Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 645.692
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

Htio bih se baciti u ove vode pa imam par pitanja:

1. Da li da krenem ucit php ili python

2. Koliko bih kao freelancer mogao zaradit (prosjecni skill i sve ostalo)

3. Sto smatrate da je must have/best od znanja i softwarea koje moram imati da bih lakse uspio

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Entry Point kaže...
Nix kaže...

Dobre vijesti i još bolja suma  {#}

Koliko denarosa?

http://www.peopleperhour.com/job/cakephp-website-development-595184 za 7 dana posla {#}

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
17 godina
Irregular kaže...

Htio bih se baciti u ove vode pa imam par pitanja:

1. Da li da krenem ucit php ili python

2. Koliko bih kao freelancer mogao zaradit (prosjecni skill i sve ostalo)

3. Sto smatrate da je must have/best od znanja i softwarea koje moram imati da bih lakse uspio

1. I jedno i drugo ima svoje kupce, s tim da je python dobar i za programiranje desktop i background aplikacija.

2. Onoliko koliko se trudiš doći do klijenata, ako ideš preko nekog od freelancer servisa, uvijek traži poslove koje ćeš moći perfektno uraditi u što kraćem roku, tako dižeš sebi reputaciju.

3. Nerve, pamet, samopouzdanje :)

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
17 godina

dečki & cure,

treba mi pomoć u pronalaženju naziva ove theme  http://www.juweliergabriel.ch/de/ 

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 15:37 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Nix kaže...

dečki & cure,

treba mi pomoć u pronalaženju naziva ove theme  http://www.juweliergabriel.ch/de/ 

S obzirom da je riječ o Magento temi, koja je minificirana, i bez ikakvih copyright statementa, ili informacija o autoru, lako moguće da je riječ o custom temi. Masa studija koji rade sa Magentom, imaju svoje teme.

17 godina

da, zavirio sam u html, css i js, nigdje naziva teme i sl.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

jquery pitanje.

pravim toggle dugme koje mijenja status sadržaja (enabled/disabled).

dugme sadrži data attribut koje čuva početnu vrijednost npr: data-enabled="true"

Nakon što kliknem na dugme i spreme se promjene u bazu podataka, promijenim classe na button &  i elementima, također promijenim i data-enabled vrijednost, u ovom slučaju u false.

Problem, ako korisnik odmah želi promijeniti / vratiti status sadržaja u prijašnje stanje, i ponovno klikne na dugme, sve se promijeni osim što nije pročitao promijenjenu date-enable vrijednost, nego čita i dalje onu staru...

Kako ovo riješiti.

slika i pastebin http://pastebin.com/diXYeCQE (kod treba dotjerati ima nelogičnosti, no pritisnuli su me rokovi.)

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.11.2014 0:27 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Promijeni ovo:

self.attr("data-enabled",enabled);

u ovo:

self.data("enabled",enabled);

Razlog zasto ti stvara probleme:

.data() ne cita vrijednost atributa, i nije povezan s tim. Medjutim, kod prvog ucitavanja stranice, jQuery automatski spremi sve data-* atribute kao data() za taj neki element, pa ti je prvi reading $(this).data("enabled") tocan.

No kada ti promijenis atributu vrijednost sa self.attr("data-enabled",enabled);, to nije syncano sa .data(), pa ce $(this).data("enabled") i dalje vracati pocetnu vrijednost.

Nadam se da si me shvatio, mozda nisam najbolje objasnio. Dakle .data() i .attr() nisu povezani, jedino sto ih jQuery na pocetku synca, pa izgleda kao da jesu.

WordPress ❤
17 godina

svaka čast majstore zaslužio si pivu {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Poz buduce kolege :)

Par pitanja o novim tehnologijama i o smjeru u kojem zelim krenut.

Trenutacno koristim free-trial na stranici treamhouse i posto nemam bas sve vrijeme svijeta da pogledam sve vidse dosao sam pitat vas za savjet kako da najbolje iskoristim svoje vrijeme jer nisam siguran ni koje tehnologije/frameworksi/jezici sluze za sta.

Trenutacno "znam" HTML i CSS i nesto malo Bootstrapa.

Sljedeci korak je JS i to sam cuo da jQuery skroz preskocim i ucim samo AngularJS na pocetku(???) . To je sto se tice front-enda.

E sad, za back-end sam onda mislio krenut nodejs putem umjesto php/ror jer kad sam vec poceo ucit JS onda mi je lakse nastavit tim putem(??).

No to su sve moje pretpostavke jer nemam pojma kako ih je koristit u stvarnosti i koje su im prednosti i mane, od googlanja sam jedino skuzio da node koristi mongodb za baze podataka a php mysql(???).

Zato bih molio nekog tko bi mi mogao dat real-life savjet ili 1st hand pricu da mi pomogne, hvala!!

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 23:45 (Irregular).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Irregular kaže...

Poz buduce kolege :)

Par pitanja o novim tehnologijama i o smjeru u kojem zelim krenut.

Trenutacno koristim free-trial na stranici treamhouse i posto nemam bas sve vrijeme svijeta da pogledam sve vidse dosao sam pitat vas za savjet kako da najbolje iskoristim svoje vrijeme jer nisam siguran ni koje tehnologije/frameworksi/jezici sluze za sta.

Trenutacno "znam" HTML i CSS i nesto malo Bootstrapa.

Sljedeci korak je JS i to sam cuo da jQuery skroz preskocim i ucim samo AngularJS na pocetku(???) . To je sto se tice front-enda.

E sad, za back-end sam onda mislio krenut nodejs putem umjesto php/ror jer kad sam vec poceo ucit JS onda mi je lakse nastavit tim putem(??).

No to su sve moje pretpostavke jer nemam pojma kako ih je koristit u stvarnosti i koje su im prednosti i mane, od googlanja sam jedino skuzio da node koristi mongodb za baze podataka a php mysql(???).

Zato bih molio nekog tko bi mi mogao dat real-life savjet ili 1st hand pricu da mi pomogne, hvala!!

Moj savjet ti je - pusti se backenda.

Krenuo si u frontend, specijaliziraj se za frontend, pogotovo pošto o backendu izgleda da ne znaš puno.

Izrokaj JS, Jquery, Angular, kasnije Backbone itd.

Node tek kasnije ako ćeš baš zapet.

U današnje vrijeme razvoja novih tehnologija jako je teško biti full-stack developer i biti stvarno dobar i konkurentan na tržištu.

Puno je bolji put specijalizirati se za jedan dio tehnologije i tu tražiti svoj put, web je dovoljno velik za sve :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
12 godina
neaktivan

Sve ja to razumijem da je specijalizacija>sve pomalo, ali moja motivacija za ucenje je 30% naci posao a 70% realizirat neku vlastitu ideju u buducnosti za sto mi ipak treba vise back-end znanja nego front

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Irregular kaže...

Sve ja to razumijem da je specijalizacija>sve pomalo, ali moja motivacija za ucenje je 30% naci posao a 70% realizirat neku vlastitu ideju u buducnosti za sto mi ipak treba vise back-end znanja nego front

Korak po korak. Ako ćeš u sve ići skroz sam trebat će ti jako puno, jako je puno tu materije za savladati ako želiš da bude pošteno.

Dobar backend za custom aplikaciju se više ne radi bez nekog frameworka, a tu je onda OOP i sve što on nosi sa sobom. Tu su onda Design Patterni i puno knjiga za pročitat. A to je sve bez same suštine jezika u kojem bi radio (php, python, ruby, whatever). A onda su tu još baze podataka, nosql stvari, cacheiranja, ...

Sve to je jako teško učiti zajedno sa Frontend tehnologijama koje su opet svoja priča, od responsivea do mobilea i browser specific stvari, a da ne pričam o tome da je dosta tricky pisat dobar Javascript.

Kroz specijalizaciju ćeš puuuuuno lakše do posla, a tamo ćeš upoznati mnoge ljude koji ti dalje mogu pomoći ili te uputiti na ono što tebi konkretno treba.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
17 godina

Transakcije.

U DB imam deposits tablicu

| id | iznos | stanje | datum ...

• u polje 'iznos' stavljam visinu uplaćenih sredstava?
  • u polju 'stanje' početno stanje je jednako visini uplaćenih sredstava, koje se umanjuje kada pružatelj usluga sa depozita skine određeni iznos.

Problem:

Klijent može imati uplaćeno više iznosa, tj u tablici deposits može imati više redova sa pozitivnim stanjem. 

Nije mi teško napraviti zbir koliko je ukupno uplaćeno i koliko je ukupno utoršeno sredstava,  problem je prilikom skidanja sa računa da se iznos skida sa svih aktivnih uplata, sve dok ne dođe do 0 po uplati.

dakle u jednom redu imam 1 euro  u drugom 20 eura, transakcija iznosi 9 eura, u prvom redu ostaje stanje 0 jer sam sa te uplate uzeo 1 euro, sa druge uplate skida 8 eura.

MYSQL / PHP rješenje ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 18:25 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

jel baš moraš na taj način radit?

zašto ne staviš ukupno stanje u novu tablicu i onda prilikom svake uplate ili isplate dodaješ novi red s trenutnim stanjem sredstava u tu tablicu?

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 10:01 (dandrija).
17 godina

Uradio sam upravo tako,   no klijent je poslao neke čudne zahtjeve, ovo sam sada uradio na svoju ruku.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

I meni bolje zvuči držati ukupan iznos kao polje na samom korisniku (saldo or something), a u ovu tablicu upisivati svaku transakciju... uplate imaju pozitivan iznos, isplate negativan. Uz to kod svake transakcije updateaš saldo na korisniku. Ima li neki case koje ti ovako složeno ne bi pokrio?

Eventualno kaj mi još pada na pamet su neki povrati sredstava, ako njih trebaš razlikovati od uplata. Npr čovjek potroši 10E, ali onda mu to storniraš ili nešto takvo.

Ali i to ima jednostavno rješenje, držiš dva iznosa u tablici sa transakcijama - iznos_uplaćen , iznos_isplaćen

uplata: iznos_uplaćen = 10E, iznos_isplaćen = 0

isplata: iznos_uplaćen = 0, iznos_isplaćen = 10E

povrat sredstava: iznos_uplaćen= 0, iznos_isplaćen = -10E

saldo uvijek updateaš sa saldo = saldo + ( iznos_uplaćen - iznos_isplaćen )

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 9:16 (Luuka).
17 godina

Ovako radim backend aplikaciju za klijenta koji je reseler u web industriji.

Poslao mi je jednostavan wireframe, sa kratkim objašnjenjima što bi na kojem modulu trebalo biti.

Između ostaloga tu je i modul koji treba da prati uplate na račun reselera po korisničkom računu, sa kojeg se poslije skidaju sredstva u cilju zakupa usluge od provajdera.

Moje dvojbe  su kako što ispravno na engleskom jeziku nazvati, primjer

deposits db table

------------------------------------------------

id | name | amount | date | ...

1 | Mate Mornar | 100 | 2014-09-01

2 | Mate Mornar | 99 | 2014-10-01

------------------------------------------------

svaki put kada Mate Mornar uplati sredstva na račun reselera u ovu tablicu se upišu tražene vrijednosti i tu trajno ostaju, zbir svih uplata na njegovom profilu pokazati ćemo kao 'Deposit total (€ 199)' ili Deposit amount ?

Također pri svakoj uplati u balances db tablicu dodaje se visina uplate na postojeću vrijednost, odnosno pri naplati usluge skida se određena vrijednost sa postojeće i to se na profilu pokaže kao Deposit balance ?

Imam problema sa ovom ovim nazivima {#}  umoran sam od ovog projekta , danas  do ponoći trebam predati gotov proizvod.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Evo ovako radim jedan projekt i sad imam pitanje:

znaci zanima me kako da izvedem funkciju : near my location,

htio bih napraviti neku bazu adresa ( recimo trgovina) i sada klikom na gumb near my location bi se prikazale lokacije trgovina

najblize tvojim geo koordinatama.

pitanje: Kako je to najlakše izvesti?

vjerujem da bih trebao koristi maps api , no ako bi mi netko bio voljan pomoci stvarno bih bio zahvalan

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Neznam nadimak.. kaže...

htio bih napraviti neku bazu adresa ( recimo trgovina) i sada klikom na gumb near my location bi se prikazale lokacije trgovina

vjerujem da bih trebao koristi maps api , no ako bi mi netko bio voljan pomoci stvarno bih bio zahvalan

Najlakše je slijediti mysql dokumentaciju, ako koristiš tu bazu podataka

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/spatial-extensions.html
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/using-spatial-data.html

ubrzo ti pokažem live primjer na http://burzilla.com 

16 godina
neaktivan

Moraš koristit Places Library

Pogledaj ovaj

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 20:29 (dandrija).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Ako radiš skroz custom:

• dohvati trenutnu lokaciju ( xT , yT )
  • dohvati iz baze sve trgovine koje imaju x iz [xT - LIMIT, xT + LIMIT] i y iz [ yT - LIMIT, yT + LIMIT ], LIMIT negdje definiraš
  • za sve trgovine napravi marker na karti

Ovo je najjednostavnije, gleda se unutar kvadrata oko ( xT , yT ) stranice 2*LIMIT. Za kružnicu je malo kompliciranija formula, ali ni to nije teško.

Za ovo ti je naravno potrebno imat markere trgovina spremne u bazi, pa bi kod unosa trgovine uz adresu trebao piknuti ju na kartu. Ili preko Google Apija dohvaćati markere s obzirom na adrese, ali ako ćeš imati puno trgovina to nije nešto što bi bilo dobro.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 22:04 (Luuka).
15 godina
odjavljen

Pozdrav, ima li netko preporuku nekog addona za Chrome/FF, često radim izmjene direktno na fajlovima iz cPanela, da mi oboja kod (ne nužno), ali da mi barem numerira linije?

0 0 hvala 0
17 godina

Joomla export

Imam nekakav sajt odraditi. Vrti se na joomli i sada treba odraditi custom cms jer vlasnik želi jednostavnije rješenje, no prvi korak je export svih podataka iz joomla db u novu db, koja će sadržavati tablice categories i posts. Ima li netko preporuku, alat i sl za ovu vrstu radnje? Nisam upoznat sa dizajnom i strukturom podataka kod joomle. Hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.12.2014 10:28 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Nix kaže...

Joomla export

Imam nekakav sajt odraditi. Vrti se na joomli i sada treba odraditi custom cms rješenje jer vlasnik želi jednostavnije rješenje, no prvi korak je export svih podataka iz joomla db u novu db, koja će sadržavati tablice categories i posts. Imali netko preporuku, alat i sl za ovu vrstu radnje? Nisam upoznat sa dizajnom i strukturom podataka kod joomle. Hvala

Joomla je zlo. Pokušaj sa Akeeba backupom, ili kasični dump kroz PMA ili SSH.

15 godina
alankish kaže...

Pozdrav, ima li netko preporuku nekog addona za Chrome/FF, često radim izmjene direktno na fajlovima iz cPanela, da mi oboja kod (ne nužno), ali da mi barem numerira linije?

Jel ti to ne radi CodeEditor koji je u cPanelu?

15 godina
odjavljen
ministar kaže...
alankish kaže...

Jel ti to ne radi CodeEditor koji je u cPanelu?

Code Editor sa velikim fajlovima ne radi, da radi, ne bih pitao ovdje na forumu. VPN i Remote Editing nije riješenje.

17 godina

Ja koristim filezilla i notepade++ za brzo uređivanje datototeka koje nemam na računaru. Desni klik na udaljenu datoteku -> edit, datoteka se otvara u notepade++ (po vlastitom izboru), uredi, spremi (auto upload)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A da ne radiš direktno izmjene fileova na live siteu? To baš i nije zdravo i pametno :) Nemaš nikakav history, nemaš laki revert, ništa... A sve kaj ti treba za pametnije je git i ssh.

17 godina

To su obično sitne ispravke.

Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice