Ljudi imam veliki problem koji ne znam kako da rijesim. Kontaktirao sam nekoliko "znalaca" (neki cak imaju i certifikat Microsoft injzenjera) ali mi nisu mogli (znali?!) pomoci.
U firmi imam mrezu racunara i server "Windos server 2003 standard edition" (aktivirane uloge: File server i print server). Od prije nekoliko dana imam problema sa serverom koji se manifestiraju tako sto serveru niko od klijenata ne moze pristupiti (komunikacija u obrnutom smjeru je omogucena). Uvidom u "local policies" primijetio sam da su iz "Security settings" uklonjene sve grupe kojima je dozvoljen pristup serveru. Pokusaj naknadnog dodavanja grupa "drzi" neko vrijeme i klijenti mu mogu pristupiti, ali se onda opet desi isto. Napominjem jos, da kad se to desi (tj.kad "nesto" obrise grupe), ne mogu se regularno logovati na server , nego ga moram restartati, pokrenuti iz rucnog starta (F8) ZADNJU ISPRAVNU KONFIGURACIJU i onda mi je omoguceno logovanje ali su grupe uklonjene i niko ne moze pristupiti serveru. Stvar sam jednom "rijesio" tako sto sam formatirao sistemsku particiju, ponovo instalirao sav software, i par dana je sve bilo u redu a onda mi se desilo isto. Jos da dodam da na svim klijent racunarima kao i serveru imam instaliran licenciran antivirusni program F-PROT i da mi server nema pristup internetu (ali zato svi klijenti imaju). Ja predpostavljam da se radi o nekom destruktivnom programu kojega F-PROT ne prepoznaje kao virus.
Molim one kojima je problem poznat, da mi odgovore i sugerisu kako da najbezbolnije rijesim problem (samo da ponovo ne moram uraditi format) i kako ubuduce da sprijecim da se ista stvar ne dogodi.