Znači, frendovi bi mi napravili LAN party i imamo četiri kompjutera pa me zanima da li je ikako to moguče spojiti u LAN bez kupnje dodatnih switcheva i hubova.
Hvala.
Znači, frendovi bi mi napravili LAN party i imamo četiri kompjutera pa me zanima da li je ikako to moguče spojiti u LAN bez kupnje dodatnih switcheva i hubova.
Hvala.
Da li imate router?
Svi noviji imaju 4 porta (barem većina onih koji su mi prošli kroz ruke) i eto vam switch.
Imamo Dlink 584 T kojem sam updateao firmware i oslobodio sva 4 porta za LAN...samo me zanima što trebam u windowsima namjestiti.
Imamo Dlink 584 T kojem sam updateao firmware i oslobodio sva 4 porta za LAN...samo me zanima što trebam u windowsima namjestiti.
Koliko ja znam, sve će raditi bez namještanja u windowsima...
koliko ja znam nece...moras svaki komp stavit u isti workgroup i stavit svakom ip adresu 192.168.1.x(1,2,3,4)
ak me kuzis jedan kom ce ima 192.168.1.1. a drugi 192.168.1.2. i tak...kako bi provjerio jeste li povezani samo se pingate tako da:start/run/upises "cmd" i u taj prozor upises ip adresu s kojom se oces pingat(provjeriti postoji li veza)
primjer:ping 192.168.1.3. (enter)
ispravite me ukolko grijesim ali na lan-dernecima sam uvijek tako radio i sve radilo ko podmazano,samo bolje si nabavi switch jer ce ti sa routerom lagat jako...
Ovisi koje windoze imaš?
Ako ti se ne da zafrkavati skini ovaj software (7. dnevna trial verzija), instaliraj ga na sva četiri računala. Prištekajte se na router pokreni software, prođi kroz uvodni dio i scaniraj mrežu. Ako ti netko od kolega nije unutra odi na add device i to sredi.
Ovo je jednostavni način kod kojeg nije bitno koje windoze imaš na bilo kojem računalu.
Ako želiš by Microsoft ovisi o operativnom sustavu (XP, Vista, 7).
koliko ja znam nece...moras svaki komp stavit u isti workgroup i stavit svakom ip adresu 192.168.1.x(1,2,3,4)
ak me kuzis jedan kom ce ima 192.168.1.1. a drugi 192.168.1.2. i tak...kako bi provjerio jeste li povezani samo se pingate tako da:start/run/upises "cmd" i u taj prozor upises ip adresu s kojom se oces pingat(provjeriti postoji li veza)
Si ti cuo kad za DHCP...
@autoru to ukljuci u postavkama routera i onda vise nista ne moras namjestati...
Si ti cuo kad za DHCP...
@autoru to ukljuci u postavkama routera i onda vise nista ne moras namjestati...
Evo uključio sam samo ne znam da li je dobro postavljeno ( slika dolje ).
Ako uključim DHCP, onda samo spojim računala i ona bi trebala sama raditi u LANu.
Si ti cuo kad za DHCP...
Evo uključio sam samo ne znam da li je dobro postavljeno ( slika dolje ).
Ako uključim DHCP, onda samo spojim računala i ona bi trebala sama raditi u LANu.
Da sve je dobro podešeno samo probaj ovaj lease time staviti na najvece moguce...Jer ce ti ovako svaki 1 sat dobivati novu ip adresu...
Ok, stavio sam na 60 000...Sada dok spojim ta četiri računala oni su automatski umreženi i ne preostaje mi ništa drugo nego u igrama otiči pod LAN i napraviti igru, ako se ne varam.
.. i podesiti firewall (dodati igru u exceptions) na svakom PCu, ako to igra nije podesila za vrijeme instalacije.
Ok, stavio sam na 60 000...Sada dok spojim ta četiri računala oni su automatski umreženi i ne preostaje mi ništa drugo nego u igrama otiči pod LAN i napraviti igru, ako se ne varam.
Da ali prije toga na svakom kompu otvori conzolu i upiši ipconfig i pogledaj ip adresu, ako je dobra onda mozes napraviti igru....
I da ako ti nekto pomogne onda mu ti uzvratiš klikom na jedan gumb ispod njegovg posta
Hint: pise na njemu hvala....
OK, puno hvala na pomoči.
Oprostite na double postu, ali me još jedna stvar zanima. Da li je moguće na ovako povezanim računalima preko mojeg routera shareati velike datoteke ( 6 GB na dalje ) između računala u LANu, i ako je, da li možete mi objasniti kako to namjestiti.
Ako si oslobodio sva 4 utora za LAN samo ukopcas i ja na win7 netrebam nista namjestati, sve radi, a šerati datoteke i mene zanima
Oprostite na double postu, ali me još jedna stvar zanima. Da li je moguće na ovako povezanim računalima preko mojeg routera shareati velike datoteke ( 6 GB na dalje ) između računala u LANu, i ako je, da li možete mi objasniti kako to namjestiti.
Da mozes samo na svakom kompu Zašeraj jedan folder i ostali ga budu vidli u "Network" i onda mozes prebacivati fajlove(Samo staviš u taj folder)
Razlog zašto sam ti predložio Cisco Network Magic je upravo taj što će ti izuzetno olakšati sher-anje. Stvar se svodi na to da u Network Magic Folder dodaš novi folder i šibaj. Isprobaj ga i vidjeti ćeš da je to vrlo jednostavno. Mislim nije problem zasherati foldere ako se radi o istom operativnom sustavu. Kada u igri imaš tri operativna sustava (XP, Vista i 7), barem je tako bilo u mom slučaju, onda ćeš poštenski zagrijati stolicu da to riješiš i da radi kako spada. U tom slučaju gore navedeni program rješava stvar vrlo jednostavno.
Sigurno nisam Cisco fan ali ovaj software toplo preporučujem (nakon testne faze od 7 dana odlučiosam ga kupiti za ured).
meni samo nije jasna jedna stvar... čoek hoće mrežu, hoće vjerojatno igrat. hamachi i 2 minute... zbogom nema se šta više pričati
Razlog zašto sam ti predložio Cisco Network Magic je upravo taj što će ti izuzetno olakšati sher-anje. Stvar se svodi na to da u Network Magic Folder dodaš novi folder i šibaj. Isprobaj ga i vidjeti ćeš da je to vrlo jednostavno. Mislim nije problem zasherati foldere ako se radi o istom operativnom sustavu. Kada u igri imaš tri operativna sustava (XP, Vista i 7), barem je tako bilo u mom slučaju, onda ćeš poštenski zagrijati stolicu da to riješiš i da radi kako spada. U tom slučaju gore navedeni program rješava stvar vrlo jednostavno.
Sigurno nisam Cisco fan ali ovaj software toplo preporučujem (nakon testne faze od 7 dana odlučiosam ga kupiti za ured).
Znamo zašto....
meni samo nije jasna jedna stvar... čoek hoće mrežu, hoće vjerojatno igrat. hamachi i 2 minute... zbogom nema se šta više pričati
ma kakav hamachi to je lanjski snijeg
Pa koliko ja znam, za hamachi je potrebno da je svako računalo spojeno na internet, kaj ne??
To mi ne možemo ostvariti, već hoću ovakav, direktni LAN.
iako ti treba net za spajanje u hamachi, on ti uspostavi mrezu na kompovima i poslije toga nije problem koristit njegove postavke kad si offline...
Evo opet vraćam temu, jer imam pitanje. Znači radimo malo veći LAN party i imamo switch sa 5 utora i router sa 4 utora. Sad me zanima jel se oni dva mogu povezati zajedno da se dobije 7 ili više utora.