HP nije ništa posebno, ni blizu Mercedesa...
Može proći pod VW, ali ne pod Mercedes...
Iiyama je recimo Mercedes...
Za 2800 je taj monitor best buy,i to nisam rekao mali ja,već puno pametniji od mene koji koriste Ljame i Eizote svakodnevno,kao i Matroxice za koje pola ljudi tu ne zna da postoji,nego misle da se radi o kornflejksima.
Jednostavno za te pare nema konkurenciju. Možeš staviti argument da kupiš 27'' TN sa svim živim izlazima,i uber-LED pazi sad,wtf,tehnologijom. Ma ni blizu..jednostavno monitor je Mercedes za TN kramu. Prednost TN matrice je isključivo cijena,jer se radi o daleko najnižim troškovima proizvodnje općenito od svih postojećih matrica,o diskutabilno bržem odzivu,pošto ima poduži period IPS monitora sa 5ms odzivom..Display Port nećeš na TN-u naći valjda ni pod razno, a krkače 2x7W ili glossy dizajn te recimo HDMI uopće neću spominjati kao prednost..i uz svoje znanje sam sebe degradiram..
Totalno nepotrebna diskusija..Iiyama je zadnji pošteni monitor kod nas izbacila valjda u CRT eri ( nisam poduže razdoblje vidio da ih itko drži), EIZO studijski monitori su recimo Mercedesi.. ali ovaj HP je za svakog TN-a nedosanjani san,isto kao i Lenovo 220X,isto kao i Philips onaj,za 3000kn u Protisu.
Koliko sam upoznat sa Iiyamom,čini mi se da proizvode samo wide-gamute TN matrice. Vjerojatno se i radi o puno kvalitetnijem monitoru od Samsung,LG,Acer,ASUS ili AOC TN-a..ali matrica je ono što radi razliku,a ne elektronika ili softver za kalibraciju. Nedostatke matrice ne možeš posve ukloniti ni savršenom kalibracijom..dok sa boljom matricom i prosječno kalibriran monitor izgleda duplo bolje od TN-a. I nije stvar fore,lezi pa pogledaj film zbog kuta gledanja,nego razlike postoje i vrlo su golom oku vidljive.
Tko je te monitore koristio,ili koristi,ne vraća se na TN. Takvog u životu nisam upoznao a sreo sam ili kontaktirao sa preko 200 forumaša valjda..aktivno.
Čisti prosjek..i njima je 3/5.