Imao sam visok tlak tokom faksa i života u Osijeku. Kad sam otišao iz OS moram pročitat mailove popit 6 kava da dođe tlak skoči na 121/81
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hvala na tekstu.
Logicki stvar pije vodu
Masina vuce vise tereta, ima vise smeca u fluidima (krvi), stroj je pod vecim opterecenjem i ili ce se promijeniti/prilagoditi ili ce se pokvariti/umrijeti.
Svi simptomi proizilaze kao rezultat manjka samokontrole (softverski), i samo u malom slucaju hardverski.
Hrana i prekomjerno hranjenje postaje odgovor na vanjske frustracije, i to postaje zivotni stil.
Ovo govorim bez da bacam smece na industriju hrane, ultraporocesiranu hranu, secere, trigliceride itd. Hrana i stil hranjenja je iskljucivo privatni izbor.
U danasnje doba, dustupnosti bilo koje teme s 3 klika misa, AI s kojim mozes imati razgovor o bilo kojoj temi, neinformiranost nije izgovor.
Samo umjerene aerobne vježbe koriste.
Hodanje, šetanje, nema neke koristi, ali bolje išta nego ništa, e.
Korisno je "žustro" hodanje, (ne šetanje) koje već ide u domenu aerobnih vježbi.
Osobno sam primjetio da su mi se mnogi takvi problemi riješili od kad vježbam jogu i to ponajviše zbog jačanja donjeg dijela kičme te pravilnijeg sjedenja i držanja općenito
Može promjenom načina života (kod onih kod kojih je to bio uzrok naravno).
Samo umjerene aerobne vježbe koriste.
Hodanje, šetanje, nema neke koristi, ali bolje išta nego ništa, e.
Korisno je "žustro" hodanje, (ne šetanje) koje već ide u domenu aerobnih vježbi.
koristi i trčanje/bicikl, ali svatko zna za sebe što smije od toga
sve je bolje od blejanja u ekran i pritom ležanja/sjedenja (a i hodanja/vožnje s pogledom na ekran - to nosi drugi oblik opasnosti)..
hodajte, trčite za žemskinjama ili pred međedima, okapajte gorice/mekotu, plivajte za fureštkinjama/pred morskim cuckima...
krećite se...
Osobno sam primjetio da su mi se mnogi takvi problemi riješili od kad vježbam jogu i to ponajviše zbog jačanja donjeg dijela kičme te pravilnijeg sjedenja i držanja općenito
Ima, ali u medicinskim knjigama, gdje je i potanko objašnjeno.
Evo ovo će ti već biti dosadno za čitati.
Zbog toga postoje specijalisti za određene bolesti kojima nije teško pročitati, naučiti napamet knjigu od 500 stranica samo o jednoj temi.
Inače, Joga je ok, piše ovako;
Smanjenje tonusa psoas mišića: Joga intenzivno rasteže i opušta mišić psoas (glavni pregibač kuka).
Kronično skraćeni psoas uslijed sjedenja može vršiti pritisak na okolne živčane spletove u donjem dijelu leđa, što tijelo prepoznaje kao stres i reagira podizanjem tlaka.
Stimulacija vagusa i parasimpatikusa: Pravilno sjedenje i duboko disanje u jogi aktiviraju živac vagus, koji izravno usporava rad srca i širi krvne žile, djelujući kao prirodni lijek za snižavanje tlaka.
Smanjenje kompresije trbušnih organa: Ispravljanje posture otvara prsni koš i trbušnu šupljinu.
To poboljšava cjelokupnu mikrocirkulaciju i venski povrat krvi prema srcu, čime se rasterećuje kardiovaskularni sustav.
Da sad tražiš i znanstveno istraživanje toga, ni to nećeš naći online, nije sve dostupno, a svi ovi podaci jesu izvadci iz medicinskih radova.
Specijalisti poput Bereckog mogu ući u baze znanstvenih radova online, no to su stranice gdje se on mora registrirati i verificirati svoje znaje da bi uopće došao na takve stranice.
Da može svaki običan čovjek poput nas koji nismo liječnici upasti na te stranice, serveri bi brzo pali, a specijalistima su to ponekad hitni podaci koje trebaju odmah, a ne da Pero i Branjevine kojemu je domet traktor, surfa po tim stranicama, zagušuje promet.
Moja je preporuka, da ako ne možete ili vam se ne da ni hodati, bolje lezite, zdravije je. 
Zato neka liječnik Berecki zamoli radne kolege da pročitaju ovo.
Evo vlastiti primjer zbog kojeg mislim da nas Berecki trola kad priča o svojim radnim kolegama. Došao sam kod mlade liječnice u kasnim dvadesetim godinama, nakon što mi je izmjerila tlak 135/90 kaže da je to njoj za tablete , ništa pretraga koje spominje Berecki , ništa sumnje na nešto drugo nego hops ajmo tablete, enter i vozi miško!
Evo nakon godinu dana tlak normalan a za visok tlak je izgleda bio kriv previsok kolesterol. To je moj zaključak pošto nemamo liječnike da ispitaju zašto imamo neki problem , nit ih briga , tabele u ruku i vozi kući. A možda i nije kolesterol nego ima dublji problem ali tko će mi to ispitati, gdje , prije će to biti mrtvozornik nego oni koji bi trebali jer mene nigdje ne šalju , samo mi 28 tableta za kolesterol prepisuju i radi toga stalno dolazim i stvaram gužvu, zar ni to ne može ići automatski , zašto uopće moram dolaziti. Nit su mi rekli što za prehranu, ništa!
Primjera radi samo jedan "banalan" primjer, u Austriji kad ideš na dijalizu prvo kompletna krvna slika te po njoj doktori ti naprave koktel za tvoju dijalizu, dok kod nas te spoje pa ako Bog pomogne!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj je pod normalno bio 180/120, meni nista.
Spustio sam ga raznim promjenama na 150/100.. puno bolje, ici ce jos dole polagano kako se i popeo, jer promjene koje sam uveo djeluju. Vrtio sam se oko 115kg, sad sam 104kg, na dva metra visine, ide samo od sebe polagano dole a tak i tlak pada.
Sada idem na pretrage kako i Doc pise, samo pitajte me da li je moj doktor ista objasnio, nije, nisam ga niti pitao. Nisam siguran da li bi se mogao kontrolirati kada bi mi pondio tablete pa bolje to izbjeci.
Zadnji puta kada sam izgubio zivce na dokotra je bilo na jordanovcu kada sam na kraju postupka gledao kako normaliziraju moju dijagnozu Astme i kako me hladno stavljaju na dozivotn "lijek"
Pocevsi od semantike, ako je lijek onda lijeci, ako je dozivotno onda nije lijek nego je supresor simptoma pa do cinjenice da im doslovno puca kita i da nemres dobiti objasnjenje osnova.
Zahvaljujuci blagodatima informacijskog doba, ako nisi priglup mozes sam napikati istinu, no to je ujedno i opasnost. Ja imam srecu da sam inzenjerac, no oni bez toga "mind seta" bi mogli jos gore proci nego sa doktorom.
Danas slobodan od astme, disem punim plucima bez ikakvih problema, bez obzira na doba godine i bez "lijekova".
Medicina super, predstavnici medicine - Boze me oprosti.
Sretan je onaj koji ima dobrog doktora opce medicine, ili bar moze platiti privatno takvoga!
1. probuši kašiku,
2. baci viljušku,
3. vježbaj, p. ti m.!
ali_dzi@yahoo.com
A i ti, brate, svasta zahtijevas.
Da nebi neko letio oko tebe, noge lomio, i individualizirane tretmane ti krojio.
Od' u Austrije pa plati, pa da ti kreiraju tretmane kako ti pase.
Kod nas se radi ovako, a tebi ako ne pase, Auf Wiedersehen!
Moj stari se skinuo sa tableta i sa sa češnjakom je držao visoki tlak pod kontrolom cijeli život.
Kako rekoše naši stari "što se više savijaš to ti je guzica uočljivija".
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Može 100%, osobno iskustvo
1. promjena ishrane, piletina samo, bez crvenog mesa
2. Nema alkohola i cigarete
3. Smanji stres, postani flegma!
4. Hodanje, ja radim 25 000 koraka svaki dan, hrpa stvari se popravila, pogotovo tlak i masnoće
5. Unos vlakana, pazi koje voće i povrće, ali što više
Skinuo 25 kg, isklesao tijelo (bez teretane), samo bicikl, hodanje i ponekad malo na tenis. Tlak je savršen već 3 godine, doslovno savršen, a bio sam u k sa tlakom. Nikakve tablete ništa više ne trebam iako doktorica kaže drugačije, pusti priče, samo ti drži rutinu ako možeš, ako ne - tablete. Nije da je lako, ali gle, sve je stvar koliko se ti možeš držati svega, ali pod 3 - stres, to je najbitnije!
Od kada znam za sebe imam povišen krvni tlak, točnije dijastolički (donji), koji je gotovo uvijek bio oko 100.
Nikada nisam imao neke izražene tegobe zbog toga, ali gdje god bih došao na pregled – bilo kod specijalista, na sistematski ili kod novog liječnika – uvijek bih dobio isti savjet: da se javim svom liječniku opće prakse.
Moj liječnik vrlo dobro poznaje moju povijest jer me prati još od djetinjstva, još iz vremena kada sam se aktivno bavio nogometom.
Tada mi je donji tlak bio oko 100. U jednom razdoblju pokušali smo ga sniziti lijekovima.
Krenuo sam s pola tablete, kasnije s cijelom, ali rezultat je bio praktički zanemariv – tlak se spustio za svega jedan mmHg.
Na kraju je liječnik kroz šalu zaključio da imam "sportski tlak" i da jednostavno živim s tim jer mi očito ne stvara nikakve probleme.
Danas imam 46 godina. Odavno se više ne bavim sportom, dosta sam se udebljao i ne mogu reći da sam u boljoj formi nego prije.
Prije nekog vremena počeo sam piti prepeličja jaja, više iz dosade i znatiželje nego zbog nekog zdravstvenog problema.
Na posljednja dva liječnička pregleda tlak mi je bio potpuno normalan, što je prilično iznenadilo čak i mog liječnika.
Znam da će sada neki reći: "Evo opet nekoga tko reklamira prepeličja jaja"
To mi zaista nije namjera. Samo iznosim svoje osobno iskustvo.
Ne tvrdim da su prepeličja jaja razlog normalizacije mog tlaka niti da će pomoći bilo kome drugome, ali činjenica je da se moje životne navike nisu promijenile nabolje.
Jedina nova stvar u tom razdoblju bila su upravo prepeličja jaja.
Možda je riječ o slučajnosti, možda nije. Ja samo dijelim svoje iskustvo u nadi da će nekome pomoći.
4. Hodanje, ja radim 25 000 koraka svaki dan, hrpa stvari se popravila, pogotovo tlak i masnoće
Skinuo 25 kg, isklesao tijelo (bez teretane), samo bicikl, hodanje i ponekad malo na tenis. Tlak je savršen već 3 godine, doslovno savršen, a bio sam u k sa tlakom. Nikakve tablete ništa više ne trebam iako doktorica kaže drugačije, pusti priče, samo ti drži rutinu ako možeš, ako ne - tablete. Nije da je lako, ali gle, sve je stvar koliko se ti možeš držati svega, ali pod 3 - stres, to je najbitnije!
Cisto iz znatizelje. Koliko ti sati hodanja dnevno treba da napravis 25k koraka?
Cisto iz znatizelje. Koliko ti sati hodanja dnevno treba da napravis 25k koraka?
3-4h