.. Tako da sam sada ostavio ssd na cd slotu, a hdd mi je na standardnom.
..
- to možeš promijeniti u onom boot-order meniju, pa staviti diskove na željeno mjesto. Nema razloga da tad ne boota, tj sam sata kontroler bi morao biti jednak-isti..
- 'idealna' kombinacija je ssd na klasičnom mjestu, na njemu multiboot, osvei-appsi koje normalno korsitiš, hdd u oodbay kao izmjenjivi storage, kojeg po potrebi možeš koristiti na drugom računalu. Imam par laptopa, pa mi je to zgodno :) .. praktičnost kao externi usb disk, dok je brzina i sigurnost (jer je u ladici) daleko bolja.
- kao neki moj extra fičer, svaki disk dok je prazan, prije početka korištenja, pripremim tj planiram za buduće moguće potrebe, kreiram boot.. i po potrebi bootam s bilo kojeg diska, na bilo kojem računalu.. parstotina MB (do 1GB) je zanemarivo kao boot particija-gubitak mjesta.
- ne, MS-PP je win app, nije linux, nije kompatibilno.
- nešto sasvim drugo je npr VM ili wine. Odnosno, online-cloud app, android, pa i možda jednog dana ms napravi i linux verziju (no to bi bilo pucanje u nogu).
- VM = virtual mashine.. wine je emulator, mada kaže da nije :)) zapravo iste stvari, slične, nije šija nego vrat..
- neke stvari mogu raiti kroz wine, neke ne. Moraš se jako potruditi da to uspije (ako može), jer nije samo konkretna app ono što radi, ostatak sysa-osa, directx, .net, svaki dll ispod haube ima svoj razlog. Tako da je će ipak neki VM i windows.. ili windows.