Vracanje prastarog laptopa u zivot

poruka: 16
|
čitano: 8.141
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

pribavio sam hp pavilion n5415 > http://www4.shopping.com/Hewlett-Packard-HP-Pavilion-N5415-F3931HABA-Notebook-PC/info

dakle, jako-jako staro. No, jedini problem s njim (kvar) je pomalo ne-aktivan cd/dvd rom. 

Na njemu je instaliran xp koji radi. nije s xp-om osobito brz naravno, ali osnovne funkcije surfanja se uredno mogu izvrsavati.

moj problem je sto bih na njega htio staviti jolicloud ili ubuntu netebook edition, ali ne mogu.

preko cd-roma mi ne uspjeva. ponekad on pokrene boot, dodze do neke tocke i cd-rom prestane raditi.

instalacija preko windowsa nije prosla najbolje. instalirao sam jolicloud ali iz nekog razloga komp nije htio podignuti jolicloud, ubuntu netbook nije radio, javljao je tonu gresaka.

koliko sam vidio u biosima on nema usb boot opciju, tako da prepostavljam da i to otpada.

sto da ucinim s njim? nekako mi je zao bacit, a s instaliranim jolicloudom je idealan poklon malom necaku koji se taman upusta u svijet racunala.

Arguing on the internet is like running in Special Olympics. Even if you win, you are still retarded. | http://pixelatem.darkfolio.com/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedino što mi pada na pamet je negdi nabaviti eksterni CD čitać pa ga spojiti preko USB-a...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

(1) ne poznajem nikoga tko ima externi cd-rom, (2) a i posto nema usb-boot opciju kako ce podici nesto s usb-a? 

osim joliclouda i ubuntu netbook verzija, dali postoji jos nesto s cim bi ga mogao pretvoriti u netbook?! (surfanje internetom bi bilo skroz dovoljno)

Arguing on the internet is like running in Special Olympics. Even if you win, you are still retarded. | http://pixelatem.darkfolio.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 23:49 (pixelatem).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Vracanje prastarog laptopa u zivot
pixelatem kaže...

(1) ne poznajem nikoga tko ima externi cd-rom, (2) a i posto nema usb-boot opciju kako ce podici nesto s usb-a? 

osim joliclouda i ubuntu netbook verzija, dali postoji jos nesto s cim bi ga mogao pretvoriti u netbook?! (surfanje internetom bi bilo skroz dovoljno)

Vidiš, da fakat, to čudo bi se onda gledalo kao boot sa USB-a. Jbm, koji facepalm. :D

A gle, postoji mnoštvo distri, ali sve ih moraš nekak instalirati. Postoji mogućnost recimo net instalacije, znači treba ti stalna konekcija, pa onda instaliraš na taj način. Ostali načini su većinom CD/USB. Znam recimo da se Debian može nekak iz Windowsa instalirati, ali ne znam ništa detaljno o tome.

EDIT: Ovdje imaš nešto o netbook-oriented distrama.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 23:57 (1domagoj1).
17 godina
pixelatem kaže...

Neki netboot? Znam da Fedoru možeš instalirati tako (i znam da ti to ne treba :), ali možda i ove druge opcije nude tako nešto? Pa na CD staviš samo takav prvi image?

Ili, ako nije problem, izvaditi hard van i na njega zapisati image nekog LiveCD-a? Npr. na neku zasebnu particiju, pa onda s toga instalirati na ostatak diska?

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Neki netboot? Znam da Fedoru možeš instalirati tako (i znam da ti to ne treba :), ali možda i ove druge opcije nude tako nešto? Pa na CD staviš samo takav prvi image?

Ili, ako nije problem, izvaditi hard van i na njega zapisati image nekog LiveCD-a? Npr. na neku zasebnu particiju, pa onda s toga instalirati na ostatak diska?

Postoji i ta mogućnost, recimo napraviti neku malu particiju, pa onda s Unetbootinom staviti gore distru, no ja to ne bi. Zašto? Da je u pitanju zaseban disk, onda u redu. No, ovako postoji mogućnost da će kod instalacije bootloadera Unetbootin totalno sjeb*ti MBR tog diska, a k tome, kak nešto natjerati da se boota s particije, kad BIOS vidi disk kao jedan jedini, a ne po particijama? Zato to radije ne, ako ne postoji još jedan zaseban disk.

15 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
pixelatem kaže...

a da jednostavno zamjeni cd-drive..ne bi trebalo biti skupo...

17 godina
neaktivan
linuxjuzer kaže...

nisam bas siguran u to. ako ne uspije nista drugo, pogledati cu i tu opciju.

nego, on ima network boot i stalnu konekciju na net (spojen kabelom), samo googlao sam malo i letimicno mi se to ucinilo uzasno komplicirano, a i ne znam dali linux to podrzava.

17 godina
neaktivan
pixelatem kaže...

nisam bas siguran u to. ako ne uspije nista drugo, pogledati cu i tu opciju.

nego, on ima network boot i stalnu konekciju na net (spojen kabelom), samo googlao sam malo i letimicno mi se to ucinilo uzasno komplicirano, a i ne znam dali linux to podrzava.

Dali Linux podržava instalaciju preko neta? XD

LOL, ako Linux ne podržava onda niti jedan operacijski sustav na kugli zemaljskoj ne podržava...

https://help.ubuntu.com/community/Installation#Server%20and%20network%20installations

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 0:15 (1domagoj1).
16 godina
odjavljen

Pokušaj složit PXE boot server. Laptop bi trebao dignuti OS sa servera. Ako to uspije, možeš instalirati OS preko mreže.

A ako ne uspije bootanje ili instalaija, ostajr ti da nabaviš CD/DVD čitač za njega.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
1domagoj1 kaže...
Veliki Brat kaže...

Postoji i ta mogućnost, recimo napraviti neku malu particiju, pa onda s Unetbootinom staviti gore distru, no ja to ne bi. Zašto? Da je u pitanju zaseban disk, onda u redu. No, ovako postoji mogućnost da će kod instalacije bootloadera Unetbootin totalno sjeb*ti MBR tog diska, a k tome, kak nešto natjerati da se boota s particije, kad BIOS vidi disk kao jedan jedini, a ne po particijama? Zato to radije ne, ako ne postoji još jedan zaseban disk.

Pa neka s*ebe, što ga košta, ionako će kasnije to pregaziti :)

Čak bi možda mogao i ostaviti taj liveCD na njemu, pa nastaviti tako, neka se nećak uči :D

Crunchbang linux bi trebao biti za starija računala, baziran je na Debianu, a moćan. DSL je klasika, ima toga još... Siguran sam da će se pixelatem dalje snaći :)

linuxjuzer kaže...

Možda i nije do CD drivea, možda je do kompa :/

Ali svakako bi trebalo probati, ako se može.

Gledam te!
17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Pokušaj složit PXE boot server. Laptop bi trebao dignuti OS sa servera. Ako to uspije, možeš instalirati OS preko mreže.

A ako ne uspije bootanje ili instalaija, ostajr ti da nabaviš CD/DVD čitač za njega.

Zato i kažem - Fedora to ima već podešeno, PXE servere podignute, samo mu treba boot image (možda i to može staviti na HDD?) i boota se ravno u instalaciju. Za neku drugu distru bi se morao snalaziti. Jedino, Fedora baš i nije nešto light :/

Gledam te!
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Dali Linux podržava instalaciju preko neta? XD

LOL, ako Linux ne podržava onda niti jedan operacijski sustav na kugli zemaljskoj ne podržava...

https://help.ubuntu.com/community/Installation#Server%20and%20network%20installations

Eh da sam taj link imao prije koji dan {#}. U 2 dana sam doznao o pxe-u, network bootu, debianu i tftp-u više nego što sam htio...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Čak bi možda mogao i ostaviti taj liveCD na njemu, pa nastaviti tako, neka se nećak uči :D

Crunchbang linux bi trebao biti za starija računala, baziran je na Debianu, a moćan. DSL je klasika, ima toga još... Siguran sam da će se pixelatem dalje snaći :)

A kužiš, ovak bar ima te Winse, ak si to uništi, nema niš :(.

Sum_of_all_fears kaže...

Eh da sam taj link imao prije koji dan {#}. U 2 dana sam doznao o pxe-u, network bootu, debianu i tftp-u više nego što sam htio...

{#}

17 godina
1domagoj1 kaže...
Veliki Brat kaže...

A kužiš, ovak bar ima te Winse, ak si to uništi, nema niš :(.

Backup? To će mu ionako trebati, što god da se odluči napraviti, nema garancije da će mu bilo koje rješenje raditi, sve dok instalacija ne prođe do kraja i boota se novi sistem.

Gledam te!
16 godina
pixelatem kaže...

..

-normalno radi, primjer PIII notebook, duplo stariji, najnormalnije radi ext.USB.CD

Ipak, logičnije je izvaditi HDD i prekopirati potrebno (što te dovodi do većeg problema), tj 2.5"ATA kabel, teško ćeš ga nabaviti (mada je cijena 10tak kn).

-kao i normalna mogućnost mrežnog boota, btw postoji već 10tak godina, od prvih PXE mrežnih.

Ipak, oko izbora OSa, ... možda normalan ubuntu, mint, SuperOS, kiwi.. mislim da su bolji izbor, ali očekuj probleme primarno s driverima (jer je stariji notebook).

-ja se za takve stvari držim na ubuntu 9.04. ili XP... (ipak najpodržaniji OS).

1domagoj1 kaže...

- nice comment. {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice