Duboki beep prije POST-a?

poruka: 68
|
čitano: 10.307
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Duboki beep prije POST-a?

Pošto u kući imaš hrpu uređaja sa istim rješenjem filtracije tj. sa tim kondenzatorima a i izvora smetnji iz switcher napajanja pa čak i od štednih žarulja uključujući i napajanje od PC sumnjam da se tu treba tražiti uzrok dugog beepa....

Neznam jesi li probao sa drugim napajanjem ili isključenjem +5V STB mostićem na MBO ( jesi li mjerio taj napon? ).

Ovo za zvučnu što je kolega napisao sumnjam da bi ikako moglo biti uzrok jer zvučna sa beeperom može samo softwer povezat a problem je pri startu PC.

Jednostavno mi matorom više ništa ne pada na pamet....

17 godina
moderator

Kad smo već kod AC napona tamo gdje ga ne bi trebalo biti - jeftini generator signala s Banggooda na BNC konektoru ima 93 V, uz blizu 1 mA struje. Lik mjeri napon, struju, i dira konektor, pa ga pecka. 

0 0 hvala 0
12 godina

Da , to je normalna stvar za sve uređaje koji nemaju spojeno uzemljenje sa zidne utičnice na masu tog uređaja a i ovaj koristi kabal bez uzemljenja. To nije ništa novo niti je zato što su to kinezi radili, pa i na starim 30 god. CRT televizorima kao i današnjim LED svih pa i  EU proizvodnje se filtriranje radi istim standardiziranim spojem sa tim kondenzatorima zbog kojih imamo taj AC napon na masi ukoliko se ne koristi napojni kabal na šuko utičnici sa uzemljenjem.

Otkačiš antenu sa TV i istrumentom mjeri sa mase antenskog TV priključka (masa scart ili USB priključka isto ) napon prema uzemljenju na zidnoj utičnici .

9 godina
neaktivan
Naravno,to nije uopće upitno,ali je stvar da takvo stanje nije bilo tvornički,pa upućuje na odumiranje kondenzatora,a to je poželjno preventivno riješiti.
Ipak je to ozbiljniji uredaj i sumnjam da su krivo proračunali vrijednost pa da tvornički pecka.

0 0 hvala 0
12 godina

Izgleda da nisi shvatio... sa ISPRAVNIM djelovima mora da pecka ako npr. jednom rukom diraš uzemljenje a drugom masu takvog uređaja. Isto tako ako mjeriš MORA pokazati napon blizu polovice napona iz mreže.

ps: ti kondenzatori su uglavnom keramički i ne stare kao elektrolitski.

9 godina
neaktivan

Upravo suprotno.

Imam uzemljenje doma i cijelo kučište mi je normalno uzemljeno i isprobao sam sve uređaje koje imam(2 printera,1 multifunkcionalni) i ni jedan uređaj ako diram za shield  USB-a i uzemljeno kučište me ne zapecka,naravno zato jer je to tak mala vrijednost struje da ni ne osjetim ništa, a kod prijatelja sve bilo ok do prije mjesec dana i sad njega pecka njegov printer.

Zato i kažem da nekaj nije ispravno,jer to nije normalno(intenzivno peckanje).

Budući da odbacujemo kondenzatore kao uzrok,onda gdje je problem?

Neke čudne oscilacije ili rezoniranje trafića?

E da,punjač koji sam dobio s mobitelom savršeno je punio do prošlog Božiča i sad kad ga ukopčam u mobitel,mobitel poblesavi i pecka također na shieldu USB-a.

Baš ću kad budem imao vremena odspojiti uzemljenje s PSU-a i vidjeti onda situaciju.Na taj način ću znati je li zbilja problem taj kondić ili nefiltrirane oscilacije.

LP

0 0 hvala 0
12 godina

Dva posta prije sam lijepo napisao da tresu-peckaju svi uređaji sa RSO filtrom (kondenzatori) koji se spajaju na struju bez uzemljenja, dakle utikač obični (2žice) .... a ne šuko (3žice).

Da su ti kondenzatori većeg kapaciteta neke osjetljive FID sklopke bi izbacivale ako pređe ograničenu struju ali ovdje se radi o uA  pa suhih prstiju netko neće ni osjetiti.

9 godina
neaktivan

Slažem se,i upravo zato mi i je sumnjivo,jer on ima uzemljenje i printer ima u sebi integrirano napajanje (bez vanjskog adaptera) na koje se spaja isti kabel kao na PSU od PC-a (ima uzemljenje-provjerio sam).

Ali nikad ne znaš,moguće da kad ga otvorim naletim na situaciju da uopće uzemljenje nije spojeno ili tak nekaj.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice