R7 9800X3D vs Core Ultra 7 265K MAX OC SHOWDOWN

poruka: 64
|
čitano: 6.937
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 mjeseci
Re: R7 9800X3D vs Core Ultra 7 265K MAX OC SHOWDOW
ZGamer kaže...
KTM kaže...

Da vidimo kako diše publika na tribinama

Nije pošteno jer Boro nemože glasati

Kad je nevaljalo dijete pa sada može samo zuriti iz kazne u kutu

12 godina
ZGamer kaže...

Nije pošteno jer Boro nemože glasati

glasat će kad izađe iz kuta... ako stigne prije sljedeće suspenzije

16 godina
Re: R7 9800X3D vs Core Ultra 7 265KF MAX OC SHOWDO
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

Vrtio si na AMD grafi koja ima puno manji cpu driver overhead od nvidije.

drajver overhead dolazi do izražaja kad je cpu slab, zato su nekad rx580 znale imat i slabiji rezultat od gtx 1050ti, kad je taj overhead bio boljka radeonki

ali isključivo sa slabim procesorima poput starijih i3 ili prvih 1xxx rajzena, čim se u test ubacio neki i5 ili i7 ili moderniji rajzen, rx580 bi prodisala i prepišala 1050ti kako i treba

ovdje je riječ o najjačim modernim cpu, drajver overhead je zanemariva stavka

Ryzen 5 7600 je moderan i jak gaming CPU te u kombinaciji sa RX 9070XT daje veći FPS nego sa RTX 5080...od 2:20 pa na dalje

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 17:25 (forumaš).
7 tjedana

Dečki ajde necemo ovdje zatrpavat temu, ima tema rasprava o CPU pa tamo nastravite rasprave koje nisu vezane iskljucivo za naslov ove teme, hvala 

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
forumaš kaže...

Ryzen 5 7600 je moderan i jak gaming CPU te u kombinaciji sa RX 9070XT daje veći FPS nego sa RTX 5080...od 2:20 pa na dalje

to nisam vidio dosad, gledao sam one ranije videe sa starijim cpu

hvala na info

Digitale Maximale kaže...

Dečki ajde necemo ovdje zatrpavat temu, ima tema rasprava o CPU pa tamo nastravite rasprave koje nisu vezane iskljucivo za naslov ove teme, hvala 

čekamo da tema krene s tematikom kojoj je posvećena, pa je održavamo živom u međuvremenu 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 17:42 (picajzla0707).
16 godina

Ni ja ni kužim zašto nije otvorena kad su gotovi rezultati. 

Kad je već otvorena autor si je trebao rezervirati dva tri posta nakon otvaranja, koje editira sa rezultatima, da budu na vrhu i da sve bude pregledno.

Napisati dva tri posta za redom uz upis rezervirano.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 tjedana

Zapalili smo temu, preko 3000 čitanja u 24h a okrsaj jos nije počeo 

Ovo baca sječanja na neke stare dane Bug foruma od prije 10ak godina kada su ovakve stvari bile svakodnevica, i jedno 10ak nas hardverskih entuzijasta na okupu.... Vidi se da je falilo ovoga forumu 

Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina

Ovo baca sječanja na neke stare dane Bug foruma od prije 10ak godina kada su ovakve stvari bile svakodnevica, i jedno 10ak nas hardverskih entuzijasta na okupu.... Vidi se da je falilo ovoga forumu 

Čak četr moderatora prate temu to je prava stvar onda.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 20:52 (dery).
9 godina
dery kaže...

samo cekaju :D

A nama sve otislo mimo planova. Grafa je danas trebala biti dostavljena, ali Amazon kaze ovako: We’re sorry for the delay. Your package is still on its way, and we estimate that it will be delivered on or before 11 November.
U subotu sam sa amazona narucio napajanje i grafu odjednom, napajanje stiglo u ponedjeljak u 7:50 ujutro na vrata, a grafe jos nema...

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2025 22:07 (Zwer54).
12 godina

Aha, slucajno delay kad treba 5090 doc.. pazi da ti nebi cigla bila nutra

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
hahhaajaads kaže...

Aha, slucajno delay kad treba 5090 doc.. pazi da ti nebi cigla bila nutra

Ma je, pa sa amazona je, nije sa oglasa...

16 godina

Ma može biti, evo i meni slična situacija, uzeo jučer tuf5070ti na nekoj akciji jer mi je pun kurac ove 7900xt i zujanja. Dostava je trebala biti sutra u subotu i odgođena za ponedjeljak. Možda imaju previše posla u skladištima... 

Meni nije toliko ni bitno, više me zanima kaj budu rezultati okršaja, konačno neka zanimljiva dešavanja na forumu 

9 godina
Crljo kaže...

Ma može biti, evo i meni slična situacija, uzeo jučer tuf5070ti na nekoj akciji jer mi je pun kurac ove 7900xt i zujanja. Dostava je trebala biti sutra u subotu i odgođena za ponedjeljak. Možda imaju previše posla u skladištima... 

Meni nije toliko ni bitno, više me zanima kaj budu rezultati okršaja, konačno neka zanimljiva dešavanja na forumu 

mene zulja kaj sve kaj god narucim sa amazona dolazi u roku 48h, nekad bude i 5 dana, ali rijetko, i sad konacno potegnem kak spada, i sad nekakvo cekanje i odgode... kak bas sad :D

4 godine
dery kaže...
 Ok ajd ako čemo tako nije referenca ali jest poprilično točan glede razlike performansi cpu. Znači vas dvoje morate testirat na istim windowsima isti procesi u pozadini, isto sve narihtano postavke winsa, stock ili oc cpu, jednako tjuniran ram itd. Ista mapa, scenario,server pa nekako bi to moglo biti to iako nije skriptrirani ingame test koji bi bio najtočniji. Drugi igre koje imaju ingame test će pokazat točnije stanje.

Uvukao se strah u kosti crvenima, sad moraš testirati na istim Windowsima, s istim procesima u windowsima 

合気道 五段 Me, myself and I
16 godina

Ako si ozbiljan to je baza osnova testiranja eto da znaš. Ali to oni znaju nisam ni trebao ništa govorit. Naravno strah je ako zver dobije onda svi prelazimo na i5 intela kao i ti također.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:48 (dery).
4 godine
dery kaže...

Ako si ozbiljan to je baza osnova testiranja eto da znaš. Ali to oni znaju nisam ni trebao ništa govorit. Naravno strah je ako zver dobije onda svi prelazimo na i5 intela kao i ti također.

Baza, joj baza.

Normalno je da ćeš testirati u sličnim uvjetima, nećeš testirati, a u pozadini ti ruje OCCT.

Ali, baš picajzlirati oko pozadinskih procesa, nije pristojno.

Meni je to pokazatelj nervoze, neutemeljene fobije.

合気道 五段 Me, myself and I
13 godina

Nema nas kolega dery fobije, on je samo kuler i napise sto misli.

Fobija je kod nekog tipa sto je izvalio da je zamalo kupio x3d AMD, i da mu nesto trza.

Meni je kod ove teme fascinantno sto kolega Digitale Maximale namjerno uzeo ubicu CPU da cilom internetu dokaze nesto.

Lps 

scion of the storm
9 godina
metallic kaže...

Fobija je kod nekog tipa sto je izvalio da je zamalo kupio x3d AMD, i da mu nesto trza.

Meni je kod ove teme fascinantno sto kolega Digitale Maximale namjerno uzeo ubicu CPU da cilom internetu dokaze nesto.

Lps 

Uzeo ga za 4K pa ce dokazat da je i za 200 eur jeftiniji cpu mogao imat iste performanse :D

7 tjedana

Te fore o isplativosti su smiješne, tvoj intel koji je 200e jeftiniji je i dalje u paketu sa pločom i ramom 160e skuplji od mog comboa sa 9800x3d, za šta si komotno mogao imati čak i 9950X3D u kombinaciji sa mojom pločom i nekim 6000cl 30 ramom za iste pare tog intel comboa, i oprat taj intel i u gamingu i u MT koji ti je najedanput toliko bitan.

A i ono, ja vec imam najjacu GPU koju mogu imat, tako da nisam otkinuo od grafe kao dosta ljudi nauštrb jaceg CPU za gaming, a da idem štedit 200e na CPU koji je inferiroran za gaming koji me jedino interesira a ostatak konfe je oko 4000e bez njega mi je smiješno... Ono dam skoro 5000e na konfu i sad mi je bitno jesam mogao izac za 4800 sa intelom LOL 

Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
Zwer54 kaže...
metallic kaže...

Lps 

Uzeo ga za 4K pa ce dokazat da je i za 200 eur jeftiniji cpu mogao imat iste performanse :D

Ali... tocno.

No, kako ima TOP gpu, nije primjenjivo da je negdje trebao preusmjerit razliku. :D

scion of the storm
16 godina
Zaporožac kaže...
dery kaže...

Naravno strah je ako zver dobije onda svi prelazimo na i5 intela kao i ti također.

Meni je to pokazatelj nervoze, neutemeljene fobije.

Valjda se zezaš kao i ja.

9 godina

Te fore o isplativosti su smiješne, tvoj intel koji je 200e jeftiniji je i dalje u paketu sa pločom i ramom 160e skuplji od mog comboa sa 9800x3d, za šta si komotno mogao imati čak i 9950X3D u kombinaciji sa mojom pločom i nekim 6000cl 30 ramom za iste pare tog intel comboa, i oprat taj intel i u gamingu i u MT koji ti je najedanput toliko bitan.

A i ono, ja vec imam najjacu GPU koju mogu imat, tako da nisam otkinuo od grafe kao dosta ljudi nauštrb jaceg CPU za gaming, a da idem štedit 200e na CPU koji je inferiroran za gaming koji me jedino interesira a ostatak konfe je oko 4000e bez njega mi je smiješno... Ono dam skoro 5000e na konfu i sad mi je bitno jesam mogao izac za 4800 sa intelom LOL 

Ne radi se o isplativosti vec ulozeno/dobiveno. Ako je pri 4K gaming na intelu jednak ko na tom 9800x3d, a ujedno nudi debelo jaci MT i to sve po manjoj cijeni, di je prednost skupljeg 9800x3d onda? U 1080p u odredjenim naslovima koje nit igras nit koristis 1080p.

Kaj se mojeg troska tice, vec sam ti pokazal da i ram od 120 eura postize priblizne rezultate, tak da vec sa samim ramom mozes skinut 150 eur sa builda, a mozes i 200 sa ploce jer na ploci od 220-250 eur mozes bez problema doc blizu mojih performansi. Bez cudimm rama otprilike si na istoj cijeni, al imas vise overclock opcija za benchanje i zabavu na taj nacin... Cijela moja poanta je da za otprilike iste novce mozes imat slicne gaming performanse i bolji MT.

A kaj se razlike pri 4K tice, eto cekamo grafu pa bumo vidli tocno da ne nabadamo.

7 tjedana
Zwer54 kaže...

Ne radi se o isplativosti vec ulozeno/dobiveno. Ako je pri 4K gaming na intelu jednak ko na tom 9800x3d, a ujedno nudi debelo jaci MT i to sve po manjoj cijeni, di je prednost skupljeg 9800x3d onda? U 1080p u odredjenim naslovima koje nit igras nit koristis 1080p.

Kaj se mojeg troska tice, vec sam ti pokazal da i ram od 120 eura postize priblizne rezultate, tak da vec sa samim ramom mozes skinut 150 eur sa builda, a mozes i 200 sa ploce jer na ploci od 220-250 eur mozes bez problema doc blizu mojih performansi. Bez cudimm rama otprilike si na istoj cijeni, al imas vise overclock opcija za benchanje i zabavu na taj nacin... Cijela moja poanta je da za otprilike iste novce mozes imat slicne gaming performanse i bolji MT.

A kaj se razlike pri 4K tice, eto cekamo grafu pa bumo vidli tocno da ne nabadamo.

Slaven, non stop se vrtis u krug  miljon puta smo na Diskordu prošli te stvari.

1. Mene MT uopce ne zanima, sve i da imam 32c proc nebitno mi.

2. Kaj se tice rama nisi ti nis pokazal, vec konstantno trubis isto, i price o tome kak si ti uvjeren da kad klokas da si isti kao 9800x3d cak i na 1080p, i kak bus dobil 25% od OC-a a ja nis, pa bude onda kukanja i plakanja kad dođu rezultati.

3. Nije porednost samo na 1080p, overall je i na 4K oko 10% prednosti u određenim igrama i vise ali ono bitno intel nikad ne vodi. Samo igre koje su najvise CPU heavy niti nemaju in game benchmark pa je tu spas za tebe kao BF6, Baldurs Gate 3, Sapace Marine 2, Dragons Dogma 2,Stalker 2, Star Wars Survivor, Indiana Jones itd itd... Tako da u pola ovih igara kaj testiramo na 4K i nebude mozda nikakva razlika jer bi ih oboje mogli i sa jos slabijim procesorima napuniti.

4. Guras priču isplativosti, a em si zatuko vise love od mene, em si potrošio na ploču i ram duplo vise nego na CPU koji je glavna stvar, em šta si kako sam rekao i sa strane performansi mogao za te pare imati 9950X3D pa šamarti taj intel i u MT i u gamingu, ali si eto bacil 1000e  na intel da malo klokaš jer se nista drugo osim njega inace neda klokat...

5. I sad mogu u nedogled ako cemo o spustanju cijena jer smo mogli oboje jeftinije stvari uzet za CPUi tu samo voda ide dalje na moj mlin....

- mogo sam uzet b850 ploču od 150e 
- mogo sam uzet 6000c30 za 90e
- mogo sam uzet zracno hlađenje jer se grije manje od intela pod full load za 40e 
- mogo sam uzet i slabije napajanje jer troši oko 100w manje pa i tu uštedit 40e

I na kjraju imas računicu za 5090 konfu:

9800x3d 450e
B850 160e
32GB 6000c30 90e
zračni hladnjak 40e
1000w PSU 140e
= 880e

u7 265K 280e
z890 230e
32GB 7600 150e
vodeno 280mm 70e
1200w PSU 170e
= 900e

I opet prođes skuplje, to je ono kaj vam godinama tupim, uspoređujete nesto samo na bazi CPU cijene, a ne gledate cijeli paket sta je jos bitnije jer sa AMD je popratna oprema debelo jeftinija zbog efikasnosti koja je daleko bolja.

Sve i da ne uzmes 9800X3D u toj računici imas 9950X za 50e vise pa imas opet bolje gaming performanse i MT perofmanse od tog 265K za prakticki iste novce...

- A da ne napominjem da ce taj arrow lake jos pasti cijenom a X3D modeli ce drzati cijenu, lako moguce i da im skoci cijena u nekom trenutnku, ista situacija kao sta se desila sa 7800x3d koji je debelo skočio a Raptor dropao, pa si na kraju 7800x3d imao po cijeni 14900K koji je na početku kostao 200e više.

2 godine

Ceka se 5090 da stigne pa da intel sapunator pokaze zube?

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:19 (profesor_okultis).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
dery kaže...

Jbg okupio se hw creme de la creme, pa i oni nesto nauce malo dosli 

16 godina

Testirao istu mapu na 1440p ultra i imam 25% slabiji rezultat, sve stock. On tjunirao do daske uz dosta skuplju konfu i jači je točno za gpu(nije ni to jer je oc tuning na sve načine).

Sad vidim da je opako tjunirao i gpu, stoga slabo je to neče se približit 9800x3d ni na 4k.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:04 (dery).
7 tjedana
dery kaže...

Testirao istu mapu na 1440p ultra i imam 25% slabiji rezultat, sve stock. On tjunirao do daske uz dosta skuplju konfu i jači je točno za gpu(nije ni to jer je oc tuning na sve načine).

Sad vidim da je opako tjunirao i gpu, stoga slabo je to neče se približit 9800x3d ni na 4k.

Za jednu igru sam 100% siguran da na 4K Ultra nebude razlike, a to je Borderlands 3. Sa r5 5600 na 4.8GHz sam punio klokanu 4090 na 100%, ista stvarje bila i sa 7800X3D, u in game benchmarku sam dobio isti rezultat.

r5 5600+4090 Borderlands 3

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:17 (Digitale Maximale).
16 godina

Na puno igri neče biti neke razlike ali npr cpu bound baldur gate čak uz oc nemože ništa.

7 tjedana

Nabroja sam iznad dosta takvih igara, i to je poanta onoga kaj pricam ne zanima mene kaj ce u 20 od 30 igara na 4K biti mala razlika, ali ce biti njih 10ak gdje ce razlika biti velika i želim se osigurat za svaki scenarij, plus sve nadolazece igre koje neznas koliko ce biti CPU hesvy a trend je da su sve zahtjevnije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
dery kaže...

Za jednu igru sam 100% siguran da na 4K Ultra nebude razlike, a to je Borderlands 3. Sa r5 5600 na 4.8GHz sam punio klokanu 4090 na 100%, ista stvarje bila i sa 7800X3D, u in game benchmarku sam dobio isti rezultat.

r5 5600+4090 Borderlands 3

441W 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice