PC se reboot-a bez pravila

poruka: 18
|
čitano: 5.590
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Konfiguracija

CPU intel i5-3450

Maticna asrock h77m

RAM 8gb kingston 1600mhz (2x4)

GPU point of view gtx520

PSU corsair cx430

OS win7

CPU temp cca 30 C

-Molim vas procitajte, ima dosta, ali preklinjem za pomoc neznam vise sto da radim :S Znaci PC se reboota bez pravila, vec jedno mjesec dana... nekad se restarta po 3-4 puta unutar 20 sekundi (i u BIOS-u), nekad radi savrseno po 3-4 dana bez obzira na sto se na njemu radi...

-prvo su mi rekli da se pregrijava, sve sam ocistio od cpu-a, do gpu i PSU medutim problem se nastavio... onda su mi rekli da Ram-i ne valjaju, izvadim jednu plocicu, pc radi 5 dana i opet isto... uspio sam napraviti test memorije i ne javlja nikakvu gresku... onda da napajanje ne valja, kupio sam novo napajanje prije cca 2 tjedna, ista stvar, nista nije pomoglo. Zatim sam odnio PC u servis, gdje su mi rekli da je prosao sve testove i da radi savrseno, da bi mogao biti manjak mjesta na C particiji ili neki vanjski uzrocnik (mis, tipkovnica)... kod kuce sam zatim reinstalirao OS, przio dvd-e, sve radi par dana i onda opet isto... promjenio sam mis i tipkovnicu, probao i bez njih, medutim opet isto, samo se reboota ko blesav... temperature su sve normalne, voltaze takoder, pokusao sam pc ukljuciti u drugu uticnicu, napravio sam BIOS flash, ali nista ne pomaze...

-napominjem kad radi, radi savrseno i bez greske bez obzira bilo to tipkanje u word-u ili igranje igara, jedino sto bi jos moglo biti je maticna, iako nema vidljivih ostecenja, pc je kupljen prije cca 8 mjeseci i imam garanciju na sve djelove, medutim neznam gdje je kvar... preklinjem za savjet/pomoc, pokusao sam vec  na nekoliko foruma bez uspjeha, a u servisu misle da ih zaj****am :S, snimio sam nekoliko clipova s mobo sto se tocno dogada, ako treba mogu uploadati... hvala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: PC se reboot-a bez pravila

90% tih random resetiranja uzrokuje neispravna MBO... Pod uvjetom da je PSU ispravan.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
12 godina
neaktivan

psu je promijenjen nov novcat prije tjedan dana, sumnjam da je neispravan... nemam ideju kako da potvrdim kvar maticne, kao sto sam rekao, u servisu su rekli da je sve u redu... bez toga nemam nikakvu osnovu za reklamaciju, samo rekla-kazala... najveci mi je problem sto ne mogu dokazati da se pc reboota jer se nekad dogada non-stop, a nekad radi 3-4 dana savrseno... morala bi biti luda sreca da se desi tamo pred njima :S

15 godina
neaktivan

Provjeri u priručniku da li si RAM postavio u prave utore. Možda bi bilo dobro da promjeniš DIMM-ove u koje su postavljeni...

P.S. Vidim tek da ploča ima samo dva DIMM-a. U BIOS-u ručno postavi latencije RAM-a na deklariranu vrijednost. Bilo bi najbolje da postaviš XMP profil ako ga podržava RAM i ploča.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.5.2013 20:55 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

otkad je sastavljen prije tih 8-9 mjeseci i zatvoren, nista po njemu nije dirano... probao sam mjenjati plocice u utore, pokusavao razne kombinacije, ali nista... na kraju krajeva ne mogu drugacije (naopako) niti staviti jer ne pase ona izbocina u utoru i zarez na RAM plocici... PS pokusao sam ga jos jednom upaliti, restartao se 2 puta odmah u POST screenu, zatim sam ga ugasio i iskljucio HDD, i sad trenutno radi u biosu nekih 10 minuta OK... pokusat cu sad namjestiti latencije rucno

edit: i maticna i memorija podrzavaju XMP, i cijelo vrijeme je bilo tako postavljeno po defaultu... memorija je testirana sa memtestom i nije bilo nikakvih gresaka

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.5.2013 21:13 (skallyo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
skallyo kaže...

otkad je sastavljen prije tih 8-9 mjeseci i zatvoren, nista po njemu nije dirano... probao sam mjenjati plocice u utore, pokusavao razne kombinacije, ali nista... na kraju krajeva ne mogu drugacije (naopako) niti staviti jer ne pase ona izbocina u utoru i zarez na RAM plocici... PS pokusao sam ga jos jednom upaliti, restartao se 2 puta odmah u POST screenu, zatim sam ga ugasio i iskljucio HDD, i sad trenutno radi u biosu nekih 10 minuta OK... pokusat cu sad namjestiti latencije rucno

Hvala Bogu da taj zarez postoji!{#} Nemoj ništa dalje dirati. Nađi frenda koji se razumije dobro u računare i plati mu ćevape i neka ti to sredi! Ako znaš kako napraviti upgrade BIOS-a, uradi to, postavi AHCI mod rada i ništa više!

P.S. U velikom broju slučajeva matične ploče se izrađuju sa 4 DIMM utora za RAM. Kada se postavljaju 2 RAM modula u ploču, postoje 2 određena DIMM-a u koja se RAM postavlja. Znači, ne može bilo koji jer to može izazivati probleme.

Ubuduće kad ti neko kaže da okreneš auto, nemoj ga kojim slučajem prevrnuti na krov!{#}

12 godina
neaktivan

ok sry... napravio sam bios flash jucer, sve po starom... pc radi u AHCI mod-u...

15 godina
neaktivan

Postavi XMP, naponi na Auto, provjeri 8-pinsko ATX napajanje i zovi frenda da ti to provjeri.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pozz...

Imao sam sa prijašnjim kompom sličan problem . . stupidan i misteriozan...

Sudeći po svemu: ako je ispravan cpu, gpu ispravan, memorija ok, PSUok , nova periferija ok, Monitor ok (kabel

dobro ukopčan ?), promijenjen OS (reinstaliran) , nema pregrijavanja, ako su ti kabeli oko kompa složeni

uredno te nema nikakve ajmo reći interferencije sa npr. brdom kabela od zvučnika ili produžnih kabela,

jedan od prijašnjih postova je precizan: gotovo pa izvjesno matična ploča.. bez obzira što malo radi pa ne radi...

Međutim: Broj 1 (moj prijašnji problem sa baterijom): bez obzira što je PC nov zamijeni (jeftina je) Bios bateriju..

Time napraviš naravno BIOS reset. Poslije vratiš željene postavke kako ti paše.

Broj 2 (moj slučaj dosada više puta gdje se poradi random reseta kompa radilo uvijek o

nekoj komponenti loše prikopčanoj ili pak kabelim): povadi doslovce sve komponente van, provjeri sve kabele, prašine kažeš nema,

te uz novu bateriju (Bios) sve natrag lijepo polako poslaži... te posebno obrati pozornost na pravilno spajanje

usb-a ili drugih gadgeta na samom kučištu sa matičnom,, Ili neka ti to napravi kako kaže prijašnji post

netko tko se u isto i kuži...frend jel?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

pokusat cu promijeniti bateriju sutra pa cemo vidjeti... iako evo, upravo sad pisem s tog kompa, a ne sa laptopa... da kabeli su stvarno fino slozeni, znaci kad sam odnio pc na dijagnostiku u servis (nije bio tamo gdje sam kupio pc nego u drugi, decki slove kao strucni), oni su sve kablove unutra preslozili i fino povezali.... unutra je stvarno kao apoteka, jer ni ne nema puno kablova, ono sto ide u maticnu i jedan sata za HDD (koji sam takoder promijenio)... muci me to sto nije nista micano, vadeno, mijenjano, moja pretpostavka je da je neka komponenta bila krivo prikopcana da bi se problemi javili odmah, a ne nakon 9 mjeseci, ali definitivno cu sutra rijesiti bateriju

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Imam jedno pitanje, dali ti se prije nego što se komp restarta pojavi plavi ekran (BSOD)?

Posao oslobađa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ne, jednostavno se, kako bi rekao "odreze"... kazem, mogu uploadati clip s moba ako treba... znaci nekad pokaze logo od maticne, pa se restarta, pa onda opet... onda recimo prode taj dio i digne windowse bez problema, radi 2-3 minute i samo bum, restart... konkretno sad radi otprilike sat i pol bez restarta

13 godina

Vidio sam masu ljudi koji su imali isti problem kao ti, u većini slučajeva je do napajanja, ali kažeš da si stavio novo, onda jedino preostaje matična...

Posao oslobađa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kada ga upališ, sa ploče fizički isključi prekidač na kućištu i vidi hoće li se ponovo isključiti. Jedan moj prijatelj je nedavno imao veoma slične probleme uzrokovane mehaničkim prekidačem na kućištu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne vjerujem da je to ovdje slučaj jer je sistem podešen po XMP profilu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

pokusati cu i to sa prekidacem... znaci odspojiti kabel s prekidaca i maticne? kuciste je staro oko 8 godina, mogla bi postojati mogucnost

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.5.2013 23:46 (skallyo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Davno sam imao slican problem ali to je bio pc pentium IV 2Ghz.Sve sam bio mjenjao i na kraju se uspostavilo da je do maticne ploce.AGP slot je bio zeznut nije bio dobro prcvrscen za plocu vjerojatno je bio neki lem pukao ili slicno tako su mi bar u servisu bili rekli i da kao oni nisu u stanju to napraviti.Uglavnom to ti je do ploce ako ti se to stalno dogadja tu trenutno na ploci moze biti svakakv uzrok i mislim da je to tesko otkriti.Moli Boga pa da je samo mozda neki kondenzator koji je bar najlakse zamjenit.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

mislim da nije kondenzator, barem ovako vizualnim pregledom sve izgleda ok... samo da nadem uzrok, nije bitno, neka je pokvareno, ici cu reklamirati pa nek se nosi u tri krasna, ovako ne mogu nista...

edit: jutros sam promijenio bateriju na maticnoj, upalio, podesio sat, zasad radi... do kad ce to trajati, vidjet cemo

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.5.2013 11:32 (skallyo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice