Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 31.974
|
čitano: 8.061.578
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

fila2208 ma da nogomet po županijskim ligama u 20tima, 175cm sam ja, lakše mi je sigurno raditi DL i squat ne osporavam to. Počeo sam koristiti gurtne za DL i neopisivo je bolje za odraditi sa većim kilažama, 160kg 6 puta zatim 180kg 3 puta, jel ima smisla uopće dizati 3 puta? Ili bi trebalo biti makar 5... Krećem sa 100 pa sve do 180, kako su kilaže veće smanjujem broj ponavljanja. Mada 100 i 120 računam za zagrijavanje. 

Wiz3m4n što mi lupi td gore? 

17 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih

Bio si ljepši/skladniji građen prije, barem po meni prijatelju, samo zbog toga, a i što imam svoje mišljenje o naslikavanjima i sl. te postanja bilo gdje po javnim mrežama....u najmanju ruku mi je to smiješno da ne idem dalje, no to je samo moj osobni stav i mišljenje 

14 godina

jel radite samo 1 seriju po misicnoj grupi po treningu? danas je to moderno, pun instagram tih strucnjaka i znanstvenika koji su sad poceli srati i po dr mikeu :D

rade 1-2 serije po treningu i to je to

4 godine
protjeran
Wiz3m4n kaže...

Bio si ljepši/skladniji građen prije, barem po meni prijatelju, samo zbog toga, a i što imam svoje mišljenje o naslikavanjima i sl. te postanja bilo gdje po javnim mrežama....u najmanju ruku mi je to smiješno da ne idem dalje, no to je samo moj osobni stav i mišljenje 

tko si ti, koliko imas godina, koliko si visok, koliko imas kilograma, koliki ti je bodyfat pronađi se ovdje pa u replyu attachiraj sliku https://www.google.com/search?q=skinnyfat+man&sca_esv=aac09e88d3bc5d88&udm=2&biw=1920&bih=911&sxsrf=AHTn8zryW0NMw4NEyQzUG21ExX5YPaa2RA%3A1739029567125&ei=P3ynZ7ifB5Csxc8Pv5mMsAM&ved=0ahUKEwj4uuj8tbSLAxUQVvEDHb8MAzYQ4dUDCBE&uact=5&oq=skinnyfat+man&gs_lp=EgNpbWciDXNraW5ueWZhdCBtYW4yBBAjGCcyCRAAGIAEGBMYCjIJEAAYgAQYExgKSP4ZUNECWL8ZcAF4AJABAJgBYKABkgKqAQEzuAEDyAEA-AEBmAIEoAKgAsICBxAAGIAEGArCAggQABgHGAoYHsICBhAAGBMYHsICChAAGBMYBRgKGB7CAgoQABgTGAgYChgemAMAiAYBkgcDMy4xoAePFA&sclient=img ?

zasto si dosao pisati u ovu temu, zasto kao muskarac zapustenog tijela ides nesto negativno pisati drugome izgrađenog tijela?

dali pogledom na nabildanog muskarca koji pozira dobijes poriv pregledati njegov reproduktivni organ?

dali se kao muskarac zapustenog tijela osjecas intelektualno superiorirnije jer svoje misaone procese ne trosis na proteine i utege?

17 godina

.

11 godina
exer1234 kaže...

jel radite samo 1 seriju po misicnoj grupi po treningu? danas je to moderno, pun instagram tih strucnjaka i znanstvenika koji su sad poceli srati i po dr mikeu :D

rade 1-2 serije po treningu i to je to

Ne, nemam insta pa ne pratim trendove, i dalje mixam dobri old school, 1 mišićna skupina (eventualno ubacim triceps na chest day, i bicu na back day ako sam dobre volje) 5 vježbi, 3 do 4 serije, 6-12 ponavljanja. Vrijeme u gymu mi je jedino vrijeme kad mogu sam ischillat glavom pa se trudim ostat 2 sata, volim vježbati pa mi ta 1 serija bila premalo i tako. Jel to neki heavy duty stil treninga? Kao što je zagovarao Mike Mentzer? 

14 godina

ne, mike je radio jos vise volumena, ovo je jos manje od toga

8 mjeseci
@Bellicus kako skraćeni psoas ? Istežeš li ga još, boli koliko na ljestvici, boli li kod sjedenja , stojanja, ležanja ili dali je prošlo? Ako je prošlo koliko je trajao oporavak?
Jesi li bio kod liječnika što kaže , osuđuje li te radi vježbanja?
Možda preagresivna pitanja ali imam taj problem pa me zanimaju svi detalji. Hvala unaprijed na odgovoru .
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 10:57 (Sirotanovic).
4 godine
Wiz3m4n kaže...

.

Petar nikada neće izgledati kao moj prika i Nikaragve.

Lijevo sam ja, desno je on.

合氣道
11 godina
Sirotanovic kaže...
@Bellicus kako skraćeni psoas ? Istežeš li ga još, boli koliko na ljestvici, boli li kod sjedenja , stojanja, ležanja ili dali je prošlo? Ako je prošlo koliko je trajao oporavak?
Jesi li bio kod liječnika što kaže , osuđuje li te radi vježbanja?
Možda preagresivna pitanja ali imam taj problem pa me zanimaju svi detalji. Hvala unaprijed na odgovoru .

Prošlo odavno. Jedno 2 tjedna istezanja i riješio sam to. Nisam bio kod doktora niti išta slično. 

8 mjeseci
I više se ne moraš istezati uopće, blago tebi što je tako brzo prošlo.
Mene jebe već godinu dana za popizditi, mogu sve raditi ali čim vježbam sutra šepam od bola, što intenzivnija vježba za psoas to jače boli. Istežem se redovito i bude kao malo trenutno bolje ali onda kao da istegnem mišić pa boli na drugi način.
Ako ne radim ništa za vikend ne prolazi, a kako radim 8 sati na nogama i to mi pogorša stanje.

Ne bih išao kod naših liječnika , nemaju pojma za takve stvari. Ako kažem doktoru da je od sporta reći će prestani i upisat će u karton sportaš. Ako kažem od posla reći će mijenjaj posao i izmoli tri očenaša.
Ako kažem od ležanja reći će da se moram kretati i da promijenim madrac.
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.2.2025 13:21 (Sirotanovic).
4 godine
protjeran

treba ti biti jasan cilj istezanja i moras ga postici ako mislis vidjeti zeljene benefite istezanja - opusteniji misic veceg range of motiona koji ne vuce donja leđa i zdjelicu u nepovoljan polozaj,

ako se "istezes" a cijelo vrijeme ti je max polozaj istegnutosti uvijek isti - nisi nista postigao,

moras progresirati, kao da ti netko kaze cucanj je najbolja vjezba za kvad a ti cijelo vrijeme radis sa 60kg 5x10 i ocekujes rast, nemoguce, kvad ce rasti jedino ako budes postajao jaci, 65kg 5x10, 80kg 5x10, 100kg 5x10...

tako i kod vjezbi istezanja, ako mislis vidjeti benefite moras progresirati, ako ti je npr trenutni bolni maximalni kut prednje spage 90 - taj kut ti mora rasti, 100, 120... netko ce to svojim cestim intenzivnim radom na istezanju postici za 2 tjedna, netko za 4 mjeseca, netko nikada...

8 mjeseci
Što se tiče istezanja svakako slažem se Petre. Samo što sam previše zaglibio , kasnim sa tim nekim core vježbama i istezanjem psoasa barem nekoliko godina. Bio lijen za te neke "glupe" treninge koji su zapravo jako bitni. I druga stvar nisam znao što boli , to zatezanje u donjem dijelu leđa smatrao sam normalnim kod napora rada i treninga, pa je onda krenulo kao jako slaba bol s vanjske i prednje strane kuka, pa kao ne boli jako i proći će već, a zapravo situacija je bivala sve napetija i napetija te je došlo do skraćivanja psoasa toliko da jednom prilikom na biciklu me toliko presjeklo s vanjske strane kuka da sam se jedva kući dovezao. Tako da sad boli i kad ležim , stojim ili sjedim a ne prolazi kad odmaram. Zahtjeva izgleda dug oporavak i samo blago istezanje za sad.

Tako da ljudi istežite zadnju ložu, ahilovu tetivu i psoas redovito . Kako starimo tetive postaju sve kruće i time može doći do istegnuće ili pucanja tetive. A kako jačamo mišiće trenirajući, tako ih i skraćujemo što dovodi do napetog mišića sklonog istegnuću. Zato se treba redovito istezati kao preventiva a ne kad je kasno.

Prije treninga obavezno zagrijavanje a nakon treninga obavezno istezanje.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 0:03 (Sirotanovic).
11 godina
Sirotanovic kaže...
I više se ne moraš istezati uopće, blago tebi što je tako brzo prošlo.
Mene jebe već godinu dana za popizditi, mogu sve raditi ali čim vježbam sutra šepam od bola, što intenzivnija vježba za psoas to jače boli. Istežem se redovito i bude kao malo trenutno bolje ali onda kao da istegnem mišić pa boli na drugi način.
Ako ne radim ništa za vikend ne prolazi, a kako radim 8 sati na nogama i to mi pogorša stanje.

Ne bih išao kod naših liječnika , nemaju pojma za takve stvari. Ako kažem doktoru da je od sporta reći će prestani i upisat će u karton sportaš. Ako kažem od posla reći će mijenjaj posao i izmoli tri očenaša.
Ako kažem od ležanja reći će da se moram kretati i da promijenim madrac.

Ako si u Zg otidji kod Venier rehab,kladim se da ce ti pomoc.

Origin_Steam: hrka11
14 godina

istezanje je precjenjeno stoo se tice tih stvari..

mislim, dobro se osjecas u tom trenu ali to nece pomoci kod kronicnih problema

8 mjeseci
@Ekser ti uvijek kontru.
Svaka literatura i svaki trener savjetuju istezanja, svaki sportaš radi istezanja (oni koji si mogu priuštiti rade masažu kao neku zamjenu ).
16 godina

Ekser namjerno provocira ovdje 

It is always darkest just before the dawn.
11 godina
mrsmith kaže...

Ekser namjerno provocira ovdje 

Doslovno citira ove jazavce s jutuba...mislim nek radi to,ali me zivcira samo radi tog sto sam na forumu da citam necija osobna iskustva,sta i kako ko radi,kako se oporavlja,sta je kome pomoglo oko nekih stvari jer svi smo drukciji.Amateri smo i volim procitat sta netko kaze iz svog iskustva...a on ko poklopac samo copy paste neke teorije sta je netko rekao ili dokazao eto s novim istrazivanjem od neki dan da nije tako.

Origin_Steam: hrka11
8 godina
17 godina
Sirotanovic kaže...
@Ekser ti uvijek kontru.

Ljudi citajte mozgom, ne emocijama.

Ne kaze exer da je istezanje kao takvo precijenjeno, nego da je precijenjeno kao "lijek" za problem koji je vec eskalirao.

Dakle istezanje da kao preventiva je super, ali ako vec imas ozbiljan problem, neces ga rijesiti samo uz pomoc istezanja.

Isto kao sto je caj od stolisnika dobar za zeludac ako imas problema, ali nece izlijeciti cir na zelucu.

Gledam te!
14 godina
Sirotanovic kaže...
@Ekser ti uvijek kontru.
Svaka literatura i svaki trener savjetuju istezanja, svaki sportaš radi istezanja (oni koji si mogu priuštiti rade masažu kao neku zamjenu ).

literatura ne savjetuje istezanja... 

kao sto rekoh, i masaza i istezanja su samo trenutni benefiti, kasnije se sve vraca na staro

8 mjeseci
Dorbo ako je tako ajmo onda s mozgom pitati, ščime ćemo onda izliječiti (zaliječiti) skraćeni psoas, istegnutu ahilovu tetivu...?
11 godina

Skraceni psoas nije kronicna bolest samo ga treba istegnuti i to je to, ja sam to odradio vrlo brzo. Sad sam top, deadliftam jako i squat isto nemam nikakvih problema. Kod hernije diska i drugih ozljeda nece pomoci nikakvo istezanje naravno... 

4 godine
protjeran

da se ne istezem i ne zagrijavam svih ovih godina prije svakog treninga - 100% sam siguran da bih davno nesto razjebao...

4 godine
protjeran
BeLLicus kaže...

Kod hernije diska i drugih ozljeda nece pomoci nikakvo istezanje naravno... 

nece pomoci ali moze sprijeciti   i eventualno umanjiti trenutne tegobe ako je problem vec nastao, takoder tijelo ima mehanizme resorpcije istisnutog diska a prvi korak prema tome je postavljanje kraljeznice u optimalan polozaj (da nije hiperlordosticna zbog skracenog psoasa)

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.2.2025 21:59 (Petar hw).
8 mjeseci
@Ekser na kakvo staro se vraća sve!
Mišić puca kad raste nakon vježbe i zacjeljuje kad odmaraš, ako previše ispuca od bildinga ili treninga dobiješ upalu mišića, jel.
Ali kako raste u širinu (u opseg) tako se skraćuje po dužini i zato je zategnutiji ( vidi - 💪 ).
Ali ako ga ne istežeš pri rastu u širinu od bildanja dosta su veće šanse da će doći do istegnuća mišića ili čak opasnog napuknuća pri nekom naglom trzaju kod istezanja takvog skraćenog mišića. I kad istegneš dobrano mišić i kad te presiječe u zadnjoj loži jebat će te barem 6 mjeseci taj mišić. U listu upola kraće.

Zato pitam kakvo vraćanje na staro , nema toga u čovjeku tijelu, uvijek se mijenjamo . Jesi čuo da su doktori nekim ljudima povećali visinu. Znaš kako, tako što su im lomili bedrenu kost i taj spoj gdje je pukla kost su namjestili šarafima s malim razmakom u spoju tako da kost zacijeli malo duže . I tako su učestalo lomili kosti i produže čovjeku bedrenu kost, a tetive i mišići se prilagode istezanjem.

Tako da pouka ove priče je istežite tetive i mišiće ili kad se mišići skrate i tetive ukrute onda je možda jednostavnije zatražiti od doktora da vam polomi kosti i malo ih skrati pa će tako smanjiti napetost tetiva i mišića .
14 godina
Petar hw kaže...

da se ne istezem i ne zagrijavam svih ovih godina prije svakog treninga - 100% sam siguran da bih davno nesto razjebao...

to ti mislis, i ja sam se zagrijavao prije, ali nema potrebe

pokusaj, dodji na trening, i odmah kreni prvu vjezbu, neces vidjeti apsolutno nikave razlike

kao sto rekoh, istezanje stvara dobar osjecaj u tom trenu, i poslije par minuta, sat vremena, dva, nebitno, ali se sve kasnije vraca u staru poziciju

14 godina
BeLLicus kaže...

Skraceni psoas nije kronicna bolest samo ga treba istegnuti i to je to, ja sam to odradio vrlo brzo. Sad sam top, deadliftam jako i squat isto nemam nikakvih problema. Kod hernije diska i drugih ozljeda nece pomoci nikakvo istezanje naravno... 

kod diska isto moze pomoci kratkotrajno da se bolje ossjecas u tom trenu, ali to je to

pricam za dekompresiju kicme

14 godina
Sirotanovic kaže...
@Ekser na kakvo staro se vraća sve!
Mišić puca kad raste nakon vježbe i zacjeljuje kad odmaraš, ako previše ispuca od bildinga ili treninga dobiješ upalu mišića, jel.
Ali kako raste u širinu (u opseg) tako se skraćuje po dužini i zato je zategnutiji ( vidi - 💪 ).
Ali ako ga ne istežeš pri rastu u širinu od bildanja dosta su veće šanse da će doći do istegnuća mišića ili čak opasnog napuknuća pri nekom naglom trzaju kod istezanja takvog skraćenog mišića. I kad istegneš dobrano mišić i kad te presiječe u zadnjoj loži jebat će te barem 6 mjeseci taj mišić. U listu upola kraće.

Zato pitam kakvo vraćanje na staro , nema toga u čovjeku tijelu, uvijek se mijenjamo . Jesi čuo da su doktori nekim ljudima povećali visinu. Znaš kako, tako što su im lomili bedrenu kost i taj spoj gdje je pukla kost su namjestili šarafima s malim razmakom u spoju tako da kost zacijeli malo duže . I tako su učestalo lomili kosti i produže čovjeku bedrenu kost, a tetive i mišići se prilagode istezanjem.

Tako da pouka ove priče je istežite tetive i mišiće ili kad se mišići skrate i tetive ukrute onda je možda jednostavnije zatražiti od doktora da vam polomi kosti i malo ih skrati pa će tako smanjiti napetost tetiva i mišića .

dokaži

9 godina
exer1234 kaže...
Petar hw kaže...

to ti mislis, i ja sam se zagrijavao prije, ali nema potrebe

pokusaj, dodji na trening, i odmah kreni prvu vjezbu, neces vidjeti apsolutno nikave razlike

kao sto rekoh, istezanje stvara dobar osjecaj u tom trenu, i poslije par minuta, sat vremena, dva, nebitno, ali se sve kasnije vraca u staru poziciju

svaki profesionalni trener i sportaš su onda u krivu.
Mislim da bi im ovakva ekspertiza poprilicno dobro dosla.
Zamisli koliko ce npr nogometasu ovo "skratiti" treninge, odnosno ostaviti vise vremena za takticku pripremu.

Ili kolik bi ovo Boltu pomoglo dok je trcao, izade iz auta i direktno na stazu, bam!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice