SSD disk nema boot win menager tko ovo riješi faca

poruka: 18
|
čitano: 2.506
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

teško je i objasnit šta se događa mi sa računalon ali probati ću

imam SSD 240 gb  star 6-7 godina i nije u najboljem stanju i odlučim ga klonirati na novi kingston ssd od 480gb cisto da mi ne propadne jednom iako ovakav radi godinama kloniranje uradio sa EaseUS Partition Master, u biosu nikad nisam imao opciju boot win menager već bi uvijek označio 240 gb ssd kao glavni i sistem se tako dizao , inače UEFI piše dole u postavkama 

ubacim novi 480gb ssd kingston na iste kabele nisam taknio ništa dignu se win10 bez problema sve kao i na starom disku

ugasim komp ujutro prvo paljenje taj dan

crni ekran izaberi boot device

odem BIOS verzija F3 2018 godina kad tamo sad nema više novog SSD koji sam stavio jučer i nakon prvog restarta sad ga nema, maknem sve diskove isti vrag

i šta ću sada vratim stari SSD 240 GB kad ono sad on nudi opciju win boot menager kako sam i rekao prije kloniranja TE OPCIJE NIJE BILO dizao se sistem samo odabirom ovog diska kao glavnog za boot

i sad da ne objašnjavam kako sam došao do toga znači ako na prvom prozoru kliknem na WIN BOOT MANAGER koji mi sistem nudi win10 će se dignuti normalno i sve radi, ako uđem u setup BIOS-a da odaberem taj disk kao glavni , on jeste broj jedan ali win boot menager ne može nikako da bude prvi dizao sam sa - + ne može i onda ugasim računar da dobijem opet na prvom prozoru BIOS BOOT MENAGER i pazite sad NEMA TE OPCIJE znači nudi je samo prvi put kad uštekam disk

e sad da zejebem komp ja vratim novi disk isti oni koji nije dizao sistem pošto stari više ne nudi BIOS BOOT MANGER i sad pazite ovo sad novi 480gb kindston ima BIO BOOT MENAGER i kao i stari disk samo ako na prvom prozoru kliknem na BIOS boot menager bez ulaska u BIOS setup sistem se diže normalno

ZNAČI :

ako želim komp da se digne noramlno sad idem u krpe ugasim ga ujutro ću samo zamjeniti kabel sa diska koji sad gasim na disk koji nije radio i taj će imati opciju bios boot menager , znači cik cak nakon svakog restarta moram mjenjat između ta dva diska

googlao sam , ima sličnih problema ali nijedan kao moj bas točno ovakva, prijate mi je dao win repair jer piše da popravlja i boot prombleme online svasta nude 

meni osobno mislim da nesto kod kloniranja se poremetilo neznam jeli to do biosa treba noviju verziju ili do win nastao problem sa nekim boot fileom

pomagajte

0 0 hvala 0
10 godina
Re: SSD disk nema boot win menager tko ovo riješi

disable secure boot? Možda i clear cmos riješi problem.

Samo ideja - neka me demantira netko tko se više kuži u bios

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.8.2025 2:55 (miki_the_pirat).
8 godina
Ima li novi SSD uopće boot manager particiju?

Idi u Disk Management, odaberi novi SSD i pogledaj ima li EFI particiju (100-300 MB, FAT32).

Ako nema, bootaj sa Windows USB instalacijskog sticka, idi na Troubleshooting i repair Windowsa (popravit će boot).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
robogo kaže...
Ima li novi SSD uopće boot manager particiju?

Idi u Disk Management, odaberi novi SSD i pogledaj ima li EFI particiju (100-300 MB, FAT32).

Ako nema, bootaj sa Windows USB instalacijskog sticka, idi na Troubleshooting i repair Windowsa (popravit će boot).

evo ti ga, tako je u disk menagmentu i da ovaj ostatak unallocated oće kasnije biti ok kada gra vratim nazad da imam prazan prostor ? ili će raditi samo klonirani dio?

helty efi je druga po redu ima 100mb

ovo drugo ima logike dobio sma ovaj link jeli ovo ok?

https://support.microsoft.com/en-us/windows/startup-repair-85deb0b9-fa3d-44a3-a3d0-d0f1515c2c9b

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.8.2025 10:58 (Soniccro).
16 godina
Soniccro kaže...
..

evo ti ga, tako je u disk menagmentu i da ovaj ostatak unallocated oće kasnije biti ok kada gra vratim nazad da imam prazan prostor ? ili će raditi samo klonirani dio?

..

- oče-neće... nealociran dio možeš dodati postojećoj particiji ili kreirati novu nema što biti ili ne ok.

-ovaj disk ima normalnu strukturu-shemu (particije, eufi gpt..), ima boot particiju, zato je vidljiv u ponudi bios opcija boota..

-svejedno, isto.. tj winboot particija ili direktno disk u normalnom slučaju, kao ova slika, pokazuju isti disk-particiju.. to je pointer-link-ruta-path.. ono što bios kao skretnicu-uputu prosljedi nakon inicijalizacije.

-u čemu je razlika.. disk ne mora imati boot particiju, može biti na nekom drugom ili se boota s bootmedija-stikića-cd.. tj boot i os-sys kao i ostale particije, mogu i ne moraju biti na nekom disku.. kad ih nema tad nisu ni u ponudi za izbor boot particije.

-bios, izmjene, defaulti, resetiranja-fleshanja.. za svaku veću-bitnu izmjenu postavki bi trebalo ući u bios i barem provjeriti stanje, npr promjena uefi-gpr-novi ili mbr-legacy mod + a o tome lančano ovisi opcija sec.boot i tek kad je preduvijet ispunjen u idućem ulasku u bios se ta opcija može podesiti.. jer to su lančano povezane opcije i za promjenu uvjek ide save&reboot.. 

-na starom ssd-240gb vjerojatno nije imao boot particiju (bila negdje drugdje) .. ili si nešto u kloniranju spetljao.. dok alati za kloniranje nude razne opcije što se sve klonira, npr disk ili particija.. uz problem-mogućnost resizanja tj nije problem manji na veći dok obrnuto ovisi o alatu i cilju.. a sve zajedno ovisi o tom osnovnom znanju što-kako radi neki os, ne samo win jer i ostali lin-mac rade 'isto' (slično-ovisi..).. tj osnovna pravila su ista za sve oseve i bios taj dio spaja-prosljeđuje.. dok je fat32 univerzalna particija koja se korisit za sve uređaje kao zajednička-podržana-kompatibilna-standard .. mada je kao i ostale vlasništvo npr microsofta ali uz obećanje trajno free.. dok se osevi razilkuju u idućem koraku gdje u pravilu os radi na vlastitoj-nativnoj particiji, lin na ext i sl. win na ntfs.. kao i to da se može koristiti bilo koji bootmanager za razne kombinacije-mogućnosti boota kao npr grub, no desetljeće je nepotreban jer win podržava itd.

-fat32 ima ograničenja.. nije napredniji FS.. i zato se koristi samo za boot + kao univerzalno kompatibilan medij-format za razne uređaje kao npr autoradio i sl. jer je free (mada je vlasnički, licence i cijene..).

-kad bootaš win, svaki sys-disk-particija koja je tad aktivan-os, se prikaže kao slovo c: .. ostala slova imaju svoja pravila redosljeda-dodjeljivanja ili ručno što je tad trajno slično kao kad se ubode usb stikić..

-particije je tad lako 'sprčkati'.. tj zamijeniti-pobrkati.. problem kad juzer koji to ne zna krene nešto fixati alatima.. i tad lako dobije frankenštajna :) .. lin-mac ne koriste 'slovo' nego apsolutni path kontrolera i tad je to konkretno, mada može i dalje biti nejasno koji disk-particija je osovo itd.. dok se storage diskove (koji nemaju boot-ostale particije) lako prepozna upravo po tome što nemaju osatale a mogu se koristiti pod raznim kombinacijama osa jer FS nije problem, tj to je samo driver kao i sve ostalo + nativni je već uključen pa se samo driver-support dodaje za ostale FSove u svim kombinacijama win-lin-mac .. no naravno posotji problem cijene-licence-free i kvalitete stabilnost-rad.. pri čemu većina koristi win-ntfs a lin ga podržava jer ima ok driver mada juzeru izgleda da sve radi po duhu svetom ili na čarobni prah.. :)

-teoretski.. bio koji os ili boot-alat može poslužiti za izradu, popravak, podešavanja.. tj svi disk-part manageri rade istu stvar, po istom kompatibilnom pravilu-standardu.. pri čemu ne moraju svi nuditi sve opcije pa i to da neki podjele jednu app na više kako bi ih više prodali kao specijalizirane za neki task.. stvar filozofije ili interesa.

-win juzeru je lakše koristiti win-boot medij-alat.. npr hirens ili strelec.. ima sve potrebno za klik-nextanje.. no ne treba ni to, tj sam win-install medij, cd-dvd-usb.. je minipe-os, koji ima sve potrebno, tj da os nema neki alat ili mogućnost ne bi ni mogao instalirati se i bootati.. pa tako i ms-ov diskpart može sve, ali nije gui-frontend-app nego cmd-cli tipkajući.. tj njegov mali dio je diskmanager kojeg juzer vidi u win, ograničen, jer ms ne želi da juzer na klik ima sve napredne opcije.. no one su tu u diskpartu, samo treba tipkati ili lakše copypasteati ako imate takav izbor npr online ili txt-notepad text... pa do skripte koja bi to automatizirala ili ono što radi klasična install skripta.

-alati za rad s iso-bootom-medijem.. kao dism, diskboot-fix-manageri kao bcd-edit.. sve je na win-boot mediju (stikiću).. i sve se može ručno-tipkanjem, dok se u meniju kojeg se vid u bootu-repairu nudi par mogućih predviđenih automatskih fixeva.. u pravilu je dovoljno par puta rebootati sa tog stikića i u par pokušaja-prolaza će fixati potrebno, npr kreirati i prijaviti boot particiju.. ili kad se disk zblentira obaviti chkdsk itd.. to je brže-lakše ili intuitivnije korištenjem disk-part managera-alata treće strane, kao što je lakše zipiriati winzip-rarom nego tipkati.. i prosječan juzer već pokretanjem takve app-util već (možda) ima ideju gdje što klikati.. no često se juzer zaleti, ne razmišlja.. kikne prvo što vidi, ne traži dalje.. a trebao bi ako ne zna što sve alat nudi i u čemu je problem-kvar kao i što želi napraviti.. tj iskusan već to zna, početnik treba naučiti .. ne može ako klikne prvo ponuđeno i ide dalje.. tj zamislite da uđete u apoteku i prvi lijek koji uzmete vas treba izliječiti.. :) tj takva je šansa da iz neznanja što sve može biti ponuđeno-izbor juzer izabere-kikne pogrešno, ode-zaluta .. pa se alati ne preporučaju početnicima, kao ni djeci oštri predmeti i šibice.. :) mada su alati ok, problem je znanje-upotreba i konkretna potreba a ako juzer nema već neko iskustvo-znanje.. tad statistički ima loše šanse, pa zato, polako.. prvo čitati, pogledati što se nudi, čak kad pronađete ono što mislite da tražite, nastavite dalje pregledavati.. možda se pronađe još 'bolje'..

.. i najvažnije.. alati su 'isti' tj rade istu stvar, ali ms-diskpart je trenutni, ostale gui-app nude klikanje, pregled-vidljivo što se podesili-izmijenili kao rezultat.. i ono različito.. neki primjeni-apply.. do tad se neće dogoditi ništa destruktivno.. pogrešno.. tek tad će poklikane promjene biti izvršene npr resizanje-kreiranje-formatiranje.. više koraka redom.. i to je zgodno, lakše, razumljivije korisniku.. a diskpart se koristi kad te alate nemamo pri ruci.. ne da je neki bolji-lošiji jer rade isto kao rezultat-mogućnost, samo ms to radi 'na žganjce'.. :)

-juzer koji bilo što želi sam napraviti, instalirati-fixati.. mora imati npr win-install.. i to je ok-dovoljno, tj njime se može i repairati-fixati.. a zgodno-lakše je imati i npr hirens.. jednom bootati dok je računalo ispravno, dok radi.. ne kad treba spas-popravak, jednom dok je sve ok i kad možete bootati-vidjeti i kad zatreba tad ćete znati što-kako.. tad ovakve probleme riješite za 5min.. jer nije nešto teško, ali mora se imati alat + osnovno znanje kao to da nešto postoji i da u izborima postoji više opcija.. kao za sladoled, čokolada, vanilija, jagoda, punč... morate znati što se može birati, gdje-kako... da bi nešto izabrali, bez tog ni sladoled ne možete birati kao karikirana usporedba i level stručnosti-znanja primjeren i djetetu od 4god.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...
Soniccro kaže...
..

..

- oče-neće... nealociran dio možeš dodati postojećoj particiji ili kreirati novu nema što biti ili ne ok.

-ovaj disk ima normalnu strukturu-shemu (particije, eufi gpt..), ima boot particiju, zato je vidljiv u ponudi bios opcija boota..

-svejedno, isto.. tj winboot particija ili direktno disk u normalnom slučaju, kao ova slika, pokazuju isti disk-particiju.. to je pointer-link-ruta-path.. ono što bios kao skretnicu-uputu prosljedi nakon inicijalizacije.

-u čemu je razlika.. disk ne mora imati boot particiju, može biti na nekom drugom ili se boota s bootmedija-stikića-cd.. tj boot i os-sys kao i ostale particije, mogu i ne moraju biti na nekom disku.. kad ih nema tad nisu ni u ponudi za izbor boot particije.

-bios, izmjene, defaulti, resetiranja-fleshanja.. za svaku veću-bitnu izmjenu postavki bi trebalo ući u bios i barem provjeriti stanje, npr promjena uefi-gpr-novi ili mbr-legacy mod + a o tome lančano ovisi opcija sec.boot i tek kad je preduvijet ispunjen u idućem ulasku u bios se ta opcija može podesiti.. jer to su lančano povezane opcije i za promjenu uvjek ide save&reboot.. 

-na starom ssd-240gb vjerojatno nije imao boot particiju (bila negdje drugdje) .. ili si nešto u kloniranju spetljao.. dok alati za kloniranje nude razne opcije što se sve klonira, npr disk ili particija.. uz problem-mogućnost resizanja tj nije problem manji na veći dok obrnuto ovisi o alatu i cilju.. a sve zajedno ovisi o tom osnovnom znanju što-kako radi neki os, ne samo win jer i ostali lin-mac rade 'isto' (slično-ovisi..).. tj osnovna pravila su ista za sve oseve i bios taj dio spaja-prosljeđuje.. dok je fat32 univerzalna particija koja se korisit za sve uređaje kao zajednička-podržana-kompatibilna-standard .. mada je kao i ostale vlasništvo npr microsofta ali uz obećanje trajno free.. dok se osevi razilkuju u idućem koraku gdje u pravilu os radi na vlastitoj-nativnoj particiji, lin na ext i sl. win na ntfs.. kao i to da se može koristiti bilo koji bootmanager za razne kombinacije-mogućnosti boota kao npr grub, no desetljeće je nepotreban jer win podržava itd.

-fat32 ima ograničenja.. nije napredniji FS.. i zato se koristi samo za boot + kao univerzalno kompatibilan medij-format za razne uređaje kao npr autoradio i sl. jer je free (mada je vlasnički, licence i cijene..).

-kad bootaš win, svaki sys-disk-particija koja je tad aktivan-os, se prikaže kao slovo c: .. ostala slova imaju svoja pravila redosljeda-dodjeljivanja ili ručno što je tad trajno slično kao kad se ubode usb stikić..

-particije je tad lako 'sprčkati'.. tj zamijeniti-pobrkati.. problem kad juzer koji to ne zna krene nešto fixati alatima.. i tad lako dobije frankenštajna :) .. lin-mac ne koriste 'slovo' nego apsolutni path kontrolera i tad je to konkretno, mada može i dalje biti nejasno koji disk-particija je osovo itd.. dok se storage diskove (koji nemaju boot-ostale particije) lako prepozna upravo po tome što nemaju osatale a mogu se koristiti pod raznim kombinacijama osa jer FS nije problem, tj to je samo driver kao i sve ostalo + nativni je već uključen pa se samo driver-support dodaje za ostale FSove u svim kombinacijama win-lin-mac .. no naravno posotji problem cijene-licence-free i kvalitete stabilnost-rad.. pri čemu većina koristi win-ntfs a lin ga podržava jer ima ok driver mada juzeru izgleda da sve radi po duhu svetom ili na čarobni prah.. :)

-teoretski.. bio koji os ili boot-alat može poslužiti za izradu, popravak, podešavanja.. tj svi disk-part manageri rade istu stvar, po istom kompatibilnom pravilu-standardu.. pri čemu ne moraju svi nuditi sve opcije pa i to da neki podjele jednu app na više kako bi ih više prodali kao specijalizirane za neki task.. stvar filozofije ili interesa.

-win juzeru je lakše koristiti win-boot medij-alat.. npr hirens ili strelec.. ima sve potrebno za klik-nextanje.. no ne treba ni to, tj sam win-install medij, cd-dvd-usb.. je minipe-os, koji ima sve potrebno, tj da os nema neki alat ili mogućnost ne bi ni mogao instalirati se i bootati.. pa tako i ms-ov diskpart može sve, ali nije gui-frontend-app nego cmd-cli tipkajući.. tj njegov mali dio je diskmanager kojeg juzer vidi u win, ograničen, jer ms ne želi da juzer na klik ima sve napredne opcije.. no one su tu u diskpartu, samo treba tipkati ili lakše copypasteati ako imate takav izbor npr online ili txt-notepad text... pa do skripte koja bi to automatizirala ili ono što radi klasična install skripta.

-alati za rad s iso-bootom-medijem.. kao dism, diskboot-fix-manageri kao bcd-edit.. sve je na win-boot mediju (stikiću).. i sve se može ručno-tipkanjem, dok se u meniju kojeg se vid u bootu-repairu nudi par mogućih predviđenih automatskih fixeva.. u pravilu je dovoljno par puta rebootati sa tog stikića i u par pokušaja-prolaza će fixati potrebno, npr kreirati i prijaviti boot particiju.. ili kad se disk zblentira obaviti chkdsk itd.. to je brže-lakše ili intuitivnije korištenjem disk-part managera-alata treće strane, kao što je lakše zipiriati winzip-rarom nego tipkati.. i prosječan juzer već pokretanjem takve app-util već (možda) ima ideju gdje što klikati.. no često se juzer zaleti, ne razmišlja.. kikne prvo što vidi, ne traži dalje.. a trebao bi ako ne zna što sve alat nudi i u čemu je problem-kvar kao i što želi napraviti.. tj iskusan već to zna, početnik treba naučiti .. ne može ako klikne prvo ponuđeno i ide dalje.. tj zamislite da uđete u apoteku i prvi lijek koji uzmete vas treba izliječiti.. :) tj takva je šansa da iz neznanja što sve može biti ponuđeno-izbor juzer izabere-kikne pogrešno, ode-zaluta .. pa se alati ne preporučaju početnicima, kao ni djeci oštri predmeti i šibice.. :) mada su alati ok, problem je znanje-upotreba i konkretna potreba a ako juzer nema već neko iskustvo-znanje.. tad statistički ima loše šanse, pa zato, polako.. prvo čitati, pogledati što se nudi, čak kad pronađete ono što mislite da tražite, nastavite dalje pregledavati.. možda se pronađe još 'bolje'..

.. i najvažnije.. alati su 'isti' tj rade istu stvar, ali ms-diskpart je trenutni, ostale gui-app nude klikanje, pregled-vidljivo što se podesili-izmijenili kao rezultat.. i ono različito.. neki primjeni-apply.. do tad se neće dogoditi ništa destruktivno.. pogrešno.. tek tad će poklikane promjene biti izvršene npr resizanje-kreiranje-formatiranje.. više koraka redom.. i to je zgodno, lakše, razumljivije korisniku.. a diskpart se koristi kad te alate nemamo pri ruci.. ne da je neki bolji-lošiji jer rade isto kao rezultat-mogućnost, samo ms to radi 'na žganjce'.. :)

-juzer koji bilo što želi sam napraviti, instalirati-fixati.. mora imati npr win-install.. i to je ok-dovoljno, tj njime se može i repairati-fixati.. a zgodno-lakše je imati i npr hirens.. jednom bootati dok je računalo ispravno, dok radi.. ne kad treba spas-popravak, jednom dok je sve ok i kad možete bootati-vidjeti i kad zatreba tad ćete znati što-kako.. tad ovakve probleme riješite za 5min.. jer nije nešto teško, ali mora se imati alat + osnovno znanje kao to da nešto postoji i da u izborima postoji više opcija.. kao za sladoled, čokolada, vanilija, jagoda, punč... morate znati što se može birati, gdje-kako... da bi nešto izabrali, bez tog ni sladoled ne možete birati kao karikirana usporedba i level stručnosti-znanja primjeren i djetetu od 4god.. :)

hvala na iscrpnom odgovoru ja sam noob znam neke osnove , u srijedu mi dolazi prijatelj koji zna šta i kako uglavnom ako sam dobro razumio iz ovoga trebam pokrenuti sa usb.a win repair dok rade windowsi tj da dignem sistem sa ovom šemom zamjena kabela na novom 480 disku i onda uradim repair ?

8 godina

Spojiš samo novi SSD, ubodeš stick, pokreneš sistem sa sticka i odabereš Repair my computer. Ideš Troubleshoot - Advanced options - Startup repair. 

https://support.microsoft.com/en-us/windows/startup-repair-85deb0b9-fa3d-44a3-a3d0-d0f1515c2c9b

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
robogo kaže...

Spojiš samo novi SSD, ubodeš stick, pokreneš sistem sa sticka i odabereš Repair my computer. Ideš Troubleshoot - Advanced options - Startup repair. 

ok hvala to sam i mislio javim rezultate u srijedu

6 godina

Jos jedan primjer da se ne clonira c particija. Nikad to nisam ni pokusavao jer nemam apsolutno nikakvo povjerenje u to. Novi disk nova instalacija i miran. Znam da velika vecina nema problema ali ja sam stara garda navikla na sve moguce i poneki nemoguc problem sa windowsima.....

4 0 hvala 0
16 godina
Soniccro kaže...
..

hvala na iscrpnom odgovoru ja sam noob znam neke osnove , u srijedu mi dolazi prijatelj koji zna šta i kako uglavnom ako sam dobro razumio iz ovoga trebam pokrenuti sa usb.a win repair dok rade windowsi tj da dignem sistem sa ovom šemom zamjena kabela na novom 480 disku i onda uradim repair ?

-svaki juzer klase noob, koji ima tipkovnicu-miša, funkcionalno računalo, internet i usb stikić kapaciteta +8gb može.. skinuti win-iso i kreirati usb-boot-install stikić, koji je i mini-pe, osnovni alati za popravak, npr fix boota..

-jednako može kliknextanjem napraviti hirens ili strelec medij, .. tj težina-znanje-postupak je isti-sličan, mogućnosti su veće, lakše-ljepše.. pa npr hirens bootaš i vidiš... naravno, na ispravnom računalu dok sve radi, kao i znati kako se boota s usb ili bilo kojeg medija-diska ovisno o mogućnostima i postavkama biosa, uz probleme koje dodaje uefi-secboot.. npr ima li cms mogućnost.. najvažniji hint je znati koja je f-tipka za quicbootmeni, ne boot order biosa, ne redosled diskova u biosu.. nego boot-izbor.. meni koji je dostupan ako je omogućen (nije ako je onemogućen u biosu).. npr tipka F-12.. F8.. ili ESC, ne ulaz u bios kao DEL ili F2.. mada može i na tom meniju biti opcija izbora .. i dovoljno brzo u pravom trenutku paljenja-posta-inicijalizacije pritisnuti kako bi se opcija ponudila ili preskoči..

-no i juzer noob recimo uspije bootati s tog medija, ako ne drugačije tad bootorderom iz biosa.. :)

-šema zamjene kabela? .. nema sheme.. nejasno što misliš-kažeš :) ..

-repair obavlja svoje, novi disk bi po logici morao biti ispravan.. što je želja fixati ako radi, jer si sliku okinuo iz win, koji radi i disk je ok s normalnim particijama pa je nejasno što sad dalje treba popravljati.. kabel? :)

-ako se misli na nealociran (nedodjeljen) dio kapaciteta 'diska' (točnije je sad storage-drive, jer disk je nešto okruglo..) .. to je naprosto lakše vidjeti i klikati nego opisati ili dati korake za tipkanje u diskpartu uz problem da svako računalo ovisno o diskovima, postavkama biosa.. ima različit raspored 'slova'..tj može biti isto, ne mora.. a to slovo tj path koji se utipka u neku naredbu je konkretan-važan, tj ili je točan ili pogrešan.. a da bi napravio nešto dobro, mora biti točan.. to sve eliminira gui-klikajući dio diskpartmanagera kao i bilo koji npr copypaste u win gdje ti ne tipkaš u cmd pathove i time eliminiraš takvu grešku ili zatipak-tipfeler.. uz problem duljine samog tipkanja, npr kao neka web-adresa npr foruma ili kliknuti link.. lakše je link + eliminira grešku tipkanja, točnost.. upališ hirens i vidiš..

-drugi način, ali 'lošiji' (isti-sličan) je imati te apps instalirane na računalu-osu-win.. no to ekšli nema smisla, jer to nisu apps koje koristiš.. tj trebaš jednom i nikad više dok računalo radi.. + postoje i portable pa se i to preskoči.. npr zgodan je minitool-portable.. probaj, .. ništa se ne napravi dok ne klikneš apply.. canceliraš, ugasiš.. besmisleno instalirati + u pravilu trebaš kad imaš kvar-problem i kad normalno instalirana app-os ne rade npr ne boota.. a najvažnije je imati alate kao boot medij kad upravo to zatreba, kao rezervna guma i ključ za maticu.. ne imati 'doma' jer ti guma pukne na cesti kad nisi doma.. :)

-tj to se može nazvati i 'borbeni komplet ili stikić za sve, za popravak ili spašavanje.. i tad je to najbolja moguća namjena-korisnost pa i mogućnost, jer za razliku kad si već u aktivnom win na kojem nešto želiš promijeniti tad si već ograničen nekim boot-bios mogućim izmjenama.. a kad bootaš s drugog medija, live-os, tad tih ograničenja nema.. može sve jer ne radi s tog sys-os diska nego s vlastitog-live-boot-install-repair-fix.. kako god ga nazvali jer je to 'isto' ili nijanse..

-strelec je tako 'isto' što i hirens + x-puta više ponuđenih alata-appsa za istu-sličnu stvar.. kad već znaš razliku tad važno, kao izbor auta ili sladoleda.. tj alat može biti bolji-specijaliziran za nešto i nisu svi alati baš isti.. izbor je zgodan ponekad nepotreban ponekad važan npr za spašavanje podataka.. ali prije tog juzer mora biti napredniji kao što to mora biti doktor-kirurg ili serviser za bilo što.. tj barem pažljiv, ne srljati.. učiti, tako se uči.. :)

-koliko teško je napraviti boot-stikić? rufus? .. naravno i rufus nudi opcije a da bi 'pravilno-dobro' izabrao moraš znati što znače.. tj previše takvih sitnica je za početnika od jednom.. mada ništa nije teško, previše, abecedu i brojke učiš godinu dana u školi.. tako se počne. A kad imaš kvar-problem tad se želi preskočiti učenje i klik-fixati.. nije baš da je to tako lako, tj teoretski ako znamo koja je točno bolest odeš u ljekarnu i uzmeš lijek.. ne treba doktor ni pregledati te.. :) .. praksa, malo bi ostalo živih ljudi.. kao i dati upute vožnje auta-aviona početniku koji ne zna voziti ali će na papirić zapisati šalabahter.. i time je postao vozač-pilot? šanse? veće su za loto.. :) mada je to teoretski ok i tako se online na forumima kao pomaže juzerima.. -ja ne mislim da je to dobar način, više pogrešan i igra na sreću.. zato i dugi postovi, za razliku od onih koji će biti kratki i dat će ti odgovor klikneš next i sve je fixano.. tj takve probleme i sam win bez da išta sam radiš obavi u nekoliko rebootova jer i to win-ms zna.. bios će tako pogrešne postavke ispraviti ako nema uspješan boot nekoliko puta, npr 3-5.. automatika zna, nisu autori biosa ili osa neznalice-glupi.. znaju sve pa i kako fixati nešto.. i tako ti nakon nekoliko paljenja-gašenja dođe win na ekran.. ako nisi ništa dirao veća je šansa nego ako u neznanju nešto tad čačkaš.. a ako ti izgleda da ti je neka kratka uputa pomogla, možda.. možda je to obavila sama automatika-repaira.. ne neko tvoje klikanje, tj dok si početnik ne možeš ni znati da je ono što radiš dalo neki rezultat ili koji.. a kad proradi ni ne zanima te pa ne provjeriš dalje itd.

-ništa nije teško, 'samo' treba znati :) .. sve ostalo radi neki soft, klik-next.. i lakoća je jednaka za bilo koji posao, tj nije to nešto u kilogramima pa da je preteško za podići i sl. problem je kao 'samo' pogoditi brojeve lota koje u primjeru ne znaš, odnosno početnik u definiciji riječi ne zna, nema iskustva da bi nešto znao da postoji pa ni što može kliknuti, izabrati ili u čemu je razlika.. npr koje gorivo točiti u auto, dizel-benzin.. zvuči banalno.. lako je.

8 godina
Posmatrač kaže...

Jos jedan primjer da se ne clonira c particija. Nikad to nisam ni pokusavao jer nemam apsolutno nikakvo povjerenje u to. Novi disk nova instalacija i miran. Znam da velika vecina nema problema ali ja sam stara garda navikla na sve moguce i poneki nemoguc problem sa windowsima.....

Može se klonirati, ali mora se klonirati cijeli disk (da povuče i boot/EFI particiju). 

15 godina
robogo kaže...
Posmatrač kaže...

Može se klonirati, ali mora se klonirati cijeli disk (da povuče i boot/EFI particiju). 

pa klonirao sam sve

16 godina
robogo kaže...
Posmatrač kaže...

-ne, ne mora.. i sve se može napraviti, promijeniti.. npr stari mbr promijeniti u uefi-gpt.. pri čemu ni ne postoji boot particija za kloniranje + secboot-bios-key i ovisnost o enkripciji koja radi upravo suprotno (onemogućava iz sigurnosnih razloga.. suprotno od želje juzera kad nešto spašava-popravlja ili mijenja za novo hdd-ssd..).

-ništa se ne mora.. osim umrijeti, pri čemu što god se radi prvo treba znati +ostali resursi.. uz moguće želje-mogućnosti kao izbor.

-sam os, installer, diskpart.. lako napravi sve potrebno, uz problem da ms to ne olakšava juzeru, tj preduvijet je odgovarajući sys-level znanja ili korištenje alata treće strane koji to svedu na klik-nextanje..

-prednost uvjek dajem clean-od nule, installu.. no i kloniranje radi, tj od win7 (i vista, granica je xp..) je to relativno lako ali otežano-onemogućeno iz razloga licence, dok su s w10 (od 8) to omogućili-olakšali ali su dodali uefi+sec+tmp.. i izmišljeni uvjeti za win11 kao primjer. .. tad nije stvar da se nešto (ne)može, nego ms o(ne)mogući ili oteža, čisto zato da eliminira npr lako kloniranje-pirateriju i aktivaciju.. pa će tad npr win 'samoubiti se'.. obrisati boot, neće fixati jer ne želi fixati key-licencu.. ne da os nešto ne može, nego ms ne želi.. pa do tog da su ugasili mogućnost win2go .. tj juzerska mogućnost lakog klik-next izrade live stikić osa i primarno vezano uz tip licence koja nije dostupna juzerima-maloprodajno itd..

-odnosno, ms može što želi.. pa tako sam ms daje upute kako se npr preskoče lažni uvjeti za win11.. no to daje na način da nije baš za juzere-noobove.. da želi, ms bi napravio button, lakše nego s npr rufusom.. no ms želi tpm i zato gura taj uvjet, ne korist ili želje juzera pogotovo ne u slučaju problema-kvara kad ovi fičeri samo rade problem.. opet, više pravno-licenca nego da se nešto ne može. .. može se sve.

edit:

za primjer je neko računalo, sporedan hw ili generacija-bios-godište.. novije ima podršku za uefi fičere, starije nema.. i već razlika npr desktop klasično računalo i laptop.. pri čemu su to teoretski ista račuanala, cpu, ram, chipset.. no u biosu laptopa recimo nema cms legacy mod rada, samo jedna stavka-izbor (kao i nonsens izbora jedne stavke, druge nema..)...

-tad s tom razlikom imamo dvije situacije.. jedan stikić boota na a-računalu, ne boota na istom-b, no drugačije podešen bios ili nema cms kao noviji laptopi dok desktop mbo još ima i zato jer se to proizvodi kao zasebna roba, komponenta, na kojoj može biti različit ostatak hw ali i osa-softa, npr linux ili stariji macos dok je bio x86.. dok je laptop kompletan-oem i tad ne mora imati te opcije, izbačeno kao usluga-partneru ms-u.. 

-tad ovisno o modu rada diska-medija-boota i postavkama biosa imamo 4 permutacije.. dok za boot moraju biti sukladne-kompatibilne, tj ne samo da hw-računalo-bios podržava nego i da je omogućeno-uklučeno, ne isključeno-diseblirano.. pa jedno računalo podešeno na jedan način, može bootati univerzalno napravljen stikić ili oba moda.. gpt-mbr.. dok drugi samo jedan mod, kao što se to jednako kasnije odnosi na disk na kojem je os, ne stikić-install nego os-disk-drive-medij.. .. i uz dodatne sec.boot i tpm + bios key ili oem key .. s enkripcijama imamo problem jednako kao da nemamo dirver tj disk-storage-particija.. je tu ali nije dostupno, nečitljivo, ne iz kvara nego zaštita.. pogrešan key-id .. ne da je nešto nekompatibilno kao hw ili neispravno.. nego iz sigurnosnih razloga onemogućeno, zaključano.. kao pass za login ili zipiran file.. a tad i problem kad se želi klonirati pa i način rada, pristup nižeg levela, jer se sve može klonirati-kopirati, tj svaki alat nudi više načina rada kopiranja mada je to jedna riječ.. npr opcija preskakanja kopiranja praznog dijela diska koja štedi vrijeme..

-juzer, rezultat koji vidi.. vidi isto (ili slično) kad ima kvar diska, kontrolera, kabla, loš driver ili zaštita-enkripcija.. rezultat je isti.. tj kod kvara može biti random, može kabel malo raditi malo ne.. pa ne mora biti jednako vidljivo u svim situacijama tj kvar se ipak nekako prepozna, ostalo su zaštite, driver, postavke.. i to postavke svega, od biosa, bootstikića do onog što se dalje nudi.. i sad sve troje mora biti sukladno-jednako podešeno.. odnosno, ovisi o računalu i postavkama biosa pa nije šestina šansi za rad nego na jednom računalu može raditi sve, na par ponešto.. od 2-4-6 permutacija parova koji moraju biti zadovoljeni za rad.

-za te promjene, klasično treba u dva podešavanja biosa, u prvom se opcija uključi-isključi (pomjeni) i u durgoj rundi podešavanja u biosu je dostupna.. npr prvo uključiti secboot i tad dodati oem key za install osa.. koji kao opcija nije dostupan dok nije prethodno omogućeno..

-boot mediji i što vidi bios.. npr prije klasičnim protokom vremena i supportom samog biosa nekom chipsetu.. pa je prije samo usb2.0 bio vidljiv biosu, ne 3.0 koji je funkcionalan tek u osu nakon installacije dirvera.. i mogući problemi ako se boota s jednog ili drugog porta, mada su 'isti'.. već to je radilo razliku hoće-neće.. a ako disk nije vidljiv biosu, tad ni ne može ponuditi izbor boot diska-particije.. pa to ovisi o generaciji-razvoju samog biosa i chipseta. .. dok kasnije kad bootmanager na boot-install mediju preuzme od boota-biosa kontrolu on može raditi, imati driver itd.. ali možda nema dirver za novi sata kontroler pa ga se mora dodati u installu da bi vidio disk na koji želimo instalirati os, tj u pravilu s usb stikića instaliramo na recimo sata ili nvme-m2.. ssd.. s izmjenjivog medija na ugrađeni-fixni, time drugi kontroler-dirver i s ta dva različita primjera imamo različite rezultate na različitim generacijama računala.. pa i na istima ovisno o postavkama ili u koji port nešto spojimo.

-početnik o tome ne zna, ne očekuje.. iskusan reflexno ako ne vidi boot-stikić promjeni u drugi port ili pogleda oznake usb-a 2.0-3.x-boja plava-crna-bijela-žuta-zelena-crvena.. kao i interni port sata, pa i m2 jer i m2 ovisi o cpu, nije isto i7 ili celeron, nemaju sve staze, ne radi sve što kontrolira cpu mada je mbo ista.. jer taj dio ovisi o cpu.. pa ako ima dva m2 porta ili više, ne znači da na svim računalima-cpu rade svi.. itd.

-kako to sve znati? nikako... ili iskustvo s vremenom, kao učiti kinesko pismo, .. neke prečice nema pa ni upute klik-next iz ovakvih razloga što i isto računalo ne mora biti jednako podešeno i već imamo razliku što koje može.. a kad tome dodamo generička pravila i razlike za ostali hw tad je previše kombinacija mada je opet to sve isto, kao učiti voziti auto i tad ga vozimo po bilo kojoj cesti na svijetu mada nismo učili voziti po svim cestama.. ili pojesti sve sladolede i pogledati sve filmove.. nekako znamo izabrati što nam je potrebno ostalo preskočiti, no za to juzer-noob mora preći na idući level, juzera koji te osnove zna, kao koje gorivo toči u auto i to ne mora znati za sve aute, samo za svoj koji vozi..

-svaki juzer si treba 'uzeti' onaj dio uputa, alata... koji je njemu potreban, kao što to radimo kupujući hranu u trgovini ili trpajući na tanjur od ponuđenog.. nema nekog pravila no to brzo naučimo. Bez tog, netko drugi to mora pa bebe nisu roditelji, juzeri nisu majstori.. no beba jednog dana uzme žlicu i počne sama jesti, juzer nauči dotočiti gorivo ili updateati driver.. .. tako će i updateati bios ili podesiti ga, napraviti install stikić i bootati .. ili neće. :)

-ovo nije uputa kako će to u koracima napraviti, nego moguće kombinacije gdje neće znati skrenuti lijevo-desno jer ni izbor neke opcije dok ne zna čemu služi nije izbor ili posotji šansa 50% točno-pogrešno uz permutacije pa će tad toliko puta morati ponoviti korake i pamtiti pogrešna skretanja da dođe do cilja.. jednostavno pravilo koje nije samo za računala no konkretnije upute nema kao što nije odgovor skreni lijevo ili desno ako ne znamo kamo ide i gdje se na cesti nalazi onaj tko pita-traži put-uputu.. sve to moramo znati da bi ogovorili jednostavno lijevo ili desno, bez tog je loto i pogrešno.. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.8.2025 15:22 (ihush).
15 godina

digao sam se sad ujutro 6h neda mi vrag mira, uđem u bios da vidim što mi je rekao binary jesus odem pod Hard drive BBS priorities i kliknem novi 480 kingston bio je treči po redu kao prioriti ja sam ga kliknio i izašao znači unutra se nije mogao dizat gore dole samo sam kliknio na njega izašao i onda sam po ko zna koji put išao na - + i uspio dignuti kingston 480gb na prvo mjesto (ispred njega je pisalo i boot win menager što prije nije bio slučaj bili su odvojeni na svakom paljenju) sad čim sam upalio i ušao u bios bili su skupa , i onda odem na - + i dignem ga na prvo mjesto, save exit i whola sve radi

sa pc experta jedan user mi je ovo rekao da uradim

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.8.2025 6:32 (Soniccro).

0 0 hvala 0
14 mjeseci

Kod kloniranja cijelog diska zna se desiti problem da se ta sistemska particija ne definira dobro po GUID-u..

Odnosno ne upiše ovo na particiju: 

Particijski kod (GUID): C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B — ovo je univerzalni identifikator (“kod”) za EFI System Partition na diskovima s GPT particijskom shemom

Onda se to mora rješavati preko "diskpart" naredbe..

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
yoko999 kaže...

Kod kloniranja cijelog diska zna se desiti problem da se ta sistemska particija ne definira dobro po GUID-u..

Odnosno ne upiše ovo na particiju: 

Particijski kod (GUID): C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B — ovo je univerzalni identifikator (“kod”) za EFI System Partition na diskovima s GPT particijskom shemom

Onda se to mora rješavati preko "diskpart" naredbe..

evo post iznad sam napisao problem koji je bio

16 godina

usporedi početni post s uvodom-opisom problema ... i post u kojem opisuješ riješenje.. dvije različite stvari, primjer kako neiskusna osoba ne može dovoljno dobro ni opisati problem jer naravno ne zna što treba navesti ili što traži, kvaka-22 .. jer da to zna .. odnosno, ispada da je problem nesnalaženje u opcijama biosa, ne u samom disku-particijama-standardu-kloniranju itd.. da je odgovor lupati plus-minus za order i save&exit-reboot.. :)

0 1 hvala 0
14 mjeseci

Slažem se sa kolegom ihush ..odveo nas na skroz krivi put.

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice