Se to može i kako?
To samo po sebi nema smisla - m3 su jedinica za volumen, a m2 za površinu.
Jedino ako misliš iz volumena izračunati neku površinu, ali formula ovisi o obliku geometrijskog tijela, i o tome trebaš li npr. površinu osnovice, oplošje ili nešto treće...
kako ćeš dvodimenzionalnu jedinicu pretvoriti u trodimenzionalnu???
Pa dobro, ali koliko ja znam m3 je m*m*m, a m2 m*m. Mislio sam da ima neki postupak.
Pa dobro, ali koliko ja znam m3 je m*m*m, a m2 m*m. Mislio sam da ima neki postupak.
logicki gledano tako bi islo a stvarnost je drugacija.taj m2 mora imati debljinu ako ga uzmes iz volumena na taj nacin, a nema.definitivno NE MOZE
Tu sam na netu našao nekog tipa kako je napisao kako se npr dobije četvorni metar dijeljenem metra kubnog*visine u metrima (m2=m3*visina u m :P)
Tu sam na netu našao nekog tipa kako je napisao kako se npr dobije četvorni metar dijeljenem metra kubnog*visine u metrima (m2=m3*visina u m :P)
onda bi dobio debljinu tog m2 od jednog cm
Se to može i kako?
Nemože...
Jedna je dimenzija je trodimenzionalna M3 a druga dvodimenzionalna M2 pa je to nemoguće :)
jedino ako si mislio 5*103 pretvoriti u 102 ..ovo o čem ti pričaš to ne postoji
Kako bi to napravio a da je debljina 0???
ne mozes...
U redu, znači nemože se, ali sada imam još jedno pitanje, šta npr. ako ti je zadano da pobojiš zid, koji ima debljinu širinu i visinu znači npr 1m kubni, kako bi to odredio kada koliko taj zid ima metara kvadratnih?
šta će ti debljina....pa ne bojiš ga iznutra :D hahaha
dobro, otvoriva kocka ne zid
pa prvo treba znati kakvo je gemoetrijsko tijelo zid (kvadar najcesce) i njegove plohe... i voila...
a onda lijepo izracunas sve preko formula koje su izuzetno jednostavne...
Mislim... ovo djeca u 3em osnovne znaju...
EDIT: a što ćeš ti raditi s otvorivom kockom molim lijepo? napunit je bojom?
U redu, znači nemože se, ali sada imam još jedno pitanje, šta npr. ako ti je zadano da pobojiš zid, koji ima debljinu širinu i visinu znači npr 1m kubni, kako bi to odredio kada koliko taj zid ima metara kvadratnih?
ima 6 m2 jer kvadar ima 6 stranica
EDIT:ako mislis na kvadar
Recimo !
m3 =∞ m2
Uzmemo li npr. kocku ona u sebi sadrži beskonacno mnogo ploha, a svaka ta ploha ima povrsinu...
m2 =0 m3
Plohe nemaju volumen
Hahaha...
Pitaj Chuck Norrisa. 
Taj zid je ona kvadar! Ti samo trebaš izračunati ploštinu toga kvadra. Uglavnom to ovisi kako je taj prostor zida raspoređen. To može biti prizma,kugla,kocka i još dostatoga.
Uglvanom m^3 i m^2 su dvije različite mjerne jedinice koje mjere dvije različite veličine.
pa prvo treba znati kakvo je gemoetrijsko tijelo zid (pravokutnik najcesce) i njegove plohe... i voila...
Mislio sam obojti stranicu
sto je to toliko tesko?
a trece imam metar... izmjerim sam i pomnozim...
od množenja dva broja ti radiš kvantnu fiziku majke ti....imaš dva broja...visin i širina...pomnoži ih i voila..m2 sad to napravi sa sve stranice i gotovo
Slušaj me dobro:
obujam nema veze sa površinom. Kad bojiš ti moraš znati površinu i to ovisi o obliku tijela. Volumen može biti jednak kod mnogo tijela različitog oblika(1m3 može iimati kugla, prizma itd.)
pa prvo treba znati kakvo je gemoetrijsko tijelo zid (pravokutnik najcesce) i njegove plohe... i voila...
E pa krivo si mislio. TIme rasprava završena.
Ok
Se to može i kako?

Ovak, zanima me nesto sto bi trebalo biti jednostavno npr.
Kupujem kamin.. u speckama on grije npr. 160m3... kako da ja znam koliko je to kvadrata npr ja imam prostor 80 kvadrata koji treba grijat.. visina prostora 2.5m..
da li je to 160 : 2.5 = 64m2 ili je neka druga formula u pitanju?
Ako ti je visina stropa 250 cm, onda DA! Dakle trebaš podijeliti volumen sa visinom i dobit ćeš kvadrate.
Ako ti je visina stropa 250 cm, onda DA! Dakle trebaš podijeliti volumen sa visinom i dobit ćeš kvadrate.
da, samo sta nemam tocnu visinu posto je to potkrovlje pa je jedan dio nizi drugi manji ali bolje uzet vecu velicinu pa sam miran sa kaminom..
treba mi kamin koji grije prostor bar 160m3
Imaš prostor od 80 kvadrata, sa prosječnom (ili najvećim dijelom) visinom 2.5m što ti je 200m3 zraka. Kamin grije fala bogu zrak koji je raspoređen po čitam volumenu prostorije, a ne 2D tijela.
Sad procjeni da li ti je dovoljan taj koji može grijati 160m3 ili trebaš možda jači.
da, samo sta nemam tocnu visinu posto je to potkrovlje pa je jedan dio nizi drugi manji ali bolje uzet vecu velicinu pa sam miran sa kaminom..
treba mi kamin koji grije prostor bar 160m3
Uzmi onda veću visinu...a ako oćeš da znaš koliko je to točno nađi neku srednju visinu, podijeli volumen s njom i dobit ćeš točne kvadrate tj približno točne.