Flashanje BIOS-a izdvojena tema

poruka: 600
|
čitano: 496.616
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Flashanje BIOS-a

Znali iko da mi malo detaljnije objasni kako se to radi!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Flashanje BIOS-a
CPU kaže...

Znali iko da mi malo detaljnije objasni kako se to radi!!

-smijeh je opravdan...

-taj file (ROM) je za DOS-flash utils, novje MBO imaju i u BIOSu alat i wintools. Potraži na istom mjestu gdje si pronašao BIOS.

-problem može biti izrada bootabilnog medija npr FDD, CD.. USB, ovisno što MBO može bootati, zatim FS bi morao biti FAT/FAT32 da ga možeš čitati iz DOSa i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
Flashanje BIOS-a

Daj imali neko ASUS matičnu a da je napravio update BIOS-a? Ako je nek mi malo pojasni kako se to radi!! Molimvas! Hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CPU kaže...

Daj imali neko ASUS matičnu a da je napravio update BIOS-a? Ako je nek mi malo pojasni kako se to radi!! Molimvas! Hvala unaprijed!

Na YT  i na Asusovoj stranici imaš kako se to radi pa malo proući, bude ti jasnije.

13 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Pozz. Imam laptop Acer Aspire E1-510-35204G50Mnkk ,  i imam taj problem da kad ga nekad upalim zaboravi vrijeme i datum. Reko nikakav problem, vjerovatno je baterijica od BIOS-a oslabila, i zbog toga gubi podatke. Rastavim ga i vidim da nije riječ o klasičnoj baterijici i ležištu nego manjoj od standardne koja je zalemljena za ploču. Nisam siguran ali mislim da je to punjiva baterijica. Što vi mislite? Dali je problem do toga ili do nečeg drugog. Slike u nastavku.

Pro audio equipment
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Flashanje BIOS-a

danas sam uspio s----i Intel DH 67 BL sa flashanjem zadnjeg

biosa 0160Bi sa podrškom za ivy b.

naoko prošlo sve ok ali nakon restarta black screen

pokušaji recovery sa stranice intela f7 nije prošlo

ideja ili pomoč??

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

probaj clr_cmos. i stavit zvucnik mozda dobis koji beep. Ako nema beepa a ne pali, znaci da je nesto gadno otislo

12 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

pozz...treba mi pomoc oko flesanja biosa na asus k8n4-e,maticna je malo starija i nema easy flash,molin vas pomoc!!! i kad se snimi windows 7 nece se spoji s internetom,a u biosu pise duzina kabela,a radia je do prije re instaliranja wind.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-BIOS nema veze s problemom, ne diraj .. (ne flashaj).

12 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

dok je ugasen komp svitli zelena i narancasta di je utor od interneta a kad se upali komp izgasi se,zna netko zasto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Pozdrav spremam se apdejtat BIOS na novu verziju jer imam nekih problema sa laptopom.Posto nikad nisam radio apdejt BIOSA molio bi malo pomoći.

Prvo,moja verzija BIOS-a pise da je

hewlett-packard F.15 17.5.2010 a na stranicama od hp-a ne mogu naci niti jednu verziju osim kada promijenim opciju da koristim windows 7 tek onda mi izbaci jednu verziju BIOS-a a to je F.13  update 8.7.2015.Sad me zanima da li je to onda nova verzija iako se zove f13 a moja f15 i da li ju mogu instalirat? Ako ne mogu mozete mi reci gdje da onda nadem novu verziju?

Radi se o laptopu hp pavilion dv7 3101ea,windows 10 64bit

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.11.2015 14:03 (croman44).

0 0 hvala 0
16 godina
croman44 kaže...

Pozdrav spremam se apdejtat BIOS na novu verziju jer imam nekih problema sa laptopom.Posto nikad nisam radio apdejt BIOSA molio bi malo pomoći.

Prvo,moja verzija BIOS-a pise da je

hewlett-packard F.15 17.5.2010 a na stranicama od hp-a ne mogu naci niti jednu verziju osim kada promijenim opciju da koristim windows 7 tek onda mi izbaci jednu verziju BIOS-a a to je F.13  update 8.7.2015.Sad me zanima da li je to onda nova verzija iako se zove f13 a moja f15 i da li ju mogu instalirat? Ako ne mogu mozete mi reci gdje da onda nadem novu verziju?

Radi se o laptopu hp pavilion dv7 3101ea,windows 10 64bit

-ostavi se BIOSa.. jer, npr datum.. da si kliknuo, pročitao,

Release details

Released: Feb 23, 2010

Version F.13

- dakle iz 2010te.. nema što promijeniti bitnog za oviji OS (BIOS je ugl najmanji problem, rijetko je potreban noviji).

pošto se brojevi kod tebe ne podudaraju.. možda nisi pronašao odgovarajući model-seriju, vidi konkretan number-#AKN ispod ili kod baterije.. BIOS stavljaš kad si siguran. WinFlash ugl provjeri dali je odgovarajući BIOS-model (i ugl ne dozvoljava stariju verziju).

11 godina
protjeran
croman44 kaže...

Samo prati upute i drži se službenog hp programa za update jer je tako najmanja mogućnost 

da nešto zezneš:

http://support.hp.com/us-en/document/c00042629

12 godina
neaktivan

Vidio sam ja da je release date 2010 al meni nije jasno kak je gore taj f15 a on se nigdje ne spominje na hp-ovim stranicama.Tamo ima taj f13 pa ne znam da li da njega instaliram?Laptop mi je jednom bio na servisu pa su vjerojatno tamo stavili tu verziju BIOS-a

Uglavnom htio bi apdejtat BIOS jer mi je tako preporuceno posto imam problem sa radom procesora(100% cpu) i zagrijavanjem.

12 godina
neaktivan

Hvala vec sam upoznat sa time sto pise na toj stranici ali mene samo zanima gdje i kako naci noviju verziju BIOS-a i da li je ovaj koji ja imam dobar ili su krivi stavili na servisu.

16 godina
croman44 kaže...

..

Uglavnom htio bi apdejtat BIOS jer mi je tako preporuceno posto imam problem sa radom procesora(100% cpu) i zagrijavanjem.

- BIOS nije krivac.. starenje (povećanje otpora -> toplina -> još veći otpor ..), prašina, pasta + taskovi koje zastarjeli HW ne može obaviti kao nova generacija CPUa (+vga..). Dal je servis stavio neki noviji.. moguće (2mj->5mj) tad bi odgovarao i f13-15.. ali, to ne znaš, možeš googlati-tražiti konkretan podatak, čitati njihov forum itd. (često su proizvođači u suradnji s MSom kemijali, onemogućavali neke funkcije npr mrežu pod linuxom .. pa i kazne za to.), takav 'nepostojeći' BIOS može biti objašnjenje.

-ali, to ne znaš, dok ne nađeš konkretne podatke. Moraš biti siguran da si pronašao pravi model-seriju.. ima još HPovih siteova, njemačka-USA.. možda na njima ima noviji itd. Jednako tako, modeli za različito tržište se razlikuju npr u wlan-u (zakoni-frekvencije), tako da nije svejdno gdje si ga kupio (za koju regiju) i site gdje tražiš drivere. Zato traži dalje, detaljnije.. ne samo po oznaci modela.

- + proizvođač daje support u nekom (zakonskom) roku, nakon čega više ne mora ništa.. čista dobra volja. Ne razvijaju/održavaju beskonačno seriju.

uz podešenost OSa, malware itd.. 100% opterećenja CPUa uopće ne mora biti povezano s HW-BIOSom, može biti čisti SW problem, driver, .. seti/coinminer itd.

Uhvatio si se BIOSa, pogrešno po mom mišljenju.

11 godina
protjeran
ihush kaže...

Pa pusti čovjeka nek se uči ..... kak bu znal ako ne proba ..

16 godina
bunkermax kaže...
ihush kaže...

Pa pusti čovjeka nek se uči ..... kak bu znal ako ne proba ..

-.. da, idući post, 'ne radi mi PC..'.

flash nije bez rizika. Radi se kad ima potrebe i kad je 100% siguran da zna što i zašto radi. Ne na ćoravo. (možemo se zezati, ali previše početnika naiđe u temu.. treba ih malo bremzati).

najgori dio priče, od kud ideja da je problem povezan s verzijom BIOSa i da je flashanje rješenje.. možda podešavanje, možda ... bezbroj drugih razloga, prije BIOSa.

11 godina
protjeran
ihush kaže...

-.. da, idući post, 'ne radi mi PC..'.

flash nije bez rizika. Radi se kad ima potrebe i kad je 100% siguran da zna što i zašto radi. Ne na ćoravo. (možemo se zezati, ali previše početnika naiđe u temu.. treba ih malo bremzati).

najgori dio priče, od kud ideja da je problem povezan s verzijom BIOSa i da je flashanje rješenje.. možda podešavanje, možda ... bezbroj drugih razloga, prije BIOSa.

A znam,,,zezam se malo ...

No  učenje metodom pokušaja i pogreški je isto učenje , samo kaj u ovom slučaju

( kako i sam kažeš ) može rezultirati time da posle može hitit ploču na jakuševac.

12 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Moram od nekud pocet pa reko idem prvo vidjet da li ce promjena BIOS-a urodit plodom.Laptop je bio na ciscenju,mijenjan ventilator jer je nesto zezao,stavljene paste,driveri sve apdejtano ali eto i dalje kod obicnog surfanja cpu % raste a s time i stupnjevi na 70c

0 0 hvala 0
16 godina
croman44 kaže...

.. kod obicnog surfanja cpu % raste a s time i stupnjevi na 70c

- vidiš, nema više običnog surfanja. Internet=sadržaj=multimedija= requirementsi kao za npr gaming, VGA-GPU (svi moderni brovseri, jer CPU je preslab).. i staro računalo je jednostavno tehnološti zastarjelo. BIOS ne može pomoći.

- optimizacija systema, šparanje resursa.. + uvjek moguće smeće-malware. ili notorne stranice koje ubiju straiji sistem, otvori neku site kao BOL i otvori 24sata.. usporedi opterećenje u taskmanageru i vidjet ćeš razliku... prebaciš site na npr google.hr i vidiš pad opterećenja. Tad je to stvar samog sadržaja kojeg sys ne može odraditi, dok npr novi tablet-mob-pc.. može.

temperatura je tad samo posljedica težine-taska, uz generacijsku razliku (novi su dvostruko hladniji..) + starenje koje je stvar fizike, otpor.. nije novo. Desetljeće u IT bizu je kao doba dinosaura a notebook ima fizički problem, dimenzije, hlađenje i uvijek manja snaga u odnosu na desktop jer je primarno potrošnja kriterij.

10 godina
croman44 kaže...

Moram od nekud pocet pa reko idem prvo vidjet da li ce promjena BIOS-a urodit plodom.Laptop je bio na ciscenju,mijenjan ventilator jer je nesto zezao,stavljene paste,driveri sve apdejtano ali eto i dalje kod obicnog surfanja cpu % raste a s time i stupnjevi na 70c

a daj mi reci jel ti se čuje jako vent na cpu dok surfaš i temp se dižu? Od moje susjede je bio sličan problem, da je vent zaletavao, pa mjenjao zvukove, proc se grijao itd. Na kraju problem kod nje je bio u napajanju laptopa, kad smo joj kupili novo, problem je nestao, više nije bilo divljanja venta i proca, sve se vratilo u naromalu ( naravno da smo ga čistili od prašine, 90% laptopa smo morali rastaviti da bi očistili faking vent na cpu, ali toak oej to na starom par godina HP ). Znači probaj isto ili malo jače napajanje, možda je i kod tebe isti problem.

lp

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.11.2015 14:34 (Taraba).
12 godina
neaktivan

Da jako se cuje ventilator dok surfam i temp. se dizu do 72,73 stupnja,a ventilator je podesen na active.Vise nemam originalni punjac nego punim sa univerzalnim punjacem.Negdje sam citao da moram izvaditi bateriju,iskljuciti sa punjaca i onda drzati power button par sekundi pa da to pomogne? Zna li netko kako to tocno ide?

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 16:04 (croman44).
11 godina
protjeran
croman44 kaže...

Da jako se cuje ventilator dok surfam i temp. se dizu do 72,73 stupnja,a ventilator je podesen na active.Vise nemam originalni punjac nego punim sa univerzalnim punjacem.Negdje sam citao da moram izvaditi bateriju,iskljuciti sa punjaca i onda drzati power button par sekundi pa da to pomogne? Zna li netko kako to tocno ide?

Čuj, ako ćeš se upustiti u flash biosa ( bez obzira koji te motivi navodili na to )

preporučam ti samo to da tu radnju svakako učiniš pomoću softvera kojeg je 

proizvođač tvog računala i proizveo za tu namjenu. Taj upgrade čarobnjak će

daleko točnije pogoditi verziju biosa za tvoj pc nego kaj buš ti ručno nagađao.

Iako se mnogi klone flasha biosa, ja ipak to uvjek napravim na svakom računalu koje mi dođe pod ruke. jer se rukovodim logikom

da je svaka novija verzija ispravuila neke greške unutar starog biosa , ili je donijela neke novosti koje trenutno nevidim

ali već sutra mi mogu biti korisne akoupiknem novu memoriju unutra ili novi procesor. Svakako nemože novi bios škoditi

, ali valjda si svjestan činjenice da taj bios mora biti baš za tvoj pc , a ne neki generički za cjelu seriju ploča čiji naziv počinje sa istih par slova ili brojeva.

Pogriješiš li , teško buš se isčupal osim ako ploča nema na sebi hardverske fore u stilu dual bios, recovery bios i sl...

10 godina
croman44 kaže...

gle, taj univezalni punjač, dali je po karakteristikama kao tvoj orginalni ili ne? Ako nije onda sam gotovo siguran da je to problem, flashanje biosa ti neće pomoći, ostavi fleshanje za najzadnju opciju

12 godina
neaktivan
Taraba kaže...
croman44 kaže...

gle, taj univezalni punjač, dali je po karakteristikama kao tvoj orginalni ili ne? Ako nije onda sam gotovo siguran da je to problem, flashanje biosa ti neće pomoći, ostavi fleshanje za najzadnju opciju

Na punjacu pise isto kao i na originalnom a to je 90W.Sa tim univerzalcem sam dobio masu nastavaka za laptop a ja sam uzeo onaj na kojem pise 18.5v  M12,da li je to ok?

10 godina
Flashanje BIOS-a

jel ovo tvoje orginalno napajanje ili ne?

http://www.acadaptercharger.com/hp-laptop-adapter/dv7-3101ea.htm#

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Da mislim da je to moje originalno napajanje.

• AC Input: AC 100-240V
  • DC Output: 19V 4.74A 90W

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2015 20:42 (croman44).
10 godina
croman44 kaže...

Da mislim da je to moje originalno napajanje.

• AC Input: AC 100-240V
  • DC Output: 19V 4.74A 90W

ako je to tvoje orginalno onda vidiš da ti amperi i watti nisu kao na orginalu, amperi moraju biti isti inače nije dobro, manje watta od propisanog ti može uzrokovati probleme ....

12 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

pozdrav,moze mala pomoc oko flesanja biosa na gigabayte F2A88XM-D3H,dali bios flesan iz biosa prilikom pokretanja compa pa tipk delite pa u bios flesher priko usb-a ili? dosta fiosa san do sad flesha ali ne na novijm maticnima

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice