Ventilator na procesoru radi samo par sekundi

poruka: 20
|
čitano: 5.606
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav, molim vas za pomoć.

Imam problem sa Syntche Katana 3 CPU ventilatorom koji je oko 2 godine radio bez problema.

PROBLEM: Ventilator radi prvih 5-10 sekundi onda prestane.

Nakon toga normalno startaju windowsi i sve radi (dok se CPU ne zagrije do maksimuma).

Pokušao sam više puta, pokušao mijenjati postavke u BIOSu, vratiti na tvorničke postavke, izvadio bateriju, izvadio HDD, izvadio CPU, uvijek isti problem.

Kada običan ventilator kučišta sa 3 pina uštekam na ovo mjesto, taj ventilator radi dobro.

Prvo sam pomislio da je to zato jer sam jučer instalirao SpeedFan program i podesio da se program pokreće prilikom logiranja.

Ali budući da sam probao sve gore navedene varijante, onda zaključujem da nije do OS-a.

Je li netko doživio nešto slično ?

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Re: Ventilator na procesoru radi samo par sekundi
Kod mene je otišao CPU_fan 4pinski priključak na matičnoj.Sad je na System_fan i funkcionira.
16 godina
Hrvojeee kaže...

..radi prvih 5-10 sekundi onda prestane.

..sa 3 pina uštekam na ovo mjesto, taj ventilator radi dobro.

Prvo sam pomislio da je to zato jer sam jučer instalirao SpeedFan program i podesio da se program pokreće prilikom logiranja.

..

i dalje ostaje speedfan kao moguć uzrok (ili već spomenuto, kvar 4tog pina).

-jednostavniji test, dali radi kad si npr u BIOSu? ili neki boot medij, pogotovo ako imaš neki liveOS npr ubuntu.. Ako tad radi tad je ipak soft u win, po logici speedfan, uzrok.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Ali resetirao sam postavke u BIOSu, izvadio bateriju na neko vrijeme tako da bi to trebalo obrisati postavke speedfana ili ?

također sam izvadio hdd tako da ne može bootati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Možda ventilator treba podmazati? Razbio sam 2 starija napajanja zbog takvog problema hah
Ventilatori se nisu mogli zavrtiti jer je sve ulje "isparilo" a mislio sam da je problem bio u elektromotoru... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

pokreni u safe modu windowse

lupaj f8 kod paljenja(taman dok krene boot windowsa) i tamo obrisi speedfan

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
13 godina
neaktivan
Ante kaže...

pokreni u safe modu windowse

lupaj f8 kod paljenja(taman dok krene boot windowsa) i tamo obrisi speedfan

probao sam već obrisati speedfan. nije pomoglo.

ali trenutno pokušavam bez hdd-a i sa resetiranim postavkama BIOSa tako da tu nebi speedfan trebao biti problem (valjda).

13 godina
neaktivan
Crank1d kaže...

Možda ventilator treba podmazati? Razbio sam 2 starija napajanja zbog takvog problema hah
Ventilatori se nisu mogli zavrtiti jer je sve ulje "isparilo" a mislio sam da je problem bio u elektromotoru... 

u većini slučajeva se on zavrti kako treba, ali to traje samo 5-10 sekundi.

ali mogu probati i to s uljem čisto da budem siguran..

11 godina

Zar ploča nema još bar jedan 4 pinski konektor za ventilator malo dalje od CPU socketa?? To je lako provjeriti tako što skineš svoj "super hladnjak" i vratiš onaj obični koji si dobio sa procesorom, ako obični bude radio kako treba slobodno gađaj kantu sa svojim "novim hladnjakom procesora" jer on nebi smio trošiti više energije od onog defaultnog hladnjaka .. Ako nemaš taj obični hladnjak i bacio si ga u međuvremenu kupi ga bilo gdje za sitne novce jer je on ovdje pokazatelj da li ti je problem u matičnoj ploči ili u "super hladnjaku".. jednostavno ..

0 0 hvala 0
14 godina

Uštekaj vent u ulaz od ventova za kučište i reci kako radi

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nemam stari hladnjak više.

Pokušao sam ga uštekati u neki drugi 4-pinski ulaz i tamo uopće ne radi.

Pokušao sam uštekati i u 3-pinski ulaz - uopće ne radi.

Radi samo 5-10 sekundi i to na predviđenom mjestu za CPU FAN.

Kad na to mjesto uštekam ventilator kučišta (3-pinski isto 4-pinski), taj ventilator radi normalno.

Probat ću nabaviti samo ventilator tih dimenzija, nadam se da će to riješiti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 11:22 (Hrvojeee).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Hrvojeee kaže...

Pokušao sam ga uštekati u neki drugi 4-pinski ulaz i tamo uopće ne radi.

Pokušao sam uštekati i u 3-pinski ulaz - uopće ne radi.

Radi samo 5-10 sekundi i to na predviđenom mjestu za CPU FAN.

Kad na to mjesto uštekam ventilator kučišta (isto 4-pinski), taj ventilator radi normalno.

Doh! {#} Ventilator ti je prestao raditi, kupi zamjenski istih dimenzija.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
13 godina
neaktivan
Jovanka kaže...

To je i moj plan.

Ali zanimljivo mi je da kad je uštekan u CPUFAN, tada radi prvih 10 sekundi punom brzinom {#}

Tako da po meni je ili ventilator ili 4. pin na CPUFAN priključku - bolje bi bilo da je ventilator.

KRIVO SAM GORE NAVEO - ventilator kučišta je 3-pinski

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 11:22 (Hrvojeee).
14 godina
Hrvojeee kaže...
Jovanka kaže...

To je i moj plan.

Ali zanimljivo mi je da kad je uštekan u CPUFAN, tada radi prvih 10 sekundi punom brzinom {#}

Tako da po meni je ili ventilator ili 4. pin na CPUFAN priključku - bolje bi bilo da je ventilator.

KRIVO SAM GORE NAVEO - ventilator kučišta je 3-pinski

Ovaj način 100% radi. Odreži prikopčak, spoji ga na molex i vidi dali radi ili neradi....

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
13 godina
neaktivan
Strm kaže...

Ovaj način 100% radi. Odreži prikopčak, spoji ga na molex i vidi dali radi ili neradi....

Misliš da odrežem četvrtu žicu ?

13 godina
Hrvojeee kaže...

Otprilike sam prosao isto pred 2 mjeseca sa jednim Scytheom... Na 100% radi, ali čim brzina vrtnje padne ispod recimo 90% stane i nece dalje; kod mene slutim razvaljen dio koji glumi "osovinu i ležaj". ovo što si napisao smrdi mi na to. Da li ti je u BIOSu uključena nekakva kontrola ventilatora ili je sve off (ako je sve OFF, fan bi trebao raditi 100% brzine uvijek).

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
13 godina
neaktivan
Jovanka kaže...

Otprilike sam prosao isto pred 2 mjeseca sa jednim Scytheom... Na 100% radi, ali čim brzina vrtnje padne ispod recimo 90% stane i nece dalje; kod mene slutim razvaljen dio koji glumi "osovinu i ležaj". ovo što si napisao smrdi mi na to. Da li ti je u BIOSu uključena nekakva kontrola ventilatora ili je sve off (ako je sve OFF, fan bi trebao raditi 100% brzine uvijek).

Hm, prčkao sam nešto po Speedfan programu, ali sam nakon toga izvadio HDD i resetirao BIOS koji je ionako bio na Full On.

Ali moguće da je nešto s tim, jer on se kao zavrti na 10 sekundi, a onda možda dobije signal da se treba smanjiti, pa se zaustavi.

A da odrežem 4. žicu :-) ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 13:36 (Hrvojeee).
13 godina

Speedfan bi ti usporavao ventilator par 10 sekundi nakon boota windowsa, do tada bi trebao raditi FULL ON. Moguće je da je default postavka u BIOSu varijabilna vrtnja ventilatora; ajde provjeri.

Režem tek na kraju kad sam 5. put siguran da nemam izbora. Zar ga nije lakse stavitu u 3PIN header i vidjeti sto ce se desiti?

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 13:53 (Jovanka).
13 godina
neaktivan
Jovanka kaže...

Speedfan bi ti usporavao ventilator par 10 sekundi nakon boota windowsa, do tada bi trebao raditi FULL ON. Moguće je da je default postavka u BIOSu varijabilna vrtnja ventilatora; ajde provjeri.

Režem tek na kraju kad sam 5. put siguran da nemam izbora. Zar ga nije lakse stavitu u 3PIN header i vidjeti sto ce se desiti?

Da istina, probao sam u 3PIN već jučer i nije radilo...

13 godina
neaktivan

A ništa..

Ima neko prijedlog koji da ventilator stavim 92x92x25 ?

Proučavao sam malo po našim trgovinama i ne sviđa mi se baš ponuda - ili su preglsni ili preslabi :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice