Nadogradnja laptopa -

poruka: 2
|
čitano: 1.465
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
19 mjeseci
neaktivan
offline
Nadogradnja laptopa - RAM memorije i HD

Pozdrav svima,

imam laptop 110-15ISK Laptop (ideapad) - Type 80UD - Model 80UD00H3SC. 
U papirima piše sljedeće:

Type and speed DDR4-2133 MHz
Maximum supported capacity 8 GB
Slots SODIMM × 1

Hard disk drive
Form factor 2.5-inch, 7 mm/9.5 mm
Capacity HDD: 250 GB/500 GB/1 TB
SSHD: 500 GB+8 GB
SSD: 128 GB
Interface SATA 3

Optical drive (on select models)
Form factor 9.0 mm
Type RAMBO

 

Ono što sam vidio na stranici od Cruciala da bi ovaj laptop podržao i Crucial 16GB DDR4-2400 SODIMM. Također sam po internetu malo istraživao i naišao ne neke koji su također išli nadograđivat više od "propisanog", nekima je radilo a nekime samo određenog kapaciteta. Meni je prihvatljiv i taj rizik, samo mi je da se nešto ne pokvari ili slično.

S druge strane, izvadio bih i optički disk te umjesto njega stavio hard disk. Za sad imam tvornički 256SSD pa nisam ni sam pametan da li staviti dodatno jedan 512SSD ili 1TB HD. Koja je vaša preporuka? Također, postoji li neka dodatna filozofija oko kupovine ladice za taj disk umjesto optičkog diska?

Hvala na odgovorima

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Nadogradnja laptopa - RAM memorije i HD

-ladica i ssd-hdd su stvar izbora-novca.. tj u toj cijeni ni ssd nije više skup-prihvatljiv.

-dodavanje rama iznad specifikacija.. teoretski radi, nema razloga ne raditi.. osim bios-a, ako on ne podržava više..

-razna računala razni rezultati tako da ti to ne pomaže, tj tek kad probaš vidiš-znaš..

ali par hintova.. :) npr tražiš modul manje gustoće (više čipova), veća šansa da je podržan ali to već desetljeće nije bio problem pa vjerojanto nije važno, važnije, single ili dobule sided.. jesu li čipovi 4 ili 8 s jedne ili obje strane.. jer na taj način se adresiraju banke rama, ukupni kapacitet. Tad postoje kombinacije koje rade ili polovično rade.. tj prikaže ti recimo 50% kapaciteta, + ovisi o paru modula i tom adresiranju a to je problem za ove nove (jeftikaner) serije računala s zalemljenim fixnim dijelom rama ('solidared'..) tj provjeri, otvori računalo i fizički pogledaj jer soft može pogrešno prikazivati stanje, tj vjerojatno imaš dio zalemljene memorije npr 4gb i dodatnih 4 u jednom sodimm utoru.. ili čak sve zalemljeno i slobodan utor.

.. o tome ovisi kako se može upariti, tj banke-moduli memorije se moraju pravilno adresirati, čitati-pristupati da bi se vido puni ili dio kapaciteta, tj ako ostaneš na istom s 50% tad ti promjena ne pomaže..

 

-soft-info može biti točan, ne mora.. zato treba otvoriti ali i to može biti problem na novijim serijama jer jednostavno nije dostupno, skriveno pa do tog da moraš baš sve raskopati i rizik oštećivanja ili jamstva..

-u tom kontekstu je najsigurnije odnjeti u ovlašteni servis i tražiti ugradnju.. ne bi trebalo biti skuplje možda +50kn servis.. ili barem pitati-tražiti, dok ti na forumu siguran odgovor može dati samo netko tko imad identičan laptop + dodao radm da radi ili ti kaže da ne radi (no tad možda nije isprobao sve kombinacije..) i tu je prednost servisa-trgovine što oni mogu imati razne module, kapacitet-gustoća-broj čipova i SS-DS .. pa nešto od tog možda ipak radi, mada se kao pravilo dok se ne dokaže suprotno uzme ono što piše u manualu proizvođača .. :) tj sve to vjerojatno već znaš.. pa dok ne probaš..

 

+edit.. i da, dok to ispobavaš, pogotovo ako imaš više različitih modula na raspolaganju, odspojiš diskove, nema potrebe bootati os, tj sve vidiš u biosu + dok se ne sejva (f10+save&exit) ne mora biti dostupno osu mada je ugrađeno + fastboot itd.. to sve provjeravaš u biosu + neki stikić kao hirens ili linux s memtest86+ .. odvrtiti par minuta da vidiš da je ok + ispiše dostupan kapaciter, dok os ne mora to uključiti ovisno o postavkama itd..

edit2.. prednost bez diska (bootabilnog medija, osa..) što većina biosa tad nema što nego ući u bios, eliminiraš potrebu loviti f-tipke za bios a moguće i eliminirati neke probleme da se os zbrljavi ako memorija nije 'stabilna' ili da se recimo ms-aktivacija-licenca 'uplaši' i samoubije ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.9.2022 19:02 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice