S jedne strane kabela imam keystone jack i pogledao sam raspored zica unutra i spojeno je po standardu B (smeda-bijelo smeda - plava - bijelo plava - zelena - bijelo zelena - narancasta - bijelo narancasta) i kako google kaze to je standard koji se u 99% slucajeva upotrebljava tako da je to ok spojeno s jedne strane... Moje pitanje je sada kako spojiti kabel sa drug strane gdje ce biti RJ45 konektor, po kojem standardu sada spojiti tu stranu ?
Keystone jack na RJ45
- poruka: 10
- |
- čitano: 2.920
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za početak bitno je što spajaš sa čime.
Ako je u pitanju standardna LAN mreža onda obje strane idu po T-568B standardu.
Radi se o standardnoj LAN mrezi na jednoj strani imam RJ45 koji ce biti svi spojeni u jedan switch a s druge strane keystone jackove okolo po sobama. Raspored na keystone jacku je taj koji sam gore napisao sad je samo pitanje koji raspored koristit za spojit na RJ45. Koliko googlam sada vidim da je ovo sta je spojeno na keystone jack ok spojeno...
Sve spajaš po T-568B
Probat cu konektor RJ45 spojiti po po T-568B a druga strana je spojena ovako: valjda je to isto vec po T-568B
edit:
evo spojene zice po T-568B standardu na RJ45 konektoru i cable tester ne signalizira nista... kabel koji sam koristio za ukljucivanje izmedu "zida" i testera je uredno testiran sa testerom kao ispravan...
-neovisno, a-b (preferira se b za kabel, a za zid-utičnicu.. ja za oboje b..) jedino, koji god a-b odabereš, držati ga se. Tad imaš patch i kako god spojiš mora raditi.
u početku, dok nije svatko imao router (nasljeđe BNC-coax mreže i ručnog postavljanja ip, DOS..) se zamišljalo da će s jedne strane biti a, s druge b pa imaš crosskabel za direkt spoj dva pcja bez routera. Sva novija oprema ima auto mdix tako da je nevažno spojiš li patch ili cross cabel, radit će jednako. (zato je samo zgodno imati pri ruci cross kabel a-b radi i kad nemaš switch..).
+ btw, gledaš naopako, B568 počinje narančastom, smeđa je posljednja u oba slučaja, dok postoji dva 'moda' koj su važni za 100-1000mbps, jedan ili oba cross-twisted para.. a tad se plava i smeđa mijenjaju kao narančasto-zeleni par.
(gleda se na rj45 konektoru, ne na zidnoj utičnici..).
OK ali dali je na zidu B standard jednako sta i T-568B na RJ-45 konektoru ? Ja sam sada tako spojio (na slici kako je na zidu dakle po B a na RJ45 po T-568B i na testeru ne svijetli bas nista...
Gledam malo ako je B na zidu isto sta i T-568B onda je na zidu naopako spojena narancasta i smeda..
samo pratiš oznake.. a pinovi su 'isprepleteni-saćasto' u tijelu plastike, tako da teško možeš gledanjem zaključiti, zato samo se drž oznaka (b) i to je to.. :)
OK ali dali je na zidu B standard jednako sta i T-568B na RJ-45 konektoru ? Ja sam sada tako spojio (na slici kako je na zidu dakle po B a na RJ45 po T-568B i na testeru ne svijetli bas nista...
Gledam malo ako je B na zidu isto sta i T-568B onda je na zidu naopako spojena narancasta i smeda..
Da, je.
Na zidu spajaš po B, ali prema bojama koje su ti na samoj utičnici. Ne mogu sa slike razlikovati dobro smeđu i narančastu, ali mislim da je krivo.
Na zidu spajaš po B, ali prema bojama koje su ti na samoj utičnici. Ne mogu sa slike razlikovati dobro smeđu i narančastu, ali mislim da je krivo.
- ma ne.. nego to je po redosljedu parova.. koji veze s vezom nema :) tj ima, koristi se srednji par, dok se vanjski ostavlja kao 'izolacija'.. na zidnoj utičnici je tad u pravilu, unutarnji par taj koji se koristi, kao po redu. Nevažno, prati se colorcode i mora raditi (osim kad su boje nevidljive..).
koristi se 2-3 par, dok je 1-4 vanjski. prva slika..
a to na keystoneu daje ovaj raspored, tj dvije žice na bliži dio, lijevo-desno, nema naguravanja kabla kad se npr koristi 4-žice/fast-100.. slika 2.
besmisleno kad se koristi svih 8 žica.. i ne može se ništa zaključiti jer pinovi idu kroz plastiku, svaki na svoje mjesto, ne ravno..
stvar o kojoj ne treba razmišljati i tražiti logiku-razlog osim iz pradavnih vremena, nespretnosti alata i debelih prstiju, korištenja 2-para/4 pina..
(ima još kablova i utičnica koji imaju samo 4 pina/žice.. manje bakra, niža cijena itd.)
+ hint: raspetljati što manje kabla, i ovisno o tipu konektora (slika 2 je dobar), jednostavno od sredine (kabel) se žica navuče prema van, kad zacvika, višak se pocvika. (dok je gornji primjerak s par cm 'viška' raspletenog kabla, recimo početnički..). :)
.. jer i kabel je poželjno pričvrstiti (kao rj45) vezicom ili poklopac-mehanizam.. ne same gole žice + habanje..