Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.978
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrx kaže...
Danijel789 kaže...

komp većinom koristim za 1. slušanje muzike, 2. surfanje, 3. ms office (mislim da se budem sad trebao priviknuti na open office ili ako znate neki bolji) itd. jedino budem trebao neki program sličan 4. multisimu za linux. ako mi još možete reći neke programe koji bi mogli zamijniti ove programe: 5. Power ISO, 6. nero, 7. total video converter i nekakav 8. malo bolji media player.

1. glazbenih playera ima na bacanje
  2. Firefox, Chrome, Opera, Epiphany, rekonq, ...
  3. Libreoffice
  4. ovisi što ti treba iz multisima - kompletni paketi su npr. gEDA projekt i Fedora Electronic Lab distribucija
  5. mountanje ISO datoteka? - mount
  6. K3B, GnomeBaker, Nero Linux; Brasero ne preporučam
  7. Handbrake, Avidemux, ffmpeg
  8. ovisi što podrazumijevaš pod malo bolji - ako bogatiji  opcijama, pogledaj SMPlayer i VLC

puno hvala, to je ono što sam tražio. jedino koju verziju linuxa da instaliram?

16 godina
neaktivan

Navedene programe ima većina distribucija. Nisi naveo koji graf. čip imaš, pa nisam siguran koju da ti preporučim. Ako imaš Radeon HD 2xxx ili noviji (koji imaju dosta dobar open source driver), a elektronika ti je važna, gorenavedena FEL je dobar izbor budući da dolazi s el. programima out-of-the-box. KDE distribucije ne bih preporučio, budući da KDE traži nešto više memorije, a od Ubuntu baziranih distribucija, Xubuntu ili Linux Mint (instalacija vlasničkih drivera za graf. karticu uglavnom prolazi bez problema, ali kod njih ćeš trebati sam instalirati programe za elektroniku).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 23:14 (hrx).
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

da imam ati hd2600pro. el. programe koristim samo za školu, tako da i nije nešto prevažno, a to bi mogao i na bratovom di su xp.

matična je asus k8n4-e, sad koju verziju da instaliran s obzirom na drivere?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

U tom slučaju, neku od Ubuntu baziranih distribucija - Ubuntu (trentuno najraširenija i najpoznatija Linux distribucija - koristi Unity desktop), Xubuntu (XFCE verzija Ubuntua, dolazi s "lakšim" programima koji omogućavaju lagano korištenje na strojevima s 512 MB memorije) ili Linux Mint (trenutno najpopularnija Linux distribucija (Ubuntu bazirana) prilagođena korisnicima - dolazi s codecima, prilagođenim GNOME Shell sučeljem i MATE (GNOME 2) desktopom).

Što se tiče drivera za graf. karticu, kod navedenih distribucija možeš koristiti open source radeon driver s kojim nema problema, ali su 3D performanse manje (budući da nisi naveo igre u namjeni računala, ovo te ne treba brinuti - za normalnu upotrebu su sasvim dovoljne), ili vlasničke Catalyst drivere, s kojima bi mogao imati malo problema (ponajprije s GNOME Shell sučeljem - ovisi o konfiguraciji računala i OS-a), ali ćeš dobiti pune 3D performanse. Catalyste možeš instalirati s par klikova i isprobati ih - ako rade bez problema i nastaviti ih koristiti - a ako naiđeš na probleme, jednostavno ih je isključiti (također s par klikova) i vratiti se na radeon driver koji se koristi po defaultu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 13:08 (hrx).
13 godina
neaktivan

Molim pomoć, imam ubuntu instaliran ali mikrofon nikako ne redi. Probala sam sve u sound options ali ništa. Treba mi za karaoke. Dali postoji neko rješenje, i da naglasim ja sam početnik što se tiće ubuntu.

0 0 hvala 0
14 godina
dea3011 kaže...

Molim pomoć, imam ubuntu instaliran ali mikrofon nikako ne redi. Probala sam sve u sound options ali ništa. Treba mi za karaoke. Dali postoji neko rješenje, i da naglasim ja sam početnik što se tiće ubuntu.

Što si točno probao u opcijama promjeniti? Da li si uštekao mikrofon u onaj ulaz koji je odabran kao ulazni?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
SSH pitanje

kako istovremeno putem SSHa obavit 2 komande?

npr.

1. cd /var/www/

2. ls

jel postoji nacin da te dvije komade spojim u jednu? uštedim klik na enter? 

hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: SSH pitanje
redline kaže...

npr.

1. cd /var/www/

2. ls

hvala

Nema razlike od uobicajenog rada u terminalu:

cd /var/www/ && ls

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
odjavljen
redline kaže...

npr.

1. cd /var/www/

2. ls

hvala

između dodaj &&

EDIT: Kasno je to...

Ma znate kaj...3.14.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 19:54 (bobica257).
13 godina
neaktivan

Uštekala sam ga tamo di je nacrtan mic na laptopu i probala na sound options izabrat mikrofon ali on meni uopće ne prikazuje mikrofon tamo, samo je onaj znakić nota kao da pjesmu puštaš npr. Probala sam namjestiti analog microphone i na izlaz zvučnike od linije er su mi spojeni na laptop. Ali meni se čini da onuopće ne prepoznaje da sam stavila mikrofon,nigdje mi ne pokaže da je uklju8čen. Idem još jednom pogledat sve pa ti točno napišem ali mislim da je problem u prepoznavanju.

13 godina
neaktivan

Odem na preferences, pa hardware. Tamo izaberem analog stereo duplex, testiram zvučnike i rade. U input odem i izaberem analog micr., dole mi piše da izaberem uređaj za input i ponuđeno je samo internal audio analog stereo pa je to odabrano. U outputu imam HDMI ili ovo kaj sa ja izabrala a to je internal audio analog stereo. U applications nemam ništa. Pomozi pliz.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ok, hvala, al imam još jedno bedasto pitanje...

primjer:

touch some.txt

vi some.txt

...

napišem nešto

...

kako da napravim "save and close"  tj. izađem iz tog "vi" editora???

edit:  prikopcan sam na server preko putty-a

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 20:23 (redline).
15 godina
neaktivan

odnedavno koristim linux na laptopu (na dual-bootu sa win7 koji mi treba za faks) i sad bi htio malo otkriti njegovih mogucnosti npr. rad u terminalu, našao sam nekih stranica sa popisom naredbi, sve fino objasnjeno, ali mi se čini nekako ne dovoljno za ovladati temom :P

prvo pitanje, koje stranice su dobre (a i knjige, naravno)  za linux nooba kao ja?

drugo pitanje, na laptopu sve savršeno funkcionira osim touchpada...mada i on funkcionira dok ga ne disejblam tipkom (nije funkcijska već baš posebna tipka) i zatim ponovo enablam jednostavno ne reagira :S  pa moram preći na usb miš 

treće pitanje, utorrent sam uspio nekako pokrenuti nekom forom preko browsera, ni sam se više ne sjećam kako, pa me zanima postoji li kakva druga mogućnost osim ove sa browserom

laptop acer aspire 5738zg, ubuntu linux 10.04 

vjerojatno se pitanja čine glupim, ali vodim se onom "ko pita, ne skita" ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
redline kaže...

Ok, hvala, al imam još jedno bedasto pitanje...

primjer:

touch some.txt

vi some.txt

...

napišem nešto

...

kako da napravim "save and close"  tj. izađem iz tog "vi" editora???

vi tj. vim kao njegov nasljednik imaju takozvane modove. U insert modu pises i uredujes tekst. U command modu upravljas sa svime sto ti treba. Za spremanje i izlaz iz vija/vima ukucas u command modu (defaultni mod, ako si u kojem drugom, samo lupi ESC da dodes u cmd mod) ":wq" (bez navodnika - dakle, dvotocka, w, q). w je za spremanje, q za izlaz, dvotocka aktivira upisivanje naredbi.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
odjavljen

evo imam sljedeci problem na ubuntu, "meni" kad stisnem desnim klickom  mi ima samo tri izborne comande umjesto da mi pokazuje svih 6-7 kako to da ispravim?Odjednom mi je se pojavio taj problem ko iz vedra neba i jako iritira... Dogadja mi se samo kad aktiviram meni u firefoxu,na desktopu radi fine...

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.1.2012 0:18 (Nitro233).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Bok, evo da ne otvaram novu demu..

htjeo sam skinuti backtrack 5 ali kad sam otišao na njihovu stranicu pise kao da je OUT za download,odnosno nedostupan,

paa...ako mi netko moze dati link gdje ga jos mogu skinuti..:)

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Bok, evo da ne otvaram novu demu..

htjeo sam skinuti backtrack 5 ali kad sam otišao na njihovu stranicu pise kao da je OUT za download,odnosno nedostupan,

paa...ako mi netko moze dati link gdje ga jos mogu skinuti..:)

Hvala!

kao i većinu linux distri, najbrže/lakše/bolje odaberi da skida sa torrent klijentom, reci koju verziju pa ovdje stavim link, ovaj je za gnome 64bit

Ovdje može biti VAŠA reklama!
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.1.2012 17:18 (xhopeon).
14 godina
neaktivan

ok,hvala,

evo sada sam nasao sa torrent turbo search

pa ako bude jos ovakvih kao ja: http://1337x.org/torrent/200171/Backtrack-5-Gnome-32-Bit-ISO/

32 bit,gnome ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
dea3011 kaže...

Dea malo uguglaj "ubuntu laptop microphone problem", ima dosta sličnih slučajeva, kao i rješenja.

17 godina
neaktivan
dea3011 kaže...

Odem na preferences, pa hardware. Tamo izaberem analog stereo duplex, testiram zvučnike i rade. U input odem i izaberem analog micr., dole mi piše da izaberem uređaj za input i ponuđeno je samo internal audio analog stereo pa je to odabrano. U outputu imam HDMI ili ovo kaj sa ja izabrala a to je internal audio analog stereo. U applications nemam ništa. Pomozi pliz.

proguglaj pod "mic to silent pulse audio ili alsa". morat ćeš instalirati pulse audio manager ili tako nešto i podesiti levele. radi se o nekom davežu s Pulse Audiom, imao sam i ja to pred par mjeseci.

14 godina
neaktivan

Pozdrav svima.

Pocetnik sam u koristenju Linux-a, i nemam bas puno iskustva (i ne znam kakvih sve podesavanja ima sto moraju da se ispostuju da bi sve funkcionisalo kako treba), 

pa me interesuje da li je neko imao slicnih problema sa Linux-om. Od Linux-a sam jos probao Ubuntu i Mint.

Dakle na konfiguraciji Intel Quad 4x3.2 GHz, 4GB DDR3 rama, Radeon VTX 6870 DDR5, instalirao sam Fedoru x64 i sve radi savrseno.Prezadovoljan sam,

medjutim ventilator na grafickoj kartici se cuje mnogo vise nego kada igram neke od najzahtvnijih igara danasnjice pod Windows-om.

Dakle ventilalor radi kao da je konstantno pod maksimalnim opterecenjem.

Inace nemam nikakvih problema sa temperaturom ni procesora ni graficke u okruzenju Windows 7 x64.

Napominjem da jos nisam provalio kako da instaliram drajver za ati, jer ocigledno da ima puno problema oko toga, pa imam predpostavku da je mozda to jedan

od mogucih razloga.

Sve sugestije i ideje su dobrodosle :)

Pozdrav.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
dalibor.kum.markovic kaže...

Pozdrav svima.

Pocetnik sam u koristenju Linux-a, i nemam bas puno iskustva (i ne znam kakvih sve podesavanja ima sto moraju da se ispostuju da bi sve funkcionisalo kako treba), 

pa me interesuje da li je neko imao slicnih problema sa Linux-om. Od Linux-a sam jos probao Ubuntu i Mint.

Dakle na konfiguraciji Intel Quad 4x3.2 GHz, 4GB DDR3 rama, Radeon VTX 6870 DDR5, instalirao sam Fedoru x64 i sve radi savrseno.Prezadovoljan sam,

medjutim ventilator na grafickoj kartici se cuje mnogo vise nego kada igram neke od najzahtvnijih igara danasnjice pod Windows-om.

Dakle ventilalor radi kao da je konstantno pod maksimalnim opterecenjem.

Inace nemam nikakvih problema sa temperaturom ni procesora ni graficke u okruzenju Windows 7 x64.

Napominjem da jos nisam provalio kako da instaliram drajver za ati, jer ocigledno da ima puno problema oko toga, pa imam predpostavku da je mozda to jedan

od mogucih razloga.

Sve sugestije i ideje su dobrodosle :)

Pozdrav.

Pogledaj ovo:

http://wiki.x.org/wiki/RadeonFeature/#KMS_Power_Management_Options

I reci nam što ti piše u  /sys/class/drm/card0/device/power_method

( otvoriš terminal i : gedit /sys/class/drm/card0/device/power_method )

Biti ili mniti svemiropolisno
16 godina
neaktivan

Slijedi ovaj postupak:

1. Kopiraj ovu skriptu i spremi ju kao datoteku   radeon-power_profile  u direktorij  /usr/local/sbin
  2. Kopiraj postavke servisa i spremi kao datoteku radeon-power_profile.service  u direktorij /etc/systemd/system
  3. U konzoli (terminalu) unesi    su -   i upiši administratorsku lozinku - sada radiš u root korisničkom računu
  4. Uključi da se servis pokreće pri bootu i pokreni servis za trenutni session - unesi slijedeće naredbe (jednu po jednu)cd /etc/systemd/system
    systemctl enable radeon-power_profile.service
    systemctl start radeon-power_profile.service
    Brzina ventilatora (i buka) bi trebala pasti.
  5. Izlogiraj se iz root korisničkog računa unosom naredbe  logout   i zatvori konzolu (terminal)
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2012 19:39 (hrx).
16 godina

Pri instalaciji Linux Mint odabrao sam naš jezik, ali vidim da pola sučelja nije prevedeno pa bi želio prebaciti na engleski. Ne znam da li se ne snalazim zbog ovog prevoda, ali ne mogu da nađem opciju za promjenu jezika.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
uss kaže...

Pri instalaciji Linux Mint odabrao sam naš jezik, ali vidim da pola sučelja nije prevedeno pa bi želio prebaciti na engleski. Ne znam da li se ne snalazim zbog ovog prevoda, ali ne mogu da nađem opciju za promjenu jezika.

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=72579

16 godina

Nemam nigdje opciju Language ili Jezik.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako moze neko mi posociti dobar Linix ( za programiranje ) trenutno ucim python i c++ pa ocu to da radim pod linux a ne windows. Hvala vam unaprjed. 

P.S izvinjavam se za losh jezik jer ja sam iz makedonije :) Pozdrav.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
uss kaže...

Nemam nigdje opciju Language ili Jezik.

www.google.com  ili

http://helpsite.org/change-language-keyboard-and-users-in-linux/

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2012 11:17 (crow).
17 godina
neaktivan

25.01.2012. ati je izdao novi catalyst za linux. jutros dobije e-mail sljedećeg sadržaja:

Hey Guys,

Some good news. I own an HP Pavilion dv7 that has a Hybrid graphics setup with an AMD 6700M HD and Intel cards and I have just installed the recently released AMD graphics driver (12.1 - http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx) and my hybrid graphics setup is now working beautifully. Suspend/Resume, switching from low power to high performance works awesomely.

izgleda da se stvari miču s mrtve točke u vezi hibridne grafike na linuxu. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje vezano uz linux Mint 12. 

Imam namjeru snimiti navedenu verziju linuxa, te mi se prilikom instalacije pojavio problem.

Napravio sam bootabilni usb, te naravno resetirao laptop. Prilikom bootanja mi otvori samo crni ekran i mala bijela crtica koja konstantno blinka u lijevom gornjem kutu. Prvo sam mislio da mu treba malo više da učita, ali se ispostavilo da ne želi uopće bootat.

Probao sam 32 i 64 bitnu verziju...sa i bez codeca.

Imam dell inspiron n5010, Intel i3 M370 ( 2.4 GHz) i ATI mobility radeon 5650.

Cijenio bi svaku korisnu informaciju. 

pozz

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice