Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.536.208
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

U vezi ATI drivera i te switchable graphics, jel mi može malo netko tu pojasniti neke stvari? (hp pavillion g7 1110sm, nekoliko distribucija Linuxa)

lspci -nn | grep VGA mi izbaci:

01:05.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc M880G [Mobility Radeon HD 4200] [1002:9712]
02:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M] [1002:6760]

Kako da saznam koja je trenutačno upogonjena?

Kako da ih promijenim ručno (a da nije switcheroo)?

Kako mogu odrediti da jedna ili druga bude default?

Evo npr, bacim pogled u AMD control centre (nakon instaliranog novog drivera):

1. Switchable graphics kaže da je odabrana high GPU for optimal graphics performance (što bi bila 6470m?).

2. Display manager tvrdi: mobility radeon hd 4200

Tko tu koga?

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
the_rover kaže...

U vezi ATI drivera i te switchable graphics, jel mi može malo netko tu pojasniti neke stvari? (hp pavillion g7 1110sm, nekoliko distribucija Linuxa)

..

- provjeri kako se ponaša na OpenSUSEu, skini novi driver.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

OpenSUSE + novi driver = no GUI {#}

Prelako je izgledalo, dvoklik na amd.run...

15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

25.01.2012. ati je izdao novi catalyst za linux. jutros dobije e-mail sljedećeg sadržaja:

Hey Guys,

Some good news. I own an HP Pavilion dv7 that has a Hybrid graphics setup with an AMD 6700M HD and Intel cards and I have just installed the recently released AMD graphics driver (12.1 - http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx) and my hybrid graphics setup is now working beautifully. Suspend/Resume, switching from low power to high performance works awesomely.

izgleda da se stvari miču s mrtve točke u vezi hibridne grafike na linuxu. 

baš sam danas vidio da su izdali i za HD 6700 seriju, drivere i za linux, i baš mi je bilo drago. polako, ali sigurno broj drivera je sve veći i veći. palac gore za ATI

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
latzy kaže...

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje vezano uz linux Mint 12. 

Imam namjeru snimiti navedenu verziju linuxa, te mi se prilikom instalacije pojavio problem.

Napravio sam bootabilni usb, te naravno resetirao laptop. Prilikom bootanja mi otvori samo crni ekran i mala bijela crtica koja konstantno blinka u lijevom gornjem kutu. Prvo sam mislio da mu treba malo više da učita, ali se ispostavilo da ne želi uopće bootat.

Probao sam 32 i 64 bitnu verziju...sa i bez codeca.

Imam dell inspiron n5010, Intel i3 M370 ( 2.4 GHz) i ATI mobility radeon 5650.

Cijenio bi svaku korisnu informaciju. 

pozz

zanima me sa čime si ga radio - unetbootin, ili nešto drugo. Meni se to događalo ponekada kada bih radio sa unetbootinom, no onda bih  posegnuo za LinuxLiveUSBCreatorom, ili bih promijenio medij. Ali jesi li siguran i da ti je first boot device USB?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kakapo kaže...
latzy kaže...

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje vezano uz linux Mint 12. 

Imam namjeru snimiti navedenu verziju linuxa, te mi se prilikom instalacije pojavio problem.

Napravio sam bootabilni usb, te naravno resetirao laptop. Prilikom bootanja mi otvori samo crni ekran i mala bijela crtica koja konstantno blinka u lijevom gornjem kutu. Prvo sam mislio da mu treba malo više da učita, ali se ispostavilo da ne želi uopće bootat.

Probao sam 32 i 64 bitnu verziju...sa i bez codeca.

Imam dell inspiron n5010, Intel i3 M370 ( 2.4 GHz) i ATI mobility radeon 5650.

Cijenio bi svaku korisnu informaciju. 

pozz

zanima me sa čime si ga radio - unetbootin, ili nešto drugo. Meni se to događalo ponekada kada bih radio sa unetbootinom, no onda bih  posegnuo za LinuxLiveUSBCreatorom, ili bih promijenio medij. Ali jesi li siguran i da ti je first boot device USB?

koristio sam unetbootin i Ultra iso. No sad sam probao i LinuxLiveUSBCreator i javlja mi se isti problem. Medij na koji sam snimao je ostao isti, znači usb.

Imaš neku drugu ideju šta bi moglo biti ? ili samo da mijenjam medij ?

15 godina
neaktivan

promijeni usb, i provjeri da li ti je first boot device usb stick

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ovako. Problem. Skinio sam Kubuntu 11.10,i sa Unetbootinom ga stavio na stik,i na HP Mini bez problema instaliro,ali na kompjuter jednostavno neće. Kad ga oću bootat sa F9,i izaberem removable,piše "No bootable device found". A stik je fino ukopčan i svijetli i očitava ga u Ubuntuu i Backtracku...rješenje? Čak sam ušo u BIOS  i sve medije stavio na removable znaći ono first boot device,second boot device itd..sve sam emovable stavio,i jednostavno neće..pliz pomagajte..i da,na HP Mini sve normalno radi,ali kad pokrenem softver centar,samo se crasha?? Uspio sam ga jednom pokrenuti,ali nakon toga se stalno crasha..HITNO JE..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OpenSUSE (KDE) - čudna stvar.

Dakle, imamo File Manager (Dolphin valjda) koji je defaultno bio podešen na 1-click-opens-file/folder, što je malo ćaknuto (npr odaberem neki file za npr preimenovanje, on mi ga prvo otvori...).

Nema frke, isključim ja to.

Međutim - ima u /home/Desktop isto zgodna stvarca - linkovi na programe po želji. I to se lijepo prikazuje na desktopu i čovjek bi pomislio da jednim klikom može pokrenut Firefox.

E pa ne može! Jer je isključen 1-click-opens.

{#} Kako riješiti ovu nadasve zanimljivu situaciju?

PS osposobih nove ati drivere u OpenSuse, još su i najpristojniji ovdje, nema onog laga i pijanog povlačenja (Ubuntu i Debian na gnome).

Ne isprobah još igre, osim Chicken Invaders. Na Debian+gnome 2 crasha...

0 0 hvala 0
14 godina
filipvk1000 kaže...

Ovako. Problem. Skinio sam Kubuntu 11.10,i sa Unetbootinom ga stavio na stik,i na HP Mini bez problema instaliro,ali na kompjuter jednostavno neće. Kad ga oću bootat sa F9,i izaberem removable,piše "No bootable device found". A stik je fino ukopčan i svijetli i očitava ga u Ubuntuu i Backtracku...rješenje? Čak sam ušo u BIOS  i sve medije stavio na removable znaći ono first boot device,second boot device itd..sve sam emovable stavio,i jednostavno neće..pliz pomagajte..i da,na HP Mini sve normalno radi,ali kad pokrenem softver centar,samo se crasha?? Uspio sam ga jednom pokrenuti,ali nakon toga se stalno crasha..HITNO JE..

Snimi na CD onda. Možda ti nešto ne podržava dizanje sa USB-a. I ja sam to na svom kompu ustanovio, makar ima opcija da boota sa USB-a.

15 godina
neaktivan
crow kaže...
filipvk1000 kaže...

Snimi na CD onda. Možda ti nešto ne podržava dizanje sa USB-a. I ja sam to na svom kompu ustanovio, makar ima opcija da boota sa USB-a.

Napravio bih ja to,ali problem je što je meni CD čitač jako smrdan,pa mi CD očitava pola sata,pa ako se može nekako da namjestim preko stika da instaliram,a ak nemože onda ću preko CD-a. Thanks anyway {#}

Jel ima neko rješenje za softver centar zašto se stalno crasha?? {#}

17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...
...

Jebus, pa otvori ga u terminalu i vidi sto ti ispise.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...
...

Jebus, pa otvori ga u terminalu i vidi sto ti ispise.

Komanda?

17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Komanda?

Nemam pojma, ne koristim Software Centre. Vjerojatno software-centre, ne znam, pa daj sam istrazi malo, after all, to je tvoj sustav, upoznaj ga malo bolje. Shell ti tak i tak dovrsava kad lupis tabular, upisi soft pa tuci po TAB-u ili googlaj ili pogledaj na launcheru sto poziva, imas zilijun nacina doznati...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina

sudo software-center

0 0 hvala 0
14 godina
the_rover kaže...

PS osposobih nove ati drivere u OpenSuse, još su i najpristojniji ovdje, nema onog laga i pijanog povlačenja (Ubuntu i Debian na gnome).

Ne isprobah još igre, osim Chicken Invaders. Na Debian+gnome 2 crasha...

Skinuo sam jučer ati drivere i taman se spremao instalirati kad sam pročitao tvoj post s noGUI. Lagano sam odustao. Može link ili objašnjenje kako si riješio problem (imam openSUSE 12.1 gnome i Radeon 4670).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan

Ja sam koristila ovu metodu: klik.

Ali trebala bi funkcionirati bilo koja od gore opisanih.

15 godina
neaktivan
crow kaže...

sudo software-center

Command not found. Jel se može vidjeti programi tj. lista svih programa koji se mogu preko terminala instalirati,tako da kad oću nešt instalirat da instaliram preko "sudo apt-get install ime-programa" mene zanima di mogu vidit listu svih programa...hvala..

15 godina
neaktivan

Ovaj je imo isti problem,i riješio je,ali ne kužim kako http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=11635911

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

(...)  Jel se može vidjeti programi tj. lista svih programa koji se mogu preko terminala instalirati,tako da kad oću nešt instalirat da instaliram preko "sudo apt-get install ime-programa" mene zanima di mogu vidit listu svih programa...hvala..

apt-get ima funkciju search - apt-get search <ime paketa>

Ako želiš nešto slično Synapticu, ali u konzoli, pogledaj upravitelj paketa aptitude - ako nije instaliran: sudo apt-get install aptitude ; pokreće se naredbom aptitude.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2012 17:42 (hrx).
15 godina
neaktivan

kad god pokušam upgrade-ati,updat-at ili instalirati neki program,stalno izbaci "Failed to fetch..." a dajj pomagajte :(

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel se može nekom komandom u terminalu postaviti da skida sve sa main servera??

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
filipvk1000 kaže...

Jel se može nekom komandom u terminalu postaviti da skida sve sa main servera??

Ne znam za komandu ali to se može podesiti i u synapticu. Osobno nisam koristio Kubuntu i nisam imao sličan problem. Jučer sam si instalirao Ubuntu 12.04 (trenutno najnoviji dostipni ISO) ne znam jel alpha ili beta verzija ali nema nikakvih problema. Puno je brži od 11.10.

16 godina
neaktivan

Popis repozitorija s kojih apt skida pakete nalazi se u datoteci  /etc/apt/sources.list , pa pogledaj što se u njoj nalazi. Bilo bi dobro i da navedeš poruke koje ti programi vraćaju, a ne da nabadamo na slijepo. Usput, u Kubuntuu, upravitelj paketima zove se Muon.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2012 18:32 (hrx).
15 godina
neaktivan
hrx kaže...

Popis repozitorija s kojih apt skida pakete nalazi se u datoteci  /etc/apt/sources.list , pa pogledaj što se u njoj nalazi. Bilo bi dobro i da navedeš poruke koje ti programi vraćaju, a ne da nabadamo na slijepo. Usput, u Kubuntuu, upravitelj paketima zove se Muon.

kad ukucam /etc/apt/sources.list izbaci mi Permission denied. A kad ukucam to al na početku "sudo" onda mi izbaci command not found...

A kad ukucam sudo apt-get update izbaci mi "Failed to fetch i sad neka arhiva hr.ubuntu.com i tako 5-6 tih arhiva,a nemogu vodje napisatisve jer sam ovdje na kompu a to je na netbooku...

15 godina
neaktivan

This is ČUDO. Stavio sam laptop na stol,kad ono,kad sam ukuco "sudo apt-get upgrade" odjednom je počelo sve raditi. Eto,sad znam u čemu je bio problem,u lokaciji! :D Iako to nije bio problem,drago mi je da se samo od sebe riješilo hehehe...sad ćemo vidit šta će bit...al hvala svima na pomoći!! STvarno,neznam kog bih za*ebavo da nema vas :P Javim vam jesam sredio šta il nisam...samo da mi se sa tim upgrade-om ispravi to *ebeno crashanje Moun/Muon softver centra...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

kad ukucam /etc/apt/sources.list izbaci mi Permission denied. A kad ukucam to al na početku "sudo" onda mi izbaci command not found...

A kad ukucam sudo apt-get update izbaci mi "Failed to fetch i sad neka arhiva hr.ubuntu.com i tako 5-6 tih arhiva,a nemogu vodje napisatisve jer sam ovdje na kompu a to je na netbooku...

Pa naravno, koju si naredbu izdao? Jel ti shvacas da kad ukucas /etc/apt/sources.list da si ukucao putanju do tog fajla. I sto da sad terminal radi s tom putanjom? Otkud da zna sto s njom treba kad mu nisi dao nikakvu naredbu?

sudo gedit /etc/apt/sources.list

A znaci, otvori sources.list sa geditom s root privilegijama.

sudo /etc/apt/sources.list

ne znaci bas nista.

Jel si ti procitao uopce moj post? Jesi probao se igrati s tabularom? Upisi sudo soft i onda lupaj po TAB-u pa vidi koje ce ti sve naredbe izbaciti. Ili sudo so pa lupaj po TAB-u za jos opcenitiju listu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2012 19:04 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Pa naravno, koju si naredbu izdao? Jel ti shvacas da kad ukucas /etc/apt/sources.list da si ukucao putanju do tog fajla. I sto da sad terminal radi s tom putanjom? Otkud da zna sto s njom treba kad mu nisi dao nikakvu naredbu?

sudo gedit /etc/apt/sources.list

A znaci, otvori sources.list sa geditom s root privilegijama.

sudo /etc/apt/sources.list

ne znaci bas nista.

Jel si ti procitao uopce moj post? Jesi probao se igrati s tabularom? Upisi sudo soft i onda lupaj po TAB-u pa vidi koje ce ti sve naredbe izbaciti. Ili sudo so pa lupaj po TAB-u za jos opcenitiju listu.

Odgovor na tvoje prve 4 rečenice: A kad sam ja spomenio da sam uber-geek? 

Odgovor na ostale rečenice: Jesam,i šta sam dobio? Dobio sam brdo komandi s kojima neznam šta da radim..zakon...i da,opet nemogu ništ preko terminala instalirati,stalno izbaci failed to fetche,recimo kad sam pokušo instalirati gedit (jer po defaultu je neki drugi program,gedit se zasebno instalira)

Evo,sad sam ukuco opet da se instalira gedit,i sad uspije..svaki put uspijem instalirat nešt kad je kabal za punjenje isključen xD

Ali opet,i nakon upgrade-a,crasha mi se softver centar...ajd kad se već kužiš u Linux,Ubuntu i njegove derivate ili kako već,daj link da vidim listu svih programa koji se mogu instalirati preko terminala (sudo apt-get install ime-programa)...

15 godina
neaktivan

Evo,to je fajl što ste rekli. Jel se može u tom fajlu nešt uredit da skida sa glavnih servera update,programe itd.?

#deb cdrom:[Kubuntu 11.10 _Oneiric Ocelot_ - Release i386 (20111012)]/ oneiric main restricted

# See http://help.ubuntu.com/community/UpgradeNotes for how to upgrade to

# newer versions of the distribution.

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric main restricted

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric main restricted

## Major bug fix updates produced after the final release of the

## distribution.

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-updates main restricted

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-updates main restricted

## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu

## team. Also, please note that software in universe WILL NOT receive any

## review or updates from the Ubuntu security team.

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric universe

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric universe

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-updates universe

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-updates universe

## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu 

## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to 

## your rights to use the software. Also, please note that software in 

## multiverse WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu

## security team.

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric multiverse

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric multiverse

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-updates multiverse

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-updates multiverse

## N.B. software from this repository may not have been tested as

## extensively as that contained in the main release, although it includes

## newer versions of some applications which may provide useful features.

## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review

## or updates from the Ubuntu security team.

deb http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-backports main restricted universe multiverse

deb-src http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ oneiric-backports main restricted universe multiverse

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu oneiric-security main restricted

deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu oneiric-security main restricted

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu oneiric-security universe

deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu oneiric-security universe

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu oneiric-security multiverse

deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu oneiric-security multiverse

## Uncomment the following two lines to add software from Canonical's

## 'partner' repository.

## This software is not part of Ubuntu, but is offered by Canonical and the

## respective vendors as a service to Ubuntu users.

# deb http://archive.canonical.com/ubuntu oneiric partner

# deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu oneiric partner

## This software is not part of Ubuntu, but is offered by third-party

## developers who want to ship their latest software.

deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu oneiric main

deb-src http://extras.ubuntu.com/ubuntu oneiric main

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice