Zašto se ne sjećamo svojih prvih godina

poruka: 33
|
čitano: 14.088
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto se ne sjećamo svojih prvih godina".
17 godina
Re: Zašto se ne sjećamo svojih prvih godina
zvir12 kaže...

Moje prvo sjećanje seže u doba kad sam imao 4 godine. Radilo se o djedovoj smrti, i toga se sjećam kao da se je dogodilo jučer.

I ja tako nekako. Imam sjećanja svoje kuće, namještaja, okoline (koja je bila u to vrijeme), nekih scena s djedom, i vrijeme kad je umro. Bio mi je uzor, i često su ga spominjali pa vjerujem da je zbog tog ostalo. Iako sjećanja su mješavina vizualnih podražaja ali i osjećaja. Npr. u tim sjećanjima se najviše sjetim ugodnog osjećaja od sunca koji udara kroz prozor (ja sam pored balkonskih vrata), sjećam se tepiha, kauča, osobe koja je pored mene, dok neke "dalje" stvari su pale u zaborav.

S druge strane, ako gledamo kako mozak sad funkcionira.. za razliku od mnogih sposobnih štrebanju, prebrzo zaboravljam i teoriju, i imena ljudi, bilo što što mi je realno nebitno, ali pamtim lica, i osjećaj, i spremam kompaktnu verziju. Zato sam katastrofa u kvizovima, ali brzo skopčam logički :)

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
14 godina
Zašto se ne sjećamo svojih prvih godina

članak je napisan kao da se radi o medicinskim ČINJENICAMA, a ustvari radi se o hrpetini prilično maglovitih PRETPOSTAVKI. od koji je velika većina vrlo vjerojatno - pogrešna. Današnja medicina nema NI PRIBLIŽNU ideju kako mozak pamti slike, zvukove, mirise, osjećaje... niti kako ih reproducira u formi sjećanja. a čitav je članak intoniran kao da su to defintivno utvrđene činjenice i da tu nema nikakvih nepoznanica. a prilično je vjerojatno da mozak naprosto nije u stanju shvatiti samog sebe.

0 0 hvala 0
7 godina
Re: Zašto se ne sjećamo svojih prvih godina
ludi kekec kaže...

članak je napisan kao da se radi o medicinskim ČINJENICAMA, a ustvari radi se o hrpetini prilično maglovitih PRETPOSTAVKI. od koji je velika većina vrlo vjerojatno - pogrešna. Današnja medicina nema NI PRIBLIŽNU ideju kako mozak pamti slike, zvukove, mirise, osjećaje... niti kako ih reproducira u formi sjećanja. a čitav je članak intoniran kao da su to defintivno utvrđene činjenice i da tu nema nikakvih nepoznanica. a prilično je vjerojatno da mozak naprosto nije u stanju shvatiti samog sebe.

Da - i ne. Daleko se odmaklo s time kako mozak funkcionira, da bi se zapravo našli u situaciji da otkrijemo da nemamo pojma zbog čega tako funkconira.

https://forum.bug.hr/forum/newpost/?replyto=6886311&quote=1&return=%2fforum%2ftopic%2fkomentari-clanaka-nasih-web-stranica%2fkada-kako-nastaje-svijest%2f308737.aspx%3fpage%3d7

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2025 9:07 (Al Crane).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice