Bok. Evo ko što ime kaže neće se upaliti. Uzeo sam bio novu matičnu, grafu i procesor. I išo danas sve pospajat i na kraju paf. Neće upalit. Pregledo sam kabele, mislim da je sve dobro spojeno. Jel ima netko neki savjet? Hvala
Ne bi bilo loše da navedeš koje su nove komponente i koje stare komponente koristiš (točno).
Provjeri još jednom osnovne stvari (spajanje fron-panel konektora tj tipke za paljenje i ostalog, CPU power konektor, sjedanje hladnjaka na procesor, je li na napajanju 0 ili 1 XD).
Od novih stvari: Grafa - GeForce GTX 750 Ti
Procesor - AMD FX 6300
Matična - GIGABYTE GA-78LMT-S2P
RAM - G-Skill 1600 MHz, 1x 4GB
Od starih stvari su dva diska, dvd pržilica i napajanje
Provjerio sam, front panel konektori su dobro spojeni, i hladnjak lijepo stoji na proc.
probaj pogledati napajanje jeli daje znakove zivota http://www.instructables.com/id/How-to-power-up-an-ATX-Power-Supply-without-a-PC/
Matična ti ne podržava procesor ako je revizija 3.1 ili 4.0, neće ti to raditi u tom slučaju.
CPU Support list za 3.1: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3833
Za 4.0: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=4028
A ako imaš 5.x onda ti treba novi bios:
http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=4125
a da bi ga flashao, treba ti AM3 proc ili neki AM3+ prve generacije.
Radilo je normalno prije nego što sam spojio nove stvari. Jel može bit da je preslabo napajanje, Pošto sam uzeo ovu novu grafu i amd sa 6 jezgri. Napajanje je ovo pod Moj PC
Misliš na reviziju matične ili procesora. Matična je revizija 5.1
Ma napajanje je i više nego dovoljno.
Vrati ti unutra stari proc, flashaj bios na najnoviji i onda stavi novi proc - bude sve radilo.
Neznam dali podržava matična uopće moj stari procesor. Pod Moj PC je
Kako se vadi procesor. Pokušavam, ali se ful čvrsto drži
Odgovaraju AM3 procesori.
Pa, skineš hladnjak, otkačiš kopču da se procesor oslobodi i samo izvadiš procesor. Ne bi smjelo biti teško.
Edit: koču moraš do kraja podiči, skoro pod 90° da strši.
Uspio sam, stavio stari i isto.Ne pali se uopće
Probaj napajanje samo.
- Isključiš napajanje iz utičnice i prebaciš na njemu s 1 na 0 da je izgašeno.
- Odspojiš sve s napajanja.
- Spojiš na napajanje ventilator.
- Na 24-pinskom ATX konektoru spajalicom ili komadom žice spojiš zelenu i crnu. Neka ostane spojeno, ali nemoj držati rukom za žicu/spajalicu.
- Uštekaš napajanje u utičnicu i prebaciš s 0 na 1.
Ako upali i vrti ventilator, napajanje radi, ako ne - ono je krepalo.
Jesam, napajanje radi
Nedostatak 1 odstojnika ne bi trebao praviti problem (ako se ploča ne savija ili ako ne dodiruje lim nosača ploče.
Jesi probao s starom grafičkom?
..
Ako upali i vrti ventilator, napajanje radi, ako ne - ono je krepalo.
- nepotrebno (i rizično za početnike), jer napajanje može raditi i svjedno biti neispravno, MBO kontrolira 'power good'... ako MBO -BIOS nije zadovoljan naponima, nema paljenja i spajalica je nepotreban test.
- jednako nema paljenja ako npr VGA koja traži dodatno napajanje nije spojeno ili napajanje nema dovoljno snage, kao i 12V/EPS konektor itd. u tim slučajevima je napajanje ispravno i ovakav test je nepotreban.
@ tema,
-komponente moraju biti ispravne, recimo da jesu.
-provjeri jumper na MBO, poneke serije znaju dolaziti s CLR_CMOS jumperom postavljenim, tad nema paljenja dok se ne postavi u normalnu poziciju.
-kreni od nule, samo MBO, napajanje, može na stolu. Uvjek ugasiti-odspojiti kabel ili prekidač. Pališ na jumperu kratkim spojem (dodirom npr šarafcigerom). Dodaš kompenentu, CPU, ponoviš, RAM, ponoviš, VGA.. i prati beep code (alarm, spojen PCspeaker?). Mora se mijenjati. Jedan kratki beep je OK na večini MBO.
-sve ostalo lako kasnije spojiš. HDD zadnji, jer nema potrebe bootati.. tako možeš otkriti ako je neka komponenta krivac.
-svaki konektor dobro stisni, provjeri. RAM mora dobro sjesti 'kliknuti'.
-ponekad su problem odspojnici-kratki spoj. Ako na stolu sve proradi, to bi moglo biti uzrok.
Ako pritisnes tipku a komp ne reagira, vidi dali ti na maticoj svijetli zelena lampica. Ako svijetli znaci da ima struje u maticoj i onda ti je do biosa ili cpua, ako ne, onda ti je do napajanja
Moguce je da ti je pukla negdje zica za paljenje kompa
svi pinovi na procesorima su ti ok???
Kako si mogao s starim ram isprobat kada ti je stari ram ddr2 a ploča ddr3? :(