LAN Karta u kvaru

poruka: 12
|
čitano: 1.854
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
LAN Karta u kvaru

Pozdrav svima.

Odavno nisam započinjao neku temu.Ovaj put bih opet iznio sličan problem sa LAN kartom na matičnoj ASUS M2V.

Radi se o Gigabytnoj LAN karti koja je integrisana na matičnoj ploči.

U BIOS-u je na ENABLED, ali u windowsu 7 Pro32bit pokazuje da nema lan karte kroz device manager.Stavio sma LAN kartu Relatek PCI pa sada Vam mogu ovo pisati.Neznam šta se dešava ali simptomi su bili sljedeći:

Prvo nije nikako bilo LAN karte, pa sam onda nekako uspio da driverima "oživim" lan kartu, ali nisam bio siguran u drivere za win732.Ova ploča podržava najviše Vista32/64.No kroz drivere za XP32 dobio sam nazad kartu, ali nije dugo trajalo.Nakon instalacije Everesta Ultimate mada imam i AIDA64EXTREME edition, došlo je do "smrzavanja" systema i morao sam ići na repair ali nije uspjelo javilo je da se radi o BAD DRIVERIMA i onda sam kroz SAFE MODE uninstal drivere i disable kartu kroz BIOS i postavio ovu relatek.Znao je dok je još radila LAN karta računar da zaledi.Dali je možda "riknuo" LAN chip na matičnoj.

Toliko o LAN karti.

Drugo ovaj računar ima kongifuraciju sljedeću:

Procesor    AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

RAM KVR533 D2N4/1G Kingstone 1 keks

512MB DDR2-533/CL4 TAKEMS 2keksa

Grafička kartica    NVIDIA GeForce 7500 LE  (128 MB)

Tvrdi disk    MAXTOR STM3160211AS ATA Device  (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)

DMI proizvođač BIOSa    American Megatrends Inc.

DMI verzija BIOSa    1304

Računar odjednom zaledi kada sam na netu ili kada gledam neki video VLC programom ili jednostavno igram neku igricu i sl.

Nakon ručnog restarta znao sam da odvojim Kingstone RAM keks i računar bi radio nakon repaira satrupa.Potom je prestala raditi LAN karta i sada računar nemrzne.Barem nije dok ovo pišem.

Moje je pitanje dali je ovo do matične ploče ili RAM memorija.

Kako da i kojim programom da ispitam stanje matične ploče.

RAM ću ispitati gold memory programom pa javiti rezultate.

Rusmo
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2013 17:27 (rusmo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
LAN Karta u kvaru

Gigabajt RAM je malo da bi koristio 7-cu. Može se instalirati ali u praksi ju je nemoguće koristiti. Zato nabavi još gigu RAM-a. Što se tiče LAN kartice provjeri da li je uopće kompatibilna sa 7-com, tako što ćeš njen puni naziv upisati u Google pretraživač i još dodati Windows 7 compatibility.

... i da, uradi flash BIOS-a na zadnju verziju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2013 17:33 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
LAN Karta u kvaru

rusmo

- Ovo je računalo za Win XP, imaš jednojezhreni procesor i premalo RAMa.

- Ako žečiš Win 7 morat ćeš uložit u novi PC, vidim da imaš SATA HDD, njega možeš iskoristit za novi PC.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2013 17:45 (Valentin17).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: LAN Karta u kvaru

HVALA na savjetima.Ali ja imam već 2GB RAM-a.Radi se ako sam dobro napisao:

RAM I UTOR ***Kingstone KVR533D2N4 OD 1GB

RAM II UTOR ***TakeMS 512MB DDR2 533/CL4

RAM III UTOR ***TakeMS 512MB DDR2 533/CL4

Znači ukupno 2GB RAM meorije.Imam i dodatni problem i kroz ie. explorer 10 i kroz firefox šteka youtube video čak i na 360p.

EVO I AIDA64 OČITANJA SENZORA TEMPERATURE:

Polje Vrijednost
Informacije o senzoru 
Tip senzora ITE IT8712F v7+  (ISA D00h)
Tip GPU senzora Driver  (NV-DRV)
Naziv matične ploče Asus M2V
Kućište je otvoreno Ne

Temperatura 
Matična ploča 39 °C  (102 °F)
CPU 41 °C  (106 °F)
Procesor #1 42 °C  (108 °F)
GPU 46 °C  (115 °F)
MAXTOR STM3160211AS 37 °C  (99 °F)

Hladnjaci 
CPU 1366 RPM

Naponske vrijednosti 
CPU jezgra 1.344 V
+3.3 V 3.232 V
+5 V 4.946 V
+12 V 11.840 V
VBAT baterija 3.264 V

Rusmo
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.11.2013 17:51 (rusmo).
15 godina
neaktivan
LAN Karta u kvaru

Znači, prvo flash BIOS-a, pa skeniraj HDD sa HDTune (full scan) za provjeru ispravnosti HDD, zatim MemTest86 da utvrdiš ispravnost RAM-a. Također, utvrdi da li instalirani svi driver-i.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Odradio sam

1. FLASH BIOS NA 2101 verziju zadnju *** O.K. prošlo

2. UPDATE WINDOWSA 7 instalirao je drivere za mrežnu kartu Gigabite L1 Atheros za win7 32bit ** o.k. sada radi

3. MemTets86 sam uradio za RAM i kaže da je sve O.K. i da nema Errora.

Ostaje sutra da završim HD Tune.

Nadam se da će sada biti matična O.K. i da neće resetovati računar ili sl.

Zaboravio sam da kažem da sam moraop da zamjenim kartu grafičku bila je neka GeForce7200GS 128MB

ali je otkazala jer se pregrijavala na 70 - 90C.NEVJEROVATNO.Ali nije imala hladnjak aktivni nego samo pasivni

Ova sada ima oba hladnjaka.

Ali jutros kada sam palio računar jedva je upalio.Prvo je malo zavrtio ventove pa se uagsio, pas ponovo pa ponovo pa je tek čtvrti put upalio ali nije bilo slike.Kada sam zamjenio grafičku sve je bilo O.K.

Nadam se u rješenje problema.Ovo je računar mog komšije, ja se pomalo bavim samostalnim servisiranjem računara već 1 god a računarima se bavim već unazad od 1995

Rusmo
15 godina
neaktivan
LAN Karta u kvaru

Još samo u BIOS-u podesi (uključi) AHCI mod rada i to je to...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uspio sam da završim popravak računara komšije.Dešavalo se sljedeće:

1. Izgorjele su mu dvije grafička karte obje nvida po 128mb rama

zamjenje amd ati x300 grafičkom sa pasivnim hladnjakom i 128mb vram

2. otkazala LAN integrisana karta Marwell

za mjenjena novom novcatom RTL8139 LAN 10/100MB kartom PCI

3. Ipak instaliran Windows 7Professional preveden na Croatian, sa MS Office 2010 Cro itd.

4. Računar je M2V ASUS + CPU AMD ATHLON 3000+ 2GHz + RAM 2GB Kingstone1GB/2x512 TakeMs po 533MHz+HDD 160 GB Maxtro SATA+DVDRW LG

Cijelo vrijeme je grafička karta Nvidia Geforce 7200 128 ram bila na izdisaju i grijal se od 70 C do 95 C sa pasivnim hladnjakom

Od toga je računar ledio, smrzavoa se i sl.Ainternet je štekao zbog lan karte na izdisaju.

JOŠ ME SAMO INTERESUJE DALI IMA ZNAKOVA ILI NAZNAKA DA JE NEŠTO OTKAZALO NA MATIČNOJ PA JE OTIČLA LAN KARTA I JELI LAN POKAZATELJ SLABOSTI MATIČNE PRED IZIDISAJEM

Rusmo
15 godina
rusmo kaže...

JOŠ ME SAMO INTERESUJE DALI IMA ZNAKOVA ILI NAZNAKA DA JE NEŠTO OTKAZALO NA MATIČNOJ PA JE OTIČLA LAN KARTA I JELI LAN POKAZATELJ SLABOSTI MATIČNE PRED IZIDISAJEM

- Ne bi trebalo značiti da ako je riknula integrirana LAN kartica, da je zato matična na izdisaju.

17 godina
neaktivan
LAN Karta u kvaru

Slažem se, mislim da to što je jedan dio matične prestao funkcionirat ne dokazuje da će čitava matična prestat radit, nekad se jednostavno zna dogodit da ode neki utor na dijelu matične i više ne funkcionira, a matična sama po sebi nema problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
LAN Karta u kvaru

LAN je najosjetljiviji dio računara i najčešće prvi strada od prenapona. Ako drekne LAN, ne znači da su ostale komponente matične ploče oštećene.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

HVALA.Komšija se nežali računar mu radi sada uredno.HVALA još jednom na savjetimakoji će mi dobro doći za ubuduće.

Rusmo
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice