drago mi je, vrijeme je da mozila zauzme mjesto koje joj pripada 
Već se zauzela 
Sad će cendravci doći na svoje.

Ako se radi o 25% onda je to i dalje sporije od Chrome-a i IE-a, ali bolje ista nego nista.
Nekad je bio to najbolji preglednik, dok ga nisu poceli unistavat stalnim azuriranjima..
mene jedino smeta "cold start"....valjda i to jednom srede
..
Nekad je bio to najbolji preglednik, dok ga nisu poceli unistavat stalnim azuriranjima..
- ažuriranja (bilo kojeg softwarea) ne uništavaju.
- Više je štete od juzera koji ''koriste mozilu'' i same politike Mozille koja ide niz dlaku takvim juzerima loveći veći broj da prestignu konkurenciju (brojčano-verzija) bez ikakvog smisla ili kompatibilnosti. Od tad propada FireFox (ThunderBird je već mrtav) i Mozilla.
Brzina? najmanje važno. FF je prvi browser koji je postao relevantan kao standard, koji je smjenio ie. Taj 'kapital' su prokockali i treba ih kazniti brisanjem iz povijesnih knjiga ili bar temp-cachea (cookia)..
- Više je štete od juzera koji ''koriste mozilu'' i same politike Mozille koja ide niz dlaku takvim juzerima loveći veći broj da prestignu konkurenciju (brojčano-verzija) bez ikakvog smisla ili kompatibilnosti. Od tad propada FireFox (ThunderBird je već mrtav) i Mozilla.
Ako nisi primetio, o brojevima samo pričaju osobe koje pišu vesti, blogove i ostalo, a ne Mozilla. Mogu pitati koliko god hoćeš prijatelja koju verziju Fx-a koriste i neće znati (niti ih zanima).
Firefox se sada automatski dograđuje u pozadini (silent updates) i nema potrebe za znanjem brojeva.
Samo se još razdvaja na stable (release), Beta i Aurora izdanja i to je ono što je bitno kod rešavanja problema.
Thunderbird nije mrtav.
Njihova misija je bila stvoriti konkurenciju i zaustaviti monopol IE koji je kočio napredak web-a.
U tome su ujedno i uspeli.
25% ce opet biti sporije od Chromea (bar je tako na mom racunalu). Godinama sam podrzavao samo i iskljucivo Firefox, cak sam ga koristio i na Macu dok sam ga imao. Prijatelji su me davili da zasto ne prijedem na Chrome, ali jednostavno nisam htio, nekako mi je Chrome djelovao prejednostavno.. Onda sam radi jednog rada morao usporediti preglednike i morao sam koristiti Chrome 2 tjedna.
Od tad nadalje nisam vise niti pogledao ijedan drugi preglednik. Puno toga Mozilla jos mora popraviti da bih se vratio.
edit: inace svaka cast Firefoxu, to je prvi preglednik koji je razbio vladavinu IE-a i prvi koliko se sjecam koji je nudio i tabove i addonse i jos mnogo toga.
Odkad sam sjeo na kompjuter ( 2005 g ) uvijek sam koristio FF. U zadnjih god-2 me toliko naživcirao da sam par puta došao u situaciju da ga izbrišem i stavim Chrome ili Operu. No addonsi me uvijek zadrže na FF-u. Ovu sam vijest čekao doosta dugo, ajde napokon :)
Takodjer na Firefoxu me uzasno nervira da svaki put kad se ucita nova stranica gore izleti pop-up da moram azurirat addone, azurirat cu ih kad tad, ali nemam bas uvijek vremena za cekanje i ako jednom odbim update, to znaci da cu ga odbiti i kad se ucita druga stranica, ali kreteni iz Mozzile to ne razumiju.
Kad bi slago listu browsera:
1. Chrome
2. IE na Win 8
3. Firefox
Ako se radi o 25% onda je to i dalje sporije od Chrome-a i IE-a, ali bolje ista nego nista.
Koliko često pokrećeš browser da ti startup vrijeme čini neku bitnu stavku? Koliko uopće traje pokretanje browsera na modernim računalima?
Kako ga to uništavaju? Ja samo vidim featurese koji brže dolaze do krajnjih korisnika zahvaljujući bržem ciklusu. Što ti je točno uništeno?
Molit ću konkretan odgovor na ovo pitanje.
azurirat cu ih kad tad, ali nemam bas uvijek vremena za cekanje i ako jednom odbim update, to znaci da cu ga odbiti i kad se ucita druga stranica, ali kreteni iz Mozzile to ne razumiju.
Pazi da se ne bi načekao. Cijelu minutu koliko takav proces u najgorem slučaju potraje. Kukaš oko tog ažuriranja kao da se događa svakodnevno, a od mojih 14 addonova pouzdano znam da se samo jedan (FlashGot) ažurirao u poslijednjih 7 dana (i to samo zato što izleti welcome page pri restartu browsera), ostali se valjda automatski ažuriraju u pozadini jer me Firefox više ne ispituje želim li ih nadograditi.
Ažuriraš li redovito antivirus? Ažuriraš li sigurnosne nadogradnje za operacijski sustav? Na kraju krajeva Chrome koji toliko obožavaš se nadograđuje svako malo, to ti ne smeta?
A, ako ti je to baš tolika tlaka:
"extensions.update.enabled" postavi na false, i eto ga.
Ja koristim Firefox 10esr i mogu reć da je brži od Firefoxa 17.
Koliko često pokrećeš browser da ti startup vrijeme čini neku bitnu stavku? Koliko uopće traje pokretanje browsera na modernim računalima?
Kako ga to uništavaju? Ja samo vidim featurese koji brže dolaze do krajnjih korisnika zahvaljujući bržem ciklusu. Što ti je točno uništeno?
azurirat cu ih kad tad, ali nemam bas uvijek vremena za cekanje i ako jednom odbim update, to znaci da cu ga odbiti i kad se ucita druga stranica, ali kreteni iz Mozzile to ne razumiju.
Pazi da se ne bi načekao. Cijelu minutu koliko takav proces u najgorem slučaju potraje. Kukaš oko tog ažuriranja kao da se događa svakodnevno, a od mojih 14 addonova pouzdano znam da se samo jedan (FlashGot) ažurirao u poslijednjih 7 dana (i to samo zato što izleti welcome page pri restartu browsera), ostali se valjda automatski ažuriraju u pozadini jer me Firefox više ne ispituje želim li ih nadograditi.
Ažuriraš li redovito antivirus? Ažuriraš li sigurnosne nadogradnje za operacijski sustav? Na kraju krajeva Chrome koji toliko obožavaš se nadograđuje svako malo, to ti ne smeta?
Zasto cekati 5 sekundi kad se moze cekati 2 sekunde za istu/bolju uslugu?
Mozda ga nisu unistlili azuriranjima, ali nisu napravili nikakve bitne promijene ispod haube (barem ja nisam osjetio), startup je sporiji nego prije par godina, ucitavanje stranica takodjer sporije u odnosu na IE i Chrome. Dodatnih featurea sigurno ima, ali bitnija mi je brzina ucitavanja stranica i startup
Radi se o tome da mi se bas nekad zuri, i nemam vremena minutu da azuriram addon, ako sam vec jednom stisnuo No Thanks, onda to znaci da bi istu stvar napravio za nekoliko sekundi tj. dok se ucita nova stranica. Druga stvar je kad surfam preko hotspot-a i brzina mi je na Edge, i nema smislila azurirat addon kad se ionako stranice jedva ucitavaju.
Dok koristim Chrome nikad nisam osjetio azuriranje, meni je najbitnije da sve sljaka.
Antivirus se takodjer sam azurira bez mog znanja tako da s tim nemam problema.
Zaboli me za vrijeme podizanja jer to napravim par puta dnevno, ali ono sto me uzasno boli je ucitavanje tablica kada mi zakoci cijeli komp. Isto tako, FF mi uredno s vremena na vrijeme doslovce zakoci cijeli PC (doslovce sve, cak i misa), CPU skoci FFu na 100% i disk radi ko blesav. Mislio sam da ima mozda nesto sa swap fileom ali se isto desava kada se isti ugasi.
Mozda ga nisu unistlili azuriranjima, ali nisu napravili nikakve bitne promijene ispod haube (barem ja nisam osjetio), startup je sporiji nego prije par godina
Nisam baš siguran za startup, budem izmjerio. A za promjene ispod haube, možda nisi osjetio, ok, ali reći da ih nije bilo je blago rečeno neprovjerena informacija.
http://www.mozilla.org/en-US/firefox/16.0/releasenotes/buglist.html
Normalno da ne može u svakoj verziji stići neka ogromna izmjena. Velike izmjene - velik posao - puno vremena. Takve izmjene u pravilu stižu kada budu spremne što se može lako protegnuti i kroz više ovih ubrzanih verzija. Ali kao što vidiš iz priloženog, lista stvari koje se mijenjaju između verzija je poduža.
Firefox je ekstremno podesiv. Gore sam ti nakačio postavku kojom možeš kontrolirati nadogradnju addona. Sve si možeš prekrojiti kako ti odgovara, ako to ne želiš raditi onda instaliraj Chrome i to je u redu.
Iako, imao sam ja dialup do 2007 i uredno sam nadograđivao ekstenzije, nije to baš neki argument. Addoni u velikoj večini slučajeva ne prelaze par stotina kB.
Antivirus se takodjer sam azurira bez mog znanja tako da s tim nemam problema.
Iskreno, koja je zadnja verzija Firefoxa koju si imao na računalu? :D
http://support.mozilla.org/en-US/kb/update-firefox-latest-version
A startup Firefoxa mi je brži od Chromea i IE-a
ali ono sto me uzasno boli je ucitavanje tablica kada mi zakoci cijeli komp.
Kakve to tablice otvaraš koje zakoče browser? Pretpostavljam neke kilometarske, jesam li u pravu? Može nekakav link ako je javno dostupan sadržaj?
Bug je vrlo vjerojatno već prijavljen tu negdje, ali čeka svoj red.
Isto tako, FF mi uredno s vremena na vrijeme doslovce zakoci cijeli PC (doslovce sve, cak i misa), CPU skoci FFu na 100% i disk radi ko blesav. Mislio sam da ima mozda nesto sa swap fileom ali se isto desava kada se isti ugasi.
Za CPU rekao bih garbage collector se zablesirao, ali čim je i disk aktivan tu se nešto drugo događa. Postoje li nekakvi pravilni uzorci kada se tako ponašanje ponavlja? Događa li se isto sa čistim firefoxom (znači bez integriranog antivirusa u browser, i nekih drugih ekstenzija)?
Pojedinci trebaju prvo srediti svoja računala, pa se otek onda okomiti na browsere! Što se tiče "tihe" nadogradnje chrome-a: Normalno je da se svaki spyware instalira u pozadini i tiho!
Zadnji put kada mi je FF lockao komp (disk i cpu na 100%, pointer ne reagira) je bilo kada sam tijekom izrade nekog weba slučajno pokrenuo neki test query koji je prigodno dumpao cijelu bazu (7k redova i 30ak stupaca) u <table>. To je bilo veselo 
Inače, nikad problema sa njime. Updatea se ko antivirus, gnjavi manje nego windowsi (reboot in 4 hours) i iskreno da kažem, nemam pojma koja je verzija aktualna.
Sa današnjim moćnim strojevima, kome je još bitno koliko milisekundi se podiže browser? Ja svog pokrenem kada mi se starta mašina, i ne zatvaram ga dok ne ugasim mašinu. U biti, čitav dan stoji u pozadini.
Chrome jedino - sve drugo moze samo u kategoriju : Isprobavam
Sa današnjim moćnim strojevima, kome je još bitno koliko milisekundi se podiže browser? Ja svog pokrenem kada mi se starta mašina, i ne zatvaram ga dok ne ugasim mašinu. U biti, čitav dan stoji u pozadini.
Isto tako, radi čitav dan, ne primjećujem usporenje. A možda nekaj nije u redu s mojim PC-om kad sve radi bez greške. 
Chrome jedino - sve drugo moze samo u kategoriju : Isprobavam
takodjer, samo okrenutim redosljedom ,FF jedino,ostalo u portable inacicama. nego druze...posto vec skoro desetljece ipo imam naviku vidjeti sa lijeve strane fixiran/statican bookmarks (lijevo iza tvog avatara)...kako da to izvedem na chromeu? vele nikako,a tako banalna zelja.... takodjer vele..nece google to iz inata...a bome nisu se potrudili ni ovi sto razvijaju addonse.
Nadam se da ce se ta brzina uistinu i osjetiti... Inace vec dugo vrijeme koristim FF, u posljednje vrijeme i thunderbird koji sam predstavio i mnogim ljudima koji nisu toliko upoznati sa računalima i sviđa im se još više nego outlook...
Firefox koristim još od neke 0.5 bete i stvarno je bio najbolji browser dugo vremena ali... zadnjih 5-6 mjeseci ima velikih problema sa flashom i ispravnim prikazivanjem stranica tako da sam se okrenuo Chromu, nije problem samo kod mene svi frendovi imaju iste probleme i bore se da ostanu na firefoxu kao i ja ali agonija predugo traje i ljudi se lagano okreću drugim riješenjima, šteta jer mi sučelje više odgovara (stvar navike) od Chromovog. Možda da instaliram stariju verziju dok je sve još bilo u redu?
Bez drasticnog napretka nema smisla izdavati novu verziju. Ovo sto rade Chrome i u zadnje vrijeme Firefox je sramota. Izbace novu verziju, a u changelogu par stavki. Smijesno.
I budite sigurni da se mnogi pecaju na te brojeve verzija. Znam, ima glupih ljudi.
Nisam uspio naci rjesenje na googleu pa cu pitati ovdje. Kako prosiriti bookmark toolbar na FFu?
Bio je red, brze mi se upali windows nego firefox, a tabovi su do sad stekali ko ludi, vidjet cemo obecavaju svasta, ne vjerujem dok ne vidim
ali ono sto me uzasno boli je ucitavanje tablica kada mi zakoci cijeli komp.
Kakve to tablice otvaraš koje zakoče browser? Pretpostavljam neke kilometarske, jesam li u pravu? Može nekakav link ako je javno dostupan sadržaj?
Bug je vrlo vjerojatno već prijavljen tu negdje, ali čeka svoj red.
Isto tako, FF mi uredno s vremena na vrijeme doslovce zakoci cijeli PC (doslovce sve, cak i misa), CPU skoci FFu na 100% i disk radi ko blesav. Mislio sam da ima mozda nesto sa swap fileom ali se isto desava kada se isti ugasi.
Za CPU rekao bih garbage collector se zablesirao, ali čim je i disk aktivan tu se nešto drugo događa. Postoje li nekakvi pravilni uzorci kada se tako ponašanje ponavlja? Događa li se isto sa čistim firefoxom (znači bez integriranog antivirusa u browser, i nekih drugih ekstenzija)?
Thanks!
Ne mogu tvrdit da su tablice u pitanju ili externi linkovi ali ucitavanje web-shopa zakoci FF tako da Win7 napise da je non responsive. U verziji 16 je to bolje, ali i dalje se koci. Istovremeno sam probao i sa drugima i tih problema nema. Ja u svojim aplikacijama (C++) najcesce koristim zasebne threadove za rad sa Internetom, upravo radi kocenja prilikom cekanja na response.
Sto se tice 100% CPUu nema nekog pravila (tak mi se cini). Jednostavno FF mi oba cora digne na 100%, totalno zakoci PC i disk non-stop radi. Ne mogu reci da se to desava svaki dan ali se znade dogoditi. Nije problem s memorijom jer ima uvijek preko 2GB slobodno, a na disku mesta ko u prici. Ono kaj sam siguran da se to desava samo sa FF.
Thanks na savjetima.
FF je otišao u klinac ....nakon punoooooooooooo godina poceo sam koristiti Chrome i stvarno Chrome LETI spram zadnjeg FF!Šteta i could start na FF je isto u klincu!