Poštovanje,
Prije svega, htio bih naglasiti da moja namjera, niti cilj ove teme nije trollanje, nego forumu primjerena diskusija o pisanju ćirilice u postovima. Pa da krenem s argumentima za ćirilicu...
Ćirilica je pismo koje je sastavni dio jezika mnogih nacija, uglavnom istočnoeuropskih i u širokoj je upotrebi. Kao svjetski priznato pismo s dugom poviješću, dobilo je i svoje mjesto u Unicode kodiranju znakova. Na forumu sam osobno vidio da su forumaši pisali arapskim, binarnim i hexadekadskim pa i Morseovim znakovljem i nikad nije bilo problema, opomena ili represivnih mjera.
Ustvrdili smo već da je ćirilica ravnopravno pismo sa svim svjetskim pismima tako da ne vidim čemu bojazan prema tom pismu. Mnogi će vjerojatno misliti da nema potrebe raditi toliku strku oko pisma kojeg, budimo realni, neće nitko koristiti, ali mene smeta ridikul koji se često ponavlja kad su pravila foruma u pitanju. Konkretno je riječ o temi "Što se događa u našem društvu?" u kojoj je par pojedinaca počelo pisati ćirilicom što je izazvalo veliko negodovanje iako nije bilo provokacija niti kršenja pravila foruma. Par pojedinaca se našlo uvrijeđeno zato što se zna da ćirilicom pišu, pazite sad, Srbi i to je neprimjereno hrvatskom forumu, iako stavljam ruku u vatru da hrvatski jezik na ćirilici razumije više ljudi od hrvatskog jezika s binarnim znakovima.
Iako ni ja nisam namjeravao zauvijek, pa čak ni sutra pisati ćirilicom, zabavljala me činjenica da znam da to mogu raditi i, na ovaj dosadan dan, osjećao sam se ispunjeniji kad sam pisao ćirilicom.
Zbog toga sam opomenut za trollanje. Doduše, pisao sam ćirilicom i nakon moderatorovog (neopravdanog) veta, ali daleko sam bio od trollanja - koje je po svojoj definiciji stavljanje uvredljivog i provokativnog sadržaja na forum - što pisanje ćirilicom svakako nije.
U zaključku bih htio reći da mi nije jasno zašto se diskriminira pismo koje je i u našim krajevima bilo aktualno, među susjedima još uvijek je, ukoliko se koristi u normalnim razmjerima? Offtopic na ovom forumu moderatori ionako nikad ne sankcioniraju pa mi nije jasno zašto je ovaj put bilo i kazni zbog njega iako se to što se događalo u toj temi ne može svrstati u teški offtopic koji upropaštava temu jer su samo 3 korisnika pisala ćirilicom svega 5 postova.
P.S. - inače ne volim otvarati nikakve teme, pogotovo ne one u kojima se žalim na nešto, ali ovo je borba za pravo na slobodu izražavanja garantiranog Ustavom RH u stavku 3. o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, članka 15. koji kaže: "Pripadnicima svih nacionalnih manjina jamči se sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom i kulturna autonomija."
Hvala na čitanju i očekujem konstruktivan odgovor.