Slike + ukratko o prvom eGPU sustavu (Elitebook 2570p + AMD 7770) se nalaze niže u postu.
Kombinacija dGPU + eGPU (Diskretne grafike Firepro M6100, odnosno 8950M + eGPU, desktop grafike 6570)
Ova tema bi mogla zanima mnogo ljudi sa starijim laptopima, a ujedno i pomoći oko izbora kupnje novog mnogima. Osobno ću isprobati to rješenje kroz nekoliko tjedana s obzirom da paketi iz kine do Hratistana duže putuju dok se škrtari na poštarini i kompletan postupak opisati ovdje s nekoliko grafickih kartica. Ovo će biti tutorial neke vrste, odnosno prva iskustva. Gdje cu pisati o problemima, rješenjima i opčenito iskustvima oko cijelog projekta.
Do svih potrebnih detalja i odluke za kupnju došao sam preko ovog Techinferno topica odnosno ovim putem se zahvaljujem članu TI foruma nando4 na trudu i savjetima do sad.
Ideja je sljedeća iskoristiti mPCIE ili Express Card ili thunderbolt port za spajanje eksterne graficke kartice kako bi se dobile što bolje 3d performanse kod kuće, a da se svejedno zadrži mobilnost uz nekakvu kontrolu troškova.
eGPU do sad napravljeni/testirani
Dell Latitude E5430 + GTX 760 (express card)
Dell Precision M6800 + MSI GTX 980 Gaming (express card)
Dell Precision M6600 + Radeon 6570 (express card)
HP Elitebook 2570p + 7770 - nalazi se niže unutar prvog posta (express card)
HP Elitebook 2570p + GTX 760 - plug n play kao i sa E5430 (express card)
Toshiba L850 + Radeon 7770 (mPCIE)
1. Korak - Odabir laptopa
Baza koju planiram za to koristiti je HP Elitebook 2570p - u trenutnoj konfiguraciji se radi o i5 3510M, 4gb ddr2, 500gb HDD. Moj odabir se temeljio na činjenici da je to ultraportiabilan notebook koji za svoju veličinu ima mogućnost za zavidnu razinu performansi uz eGPU. Mogucnosti upgradea: i7 2nd i 3rd gen i7 quad core cpu znaci 2xxxQM i 3xxxQM procesori se mogu iskoristiti. S obzirom da ima DVD-RW - na mjesto istoga se može staviti HDD Caddy te je moguce koristiti 2x 2.5" diska između kojih je moguć raid 0. 2 utora za memoriju do maksimalno 16gb ddr3 rama. Znači - u 12" možete imat kak spada quad core cpu, 16gb rama, hdd+ssd ili koju god kombinaciju želite, a za graficku snagu tu je eGPU. Standardno dolazi s 3 godine međunarodnog jamstva koje je kod nas ostvarivo putem serijskog broja, kao i kod svih Elitebooka odnosno servis izlazi u susret cak i ako nemate jamstveni list i/ili račun, što su mi potvrdili iz MR-Servisa crna na bijelo. Većina dostupnih preko ebaya i/ili drugih kanala još uvijek bi trebala biti pokrivena s barem nekoliko mjeseci jamstva. Detaljnije o ovom notebooku mozete vidjeti ovdje. Techinferno 2570p
Neko nepisano pravilo - stvari su puno jednostavnije ako se koristi laptop s integriranom grafickom ili nVidia Optimus tehnologijom.
Na ovom linku možete vidjeti popis kandidata za eGPU.
S te liste kod nas se moze povoljno naletit na 2560p, 6560b, 6460b, 6470b. Probookovi s integriranom grafickama i sandy/ivy procesorima. Zašto guram te HP-ove jer sa nVidija grafama stvar bi trebala biti plug n play. Funkcionirat bez DSDT Overrida i potrebe za DIY eGPU Setupom 1.x, Express Card utor je gen 2 i koristi 5gbs bandwith. Modeli bez dodatne graficke, odnosno samo sa integriranom bi trebali raditi bez greške i u pravilu su jako pouzdani. Potvrđeno se nadograđuju na ivy quad i uz pomoc caddya rade bez problema sa 2 diska.
Sam cu izvrtiti testove sa i5 3510M, 2x4gb rama odnosno kasnije cu testirati i i7 2720qm, preporuća se korištenje ivy bridge quada jer se puno manje griju, manje troše i redovito postižu puno veće turbo taktove. Više o izboru procesora imate u TI temi za 2750p.
Ovim putem pozivam ako ima netko tko bi za potrebe testiranja mogao ustupiti bilokakav i7 quad iz ivy bridge serije - u zamjenu nudim čiščenje laptopa/promjenu paste i ako treba reinstalaciju sustava :) ili čevape.
2. Korak - Odabir adaptera
a) Nakon što ste nabavili laptop idući korak je nabaviti adapter - ovisno o tome koji port vam je dostupan kupujete Express Card varijantu ili mPCIE varijantu. Više o samom adapteru možete vidjeti u temi za EXP GDC odnosno postoje još i adapteri PE4L, PE4H i PE4C. Odbrao sam EXP GDC iz razloga što je jeftiniji.
b) napajanje - može biti rješeno preko ATX napajanja ili kupovinom odgovarajućeg 12v adaptera, osobno sam nabavio Dell DA-D220P - 220W adapter izašao me cca 120kn, makar imam doma i spremno ATX napajanje žnj klase.
3. Korak - odabir graficke
Tu se stvari kompliciraju zbog raspoloživog bandwitha pcie x1 sabirnice, zahtjeva koji graficke imaju i načina na koji istu koriste. Detaljnije o tome cu kasnije kako do toga dođem, odnosno onog trena kad mi dođe adapter i kad ću te stvari i sam radit i vidjet iz prve ruke. Eh sad - preporuća se nvidija serija 4xx, 5xx, 6xx, kao neki idealni kandidati se predlažu 460, 560ti i 660 jer one bi trebale biti plug n play (osim 650 i 750) koje zahtjevaju kupovnu dodatnog softwarea da se određene stvari "poštelaju" da to sve kak spada radi. AMD u eGPU izdanju daje nešto lošije performanse. Prednost nVidije osim plug n playa je sto prilikom koristenja Optimusa dolazi do bolje kompresije podataka te bottleneck koji na ovo rješenje stavlja veza od 5gbs odnosno pcie 1x konektor.
Osobno cu stvar isprobati sa Geforce GTS 450 i Radeon 7770 pa ako mi se svidi se uzme nešto jače, a moj glavni stroj M6600 završi na bubnju. Ako ima nekog tko nudi neku jaču grafičku za potrebe testiranja slobodno se javi na PM.
Za neke graficke potrebno je koristiti Setup DIY eGPU Setup 1.30 do kojeg se može doći donacijom od 25$ članu tech inferno foruma - nando4, zašto taj mali komad softwarea više nije besplatan nožete pročitati u tebi o samom setupu 1.30.
4. Korak - ekran
Panel laptopa ili eksterni monitor - ovaj korak će morat saćekat. Ukratko - bolje performanse ako se koristi eksterni, dosta lošije na internom.
Za sad toliko, kasnije kako dođem do više informacija ovaj topic će rasti, zajedno s mojim iskustima, idejama, problemima i rješenjima.
Troškovi zasad:
eGPU adapter : 370kn (EXP GDC v6) - tu sam mogao možda proći 100kn jeftinije da sam čekao da se vrati ponuda na Banggood.com gdje se isti nudio za 53$
DIY eGPU Setup 1.3 120kn
Dell DA D220P ili neko napajanje - 100kn
Znači 600kn su neki minimalni troškovi s tim da setup 1.30 nije neophodan ako se odaberu određene grafičke. pa u tom slučaju pada na 500kn.
Stvar radi!!
Korišteno:
1 HP Elitebook 2570p, win7 x64
i5 3510p, 4gb ddr3, 500gb hdd, 12.5" - (kasnije u njega ulazi i7 2720qm + 240gb ssd + 4gb rama)
2 MSI Radeon 7770M
3 EXP GDC v6 Express Card
4 Dell DA-2 D220P
5 Samsung 40" TV - trenutno nemam nikakav monitor pa sam koristio TV
6 DIY eGPU Setup 1.x
3DMark 11 - link
Heaven 4.0 - link dodje kasnije po sjecanju 567 bodova
Koraci za AMD 7770 + 2570p:
Ako se koristi AMD gpu ili nVidia 650/750 potrebno je napraviti DSDT Override - za 460/560/570/660/670/680/770 kolko sam uspio primjetiti nije potrebno. Tutorial 1 - Tutorial 2.
Sve se radi preko CMD-a, pokrenite ga ko Admin. Prvo se izvlaci DSDT tablica van, editira se što nam je potrebno, kompajlira se natrag i onda ugrađuje u registri. Kod kompajliranja može doć do errora koje navodno nije potrebno eliminirati da bi stvar radila, ali eto ja jesam i zato sam izgubio dosta vremena. Nakon sto ste ugradili novu DSDT tablicu u registry restartajte komp i u device manager -> view - resurce by connection i jedna od stavki bi trebala biti "Large memory"
Jednom kad se DSDT Override napravi vise ga nije potrebno radit do sljedeceg format c:
Bitno ga je napraviti zbog nacina na koji windowsi dodjeljuju resurse pci portovima - detalje o tome mozete pronaci u sklopu samih tutoriala.
2) Instalacija DIY eGPU Setup 1.x
Registrirate se na TI forum te putem PM-a kontaktirate člana nando4 te s njim dogovorite donaciju od 25$ za taj mali komad softwarea. Nek vam nebude žao tih 25$ s obzirom da stvarno puno truda i vremena je uložio u eGPU comunity i moze ga se nazvat jednom od pionira.
Nakon sto ste skinuli isti, samo pokrenete, extract i to je to. Prilikom iduceg boota imate opciju za pokrenut win7 ili DIY eGPU Setup 1.30
3) Spajanje eGPU sustava
Fino tutnete grafu na EXP GDC v6 - spojite Express Card kabel u "HDMI" slot na adapteru, Dell 220w adapter 8 pin u 8 pin. Sa stražnej strane EXP GDC-a vam se nalazi 6 pinski izlaz u koji spajate kabel za dodatno napajanje za graficku. Dok ste sve spojili pogledajte malo detaljnije adapter - primjetit cete na njemu jedan maleni prekidac - pomaknite ga na stranu "konektora" od graficke. Služi za "odgodu paljenja" - HP laptopi odbijaju proći post ako nije uključena odgoda paljenja, a na ovaj nacin graficka se "krene palit" odmah nakon sto zavrse precheckovi od samog biosa.
Nakon sto ste spojili eGPU sustav - kacite ga na EC port na laptopu.
4) Prvo paljenje laptopa sa spojenim eGPU sustavom
Ako je do sad bilo sve ok - pali se laptop, ulazi se u eGPU Setup, a ne u windowse 7, odabire se PCI Compaction - endpoint se stavlja na 56.25GB, nakon toga se odlazi na !Run compact - odabire se iGPU eGPU - tu on nešto vrti i radi te nakon par entera se vraćate u glavni izbornik Setupa 1.x Nakon toga Chainload i Test run. Nakon toga odabirete windowse i to je to.
5) Instalacija drivera
Sad bi trebali biti u windowsima, samo instalirat AMD drivere - prebacit sliku na eksterni monitor i krenite se igrat.
Ako koristite interni LCD - sve sto se vrti na njemu renderira integrirka - sve na eksternom renderira eGPU.
Za sad toliko.
U planu dalje: M6600 + eGPU. HP Elitebook 8530p + eGPU.
Posebno me zanima 8530p sa eGPU jer to mnogima za recimo malo para moze vratiti gamerski duh u stari laptop.
Sad se ceka nVidia GTS 450.