Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.665
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ihush  bunker 

Evo što sam sinoć pokušao.

Odspojio sam sve svoje diskove.

Uzeo sam taj novonabavljeni hdd (koji je ima mbr partition table) te ga prebacio na gpt.

Stavio sam na usb win10 (pomoću rufusa, GPT for UEFI)

Prebacio bios boot na uefi, bootao sa usb-a, te napravio clean install gore navedene win10 na taj novi hdd.

Dakle, sada imam u laptopu samo taj hdd i sve radi kako treba. Zatim, stavljam na drugi usb ubuntu (ponovno GPT for UEFI), i idem instalirati ubuntu.

Pokrećem sistem, nakon početnog gnu gnome izbornika, odaberem li start live linux ili install linux dobijam black screen i dalje ništa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 8:09 (ivan72478).

0 0 hvala 0
11 godina

A i ubuntu mi treba, jer imam jedan/dva kolegija u kojima ćemo raditi u linuxu.

Ako ti treba ubuntu za faks i to u manjoj količini vremena i ako ga nećeš koristiti svakodnevno, zašto se mučiš sa diskovima, dual bootevima i slično?

Instaliraj ga u virtualnu mašinu (recimo virtualbox) i koristi ga tako. Možeš u full screen modu voziti, ni nećeš primjetiti razliku. Ne razumijem čemu komplikacije.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
ivan72478 kaže...

..

Stavio sam na usb win10 (pomoću rufusa, GPT for UEFI)

..

Pokrećem sistem, nakon početnog gnu gnome izbornika, odaberem li start live linux ili install linux dobijam black screen i dalje ništa.

- Čemu Rufus? Rufus nudi razne opcije koje zapravo ne trebaš za ovaj medij-install.

- svježi skinuti iso s msovih stranica ima oba boota, gpt-mbr, koristiti predviđen mctools ili dvd2usb, nema mogućnosti griješenja jer ne nudi nikakve opcije, radi. Kemijanje s Rufusom je nepotrebno, alat ko alat je ok. Medij kreiran MSovim alatima od pravog ISOa ima oba boota, eliminira greške, može se koristiti po potrebi i poželjno ga je imati osim za install i kasnije za npr repair.. bootfix i sl. (ovo nije dio problema, ali ne treba koristiti alate-komplicirati tamo gdje je KISS zakon, odnosno, sad imaš samo gpt, nemaš mbr i ako ga zatrebaš moraš napraviti drugi medij.. nepotrebno).

- postavke biosa, želje, kompatibilnost.. + opcije koje nudi npr win (npr enkripcija i sl.) uvjetuju npr multiboot mogućnosti.

- ponekad boota, ponekad ne. -jel ispravno kreiran medij (pratiš ubuntu howto, ovisno s koje platforme kreiraš medij.. i tad, vjerojatno radi) + moguće bugovit medij/install, + moguće nov HW (pa postavke npr ACPI/VGA..).. google + nešto od HWa i možda dobiješ odgovor ili ga trenutno nema.. ponoviš postupak, možda sačekati koju minutu, promijeniti postavke biosa dok pronađeš što mu (ne)odgovara. Upravo zato je legacy mod važan, kompatibilnost. Inače bi uefi bio super fičer.. pa do tog da obrnutim redosljedom instaliraš.. (stari redosljed je bio zbog loadera, win po starosti pa na karaju linux, sad može w10 jer podržava/dozvoljava boot linuxa ..).

- u čemu je problem? 99% u postavkama BIOSa, uefi, npr sec.boot/fast.boot.. ili win enkripcija/bitlocker i sl., možda i podrška za chipset/vga (treba par mjeseci dok se doda support, novi kernel tj driver/kompatibilnost..). Ili medij nije OK.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan

Entry Point Želim dual boot jer će mi linux sve više i više trebati, a kad se naviknem potpuno prelazim na njega.

ihush Disable-ao sam secureboot i fast boot jer sam procitao da to može smetati linuxu kod bootanja preko uefi-a.

Čak sam mijenjao i nomodeset i quiet splash ( vidio sam da Nvidijini driveri znaju smetati), no i dalje imam black screen.

EDIT: Čisto iz kurioziteta stavim ubuntu 17.10 na usb, te ga pokrenem u legacy boot-u. Uz par redova errora, pokrene mi ubuntu live i mogu ga isprobati.

U uefi boot-u, ubuntu live radi bez ikakvih problema

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 13:38 (ivan72478).

0 0 hvala 0
16 godina
ivan72478 kaže...

..

EDIT: Čisto iz kurioziteta stavim ubuntu 17.10 na usb, te ga pokrenem u legacy boot-u. Uz par redova errora, pokrene mi ubuntu live i mogu ga isprobati.

-? radi u oba ili ni jednom?

11 godina

Ja osobno koristim legacy boot. Brže se boota mašina (nešt malo). Ne želim koristiti MS uefi iz principa.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
ihush kaže...
ivan72478 kaže...

..

-? radi u oba ili ni jednom?

U oba radi. U legacy mi izbacio nekoliko errora na black screenu (stoje 3,4 sec), i onda sistem sam nastavi dalje do home screena.

U uefi-u bude mi taj black screen bude vrlo vrlo kratko tako da ne vidim sto pise, i on također nakon toga sam nastavi dalje, i mogu isprobati live ubuntu.

8 godina

@ivan

Ako sam te dobro razumio :
-uefi si stavio na default
-ssd disk si obradio i prebacio na gpt
-na taj ssd si instalirao win10
- i taj dio je time gotov, jel tak ?

Rufusom si tada kreirao live ubuntu stik, u uefi modu ga uredno mozes pokrenuti ( da li je tada uštekan ssd sa win10 ? ) , i sada bi išao instalirato ubuntu na drugi diski ili... ?
11 godina
neaktivan

bunker 

Nisam bios stavio na default (strah me da mi se ne dogodi da mi ne moze citat ssd gdje su mi podaci), vec sam po volji mijenjao legacy/uefi.

Svoj ssd na kojem je win10 i na kojem su mi podaci sam izvadio vanka, i stavio sam u laptop samo onaj novi hdd (prebacio ga sa mbr na gpt) da se na njemu ucim.

Na njega sam instalirao win10. 

U rufusu sam kreirao live ubuntu,16.04 mi za legacy ispise errore koje sam slikao par postova prije (acpi watchdog device creation failed 16) a uefi mi da black screen.

Jedino mi verzija 17.10 uspije do kraja uci u live verziju koju mogu onda isprobavati.

Ovisno da li namjestim legacy/uefi boot drukciji mi se izbornik od ubuntu prikaze.

Znaci sadaa imam ssd sa win10(mbr), imam novi hdd sa win10(gpt) na kojem sam se htio uciti instalirati linux te imam svoj stari hdd(gpt) koji mi je za pohranu.

Moj krajni cilj bio bi ostaviti win10 na ssd, a linux instalirati na stari hdd gdje mi je pohrana. Ili eventualno, instalirati i ubuntu na ssd kao dual boot na istom disku sa win10.

Nadam se da sam pojasnio, dosta sam ovo sve zakomplicirao, ni meni nije vise sve jasno. 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
bunker kaže...

Da, na desktopu.

32-bitni x86 još uvijek se nalazi u velikom broju raznoraznih uređaja.

8 godina
ivan72478 kaže...

Znaci sadaa imam ssd sa win10(mbr), imam novi hdd sa win10(gpt) na kojem sam se htio uciti instalirati linux te imam svoj stari hdd(gpt) koji mi je za pohranu.

Moj krajni cilj bio bi ostaviti win10 na ssd, a linux instalirati na stari hdd gdje mi je pohrana. Ili eventualno, instalirati i ubuntu na ssd kao dual boot na istom disku sa win10.

Ma sve je jasno....  

Mislim da ti je ssd premalog kapaciteta da bi na njemu imao instalirane win10 i linux.

Ako ćeš linux instalirati na stari hdd , i ako je on već na gpt particijskoj tablici, te ako ćeš prilikom toga sve druge diskove odštekati a taj hdd će jedini biti konektiran, onda nebi trebalo biti nikakvih problema.  

Kažeš da ti ubuntu 17.10 neradi nikakve probleme, no ponovit ću da je to najnoviji ubuntu i ja osobno nemam iskustva sa njime , a iskreno sa ubuntom se nedružim već godinama , tako da nemrem staviti ruku u vatru kako će delati i kaj još sve na njemu treba doraditi nakon instalacije ( ubuntu je prešao na gnome DE i koliko se sjećam za gnome treba povlačiti dodatne stvarčice da bi bio u punoj funkcionalnosti ). Ima ovdje kolega koji koriste ubuntu pa će ti oni moći više pomoći oko prvih koraka na ubuntu.  Meni su ubuntu i mint uvjek nekaj komplicirali sa efi particijom u dual botu sa win10 pa sam polako odustao od tih distri , a mint sa cinnamon DE mi se pokazao kao dosta veliki gutač resursa pa se manje više držim manjara na kde a povremeno i xfce.

Ako ćeš ići ipak na najnoviji ubuntu 17.10 onda pri instalaciji na početku odaberi da hoćeš i dodatne kodeke i drajvere, te ručno particioniraj disk ( efi , / , /home ...swap netreba jer je ubuntu prešao na swap file pa ti netreba swap particija ).

Netrebaš žuriti sa instalacijom, jer linux možeš koristiti i u live načinu sa stika , pa možda da na taj način isprobaš po par sati više distri prije nego se odlučiš za instalaciju.

Imaš i opciju virtualne mašine, kako je gore kolega i naveo, što bi značilo da na windowsima instaliraš virtualbox aplikaciju i onda unutar te aplikacije vježbaš instaliravanje i podešavanje linuxa te ga jednostavno zbrišeš kad ti dojadi a windowsi ostaju netaknuti...

Čisto nekakvi prijedlozi ako se odlučiš za isprobavanje više distri u live načinu:

- linux mint, cinnamon sučelje , naidealnije za početnika jer je puno toga unaprijed pripremljeno

-manjaro , xfce, vrlo stabilno i nezahtjevno sučelje , isto dobar za početnike jer ti je sve unaprijed pripremljeno od gomile aplikacija, kodeka,....

-manjaro , kde, ako hoćeš vidjeti kaj ti sve može pružiti jedan moderni linux

-opensuse , kde, ako hoćeš vidjeti kako izgleda jedan skoro pa profesionalni operativni sistem namijenjen najširoj uporabi , uz ogradu da opensuse ima neka svoja specifična rješenja i podrazumijeva  da bi malo trebalo zagrijati stolicu ( kako si student, onda grijanje stolice nije problem... ) dok ga dovedeš u red prema tvojim potrebama...

- ubuntu je isto po hvaljenju kolega dobar, no ja ga nekoristim ali svakako da nije za odbaciti...

16 godina
bunker kaže...
.....swap netreba jer je ubuntu prešao na swap file pa ti netreba swap particija ).

..

-nije nigdje ubuntu prešao.. oduvijek je opcija, /swap ili file ili bez..

-od tog je bolje /swap (particija) dok file ima posljedice FSa.. no kad RAMa ima dovoljno, ne koristi se pa je nevažno i može bez (oba). Kad RAMa ponestane.. the end.

-to je tako od st.7mog.. jedino što sad to sugerira ubuntu 'pravilnik' ili neki site gdje to predlažu.. više čak zbog ograničenja na broj MBR particija (mada može u extended jednako.. jer sve je file..).

-gledajući multiboot linuxa, liveboot.. /swap ima prednost, jer će ga svaka distra automatski koristiti. Win od tog nema ništa, dok je kao file kroz wubi i sl bio korišten, ne zbog 'kvalitete' nego postojećeg stanja (pokretanje iz win.. time i nemogućnost ubijanja-kreiranja particije jer bi ublili i host-win-os..).

.. sve je file, banalni primjer je neki ISO image kojeg se može mountati i koristiti kao disk. Nema bitne razlike.. ali /swap je RAW.. i nema oveloada FSa tj nepotrebnog gubitka, degradacije fragmentacijom i sl. swap particija je bez FSa, jer se koristi direktno kao RAM time je i brži-bolji i ne postoji kemija koja to može jednako za file na nekom FSu napraviti. (koliko god mali gubitak, FS ipak ne može brže od fizičke mogućnosti internog hdd-kontrolera u disku i radi se 'dupli posao' za adresiranje podatka koji mora biti jednoznačno označen u 'memoriji' koja glumi RAM).

-dakle, samo teoretski file = /swap, realno je sporiji. Ako je to alocirano mjesto, tad je potrošeno neovisno jel file-folder ili particija i nema nikakve koristi tad favorizirati neki način kao 'bolji' ili neki savijet. To je samo mogućnost, koja nije ni nova ni bolja. (preskočiti i tad si dao odličan tut-howto) :))

-na SSDu, pogotovo kad postoji još diskova, zbog uštede mjesta i realno male potrebe-šanse da će zatrebati, logično je: staviti ga na neki hdd, linux će ga koristiti (neće dok ima RAMa), time uštedjeti nikad dovoljan ssd-prostor koji se s dovoljno rama ni ne koristi (gledajući task, na nuli...). Da je potreban, da se koristi, tad bi ga se savjetovalo staviti na SSD. To može zbuniti juzere (u tumačenju-preporuci) koji tad pomisle da nešto je-nije dobro za ssd i sl. i tad krenu razne priče-fame i vjerovanja ''jer tako piše na internetima..'' :)) -umjesto da mene slušaju

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 18:33 (ihush).
8 godina
ihush kaže...

..

-nije nigdje ubuntu prešao.. oduvijek je opcija, /swap ili file ili bez..

Neznam odkada je opcija, no od 17.04 je defaultno bez swap particije:

http://linuxbsdos.com/2017/04/18/swap-partition-out-swap-file-in-on-ubuntu-17-04/

16 godina

-jer je opcija, ali ako se kreira-bira, tad (malu) prednosti ima /swap. Ako ne treba, tad je nevažno (+na SSD mjesto + TRIM..).

-to je sad samo drugačiji default ponuđen kad korisnik 'klika-next' bez izbora pojedine opcije osim default.

-nije ništa novog (također, automatski juzeri pomisle, novo-bolje..), recimo jednako ili stvar izbora odnosno, novi default.

-nešto sasvim drugo je sugerirati koliko velik treba biti swap i treba li ga imati.. u vezi tog, prijedlog juzerima:

... napraviti 'mali' swap (sporedno file-particija) ne po staroj formuli 1-2-3 x količine RAMa, nego recimo 1-2GB (pogotovo ako se ima 8-16 i više..). Tek za slučaj da ponestane RAMa, neće kreširati a bit će 'vidljivo' usporavanje rada. Slično sad radi i win.. to je neki optimum (osim kad se slaže ciljano-kustomiziran stroj gdje se zanju konkretni taskovi). Kao što je to npr /boot particija.. i tad nema posebnog razloga žaliti gubljenje mjesta na mlom ssdu.. par gb je prihvatljivo i može ponekad spasiti od rušenja ako bi ponestalo rama istovremeno, logičnije ga je držati na drugom disku kao hdd gdje veličina nije takav problem, tad je logično na hddu kreirati /swap neovisno par gb ili 3xram..

- neku prednost kao swapfile umjesto particije ne vidim.. jer ga se npr ne resiza nego se krieira, može se resizati i particija itd.. a može i mix.

-na ssdu se zbog čuvanja-trajnosti (trim) preporuča isključivanje. To je ponekad više u interesu proizvođača/garancija nego korisnika. Pri tome je sporedno jel particija ili file, radi jednako i vrijedi jednaka preporuka (a to dodatno gurka prema hddu kojeg se obično ima..). Ako je /swap na HDDu, tad to vidim kao najlogičniji raspored i najoptimalniji. Tad nema veze desetak GBa potrošnje za particiju (ili file) i ne 'haba' se SSD.

-jedno od pravila, pošto je najbrži dio diska, početak (seek), u pravilu, swap se postavlja na početku, svejedno je pri tome particija-file (osim što preferiram particiju, koriste je sve distre i file ne može biti brži, samo sporiji), no to je bilo bitno u doba kad je RAM bio egzotika.. kad je swap bio potreban. Današnje brzine diskova, kapaciteti.. to eliminiraju kao bitno, jednako kao i sama količina RAMa koja tad eliminira potrebu za swapom... postao je sporedan, kao jedan od razloga promjene defaulta za ubuntu, nevažan :) .. a toliko texta natipkam. :)))

8 godina
ihush kaže...

..............................................................

Vidim ja da ti igraš na kartu iznurivanja protivnika.....hehehhehehee

11 godina
neaktivan

Čini mi se pametna ideja da isprobam par raznih live distri da vidim kako se snalazim.

Jedini razlog zbog kojeg sam zapeo za ubuntu jest što ga koristimo na faksu.

Također, zbog čega bi želio da imam instaliran linux jest što trebam instalirati root framework , a neda mi se više koristiti ga preko servera.

Uglavnom, ovako ću napraviti. Odspojiti ću ssd, ostaviti samo svoj stari hdd i na njega instalirati linux. Tada ne bi trebalo biti problema kad ponovno spojim ssd, zar ne?

Kako ću onda birati što da mi boota, hoću li prilikom pokretanja računala ulaziti u bios i namjestiti primary boot svaki put (nije mi to nikakav problem ako je tako najjednostavnije, i da mi se ne miješaju win i linux)

ihush bunker BTW, gdje ste vi naučili ovako puno o ovoj temi, vidim da ste jako aktivni na forumu i drugim temama? Zanima me ako nije tajna  koje fakultete ste završili, ili ih još pohađate, i čime se trenutno bavite? 

0 0 hvala 0
16 godina

upravo završavam teološki.. pa skelu na ekonomski :) nova fasada 'dvije ruke' premaz..

linux je jedan, ostalo su sve samo nijanse, pokupi se s vremenom ponešto. Danas je lako, imaš internet i DL što god ti padne na pamet, prije nisi imao što-koga pitati (zamisli vriejme prije ADSLa u carstvu floppyja kad si linux instalirao koristeći MSov fdisk iz dosa :) .. dinosauri su još bili kućni ljubimci..), ali tako se naučiš. Neki bolji recept? Što god radiš, nakon više godina znaš sve što treba ili si u pogrešnoj branši.

11 godina
neaktivan
ihush kaže...

upravo završavam teološki.. pa skelu na ekonomski :) nova fasada 'dvije ruke' premaz..

linux je jedan, ostalo su sve samo nijanse, pokupi se s vremenom ponešto. Danas je lako, imaš internet i DL što god ti padne na pamet, prije nisi imao što-koga pitati (zamisli vriejme prije ADSLa u carstvu floppyja kad si linux instalirao koristeći MSov fdisk iz dosa :) .. dinosauri su još bili kućni ljubimci..), ali tako se naučiš. Neki bolji recept? Što god radiš, nakon više godina znaš sve što treba ili si u pogrešnoj branši.

hahaha, fair enough, trebao sam i očekivati ovakav odgovor 

9 godina
neaktivan
ihush kaže...

-nešto sasvim drugo je sugerirati koliko velik treba biti swap i treba li ga imati.. u vezi tog, prijedlog juzerima:

... napraviti 'mali' swap (sporedno file-particija) ne po staroj formuli 1-2-3 x količine RAMa, nego recimo 1-2GB (pogotovo ako se ima 8-16 i više..). Tek za slučaj da ponestane RAMa, neće kreširati a bit će 'vidljivo' usporavanje rada. Slično sad radi i win.. to je neki optimum 

Ovo potpisujem 100%.

To sa 2-4x swap u odnosu na RAM je bilo zlatno pravilo ali - pradavno. Dok je RAM bio 10x skuplji nego li danas i uvijek ga je bilo nedovoljno (do 1000x manje nego danas). Nadalje zbog Windows prtljanja sa memorijom (najpoznatiji primjer: test koliko treba da otvoriš/zatvoriš notepad ili calc bez uporabe, da bi ti sistem napisao "out of memory"), skroz do XP, čak je i Adobe za Photoshop preporučivao poseban "scratch disk" - vlastiti swap file.

Meni je dobitna kombinacija uvijek bila kad bi kopirao Linux u tome, odn. zaj. iskustvo korištenja win/lin (za winse ponajviše): posebna swap particija što bliže obodu diska/početku (najbrža), minimalna (up to 4x RAM recimo), sa npr FAT12/16 (najbrži, uvjetno - naravno ne pod Linuxom). I sa isključenim svim recycle bin itd forama.

Danas na prosječnom računalu možeš (skoro pa) u potpunosti isključiti swap, što ako si siguran da imaš dosta RAMa ne samo da podiže performanse nego ti štiti SSD od rewritinga (RAM disk, odn. virtualni HDD/SSD, to još od DOSa postoji, live verzije Linuxa itd to uredno koriste). No budući da to nije pametno zbog x drugih stvari, minimalan swap je must have to. Tako je sustav dizajniran i tako radi, a pogotovo Linux vulgaris.
Mislim da je do 2GB danas dosta, ako prečesto ne koristiš kopiranje velikih fileova i/ili spore eksterne medije za pohranu. Ako se ne varam, onda to ima smisla zbog temp cachiranja velike količine podataka.

Danas bi, doduše, Chrome/Chromium trebao imati posebnu particiju ali ne vjerujem da i tu ne bi uspio sam sebe zapetljati sa cachiranjem... no to je offtopic.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 13:59 (Zechina).
16 godina
Zechina kaže...
ihush kaže...

... napraviti 'mali' swap (sporedno file-particija) ne po staroj formuli 1-2-3 x količine RAMa, nego recimo 1-2GB (pogotovo ako se ima 8-16 i više..). Tek za slučaj da ponestane RAMa, neće kreširati a bit će 'vidljivo' usporavanje rada. Slično sad radi i win.. to je neki optimum 

Ovo potpisujem 100%.

To sa 2-4x swap u odnosu na RAM je bilo zlatno pravilo ali - pradavno. Dok je RAM bio 10x skuplji nego li danas i uvijek ga je bilo nedovoljno (do 1000x manje nego danas). Nadalje zbog Windows prtljanja sa memorijom (najpoznatiji primjer: test koliko treba da otvoriš/zatvoriš notepad ili calc bez uporabe, da bi ti sistem napisao "out of memory"), skroz do XP, čak je i Adobe za Photoshop preporučivao poseban "scratch disk" - vlastiti swap file.

Meni je dobitna kombinacija uvijek bila kad bi kopirao Linux u tome, odn. zaj. iskustvo korištenja win/lin (za winse ponajviše): posebna swap particija što bliže obodu diska/početku (najbrža), minimalna (up to 4x RAM recimo), sa npr FAT12/16 (najbrži, uvjetno - naravno ne pod Linuxom). I sa isključenim svim recycle bin itd forama.

Danas na prosječnom računalu možeš (skoro pa) u potpunosti isključiti swap, što ako si siguran da imaš dosta RAMa ne samo da podiže performanse nego ti štiti SSD od rewritinga (RAM disk, odn. virtualni HDD/SSD, to još od DOSa postoji, live verzije Linuxa itd to uredno koriste). No budući da to nije pametno zbog x drugih stvari, minimalan swap je must have to. Tako je sustav dizajniran i tako radi, a pogotovo Linux vulgaris.
Mislim da je do 2GB danas dosta, ako prečesto ne koristiš kopiranje velikih fileova i/ili spore eksterne medije za pohranu. Ako se ne varam, onda to ima smisla zbog temp cachiranja velike količine podataka.

Danas bi, doduše, Chrome/Chromium trebao imati posebnu particiju ali ne vjerujem da i tu ne bi uspio sam sebe zapetljati sa cachiranjem... no to je offtopic.

-nikad ne potpisuj.. vidiš što se desi npr revizorima, jer su samo potpisali neki komad papira.. :) .. ako već, onda 'sa zadrškom/napomenom'. :))

-da, vremena i kontekst realnog HWa, samo fahidioti ostaju s jedinim pravilima uklesanima u one mojsijeve ploče.. kad imaš znanje, znaš i tako prilagodiš ovisno o cilju i resursima.

-skreč disk.. zaboravljaš, da je Adobe-photoshop, s maca... došao na windoze. To je jedini razlog pa i sam termin koji je u opciji tako nazvan, moglo je jednako pisati temp/keš/nešto.. a pošto su win od početka koristili swap-keš-temp, to nije nikad bilo potrebno za pojedinu aplikaciju (osim kao poželjna opcija, jer se tako moglo raspodijeliti po diskovima, ubrzati rad..), + potreba za unduanjem-history.. za normalan A4 na 300dpi rgb32bit je potrebno 24MB, x3 za undoo.. u vrijeme kad se prošlo 128MB naviše više nije bilo bitno, prije toga je računalo npr 386-doom jedva imalo 4MB.. i to je bila zvjer :)) .. eto, mala priča u kontekstu swapa.. zgodna za dokone kompjuteraše dok se šeretski prepucavaju :)))

-greška (promašuješ) s diskom, hdd, obodna i ostale brzine.. jer hdd početak je (logično!?) .. na sredini :))) to je start pozicija akutatora, vs parking. Tamo je TOC i skokovi prema rubu su seek-time. CD-DVD to radi od sredine kruga prema van i na njemu je linearno seek prema centru bolji, prema obodu sporiji, ali transfer je zbog obodne brzine prema rubu veći.. HDD ne radi tako, pa time ni postakva.. tj zato je početak najbrži do cca 80% od početka i tad osjetniji pad (seek).. odnosno glavna prednost SSDa, upravo seek (transfer nije toliko osjetan, može i npr DVD..). Zato se sve što se željelo ubrzati stavljalo na logički početak (nije fizički, tj sredina) na nultu poziciju akutatora. + pošto se swap i svi tempovi koirste konstantno u  radu (kad se koriste), pa pridodati npr fontove, materijale u radu (slike, video..).. sve to je zgodno imati na najbržem dijelu s najmanjim seekom, jer sama veličina ne mora biti veća, može biti ikona od 700bytea.. ali potrošiš vrijeme kontrolera (internog u hdd) za pozicioniranje glave, čitanje clustera, skog do tablice, skok na idući sektor.. skok na skok.. seek. SSD=RAM..

Ne može sve biti na najbržem dijelu.. kraj diska (kad se particonira..) je zgodno odvojiti za npr backup ili storage koji se ne korsiti u svakodnevnim radnim fileovima .. baza, nešto.. ili igre. Sto sitnica, trikova, kako od istog HWa, dobiti brži-glađi rad. To znalci znaju.. ostali se samo čude i vjeruju reklamama, internetima i forumu :)))

.. tako postoji priča, o ramdisku, swapu-tempu.. i pravilima ili 'pravilima' kako to napraviti.. pri tome, najvažnije je kontekst-vrijeme odnosno, količina RAMa u tadašnjim-današnjim računalima. Danačnji CPU ima više level-1-2-3 keša, nego nekad radna stanica RAMa. S takvim razlikama, svaka priča je neusporediva. (da se ne dodaju ostale razlike, kontroler-chipset, transfer, uska grla, .. sata/ahci ili scsi, raid..). Nema jednog recepta, nego, imaš nešto i od tog što imaš napraviš nešto.. nešto kao pizza ili PC. Radi. Sve je isto, ipak o 'kuharu' ovisi jel samo jestivo ili fino. Početnik to jednostavno ne može, osim igrati loto i jednakom šansom pogoditi.

topic? .. pa chrome, os, .. appsi, bilo bi poželjno, da svaka app pristojno koristi postavke, da ih nudi, da nakon gašenja počisti sve ovisno o postavljenim opcijama. Pod linuxom je to još nekako, pod win, je toliko smeća (ne zbog OSa, nego bezobraznih appsa.. ali appsi su razlog postojanja računala, ne OS), android još gore jer je upotreba mob-tablet (gdje se juzera tretira kao posljednjeg retardusa..). Chrome je jedan od takvih primjeraka, a bit će i ChromeOS... bilo bi poželjno, da postoji opcija, da se kad već postoji, ponaša upravo tako. Ne na način da juzeri koriste 3rd party cleanere ili CC-malware pdo windozama.. a linux? Super je kad složiš server, radi ono što si složio .. desetljeće pa se raspadne. Kako ide s juzerskim? S ovakvim bahato bezobraznim appsima, igrama, smećem? .. ne koristim toliko da bi to iz prve ruke znao.. pa kad si već 'jamac'.. daj malo šeraj howto održavanje tipical juzerskog DE, koji ne grepa-pipa i kome je konzola nešto za igre, plejka :) zar kroz wine s CCjem? :))))

11 godina
neaktivan

Mali update.

Stavio sam mint na usb, isključio sve diskove koji su mi bili u laptopu i stavio samo onaj novi formatirani (gpt) u laptop.

Nakon bootanja, i pocetnog izbornika gdje stavim install mint, dobijam black screen sa znakom _ koji titra (isto kao za ubuntu).

Stoga odustajem od samostalnog instaliranja, više sreće drugi put.

Nosim laptop netkome tko zna što radi. 

0 0 hvala 0
8 godina

Ili nisi dobro napravio install medij ( dd metoda u rufusu ), ili nisi stavio prvog za boot uefi stik ( u boot orderu si trebao imati dva na ponudi ), ili ti iso nije dobar ( sha256 za mint ), ili nisi u uefi-biosu nekaj dobro poklikal.
14 godina
ivan72478 kaže...

Mali update.

Stavio sam mint na usb, isključio sve diskove koji su mi bili u laptopu i stavio samo onaj novi formatirani (gpt) u laptop.

Nakon bootanja, i pocetnog izbornika gdje stavim install mint, dobijam black screen sa znakom _ koji titra (isto kao za ubuntu).

Stoga odustajem od samostalnog instaliranja, više sreće drugi put.

Nosim laptop netkome tko zna što radi. 

E ovakav stav me izbaci iz takta, odmah. Instalacija bilo kojeg OS-a je jednostavna, usudio bih se reći i jednostavnija od korištenja samog računala. Ako sam dobro shvatio ti si student i k tome studiraš Informatiku (ili nešto vrlo slično). Dakle to će ti biti posao. Pa kako onda možeš zapeti na prvom koraku? Mislim zar te takvo nešto može zaustaviti od toga da samostalno riješiš problem????

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
neaktivan

bunker Provjerio sam sha256, postavio sam usb za prvi disk u biosu, ali ocito me nesto zeza u biosu sto nisam dobro postavio.

Znam da si mi rekao da vratim bios na default postavke, no vjerujem da ce mi onda biti problema sa ssd-om naknadno.

Budem opet probao.

mario.L_hr  Studiram fiziku, a ne informatiku i ne vjerujem da će mi biti posao instalacija os-a.

No želim i to naučiti, i možes vidjeti po prethodnim postovima da se s ovim već sigurno 4,5 dana mucim.

Nisam odmah odustao, već ne želim uništiti računalo.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možeš izgubiti podatke da formatiraš krivu particiju, ali uništiti računalo?! Na to još nisam naletio, čak i kad sam prije 10-15 godina imao prekide u flashanju BIOS-a sa disketa. 

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

1 0 hvala 0
11 godina

I dalje ti predlažem virtualnu mašinu. A to što si rekao da jednog dana misliš u potpunosti preći na linux, o tome brini kad ćeš biti spreman za to ili voljan.

Ovo mjenjanje i gašenje diskova nema smisla. Ili pravi dual boot ili vozi virtualku, ili instaliraj na neki brzi USB ili vanjski disk.

Uzmi Ubuntu vulgaris, ne razbijaj glavu sa drugim distribucijama. Dakle čisti ubuntu i to je to.

Image stavi na USB sa ovim alatom:

https://unetbootin.github.io/

Ne bi trebao imati nikakvih problema. Instalacija je sve point and click, nema mudrolija previše.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

- neovisno koji OS, koji tip boota, makni hdd.. ispravan boot medij mora bootati.

- ili je nekompatibilno (postavke biosa, support osa i igre wintela pa možda treba noviji bios ali više ne brljave oko linuxa nego starjeg win.. pošto je ubuntu 17 bootao stvar je do distre).

- ili nije ispravan boot medij.

bez hdda, jer tko zna koji su sve fičeri.. pošto os u bootu detektira disk, uklanjanjem eliminiraš taj dio, tad mora bootati. Može problem biti u samoj distribuciji, tj supportu chipseta-kontrolera, vga, to se vidi razlikom ubuntu 16-17 (btw, verzija=godina).

Noviji HW treba novije drivere, distre ovisno o ažurnosti uključe support, laptop je u najgoroj situaciji, desktop PC je manji problem. Moguće da bi za recimo pola godine sve prošlo bez problema..

-bios mora biti odgovarjuće podešen (proći sve opcije, nije samo uefi-gpt, sve što je dio uefi standarda, npr opcija boot windows 8.. ili tako nešto ovisi kako se u kojem biosu nazove, fastboot, secureboot itd. itd. uz problem ahci-heci provjeriti googleom za distru-verziju).

za izradu boot medija, to je stvar koju radi sam OS. Nisu potrebni dodatni alati/utilsi, oni samo koriste mogućnosti OSa i olakšavaju 'klikanje'. Postoji i povezanost host-guest platforme s koje-zakoju se izrađuje medij tim alatima.

npr Rufus.. alat ko alat, pogledaj run on i target... možda je jasnije? Pogledaj ubuntu live creator -target, pogledaj unetbootin..

bez tih alata, ali tad moraš u cmd/terminal, svaki OS može napraviti svoj boot (inače bi ga bilo nemoguće instalirati, ne rade to nabrojani alati, to radi OS).

većina distri pretpostavlja da medij kreiraš iz win ili iz same distribucije i nude howto koji mora raditi (za konkretnu kombinaciju + genracija/verzija jer uefi-gpt su ipak novija stvar). Te upute se odnose na to kako se kreira medij, ali ne spominju postavke BIOSa niti računaju s razlikom u HW +supportu driveri i sl.

Postavke biosa za svoj HW-laptop provjeriš na googleu.. sigurno postoji neki opis ili manual u ruke i podešavati redom. (bez straha, default je 99,9% za wintel, povezanost OEMa i MSa i 90% korisnika tako da je lako ponovo vratiti postavke za windowse).

-pogrešno je pretpostaviti da će bilo koja druga kombinacija raditi.. tj možda radi, možda ne.

to je dovoljno za problem tj neispravan boot medij.

+ prednost legacy-mbr .. upravo zbog kompatibilnosti unazad, ali to eliminira postojeći win na gptu.

+ distra kao mint je 'zgodna' ali podsjetnik, distribucija je samo nakupina softwarea, ubutnu 17 ti radi, soft dodaš.. tad nema razloga ne koristiti ubuntu. (politika Canonicala, bez 3rd partyja). Možeš npr iz live ubuntua kreirati ubuntu install ili korištenjem netbootina ostale distre. Možeš iz win Rufusom, pazeći na sve specifične opcije kao dd.

8 godina

@ivan

To ti je uobicajen put koji smo svi prosli, te nakon par stotina pokusaja i pogreski steknes iskustvo temeljem kojeg onda sve manje grijesis i sve vise stvari mozes unaprijed tocno predvidjeti.

Linuxi imaju hibridni iso image pa je dd metoda obvezna u rufusu da bi kreirao ispravan live linux.

U boot orderu racunala bi trebao vidjeti svoj stik uduplano s time da jedan ima uefi prefix i njega stavljas prvog. Ako nevidis svoj stik dva puta onda nekaj nevalja...

Bios- uefi bi na defaultnim postavkama to trebao glatko odraditi.

.
11 godina
neaktivan

Kao što je kolega predložio poslužio sam se unetbootinom. Stavio sam ubuntu 17.10. Izvadio sve diskove iz laptopa i pokrenuto live ubuntu.

Sve  ide kako treba. Proletio kroz file manager, malo kroz mozillu i sve radi. Idem ugasiti racunalo, pojavi mi se sljedeći error.

Stavim onda novi disk u laptop koji je formatiran (GPT). Bios je namješten na uefi, secure boot isključen.

Idem sada probati instalirati linux, sve je prošlo u redu. Piše da je uspješno instalirano. Idem izgasiti linux i dobijem sljedeći error.(druga slika)

0 0 hvala 0
14 godina

Koji laptop ti uopće imaš? Daj poslikaj postavke BIOS-a i postaj ih ovdje.

Stručnjak za odmaganje...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice