Problem sa racunalom, predpostavljam graficka?

poruka: 29
|
čitano: 5.848
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Postovanje,

Problem je sljedeci.

Racunalo radi normalno prilikom rada u win, dakle, internet, office, cad, photoshop...

Ali prilikom igranja, primjerice Fallout 3 koji je zahtjevan, ali i prilikom Battefield 2, znaci sad vec stara igra, monitor se odjednom zacrni, i sve zablokira, zvuk se smrzne u tom trenutku pa se ponavlja. Jedino sto pomaze je reset.

Koji puta se to ponovi par puta za redom, dakle, restartam racunalo, udjem ponovo u igru, i nakon par minuta ponovo ista stvar. Koji put mogu satima igrat, bez problema.

Gledao sam temp, BF2 je oko 50 stupnjeva (100fps), Fallout3(50fps)  oko 55-58.

Btw. cudno mi je to sto se sada pocelo cesce dogadjat nego ljeti, pa nevjerujem da je do temp. I racunalo je cisto, nema prasine na hladnjacima... :)

Procesor: Intel Core2Duo E7500

Ploca:   Asus P5QL/EPU

Memorija: 2x 1GB Kingmax 667 ( testirao ga sa memtestom tri sata, i ispravan je)

Graficka: NVIDIA GeForce 9600 GT (512 MB)

HD:   Seagate 250GB

Napajanje: Corsair 400W

Hvala na pomoci!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Problem sa racunalom, predpostavljam graficka?

Tako je i kod mog frenda...Imate isti problem...Sve radi normalno ali cim se ude u igricu isto tako kao i tebi crn monitor , zvuk se smrzne...Ja sam mu rekao da je graficka...A sad sumnjam da je kvar na necemu drugom...

Erik
18 godina

Ja sam imao sličan problem sa laptopom - isti simptomi, sve isto. I naravno, bila je riječ o grafičkoj (laptop sa odvojenom grafičkom). Tako da, budi siguran da je to.

0 0 hvala 0
18 godina

Upravo sam testirao graficku sa oZone3D softverom. Stavio stress test da vrti pola sata. Dosla je do temp od 73C, vise od toga nije isla. I radila je stabilno, tj. nije se srusilo racunalo.

Sad, zasto bi se u igrama rusilo, a nece na ovom 3D stress testu. Mozda koristi neke funkcije koje ovaj test ne koristi? Mozda je do memorije na grafickoj?

Jel ima nacin da se testira memorija na grafickoj?

15 godina
protjeran

Graficku imas istu kao i moj frend...Ocito su ti modeli malo shebani :D

Pa neznam...Ne kuzim se toliko pricekaj na druge odgovore....Ili probaj potraziti slicne teme

Erik
15 godina
neaktivan

Jesu li te igre originali?

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

sumnjam da to ima ikakve veze jer je meni fallout 3 pirat radio na hd4650 bez problema.

Kad bi svi znali ono što ja znam, znali bi manje od mene.

0 0 hvala 0
18 godina

BF2 je original, F3 nije.

15 godina
neaktivan

A jesi probao drugo napajanje? Loša ili dotrajala napajanja znaju dati nisku voltažu na sekundu i onda ti se komp ugasi ... ali ako je pad vrlo mal može se dogodit da isprazni ram ili iskljući grafa

(pad napona po railovima 12v-za grafu i ram ) . Samo testiraj sa drugim napajanjem.

Gamers Don't Die, They Respawn.
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 12:22 (GimmieCorsair).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pooz LJudi...imam problem...titra mi slika na monitoru onako lagano...odprilike svakih 20 min pocne titrat nekih 5-10 min...uglavnom mal titra pa stane...jel mozda do grafe??...komp nov star tjedan dana tako i monitor nov!!:))

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 13:26 (_CR7_).

0 0 hvala 0
18 godina
GimmieCorsair kaže...

A jesi probao drugo napajanje? Loša ili dotrajala napajanja znaju dati nisku voltažu na sekundu i onda ti se komp ugasi ... ali ako je pad vrlo mal može se dogodit da isprazni ram ili iskljući grafa

(pad napona po railovima 12v-za grafu i ram ) . Samo testiraj sa drugim napajanjem.

Pokusat cu naci neko drugo, pa cu testirati. Iako ovo bi trebalo biti vise nego dostatno. Corsair 400W.

Nezgodno je to sto se nepredvidivo rusi. Nemogu ga natjerati, nego on to na random. Sinoc sam igrao cijelu vecer BF2 online, i sve je radilo kako treba.

Najvise me nervira sto neznam sto je! :)

15 godina
neaktivan

Napravi stress test grafičke i procesora, prvo odvojeno a onda i zajedno.

Nakon koliko vremena igranja ti se sruši?

Probaj i zamijeniti grafičku, samo za probu da vidiš da li je možda do nje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 0:59 (godo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja bih rekao da valja provjeriti disk.

Probaj s recimo Seagate SeaTools alatom proći testove.

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
godo kaže...

Napravi stress test grafičke i procesora, prvo odvojeno a onda i zajedno.

Nakon koliko vremena igranja ti se sruši?

Probaj i zamijeniti grafičku, samo za probu da vidiš da li je možda do nje.

Jesam, ostavio sat vremena da se przi, i stabilno radi...

Nema nekog pravila kada se srusi, koji put nakon par sekundi igranja, koji put satima igram i ne srusi se uopce.

Pratio sam temp prilikom igranja, i nisu ni priblizno visoke kao pri testovima.

191x7 kaže...

Ja bih rekao da valja provjeriti disk.

Probaj s recimo Seagate SeaTools alatom proći testove.

Provjerio, i nema gresaka...

Dakle, u win se nikada ne rusi. Samo u igrama.

Stavio sam nove drivere graficke   i audio, updejtao DirectX.... Neznam sto bi jos mogao pokusat.

15 godina
neaktivan

To se i meni dogadalo...rijesio sam tako da sam instaliro drugi video driwer ...mozda ti je osla memorija na grafickoj

bas tako :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 13:40 (MatijaCH).

0 0 hvala 0
18 godina
MatijaCH kaže...

To se i meni dogadalo...rijesio sam tako da sam instaliro drugi video driwer ...mozda ti je osla memorija na grafickoj

Video driver? Mislis na driver od graficke, ili nesto drugo?

Palo mi je to na pamet.  Nasao sam neki program koji navodno testira memoriju na grafickoj, i proslo je sve uredno. Mozda taj prog nije dovoljno dobar, pa ako tko ima prijedlog za neki drugi, bolji pa da pokusam...

15 godina
neaktivan

Da mislimna video driver. :S.Preko kojeg si programa testiro memoriju grafke?

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 16:23 (MatijaCH).

0 0 hvala 0
18 godina

Video Memory Stress test

http://majorgeeks.com/Video_Memory_Stress_Test__d5896.html

Ostavio ga dva sata, i sve proslo OK. Mozda program nije najbolji za to, ali jedini koji sam nasao.

15 godina
neaktivan

Ukoliko se više nitko ne sjeti nečega što bi moglo pomoći, možda ponovo instalirati igrice? Ili čak i windows?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ako nemaš garanciju ja ti preporučam, da ostaviš sve na miru sat vremena, isključeno iz struje, pa da onda rastaviš napajanje, jer sam ja imo sličan problem a uzrok je bilo napajanje.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kakve veze ima napajanje stim??? mozes malo pojasnit

0 0 hvala 0
16 godina

Imaš pri vrhu ove teme post koji to objašnjava, uglavnom ako napajanje ima grašku ilise nešto desilo, može davat manju sangu, lošu voltažu..

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

...na stari komp sam stavio slabije napajanje da provjerim sta ce se dogodit...i stvarno onda se odjednom usred igrice dogodi ili da se monitor ugasi ili pak ode na standby s kojeg nema povratka nego se mora resetirati komp. Ili se sam kompjuter resetira. Nekad se čuje nekakav čudan zvuk, bolje rečeno glasni šum prije nego monitor ode u standby. ...Probaj stavit jace napajanje

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 18:56 (MatijaCH).

0 0 hvala 0
18 godina
A, pokusat cu negdje posudit jace napajanje, iako bi ovo trebalo biti i vise nego dostatno. Jedino ako je neispravno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Red_Guy kaže...
A, pokusat cu negdje posudit jace napajanje, iako bi ovo trebalo biti i vise nego dostatno. Jedino ako je neispravno.

Ako jače napajanje radi, bit će da ti je Crosair krepo, jer je taj CX dovoljan za tu knfu.

18 godina
EVO kaže...
Red_Guy kaže...

Ako jače napajanje radi, bit će da ti je Crosair krepo, jer je taj CX dovoljan za tu knfu.

Stavio novo ispravno napajanje od 600W i isti problem...

Sad, cime mogu testirati komponentu po komponentu, ono izmaltretirat je do krajnjih granica?

Tako da otkrijem u cemu je problem vise...

Vise stvarno nemam ideja kako otkriti u cemu je problem.

Dajte, Dr.House diagnoza, sipajte ideje!! :)

17 godina

Ajd idemo redom.

Što kaže OCCT i/ili Prime95? (Ono testiranje stabilnosti procesora i praćenje temperatura pod opterečenjem.)

Izbacuje li kakve greške ili nešto?

Jesi li radio Memtest86+ testiranje, da vidiš je li RAM ispavan?

Nije do diska (Seagate SeaTools i/ili HD Tune).

Napajanje očito nije (nije kriv CX 400), to si dokazao.

osim toga, da je do napajanja (slabo) ne bi blokiralo već bi se komp ugasio.

Kako se grafa ponaša opterečena FurMarkom (ili MSI Kombustorom koji je dio MSI Afterburner paketa)?

Jesi li probao jednostavno uninstal drivera, čišćenje ostataka Driver Swaperom pa novu instalaciju drivera?

U kakvom su stanju Windowsi? Probaj recimo poigrati se s TuneUP Utilities 2010, očistiti registry i defragmentirati registry...

Ima li kakve promjene kad resetiraš bios?

Tražio li si na internetu ima li korisnika koji s tom grafičkom imaju slične probleme?

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 21:56 (191x7).
Moj PC  
4 0 hvala 1
16 godina

kolko se sjećam, ima ih dosta koji su se žalili na omega drivere za x1650  i x1950 seriju, bilo ih je puno, a još uvijek ih ima par na forumu.

0 0 hvala 0
18 godina

Nakon duge muke, problem je rijesen. Graficka ima bug. Na nVidia forumu sam nasao da je dosta ljudi sa 9600GT imalo isti problem sa karticama vise proizvodjaca, ukljucujuci i njhovo izdanje. Sama nVidia se nikada nije oglasila, i rijesila ili pokusala rijesiti problem. Tko je mogao zamjeniti je to napravio, neki su je bacili i kupili novu.

Uglavnom, nVidia nikad vise u moje racunalo.   Ovo mi je bila prva i zadnja nVidia.

Hvala svima na savjetima i pomoci!

pozz

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice