http://www.techpowerup.com/56242/AMD_Launches_Four_New_Phenom_X4_Processors.html
Znao sam da me AMD neće iznevjeriti
http://www.techpowerup.com/56242/AMD_Launches_Four_New_Phenom_X4_Processors.html
Znao sam da me AMD neće iznevjeriti
Najbolji je AMD Phenom x4 9850 ima 2.5 gHz a najjaci Intelov ima 3.0 gHz a ima samo 2 mb cachea dok najjaci od Intela ima 12 mb...malo me AMD razocarao
Najbolji je AMD Phenom x4 9850 ima 2.5 gHz a najjaci Intelov ima 3.0 gHz a ima samo 2 mb cachea dok najjaci od Intela ima 12 mb...malo me AMD razocarao
sad ću vam nešto reći, svi ste u pravo sam što noaj chace znači koliko se sam dade klokirat recimo moj amd x2 4000+ ima 512 kb (1mb) sve ukupno i sam ga je sustav klokiro na 2.14 ghz, a amd x2 5000+ ima 2 mb chace i sustav ga klokira na 2.7ghz a u orginalu ima 2.5ghz tako da je chace nekad dobro imat viška a nekad nije, mogli su u amd-u malo povećat taj chace
A mogli su barem na 4mb ali kao sta je rekao LUXXI to nema neke velike veze...arhitektura je vazna
Zar nije cache manje bitan ako cpu ima integrirani memorijski kontroler? Proizvodjaci navode performance per watt, ali mene najvise interesuje performance per buck
Chace nema veze s clockanjem procesora.
Chace memorija ti služi sa povezivanje procesora s drugim djelovima računala, i u biti ti je bolje imati više L1 chace memorije jer ona radi na taktu od procesora.
E sad si večina misli pa radi čega onda ne podignu Intel i AMD L1 chace memorije.
Fora je u tome što kada bi se stavilo više od 128kb na L1 došlo bi do usporavanja procesora, nastala bi praznina između određenih instrukcija, znači da bi se na L1 stavilo
više memorije od 128kb potrebna je bolja arhitektura procesora i baš radi toga da raspravimo dilemu... AMD ima bolju arhitekturu od Intela, znaći nije toliko bitna tehnologija izrade.
AMD na svojim procesorima na L1 chace stavlja 128kb dok Intel stavlja 64kb, a više na L2 da pokuša nadoknaditi izgubljenu memoriju na L1.
Slobodno nek me netko ispravi ako sam gdje pogriješio...
Slobodno nek me netko ispravi ako sam gdje pogriješio...
Ah vidim i ja to sad...hvala
lol
E tnx sad mi je kristalno jasno
hm, nisam ja rekao da je AMD bolji od Intela, svi znamo da Intel ima trenutno na tržištu najbrže procesore...ja sam samo rekao ćemu služi cache memorija u procesorima, te sam napomenuo kako AMD ima
bolju arhitekturu i naveo sam razlog (naučio na faksu). A što se tiče tehnologije izrade, arhitektura se nemjenja (ili?) nego su samo procesori manje veličine...
hoćeš reći da su inteli onda za sada bolji od amd-a, tj. da je isplativije za uloženo-dobiveno intel? mene amd nikad nije iznevjerio za razliku od intela. čemu pomaže onaj integrirani kontroler?
Neznam čemu služi integrirani kontroler.
A što se tiče cijena AMD je bolji jer stvarno puno nudi za nisku cijenu. I ja sam vjeran AMD-u i sjajno me služi te nemam namjeru prelaziti na Intel (koji je jači) jer mi se neda izdvajati par stotina kn više
samo da bih imao neznam par fps više u igrama ili veći score u 3D Marku. No svakako već razmišljam o kupnji 4 jezgrenog AMD-a (naravno kad dođe kod nas u prodaju)
Neznam čemu služi integrirani kontroler.
A što se tiče cijena AMD je bolji jer stvarno puno nudi za nisku cijenu. I ja sam vjeran AMD-u i sjajno me služi te nemam namjeru prelaziti na Intel (koji je jači) jer mi se neda izdvajati par stotina kn više
samo da bih imao neznam par fps više u igrama ili veći score u 3D Marku. No svakako već razmišljam o kupnji 4 jezgrenog AMD-a (naravno kad dođe kod nas u prodaju)
jep...znam to. no ciljam na ovaj najnoviji Phenom 9850 Black Edition koji je bez one famozne pogreške o kojoj se pričalo
Svi znamo da je u zadnje vrijeme AMD malo kasnio sa razvojem dual core i quad processora za Intelom
tu je Intel dobio bitku,ali svi znamo tko je uveo 64 bitne processore.
Rivalstvo izmedu AMD i Intela se nastavlja...hm da vidimo sta ce reci usporedbe i testovi,
a evo vjerujem da ce i Bug imati nekakav slican test za x4 ili ti quad processore
gdje ce nestati sve nedoumice...
Da AMD mozda nije toliko brz ali je jeftin....a onaj ja mislim C2D Intelov 4300 kosta 800 kn a ima samo 1.86 gHz...
AMD je po meni najisplativiji a Intel je preskup ja imam AMD Athlon 64 x2 2.2 gHz i igram Cryisis medium sa 1 gb ram 800 mHz px8600 GTS na rezoluciji od 1680x1050 i onda sad AMD je los!
Da AMD mozda nije toliko brz ali je jeftin....a onaj ja mislim C2D Intelov 4300 kosta 800 kn a ima samo 1.86 gHz...
AMD je po meni najisplativiji a Intel je preskup ja imam AMD Athlon 64 x2 2.2 gHz i igram Cryisis medium sa 1 gb ram 800 mHz px8600 GTS na rezoluciji od 1680x1050 i onda sad AMD je los!
Nisam znao da cache služi za povezivanje, čitao sam da se tu nalaz instukcije koje se najčešće koriste, a nije mi jasno zašto bi intel nadoknađivao na L2 puno više kada doda još samo 64 kb L1 i to je to:)
Kod intelovih procesora ima veze više cache između njihovih procesora, kod onih sa više kada se klokaju perfomanse se povećavaju više nego kod onih sa manje cache tako poše u VIDI-u, a kod AMD-a cache ne igra veliku ulogu kod brzine procesora.
Rekoh da bi se na L1 dodalo više memorije procesor treba imati određenu arhitekturu, za što izgleda Intel nema. No opet L1 memorija je puno skuplja za izraditi pa je lakše
staviti više memorije na L2.
Cache memorija služi za uspostavu komunikacije između procesora te ostalih sporijih komponenti računala.
E sad što se tiče ono za performanse kod clockanja to je istina, a i logično je. No onaj gore lik je rekao ako imaš više cache memorije da ti možeš više podići takt procesora (što nije istina)
A sad što se tiče instrukcija koje se najčešće koriste one jesu spremljene u cache memoriju iz razloga da procesor ima brži pristup sporijim djelovima računala. Jer kako bi bilo da su sporije komponente direkt spojene na
procesor (pr. procesor na 2GHz s RAM memorijom na 800MHz, te hard diskom koji je tko zna koliko sporiji od RAM-a i procesora, nebi bilo funkcionalno) i iz tog razloga je cache memorija da uspostavi bržu komunikaciju između
komponenti s procesorom.
ha ha, baš sam se pitao kad će na Bug-ove stranice postaviti vijest o novim AMD-ovim procesorima i evo dočekao sam nakon otprilike jedno 6h otkako sam otvorio ovu temu