Vodič kroz matične ploče za početnike izdvojena tema

poruka: 2.060
|
čitano: 847.829
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Vodič kroz matične ploče za početnike
burexmesom kaže...

Pozdarv

Imam malo glupo pitanje pošto se ne razumijem baš u te stvari

imam ovu matičnu u nekom kučištu , i sad me zanima da li je to mATX il ATX jer sutra si kupujem novi komp, pa da znam dal mi treba novo kućište il ne,

na stranici piše 

uATX

pa me zanima ako bi mi ove išle u moje kučište 1 , 2

znači neznam model kučišta al znam da prihvaća ovu gore navedenu matičnu pa prema tome ću znat dal može ove primit

Tu matičnu koju imaš u kućištu je mATX formata tj nekad se koriste qATX, mATX i uATX oznake, ali sve su one mATX format tj jedne te iste.

EDIT : Možeš si pročitati ovdje klik 

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.10.2013 22:07 (Gearbox).
12 godina
neaktivan
Gearbox kaže...
burexmesom kaže...

Pozdarv

Imam malo glupo pitanje pošto se ne razumijem baš u te stvari

imam ovu matičnu u nekom kučištu , i sad me zanima da li je to mATX il ATX jer sutra si kupujem novi komp, pa da znam dal mi treba novo kućište il ne,

na stranici piše 

uATX

pa me zanima ako bi mi ove išle u moje kučište 1 , 2

znači neznam model kučišta al znam da prihvaća ovu gore navedenu matičnu pa prema tome ću znat dal može ove primit

Tu matičnu koju imaš u kućištu je mATX formata tj nekad se koriste qATX, mATX i uATX oznake, ali sve su one mATX format tj jedne te iste.

EDIT : Možeš si pročitati ovdje klik 

znači ove dvije za koje sam stavio link će ići u to kučište ne?

13 godina
Vodič kroz matične ploče za početnike

Da, ići će u to kućište, pošto su oba dvije mATX matične.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Gearbox kaže...

Da, ići će u to kućište, pošto su oba dvije mATX matične.

e hvala

stvarno si mi puno pomogao

13 godina

Pozz ekipa,evo ovako ja imam problem tj danas sam kupio Asus Crosshair V Formula-Z ali nešto mi jede rame :S imam 8 gb i sa strane piše 7.90 gb usable...da li zna netko u čem je problem

http://steamsignature.com/img/profile/76561198029829922.png
14 godina

Experti če razumjeti xD

Strm
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2013 14:01 (Strm).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Matična-GIGABYTE 78LMT-S2P Socket AM3/AM3+ 95W je može na ploču ovaj cpu

AMD FX-Series X4 4350, 4.2/4.3GHz
mk

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
logan42 kaže...

Matična-GIGABYTE 78LMT-S2P Socket AM3/AM3+ 95W je može na ploču ovaj cpu

AMD FX-Series X4 4350, 4.2/4.3GHz

Sumnjam, jer ga nema na ovoj listi a kako vidim ima TDP: 125 W a ako ploca podrzaje procesore potrosnje do 95W onda ne moze

http://www.speedtest.net/result/2906188858.png
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.10.2013 8:57 (Haker_x).
15 godina
neaktivan

Nigdje ga se ne spominje je li podržan, on bi sjeo u tu ploču, ali da li bi radio pitanje je. jer zahtjeva 125W a ploča daje 95, ali piše pod specifikacijama ploče da mogu ići procesori od 125W kao što je taj tvoj. 

Možda da ipak za svaki slučaj kupiš nešto bolju ploču? 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Jer bi na moju mogao i5? Piše na nj. da je čak i i7 podržan?

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Strm kaže...

Jer bi na moju mogao i5? Piše na nj. da je čak i i7 podržan?

Ako moze i7, onda moze i i5

http://www.msi.com/product/mb/H61M-P20--G3-.html#/?div=CPUSupport

15 godina
neaktivan

Koji i5? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
turbojc kaže...

Koji i5? 

2500K

Strm
15 godina
neaktivan

Bez problema ide. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Sta mislite o ovoj MBO http://www.futura-it.hr/proizvod.aspx?productId=ASR-980DE3%20U3S3 sa xfx hd 7870,8gb rama patriot signature,enermax 500 w i amd fx 8320?

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
JustAnotherPCNerd kaže...

Sta mislite o ovoj MBO http://www.futura-it.hr/proizvod.aspx?productId=ASR-980DE3%20U3S3 sa xfx hd 7870,8gb rama patriot signature,enermax 500 w i amd fx 8320?

Nije to toliko losa ploca koliko losa za taj procesor...Nemas vise love za plocu kad vec kupujes,ili imas,taj procesor??? Mislim mozes ti taj procesor stavit na tu plocu ali to je grijeh i nije bas pozeljno...

TL-za zahvalu klikni hvala // WoT nick: tomo53nja
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.10.2013 13:22 (Tomo53nja).
13 godina
neaktivan

Pozz, imam jedno kratko pitanje. Ako ja imam Gigabyte 970A UD3 i ta maticna ima 7.1 surround zvuk unutra i konektore medju I/O portovima. Ako bi ja ukopcao 5.1 surround headset unutra bih li ja imao surround zvuk i koje kvalitete? Znam da ovo bas i nije pitanje za ovu temu, ali vise pristaje ovdje nego u podforum za headsete... I ako bih uzeo zvucnu bih li imao bolji zvuk?

[img]http://ch-slike.com/images/2013/09/09/buyYn.png[/img]

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da li se može kako izbjeći stavljanje novog windowsa, prilikom promjene matične ploče?

Be Water My Friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Može.

grga
14 godina
neaktivan
grgaRi kaže...

Može.

Znači samo drajvere instalirati i sve će biti OK?

Be Water My Friend
12 godina

Tako je. Ja sam neki dan   m5a97 r2.0 zamjenio sa 990fxa-ud5. Winsi se normalno digli. instalirao drivere od nove mbo i to je to. nikakvih problema.

grga
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
grgaRi kaže...

Tako je. Ja sam neki dan   m5a97 r2.0 zamjenio sa 990fxa-ud5. Winsi se normalno digli. instalirao drivere od nove mbo i to je to. nikakvih problema.

Da i ja neki dan prešao na m5a97 r2.0 i prvo mi izbacivalo bsod, pa kad sam nešto namjestio u biosu, tad uđem u windows i vidim da fali od grafičke driver i svi ostali, pa sam mislio da moram novi windows. Ok onda hvala.

A hoće li biti kakvih konflikata?

Be Water My Friend
15 godina
neaktivan
bruslii kaže...

Da li se može kako izbjeći stavljanje novog windowsa, prilikom promjene matične ploče?

grgaRi kaže...

Može.

Meni nije uspjelo, vjerovatno zato sto je i drugi socket...

Mijenjao ASrock G41M-VS2 za ASUS P8B75-V i morao sam instalirati novi windows, nije htio da upali sa onim...

16 godina

Pozdrav, treba mi pomoć u biosima (uefi) za maticnu plocu Asrock H61M-DGS 
Problem je u brzini ventilatora procesora, konstantno radi na maksimalnim brzinama i nikako ga nemogu smanjiti na nize.
Sta trebam napraviti?

temperature su normalne, racunalo je novo, bios updatean na zadnji.
Hvala 

Otvorio sam kuciste i primjetio da se svi ventilatori nepotrebno brzo vrte. 
Graficka kartica radeon 7750  40% vent
kuciste ventilator spojen na PWR_FAN1 konektor na ploci vrti se punom brzinom
procesor celeron G1610 spojen na CPU_FAN1 konektor, takoder nepotrebno brzo

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.11.2013 12:21 (Icefox).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Icefox kaže...

Pozdrav, treba mi pomoć u biosima (uefi) za maticnu plocu Asrock H61M-DGS 

Dakle kada udes u bios od ploce (lupaj po delete par sekundi nakon paljenja i ulazis u bios), imas kategoriju gore na vrhu koja se zove Hardware Health Event Monitoring Screen...Kada udes u tu kategoriju unutar nje bi trebale biti podkategorije za cpu fan i chassis fan gdje se njihova vrtnja moze namjestit na odredeni level (kod mene je na gigici level 10 pa na nize i obicno mi je cpu fan stavljen na lvl 6 a chassis fan na 7 ili 8)  pa tu probaj recimo cpu fan level smanjit na 6 ili 7 i isto tako chassis fan...Ako pak nije takva podkategorija (jer mislim da je to kod giga ploca) onda bi morala biti podkategorija da se namjesti automatski fan ili da bude stalno na full (tako mi je na as rock ploci doma)  pa tu podesi sa "full on" na automatski i podesi po cemu hoces da ti se regulira,ili po temepraturi ili po kolicini V ili po necem trecem ako to ima...Ako pak od toga ne bude nista pomagalo onda probaj to sve izregulirat pomocu pograma "SpeedFan"...A ako pak ni to ne bude pomoglo onda ti ne presotaje nista drugo nego provjerit da li je hladnjak dobro sjeo na procesor  ili nesto nije uredu sa plocom....Case ventove probaj spojit na "molex" od napajanja i onda provjeri brzinu vrtnje jer kad su ventovi spojeni direkt na napajanje obicno im je vrtnja slabija...Sto se tice graficke kartice i njezinog ventilatora to sve mozes rijesiti pomocu programa "msi afterburner" tako da u njegovim postavkama podesi krivulju  jacine vrtnje ventilatora ovisno o temperaturi...{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.11.2013 13:34 (Tomo53nja).
16 godina

Preko biosa ne radi, pokusat cu sa speed fanom pa javim.

EDIT. pokušao sam sa SpeedFan 4.49:

SYS fan 1687rpm
CPU fan 1050rpm

ova ocitanja se ne mijenjaju sta god napravio. jednostavno ne radi
Gpu sam preko speedfan-a bez problema namjestio i radi odlicno, ali ovi koji su spojeni na ploču ne rade. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.11.2013 13:40 (Icefox).
13 godina
protjeran
Icefox kaže...

Neznam kako ti ne radi preko biosa,i preko biosa bi to trebalo radit normalno ako je maticna potpuno ispravna...Da mozda nije do maticna,koliko je stara maticna,kupio si je polovnu ili??? Probaj case ventove spojit direkt an molex da rijesimo i case ventove pa cemo onda vidjet sta je sa cpu hladnjakom...E da da li je vent od cpu hladnjaka sa 4 ili 3 pina prikljucak??

16 godina
Tomo53nja kaže...
Icefox kaže...

Neznam kako ti ne radi preko biosa,i preko biosa bi to trebalo radit normalno ako je maticna potpuno ispravna...Da mozda nije do maticna,koliko je stara maticna,kupio si je polovnu ili??? Probaj case ventove spojit direkt an molex da rijesimo i case ventove pa cemo onda vidjet sta je sa cpu hladnjakom...E da da li je vent od cpu hladnjaka sa 4 ili 3 pina prikljucak??

maticna je nova iz trgovine. cpu hladnjak je standardni intelov iz kutije. case fan je od zalmana (T1 kuciste) sa 3 pina.
Pretpostavljam da nesto nije uredu sa plocom 

11 godina
neaktivan

Pozdrav! Slažem novu konfiguraciju i zanima me koja bi matična bila dobra za intel i5 4440 a da nije pre preskupa. Jel valjaju šta ove ploče od 400-450kn za taj proc?  Molim preporuku! 

Hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
maki0001 kaže...

Pozdrav! Slažem novu konfiguraciju i zanima me koja bi matična bila dobra za intel i5 4440 a da nije pre preskupa. Jel valjaju šta ove ploče od 400-450kn za taj proc?  Molim preporuku! 

Hvala!

Svaka je dobra ako neces clockati, mislim da sve ploce 1155 socketa podrzaju Pentium, i3, i5, i7 procesore druge i trece generacije, sto se toga tice tu nemas dileme, e sada ako imas neke druge zahtjeve tipa 4 slota za ram, 2 ili vise slotova za graficku, to je druga stvar

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice