teško je i objasnit šta se događa mi sa računalon ali probati ću
imam SSD 240 gb star 6-7 godina i nije u najboljem stanju i odlučim ga klonirati na novi kingston ssd od 480gb cisto da mi ne propadne jednom iako ovakav radi godinama kloniranje uradio sa EaseUS Partition Master, u biosu nikad nisam imao opciju boot win menager već bi uvijek označio 240 gb ssd kao glavni i sistem se tako dizao , inače UEFI piše dole u postavkama
ubacim novi 480gb ssd kingston na iste kabele nisam taknio ništa dignu se win10 bez problema sve kao i na starom disku
ugasim komp ujutro prvo paljenje taj dan
crni ekran izaberi boot device
odem BIOS verzija F3 2018 godina kad tamo sad nema više novog SSD koji sam stavio jučer i nakon prvog restarta sad ga nema, maknem sve diskove isti vrag
i šta ću sada vratim stari SSD 240 GB kad ono sad on nudi opciju win boot menager kako sam i rekao prije kloniranja TE OPCIJE NIJE BILO dizao se sistem samo odabirom ovog diska kao glavnog za boot
i sad da ne objašnjavam kako sam došao do toga znači ako na prvom prozoru kliknem na WIN BOOT MANAGER koji mi sistem nudi win10 će se dignuti normalno i sve radi, ako uđem u setup BIOS-a da odaberem taj disk kao glavni , on jeste broj jedan ali win boot menager ne može nikako da bude prvi dizao sam sa - + ne može i onda ugasim računar da dobijem opet na prvom prozoru BIOS BOOT MENAGER i pazite sad NEMA TE OPCIJE znači nudi je samo prvi put kad uštekam disk
e sad da zejebem komp ja vratim novi disk isti oni koji nije dizao sistem pošto stari više ne nudi BIOS BOOT MANGER i sad pazite ovo sad novi 480gb kindston ima BIO BOOT MENAGER i kao i stari disk samo ako na prvom prozoru kliknem na BIOS boot menager bez ulaska u BIOS setup sistem se diže normalno
ZNAČI :
ako želim komp da se digne noramlno sad idem u krpe ugasim ga ujutro ću samo zamjeniti kabel sa diska koji sad gasim na disk koji nije radio i taj će imati opciju bios boot menager , znači cik cak nakon svakog restarta moram mjenjat između ta dva diska
googlao sam , ima sličnih problema ali nijedan kao moj bas točno ovakva, prijate mi je dao win repair jer piše da popravlja i boot prombleme online svasta nude
meni osobno mislim da nesto kod kloniranja se poremetilo neznam jeli to do biosa treba noviju verziju ili do win nastao problem sa nekim boot fileom
pomagajte