Pozdrav ljudi!
Moja prva poruka i odmah u bulju :D
Ovako, nedavno sam kupio novu grafičku ( Geforce GTX 760 Phantom) i CPU (AMD FX 6300).
E sad, matična u igri je ova gore, Gigabyte GA870A-UD3. Do prije par dana sam imao Phenoma II 955 X 4.
Bio sam u Linksu i htio sam kupiti AMD Fx-6200 ili 6100 jer 6300 se ne nalazi na popisu podržanih CPU-a.
Prodavač u linksu je guglao pred mojim očima i našao da podržava i da će raditi pa sam kupio.
Svjestan sam tih neslužbeno podržanih CPU-a, tako da sam mu vjerovao.
Uglavnom, ubacio grafičku i sve radi super.
I kao već 10 puta do sad, stavio procesor i ne boota se komp, ništa..
E sad, guglao sam malo i dosta sugestija govori o flashu biosa pa da bi onda trebalo raditi, da je standardna procedura kod novih procesora.
Da napomenem, moram bootati komp bez CMOS baterije jer blokira grafičku. Ali nikakvih problema nema, nisam dobio nikakav error message, i sat normalno pokazuje sve. Possibly da je krepala ona :D
Imate li neke rješenje za ovaj problem? Znači, da ne kupujem novu matičnu..
I kako uopće flashati bios? Nisam to nikad radio, i preporučate li to uopće?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Moraš vratiti stari cpu, skinuti doticnu verziju bios-a, staviti ga na USB i odraditi flash preko bios-a. Kad odradiš flashanje bios-a stavi novi cpu i sve bi trebalo biti uredu.
Flashanje bios-a nije toliko komplicirano, ali preporučam da pogledaš par youtube tutoriala prije nego ga obaviš, nemoj se strašiti, meni se još nije dogodilo da je matična riknula prilikom flashanja biosa.
Ali ono što sam primjetio je da nisi naveo koji ti je rev matična, na gigabytevoj stranici ima rev 2.0, 2.1,2.2, 3.0, 3.1. Dobro provjeri i skini ispravnu verziju bios-a.
E provjerio sam, rev 3.1, piše na kutiji!
Znači trebao bi onda raditi 6300? Aj super, isprobati ću sutra.
Ali evo gledam na gigabyte stranici drivere i iskreno, nemam pojma što da skinem :O
Može malo pomoći oko toga? Jebiga, prvi put mi je i stvarno se najmanje kužim u to..
Kao što je kolega rekao nepodržava ti matična taj procesor. Tako da netrebaš ništa skidat jer neće ni raditi.
Znači, ništa od toga onda? Kako je onda prodavač iz Linksa našao to? Kakva je to spika?
Raditi će sa zadnjim biosom fx 6300, ako je 6100 supportan onda je i taj.. stavi preko @bios zadnji bios i bootat će
E provjerio sam, rev 3.1, piše na kutiji!
Znači trebao bi onda raditi 6300? Aj super, isprobati ću sutra.
Ali evo gledam na gigabyte stranici drivere i iskreno, nemam pojma što da skinem :O
Može malo pomoći oko toga? Jebiga, prvi put mi je i stvarno se najmanje kužim u to..
- gledaj na MBO, gornji lijevi čošak, rev.. (kutija može biti zamijenjena..)
- novija revizija podržava am3+ starija NE. Za tu rev. je BIOS FEf (jedini) tako da to ne može ni biti problem, tj ako nije taj BIOS nije ta MBO.
- ako radi 6100 trebao bi i 6300 jer je ista jezgra ali iznad je uvijet.
-ako ne znaš kako skinuti/što skinuti, ostavi PC. Možeš napraviti štetu... vidi drugi red = beskorisno.
dali ti je uopće ta MBO radila s nekim CPUom? Ako je pogrešan CPU/MBO ili pogrešan BIOS lako sve ode..
Uvijek postoji mogućnost da nešto nije ispravno (pa i kupljen CPU), da nije dobar kontakt, .. pinovi.
edit: ok, radio ti je Ph.x4 .. vrati nazad, nadogradnja je zanemariva za dobitak na performansama.