U PC-u imam 2 diska svaki sa po 3 particije.Na vecem je disku Windows XP ( 3 particije) a htio bi dual boot sa Fedorom 10 koju bi instalirao na drugi puno manji disk (80GB) koji takodjer ima 3 particije (20GB-primarna 24,30GB logicke particije).Nemam nekih vaznih dokumenata na tom manjem disku jer je sve prebaceno na veci disk na kojem su mi Windowsi.Kako da particionisem disk,na najlaksi moguci način.Imam GParted,a pri particioniranju prilikom instalacije Fedore se nisam bas najbolje snasao jer mi se nudio resize postojecih particija,brisanje svih,i jos jedna opcija koju se nemogu tacno sjetit.
Predlog oko particioniranja diska za dualboot?
- poruka: 12
- |
- čitano: 2.220
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Izbriši bilo koju od te 3 particije na manjem disku i tjekom instalacije fedore odaberi automatsko particioniranje, odaberi taj manji disk i "use unpartitioned space" ili kako već nesjećam se točno...
Samo pripazi kod odabira diska...
Ako ima jednostavniji način neka me netko slobodno ispravi...
PS: Zasto pobogu tolike particije na diskovima???
Zato sto sam imao vec 3 particije na tom disku.Novi disk koji sam uzeo je od 640GB i za njega mi i trebaju 3 particije.
Cim predlazes da izbrisem jednu od ove 3 particije NTFS?Partition Magic,GParted,QParted?Mislio sam izbrisati ovu primarnu od 20GB da bih mogao instalirati fedoru na primarnu particiju.
Ma svejedno koju ćeš izbrisati, onu koja ti netreba/smeta...
Desni klik na my computer/ manage/ disk managment.... Odaberi particiju koju zeliš izbrisati i to je to...
Da al pri instalaciji Fedore ja bi trebao od tog slobodnog prostora napravit tri particije (root,swap,home).Hocel to biti moguce?
To ce ona sama, zato sam ti i rekao da odaberes automatsko... Probaj pa ako zapne javi...
A pricekaj jos malo mozda netko od iskusnijih linuxaša zna malo bolje objasniti i/ili neki bolji (čitaj lakši) način...
Ne sjecam se bas tacno koja je to automatski opcija.Znam da ima custom partitioning al nije to to.Vidjet cu sutra.Hvala
Nisam te ja baš dobro razumio. Jeli želiš na 80GB disk instalirati Linux ili samo na jednu od particija na tome disku?
Gotovo instalirao ali....
Obrisao sam logicku particiju,ostavio slobodan prostor na disku u pustio da se Fedora instalira na taj slobodni prostor na disku.Medjutim primjetio sam da nakon odabira te opcije sve je krenulo automatski i poceli su se instalirati paketi za GNOME a ne za KDE kako sam htio.Nakon zavrsetka instalacije dobio sam GNOME a htio sam KDE.Kako da se vratim sad na KDE?
u packet manageru instaliraj kde pakete, onda ce ti na login screenu dati izbor hoces li kde ili gnome, bar je tako za k/ubuntu...
pa pretpostavljam da vrijedi i za fedoru
Gotovo instalirao ali....
Obrisao sam logicku particiju,ostavio slobodan prostor na disku u pustio da se Fedora instalira na taj slobodni prostor na disku.Medjutim primjetio sam da nakon odabira te opcije sve je krenulo automatski i poceli su se instalirati paketi za GNOME a ne za KDE kako sam htio.Nakon zavrsetka instalacije dobio sam GNOME a htio sam KDE.Kako da se vratim sad na KDE?
pa ako nisi sam u stanju podjeliti 2 i 2 ja ti nemogu pomoći