Da Elon sutra odluči 'iskeširati' svoje bogatstvo, prvo bi morao prodati Teslu, SpaceX, dionice, udjele i pola svog carstva. To je otprilike kao da netko napiše da susjed ima kuću vrijednu 500.000 eura pa ga pita zašto ne kupi Ferrarija. Ljudi i dalje misle da milijarderi sjede na hrpi novca kao Scrooge McDuck. Ovakvi naslovi su dobar test za prepoznavanje medija "zutog tiska" i ljudi koji misle da je procijenjena vrijednost firme isto što i stanje na tekućem računu. Po toj logici svaki Hrvat koji ima stan u Zagrebu vrijedan 300.000 eura trebao bi sutra otići i kupiti jahtu. Naslov pisan za ljude koji misle da je tržišna kapitalizacija isto što i novčanik.😄
Ja sam čuo da je najbogatiji lik, onaj što tiska lovu.
Za svaki dollar koji printa dobije 10 centi.
Tih par stotina miljardi dolara sa kojim bi se toliko dobrog moglo napraviti, ameri i židovi bace na glave civila u par tjedana.
Da Elon sutra odluči 'iskeširati' svoje bogatstvo, prvo bi morao prodati Teslu, SpaceX, dionice, udjele i pola svog carstva. To je otprilike kao da netko napiše da susjed ima kuću vrijednu 500.000 eura pa ga pita zašto ne kupi Ferrarija. Ljudi i dalje misle da milijarderi sjede na hrpi novca kao Scrooge McDuck. Ovakvi naslovi su dobar test za prepoznavanje medija "zutog tiska" i ljudi koji misle da je procijenjena vrijednost firme isto što i stanje na tekućem računu. Po toj logici svaki Hrvat koji ima stan u Zagrebu vrijedan 300.000 eura trebao bi sutra otići i kupiti jahtu. Naslov pisan za ljude koji misle da je tržišna kapitalizacija isto što i novčanik.😄
Poanta je da ima na ovaj ili onaj način pristup tom novcu. Bilo kroz prodaju svojih udjela ili posuđivanje love na temelju svojih udjela.
Poanta je da ima na ovaj ili onaj način pristup tom novcu. Bilo kroz prodaju svojih udjela ili posuđivanje love na temelju svojih udjela.
Ne nema, svatko tko je u financijskom sektoru i slicno razumije da sad ne idem u detalje da je samo 5-10% "opipljivo" ovdje i moguce kako kazes posuditi lovu na temelju toga.
Ne nema, svatko tko je u financijskom sektoru i slicno razumije da sad ne idem u detalje da je samo 5-10% "opipljivo" ovdje i moguce kako kazes posuditi lovu na temelju toga.
Ideja ti je dobra ali brojevi dosta variraju ovisno o kome se radi jer ipak je u pitanju "crony capitalism".
SpaceX dionice on ne može prodati godinu dana, a kada ih bude mogao prodati pitanje je koliko će vrijediti.
Novac je od samog početka imaginarna kategorija. Ajmo tako parodijski definirati; neko pleme se jednom dogovorilo da bi 50 školjki moglo izražavati vrijednost od 50 krava jer eto lakše je nosit 50 školjki u kesi za pojasom nego stalno sa sobom tjerat 50 krava, ali onda su se ubzo nakon toga pojavili špekulanti koji su izronili još 50 školjki iza kojih nije postojalo 50 krava, ali su se pretvarali da ih ima, ili svojatali one postojeće, one koje su već pocrkale, i one koje se još nisu niti otelile. I na tome se bazira sav moderni financijski sustav, iliti ekonomija, koji djeluje kao halucinacija nekog prethistorijskog drogeraša na halucigenim gljivama koji je odlijepio od fizikalne realnosti. Koja će nas nemilosrdno poput norveškog lovca na tuljanovo krzno prije ili poslije opaliti toljagom po glavi.
Eto ti Musče tvojih zilijardi koje bi bile mušice u zraku da nije onih čiju krv cicaš. Kapitalizam je nateži 'sikićki poremećaj koji je kroz čitavu socijalnu evoluciju golog majmuna opalio.
... Koja će nas nemilosrdno poput norveškog lovca na tuljanovo krzno prije ili poslije opaliti toljagom po glavi...
opalilo prije a opaliti ce i poslije. 
Ova prica je u rangu kao da ja saznam placu Drage Galica i pokrenem diskusiju:
Drago prima mjesecno 3 'iljade eura. Sto bi mogli napraviti s tom lovom?
Koja je svrha teme?
Zavist?
Negativni PR?
Nesto trece?
Covjek radio, smislio, kao poduzetnik usao u rizik i na Americkom trzistu se izborio. A sada mi u HR diskutiramo sto bi se dalo napraviti s njegovom lovom.
Ridiculous.
...
Covjek radio, smislio, kao poduzetnik usao u rizik...
Glupa "prica" ali ovo sto si napisao je jos gluplja... 
Koja je svrha teme?
Zavist?
Negativni PR?
Nesto trece?
Covjek radio, smislio, kao poduzetnik usao u rizik i na Americkom trzistu se izborio. A sada mi u HR diskutiramo sto bi se dalo napraviti s njegovom lovom.
Ridiculous.
Po čemu točno je to Muskova lova? Jer mu ćaća u apartheidu (oh sreće i radosti za kapitalizam) držao rudnik s robovima?
Koja je svrha teme?
Zavist?
Negativni PR?
Nesto trece?
Ridiculous.
Po čemu točno je to Muskova lova? Jer mu ćaća u apartheidu (oh sreće i radosti za kapitalizam) držao rudnik s robovima?
Nisu robovi, vec prisilni radnici.
Koja je svrha teme?
Zavist?
Negativni PR?
Nesto trece?
Ridiculous.
Nisu robovi, vec prisilni radnici.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Njegov je problem što mu je svijet pre mali, dok ovim našima kad pukne balončić bježe u Hercegovinu.
No sad za ozbiljno žuč mi se stvara kad se prisjetim koliko je nejednakosti u svijetu. Komentari se sad uhvatili nemogućnosti prehrane siromašnih i da su to gluposti, no dalo bi se to , samo da je želje i volje. Recimo koliko planktona ima, Soylent Green se može bez problema proizvesti.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Njegov je problem što mu je svijet pre mali, dok ovim našima kad pukne balončić bježe u Hercegovinu.
No sad za ozbiljno žuč mi se stvara kad se prisjetim koliko je nejednakosti u svijetu. Komentari se sad uhvatili nemogućnosti prehrane siromašnih i da su to gluposti, no dalo bi se to , samo da je želje i volje. Recimo koliko planktona ima, Soylent Green se može bez problema proizvesti.
Joj nisi valjda jedan od onih sto misli da je itko na planetu gladan jer hrane zapravo nedostaje?
Znači žitarice većinom idu za stočnu hranu , uvijek ih ima viška zasađeno u svim uređenim zemljama, strateški se sadi više nego što treba , što je logika jel' zlu ne trebalo. I tada uređene zemlje jedan dio viška šalju gladnima u subsaharsko područje a većinom prodaju neđe.
Dakako da je problem i raspodjela tipa u Slavoniji gdje god baciš kamen žitarice su posađene zato što je plodno tlo, dok u pijesku ili vrištinama možeš saditi možda negdje vrijesak i onaj suhi grm.
Pa tako po prirodi ne mogu svi živjeti u blagostanju te neki imaju viška a drugi manjka, no ako gledaš tako generalno da ima hrane viška , kako je Gandhi lijepo složio rečenicu "Na svijetu ima dovoljno za svakoga , ali nema dovoljno za ljudsku pohlepu"! Što je opet generaliziranje.
Ima jako lijepih i plemenitih projekata oživljavanja plodnosti tla i sprečavanja širenja pustinja, mnogi su uspješni ... tu bi mogao uložiti nešto Musk i ekipa.
Ali kad bi bivši kolonijalisti prestali poticati nasilje i ratove u tim siromašnim područjima i samim time otvoriti put sličnim plemenitim projektima.
Da se može potpuno istrijebiti glad može , vidi Kinu i uskoro Indiju, a sjeti se kad su kolonijalisti tamo vladali stotine milijuna ljudi je umiralo od gladi, no istina nije ni bilo moguće na ovakvoj industrijski razini saditi žitarice.
Pametnom dosta!
Znači žitarice većinom idu za stočnu hranu , uvijek ih ima viška zasađeno u svim uređenim zemljama, strateški se sadi više nego što treba , što je logika jel' zlu ne trebalo. I tada uređene zemlje jedan dio viška šalju gladnima u subsaharsko područje a većinom prodaju neđe.
Dakako da je problem i raspodjela tipa u Slavoniji gdje god baciš kamen žitarice su posađene zato što je plodno tlo, dok u pijesku ili vrištinama možeš saditi možda negdje vrijesak i onaj suhi grm.
Pa tako po prirodi ne mogu svi živjeti u blagostanju te neki imaju viška a drugi manjka, no ako gledaš tako generalno da ima hrane viška , kako je Gandhi lijepo složio rečenicu "Na svijetu ima dovoljno za svakoga , ali nema dovoljno za ljudsku pohlepu"! Što je opet generaliziranje.
Ima jako lijepih i plemenitih projekata oživljavanja plodnosti tla i sprečavanja širenja pustinja, mnogi su uspješni ... tu bi mogao uložiti nešto Musk i ekipa.
Ali kad bi bivši kolonijalisti prestali poticati nasilje i ratove u tim siromašnim područjima i samim time otvoriti put sličnim plemenitim projektima.
Da se može potpuno istrijebiti glad može , vidi Kinu i uskoro Indiju, a sjeti se kad su kolonijalisti tamo vladali stotine milijuna ljudi je umiralo od gladi, no istina nije ni bilo moguće na ovakvoj industrijski razini saditi žitarice.
Pametnom dosta!
Hrane ima dovoljno za svakoga na planetu. Glad uzrokuje raspodjela te hrane. Jednostavno. 
Jedino pametno u ovom tekstu je sto se nitko nije potpisao imenom i prezimenom na njega.
Pa Konjo istina ali nije tako jednostavno , sve sam napisao kako je, a ovo tvoje je generaliziranje.
Ajmo ovako , na svijetu ima vode za svakoga i previše jel tako! A kako onda opisuješ činjenicu da više od milijardu ljudi nema pristupa pitkoj vodi!
Opet raspodjela?
Apsolutno je ista stvar i sa hranom , da, ima viška, no kako bi ti to raspodjelio, onako kako Izrael dijeli u Palestini Palestincima. Malo sarkazma jel.
Hoće se bogati zapad odreći mesa te tako većinu zasađenih žitarica slati gladnima, a farme živina će ključ u bravu.
Napiši mi konkretno ako imaš nešto da naučim, poštuj kako sam ja tebi iscrpno obrazložio te mi nemoj sad banalizirati.
Pa Konjo istina ali nije tako jednostavno , sve sam napisao kako je, a ovo tvoje je generaliziranje.
Ajmo ovako , na svijetu ima vode za svakoga i previše jel tako! A kako onda opisuješ činjenicu da više od milijardu ljudi nema pristupa pitkoj vodi!
Opet raspodjela?
Apsolutno je ista stvar i sa hranom , da, ima viška, no kako bi ti to raspodjelio, onako kako Izrael dijeli u Palestini Palestincima. Malo sarkazma jel.
Hoće se bogati zapad odreći mesa te tako većinu zasađenih žitarica slati gladnima, a farme živina će ključ u bravu.
Napiši mi konkretno ako imaš nešto da naučim, poštuj kako sam ja tebi iscrpno obrazložio te mi nemoj sad banalizirati.
Ako hrane ima dovoljno znaci dodatna proizvodnja ili ulaganje koliko god triljardi nekih novaca u dodatnu proizvodnju nece rijesiti problem.
Pogotovo problem koji je globalno tako jednostavan. Problem je u raspodjeli. Kako to moze rijesiti novac? Novac je donekle i uzrok problema zasto je raspodjela takvak kakva jest.
BTW nije poanta da on to ima, nego je poanta da mu nista od toga nije oporezovano, i to sa premisom poduzetnistva koje stvara nova radna mjesta.
Vrlo kompleksna tema koja zavrsi u emotivnoj kaljuzi. Zaraditi i imati je super, kvalitetno oporezovati je isto tako super, taj balans trenutno ne postoji.
Pitaj UI pa nek proba složi plan opskrbe i odakle hrana i tko bi ju dao?
Pitaj UI pa nek proba složi plan opskrbe i odakle hrana i tko bi ju dao?
Pa samo sam napisao u cemu je problem. Da bi rijesili problem lakse je ako znamo sto ga uzrokuje.
A kada znas sto ga uzrokuje valjd amozes uvidjeti da glupaste price o muskovom bogatsvu nece rijesiti taj problem. Takoder ni tvoja ideja o vecoj proizvodnji hrane nece rijesiti taj problem.
Ako od mene ocekujes da dam rjesnje tog problema ocekujes puno previse. Mogao si pitati i da dam rjesenje za stabilnu fuziju.
Nekako osobno smatram da bi rjesili problem gladi u svijetu moramo izmjeniti drustveno uredenje i vrijednosti kojem to drustvo tezi. Sve ostalo su price za kako kazu "malu djecu".
p.s. ovo pitaj UI mi nije bas jasno jeli sarkazam, uvreda ili nesto trece? ( UI user interface? )
Pogotovo problem koji je globalno tako jednostavan. Problem je u raspodjeli.
Lefticarske litanije i zablude, suplje ideje koje su propale preko nekoliko puta.
Nauci ti prvo neke zaraditi pa onda kad budes videl kak je tesko neke zaraditi onda se vrati pa pocni pricati i raspredati o jednostavnm problemu za koji je rjesenje "raspodjela".
Leftikanci ne mogu smisliti cak niti neku novu rijec sa kojom bi bar malo uljepsali ili modernizirali ideje koje uvijek sigurno propadaju!.
Pih raspodjela..Bog te dragi dal, tlak mi odmah skoci kada to procitam.
Ako je tih "3 iljade" placa onda si u krivu, jer na to su placeni porezi doprinosi i davanja koji nisu nimalo maliesni. BTW sigrno ih ne prima nego Zaradi, bitna razlika za mentalni model.
Musk, sa druge strane, lako moguce placa poreza manje nego Ti ili Drago. Problem kojega u tekstu nema. Porez bogatunima je "ime onoga kojig se ne spominje" - strasni Voldemort u onom glupavom filmu za djecu.
Na vrhuncu Velike Depresije sredinom 1920-30tih u SAD, dok su milioni Amerikanaca doslovno gladovali, američka vlada je plaćala farmerima da uništavaju svoje proizvode (ubijaju i spaljuju već uzgojenu stoku, prolijevaju izmuzeno mlijeko, zakopavaju ovršene žitarice...) kako bi održala cijene, tj. tu štrumfastičnu kapitalističku ekonomiju. Pa eto ne treba baš očekivati neko rješenje problema od sustava koji ga je i uzrokovao.
https://www.tportal.hr/kultura/clanak/plodovi-gnjeva-opisuju-i-nasu-veliku-depresiju-20140218
Kak je forum pun ljudi koji crtaju samo slike koje njihov krnji mentalni model zeli crtati budem dao par linkova
Great Leap Forward | China, Background, Methods, & Outcome | Britannica
Ishod
The inefficiency of the communes and the large-scale diversion of farm labor into small-scale industry seriously disrupted China’s agriculture, and three consecutive years of natural calamities helped to turn the disruption into a national disaster; in all, about 20 million people were estimated to have died of starvation between 1959 and 1962.
Holodomor | Facts, Definition, & Death Toll | Britannica
Ishod
The origins of the famine lay in the decision by Soviet leader Joseph Stalin to collectivize agriculture in 1929.
In spring 1933 death rates in Ukraine spiked. Between 1931 and 1934 at least 5 million people perished of hunger all across the U.S.S.R.
Pouke svih ovih primjera, mojih i ovih drugih cudnih ljudi koji crtaju samo one slike koje oni zele gledati su nesto drugacije i kompleksnije.
Lftititis je gadna bolest!