Hakiranje iznutra: kako lijekovi reprogramiraju na

poruka: 22
|
čitano: 4.792
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hakiranje iznutra: kako lijekovi reprogramiraju na".
17 godina

Top članak opet. Dokle više.

8 0 hvala 1
17 godina
Re: Hakiranje iznutra: kako lijekovi reprogramiraj
Ako tražim jedan članak koji ću poslati čovjeku koji pita o mikrobiomu ovo će biti taj.

8 0 hvala 1
5 mjeseci

I onda netko prica o slucajnostima, pih. Dizajn koji se tako lako opisuje tehnickim terminima, port 80, firewall itd.

Hvala za tekst! Daj pokreni patreon, imam potrebu ti bar za kavu poslati!

3 0 hvala 1
12 godina

Odlican clanak, dijeli se maksimalno :)

3 0 hvala 1
15 godina
Zadnje 2 godine pratim doktore i znanstvenike koji pričaju o mikrobiomu, čitam knjige o njemu i dobio sam neki opći dojam kako sve to funkcionira, i da su pojmovi 'dobre i loše' bakterije previše pojednostavljeni. Radim probiotičke jogurte od raznih ljudskih bakterija s klinički dokazanim djelovanjem (l. reuteri, l. gasseri, bifidobakterije, bacillusi...) i rezultat toga je da se nikad nisam osjećao bolje, a bome i moja obitelj također. Jedan primjer je da moje četvero djece u školskoj godini ima 2 dana izostanka ukupno zbog bolesti, a i tu se radilo o malom proljevu. U kombinaciji s d vitaminom imunitet nam je nevjerojatan, što vidim i ovih dana kad su svima djeca nešto bolesna a mojoj djeci ništa, čak i malome u vrtiću.
Jedna zanimljivost koju sam dobro zapamtio kao odličan primjer važnosti mikrobioma - dr Sabina Hazan je znanstvenica koja već više godina proučava mikrobiom, i primjetila je da su za vrijeme covida najviše stradali i bili najbolesniji ljudi koji nisu uopće imali bifidobakterije. Vjerojatno zbog nekih antibiotika koje su pili tko zna kad.
Uglavnom, nisam siguran da ćemo tu kompleksnost mikrobioma ikada spoznati do kraja, no ono što možemo je dati mu šansu da sam uđe u dobar balans, i prepoznati neke ključne igrače koji to rade za nas, kao neke pastire, nadzornike i upravitelje sustava.
Članak je odličan, svakako najinteresantniji kojeg sam na bugu čitao.

4 0 hvala 3
17 godina
strawa kaže...

Odlican clanak, dijeli se maksimalno :)

Poslao sam ti članak, pročitaj i tako pet puta ponovim

Ovo je nevjerojatan clanak, pa ovo toliko toga objašnjava, tko je taj Igor Berecki, ovo je nevjerojatno dobro opisano

Krvi ti Isukrstove, pa slao sam ti več barem deset njegovih članaka.

Razgovor mene i žene

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2025 13:19 (Gajotres).
13 mjeseci
I što sad reći o roditeljima koji se svađaju s doktorima koji ne prepišu antibiotik njihovoj djeci kod temperature i slično? Ajd razumijem stare koji jako malo znaju o ovome pa čak i simuliraju svoje simptome bolesti da od liječnika dobiju antibiotik pa da imaju za kasnije "kad zatreba" 🙄

Svaka ćas doturu što piše ćlanke o metabolizmu i biomu, uvijek zanimljivo i štošta za naućiti! Ako se ne varam pisao je i o istraživanju da dijete koje u drugoj godini života popije antibiotik da će definitivno biti pretila osoba.

Za nekoga kome se nada čitati o ovome ima na Netflixu dokumentarac , jedino zanemarite onaj dio za donaciju stolice to je dr. Berecki već demantirao.

https://m.imdb.com/title/tt31316096/
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
guslac kaže...
Zadnje 2 godine pratim doktore i znanstvenike koji pričaju o mikrobiomu, čitam knjige o njemu i dobio sam neki opći dojam kako sve to funkcionira, i da su pojmovi 'dobre i loše' bakterije previše pojednostavljeni. Radim probiotičke jogurte od raznih ljudskih bakterija s klinički dokazanim djelovanjem (l. reuteri, l. gasseri, bifidobakterije, bacillusi...) i rezultat toga je da se nikad nisam osjećao bolje, a bome i moja obitelj također. 

Znao sam da je neka shema pa sam prochatgptirao.

17 godina
Što kaže? Može li se iz smrznutog čovjeka ili je najbolje svježi čovjek za uzimanje bakterija?
13 mjeseci
Mislim da mora odležati u pacu jedno tri dana da se kiseli, kad se napuše znači da je zrel i pun mikrokultura 😅
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 20:47 (Sirotanovic).
15 godina

Dr. Davis od kojeg sam pokupio "recepturu" čak je napravio jogurt od jednog soja E. Coli, ali u tu avanturu se nisam upustio :)

0 0 hvala 0
7 godina

Sto li onda kemoterapija napravi na tom podrucju, ako penicilin dodje kao mikro-atomska bomba ?!?!?! 

1 0 hvala 0
7 godina

Navodno i neki umjetni zaslađivači remete mikrobiom, npr. sukraloza. Ali jedno pitanje za Doca, ako još čita forum: koliko štete napravi priprema za kolonoskopiju? Ja sam to jedno obavio i posrao sam i dušu i sve šta je bilo u crijevima, mislim da nije ni jedna bakterija ostala. Da li se to oporavi na prethodno stanje (ipak nisu nikakvi kemijski otrovi bili u igri), ili isto ima trajni učinak. Kažu idi na preventivne preglede, a nisu ni oni svi bezazleni.

0 0 hvala 0
7 godina
Space Cadet kaže...

... jedno pitanje za Doca, ako još čita forum: koliko štete napravi priprema za kolonoskopiju? (...)  Da li se to oporavi na prethodno stanje (ipak nisu nikakvi kemijski otrovi bili u igri), ili isto 

Tzv. "čišćenje crijeva" prije kolonoskopije i sličnih pretraga zaista se čini kao apokaliptična situacija: sve što je bilo unutra, u kratkom vremenu se isprazni.
Ali... ipak ne sve.
Očiste se fekalije i jedan manji dio crijevne flore koji je prisutan na površini sluznice. Kemikalije koje izazivaju pražnjenje crijeva djeluju na sâmo crijevo (potiču tzv. motilitet, pokrete pražnjenja i vežu vodu koju se popije tijekom pripreme), ali nemaju izravno kemijsko djelovanje na bakterije.
A najvažnije i najstabilnije vrste crijevih bakterija žive "učvršćene" u biofilmovima na sluznici i nije ih tako lako "počistiti".
Primijećeno je opadanje bakterijske raznolikosti u crijevu nakon kolonoskopske pripreme, ali ono traje kratko, obično samo 4–5 dana. Čak i kod intenzivnijeg čišćenja se crijevni mikrobiom vraća u prvotni balans unutar 1–2 tjedna.

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 8:49 (Doc Berecki).
14 godina

Odličan članak!
Iako su svi impresionirani, meni baš i nije bilo svejedno čitajući članak.

Preko 13 godina pijem Zoltex (inhibitor protonske pumpe) i osjećam se super, nemam više niti žgaravice niti gastritisa.

Ne pijem svaki dan po dvije tabletice (kako mi je pripisano), nego jednu svaka 2-3 dana (skužio sam da tako mogu). No ipak bez tabletica ne mogu, čim profulam dozu javlja se žgaravica.
Niti doktori, niti piše u uputstvu koje su posljedice tako dugotrajne upotrebe Zoltexa ili "ugašenoga firewalla" u mome tijelu?

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Meni Emanera nije baš pomogla. Kad sam je pio ujutro i navečer čak ok ali jednu ujutro nije pomagala.

Ali po stolici i stomaku sam vidio da mi je haos u stomaku.

Onda sam si dao truda sam otkriti gdje mi je problem odnosno sam sam si bio kriv zbog žderanja i onda trči po šumi.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.12.2025 13:51 (Gajotres).
11 godina

Doktore, ako smo osuđeni na lijekove do kraja života i antibiotik je obavezan čim se pojavi veća temperatura radi preventive, šta biste predložili osobi da što više pomogne svojim crijevima? Neki od tih lijekova su za tlak, srce, razrjeđivanje krvi i slično.

Origin_Steam: hrka11
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Super clanak, utjesno je i oslobadjajuce u doba kognitivne znanosti i ai-ja promisljati o mentalnim procesima kao kompoziciji mozga i crijeva. U vrijeme kojekakvih wunderkinda proroka vratiti se misteriju dreka. Ne salim se.

Za slucaj da lijekovi poremete ravnotezu srecom imam vecu zalihu backupa u septickoj ispod orasa.

0 0 hvala 0
16 godina

kaj je sa Slavoncima da ne znaju za sibilarizaciju....

jednina - orah, ne oras

množina  - orasi

da se razumijemo ni kajkavcima ne ide stalno 

oreh - orehi, ali bar nam je osnova, jednina, točna...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 15:00 (Stric_Jura).
13 mjeseci
Mislim da seže dublje , unas (Slavonci-Bosanci) se stoljećima izbjegavalo slovo h , pogotovo na kraju riječi, radi borbe protiv Turaka i turcizma koji su harali našim područjima 500 godina. I treba se ponositi našim starima na tvrdoglavosti 💪 Mislim prihvatili smo mnoge riječi ali smo ih modificirali (izbacili H ).
I eto mnogi zaboravljaju razlog ali ostalo je baš duboko unas. Tako da je još uvijek uobičajeno oras, nije snaha nego snaja ili sna, nije kruh nego kru "kru te mazo", ...

Više me čudi ovo današnje skidanje gaća engleskom jeziku , toliko da si seljak i ne izražavaš se pravilno ako ne koristiš primjera radi - AI umjesto po naški UI.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 14:37 (Sirotanovic).
17 godina
Koje su tri glavne bosanske rijeći na P?

Tica, čela i šenica
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 14:53 (Gajotres).
13 mjeseci
S kojom se domaćom životinjom djeca u Bosni najčešće igraju a ime životinje počinje sa š...

...šćukom 😅

Ili kako Bosanac u jednoj rečenici od četiri riječi te pita gdje ideš i odgovori ti kamo ideš?

...kuš u PM 😅
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice