Uzeo sam polovan desktop računar prije par mjeseci, jedno vrijeme je dobro radio sve do prije jedno 3 sedmice dok se nije počeo pojavljivati ovaj problem. Otprilike jednom sedmično računar počne da ispušta čudne zvukove (ne mislim na hlađenje ovo je nešto drugo) nakon toga usporava sve više i pojavi se not responding, tad ne mogu ni task manager dobiti kao da zaledi. Poslije toga restartujem računar i piše ''disk read error occurred'', onda ga još par puta restartujem i nakon toga mi ponudi opcije start windows normally ili windows repair, ako idem normally zablokira mi, uvjek idem windows repair. Poslije toga mi sve radi normalno sledeću sedmicu dana i opet se to desi. Dizao sam sistem ponovo i opet isti problem, provjeravao sam HDD sa HD tuneom, health status je ok, na quick error scan nema bad sectora. Nzm šta da radim? Do čega bi to moglo biti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

-diagnostika se obavlja odgovarajućim alatima za svaki disk, skini sa str. proizvođača. U pravilu s boot-CDa, može i npr Hirens i sl.
-problematičan disk se može (ako imaš sreće, tj ako je greška logička, ne fizička), 'oživjeti' npr formatiranjem.