Radim program za analizu rada djelatnika i kreirao sam bazu sa sljedećim tablicama:
RADNICI:SifraRadnika(PK), Ime, Prezime, DatumRodenja, Mjesto, Ulica, KucniBroj...
POSLOVI:SifraPosla(PK), VrstaPosla, MjernaJedinica, Cijena...
Moj je cilj na temelju ove dvije tablice izračunati plaću radnika, pa sam kreirao tablicu
PLACA:Kljuc(PK), Datum, SifraRadnika(FK), SifraPosla(FK), KolicinaPosla, Cijena, UkupniIznos.
Problem je sljedeći: sve štima dok se ne mijenjaju podaci u primarnim tablicama RADNICI I POSLOVI. Pošto moram imati arhivu plaća mene zanima kako riješiti problem koji nastaje ukoliko se naprimjer u tablici RADNICI promijene i ime i prezime ili ako se promijeni cijena posla? Na taj način u tablici PLAĆA dobivam da je netko drugi radio određeni posao ili automatski mijenjam cijene i ukupne iznose za sve recorde.
Ukoliko npr. neki radnik više ne radi i ja ga izbrišem iz tablice RADNICI onda više ne znam tko je radnik pod izbrisanom šifrom u tablici PLAĆA...
Ne znam kako formirati tablicu PLACA (ili vise drugih tablica ako je potrebno) pa vas molim za pomoc. Jedino što mi pada na pamet je u tu tablicu dodati kolone ImeRadnika,PrezimeRadnika,OpisPosla,Kolicina,Cijena,UkupniIznos, al mislim da to onda i nema previše veze s relacijskim bazama podataka i normalizacijom?!
Hvala unaprijed na odgovoru!