnosno ovisi o samom kvaru i automatici biosa koja to može sama napraviti.

-koliko dimm utora ima matična? 2-4? .. ako ima 4 možda pomogne 'rasparivanje' suprotno od dualchanel-para.. (na intelu su parovi svaki drugi, na amd po redu, pa promjeniti raspored pomicanjem jednog modula u idući utor).

-kao i stanje prije problema.. npr normalne postavke ili OC, clock, napon cpu i profil za ram.. to bi bios nakon par pogrešnih pokušaja trebao sam vratiti na postavke koje rade ali takav uzrok kao oc povećava šanse da je pregoren mem.kontroler ili dio utor-chipset.

-kvar.. kad nešto crkne-pregori.. ne mora biti lako otkriti konkretno mjesto kvara + uvjek posotji mogućnost da crkne više od jedne stvari jer su povezane, pa može crknuti ram i mbo.. tj kvarova uvjek može biti više.

-kao i to da ako se pokušavao bootati os, čak kad imaš 'popravljeno' recimo samo kontakt, mogu ostati posljedice tj zbrljan os-sys-reg koji tad iz sasvim drugog razloga ne mora bootati pa do tog da win licenca pomisli da je pirat i samoubije boot itd. (zato se kod kvara ne boota os jer može samo proširiti problem i tad otklanjanje kvara ne otklanja posljedice..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
BugLove kaže...

Dakle, nakon godine dana donese mi rođak kompjuter koji mu beepa kao da je pokvarena memorija i nema butanja.  Star  je kompjuter i5 4460,  2x8 DDR3 

Kad su obje u slotovima u jednoj varijanti kompjuter prepoznaje samo onu u prvom slotu, a kad se zamjene mjesta onda je najgora situacija samo beepanje i nema botanja. 

To sam prije godinu dana riješio sa dizanjem napona memorije sa 1.5V na nešto više pa se PC bootao sa obje,  ali sada trik više ne pomaže.

Sjećam se da su mi i prije godinu dana i kad su bile zajedno u PC-u prošle memtest.

Nemam ništa tako staro da testiram i tako jednostavno vidim u kom grmu leži zec. 

Pitaj ti rođaka jel može pogledati u noinu arku da li ima što svježije od togaj er ovo što ti je dostavio su Isusu donjela 3 kralja uz tamjan i smirnu. (hint zlato je u procesoru)

očito je nešto degradiralo u međuvremenu, u kakvom su stanju kondenzatori na toj ploči?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 9:51 (UncleJimbo).
10 godina
UncleJimbo kaže...
BugLove kaže...

Pitaj ti rođaka jel može pogledati u noinu arku da li ima što svježije od togaj er ovo što ti je dostavio su Isusu donjela 3 kralja uz tamjan i smirnu. (hint zlato je u procesoru)

očito je nešto degradiralo u međuvremenu, u kakvom su stanju kondenzatori na toj ploči?

Nemoj tako... pogledaj kod mene pod "moj PC"... točno si me uvrijedio

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice