Pametni punjač baterija La crosse BC700 TEST

poruka: 1
|
čitano: 7.383
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pametni punjač baterija La crosse BC700 TEST

Nedavno sam kupio novu bljeskalicu i tražeći za nju nove baterije, odlučio sam se za sanyo eneloop 2000mAh. Sve što ste (eventualno) pročitali o njima je istina. Vjerojatno nešto od najboljeg što postoji danas u svijetu AA i AAA baterija. Kako takve baterije jednostavno ne zaslužuju običan punjač koji dolazi s njima, gdje nema apsolutno nikakve kontrole nad procesom punjenja, osim da ima vremensku (timer) zaštitu koja isključuje punjač nakon 16 sati, krenuo sam u potragu za nekim „pametnim“ punjačem sa LCD ekranom. Google odmah daje prijedlog na amazonovu ponudu i LACROSSE BC700. Taj punjač se, inače, susreće pod nekoliko imena, iako se radi o potpuno istom proizvodu. Tako se u Njemačkoj u Conrad-u zove LADEGERAET-IPC-1L, u Austriji ACCUPOWER IQ128, nekim drugim EU zemljama TECHNOLINE BC700, u Americi LA CROSSE BC700,…

Postoji i stariji brat ovog punjača koji izgleda potpuno isto, nudi neke dodatke i baterije u kompletu, a glavna razlika je što ima veću struju punjenja od ovog. LA CROSSE BC9009 puni strujom do 1800mA, što smatram potpuno nepotrebno.

No, vratimo se mi na BC700. Kupovinu sam obavio preko ebay-a iz Amerike. Većina prodavača koji su bili jeftiniji nije slala u Hrvatsku pa sam morao platiti malo višu cijenu. 34$+dostava 11$. U konačnici dobra cijena ( kod nas se nešto malo prodavao u web shopu Bravo24 po 339kn) da nije naše pohlepne države. Pošiljka je stigla za 7-8 dana, naplaćena je čak stavka otvaranje pošiljke, sve skupa, carina, PDV, dostava na kuću = 115kn !!! Po tadašnjem tečaju dolara+namet=400kn. Tako da savjetujem svakako osobnu kupovinu, jer onda nema nikakvih davanja pri unosu u zemlju ( cijena proizvoda je daleko manja od dozvoljenog limita od 1000kn)

Ako ipak naručite iz Amerike, dobit ćete onaj "američki" utikač pa još morate kupiti adapter za euro utikač ( 5-15kn u elektro dućanima). Ja sam se sjetio starog bežičnog telefona Panasonic koji je to imao pa sam skinuo s njegovog ispravljača.

Punjač ima naprosto sve što od jednog punjača možete poželjeti. Četiri su režima punjenja:

Punjenje ( charge) – jednostavno stavite bateriju na punjač, u roku od 8s od stavljanja baterije odredite struju punjenja ( 200mA, 500mA, 700mA )

Pražnjenje pa punjenje (discharge-charge) – baterija se prvo prazni pa puni zbog uklanjanja memorijskog efekta. Struja pražnjenja je upola manja od struje punjenja. Npr. ako je punjenje 500mA, struja pražnjenja je 250mA

Osvježavanje (refresh) – baterija se prazni pa puni do 20 ciklusa kako bi se ostvario maksimalni kapacitet. Kad se izjednači izmjereni kapacitet sa prethodno izmjerenim, punjenje prestaje. Idealno za vraćanje u život starih, neupotrebljavanih i sličnih baterija. Treba samo napomenuti da ovaj proces može trajati danima. Moj savjet je koristiti zadanu ( default ) struju punjenja-pražnjenja 200mA-100mA općenito, a pogotovo kod ovog procesa.

Test – baterija se puni, prazni i ponovo puni nakon čega se na ekranu prikazuje njen kapacitet.

Moguće je punjenje AA i AAA Ni-MH ili Ni-Cd baterija istovremeno u različitim kombinacijama. Ovo je 4 kanalni punjač koji omogućava poseban režim rada na svakom od kanala. Tu treba paziti na jednu važnu stvar. Najveća struja punjenja za sve 4 baterije se određuje strujom koja je namještena za bateriju na 1.kanalu. U praksi to znači ovako:

Ako želimo bateriju AA puniti sa 500mA, stavimo je na prvo mjesto, kanal 1. Onda na ostala 3 kanala možemo birati 200mA ili 500mA, ali ne i 700mA. Zato je važno staviti na prvo mjesto bateriju koju mislimo puniti najjačom strujom. Struju punjenja možemo mijenjati samo u roku od 8s od stavljanja baterije u punjač, nakon toga se može samo mijenjati režim punjenja držeći tipku mode 8s. Kad punjenje završi, na ekranu se prikazuje FULL , a sa tipkom display možemo pogledati kapacitet koji se prikazuje u mAh ili Ah kad prijeđe 2000mAh. Tipkom display možemo u toku ili na kraju punjenja pratiti struju punjenja-pražnjenja u mA, napon pod kojim je baterija u V, vrijeme proteklo od početka punjenja-pražnjenja u h/min i kapacitet u mAh ili Ah. Nakon što je baterija napunjena, punjač prelazi u tzv. trickle mod, što znači da je drži na 20mA kako nebi dozvolio nikakvo pražnjenje u "praznom hodu" dok čeka da je pokupite s punjača. Ako umetnete neispravnu bateriju, na ekranu se ispisuje NULL. Pri osnovnoj struju punjenja od 200mA i punjač i ispravljač su potpuno hladni, a baterije tek lagano tople. Na 700mA ispravljač je i dalje hladan, baterije dakako, znatno toplije, ali ne vruće. Punjač ima zaštitu od pregrijavanja i kad dobije taj podatak, odmah prekida punjenje i pod kapacitetom stoji 000. Punjenje se nastavlja kad se baterije ohlade na punjaču ili kad ih skinete, pustite da se ohlade i vratite na punjač.

Ja sam dosad punio AAA sa 200mA i eneloop-ke sa 500mA i to savjetujem za neku normalnu upotrebu. Sve preko 500mA drastično skraćuje vijek baterijama. Stoga, samo preko noći ostavite BC700 u režimu pražnjenje-punjenje na 200mA i ujutro imate potpuno spremne baterije za rad.

Pozitivno:

- malen, lagan, jednostavan za transport

- potpuna kontrola punjenja i pražnjenja

- očitavanje kapaciteta u mAh/Ah

Negativno:

- nema priključak za 12V

- nije neka izrada, tipke DISPLAY, CURRENT i MODE stoje u zraku i malo klapaju

Hvala što ste ovo pročitali!

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.10.2010 13:51 (halflife).

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice