Intel Q9550 i ploča

poruka: 7
|
čitano: 1.712
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Intel Q9550 i ploča

Koristim AMD proceve već 10 g. Trenutno mi je prijatelj u USA i imam priliku nabaviti novi proc dosta jeftinije nego kod nas. Prvo sam mislio uzeti AMD Phenom II 940 BE, ali ipak sam odlučio preći na Intel Core2Quad Q9550. Zadnji koji sam koristio je bio neki Celeron 366, i sami vidite da sam totalno ispao iz štosa što se tiče Intela, a naročito njegovih čipseta. Što mi preporučujete?

Za sada sam se nekako odlučio za Gigabyte EP35-DS4, da li je to dobar izbor. Ne bavim se nekim velikim ocanjem, možda tek toliko ako se već može. Bitno mi je da je ploča stabilna, s mnoštvom raznih konektora i da podržava 8gb DDR-a (znam da je puno, al po ovim cijenema memorije nisam izdržao). Susjed je kupio neku ploču s P45 čipsetom, platio je oko 2000 kn-a i imao gadnih problema s grafikom i jedva je riješio problem tako da je isprobavao razne grafičke dok nije našao jednu koja mu radi kako treba, tako da sam malo skeptičan prema tom čipsetu iako mislim da je kriva sama ploča a ne čipset. I po netu vidim da nema nekih bitnih razlika između ta dva čipseta, ili sam u krivu. Naletio sam još na x38 i x48 čipsete, pretpostavljam da su to neke varijacije na temu. Volio bih da mi malo u kratkim crtama objasnite prednosti i mane pojedinih čipseta, jer stvarno dugo nisam proučavao situaciju oko Intela.

Hvala unaprijed !!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Intel Q9550 i ploča

Pozdrav,

Ja imam Q9550 sa pločom Asus P5Q-E i sve radi savršeno. Podržava 8GB rama (mislim da može i 16GB), radi savršeno sa nekoliko grafičkih (4870, 8800GT, 6600GT :)

Uz malo bolji kuler uspio sam pogoniti taj CPU stabilno na 4.2GHz na toj ploči. Uglavnom moja topla preporuka ti je i taj CPU i ta ploča iako mislim da bi i neka Gigabyte ploča odrađivala posao kako treba.

Po mom iskustvu nema razloga zašto bježati od P45 chipseta...to je novi, pouzdan i dobar chipset.

X38 i X48 chipseti su chipseti za spajanje dvije ili tri grafičke u Crossfire mod u punoj PCIx 16X brzini.

P45 isto može spojiti dvije grafičke, ali portovi rade na 8x brzini.(navodno nije neka razlika u odnosu na 16x)

Ali ako misliš kupovati Nvidia grafičku onda prednost ide P45 chipsetu (jer nemozes dobiti SLI na intelovom chipsetu), ako misliš kupovati ATI ali samo jednu grafičku, opet prednost P45 chipsetu.

Jedino ako misliš veliki OC i dvije ili tri grafičke spajat, onda ti se isplati neka od x48 ploča.

btw. Ramovi su Corsair 1066MHz i oni rade odlično u 2x2GB modu tako da i njih preporučam.

eto toliko.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2009 12:16 (Bladepu).
17 godina
neaktivan
Intel Q9550 i ploča
livadasb: "...napajanje je itnimno tiho i još pored svega modularno je..."
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2009 12:12 (Kaiserex).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bladepu kaže...

Pozdrav,

Ja imam Q9550 sa pločom Asus P5Q-E i sve radi savršeno. Podržava 8GB rama (mislim da može i 16GB), radi savršeno sa nekoliko grafičkih (4870, 8800GT, 6600GT :)

Uz malo bolji kuler uspio sam pogoniti taj CPU stabilno na 4.2GHz na toj ploči. Uglavnom moja topla preporuka ti je i taj CPU i ta ploča iako mislim da bi i neka Gigabyte ploča odrađivala posao kako treba.

Po mom iskustvu nema razloga zašto bježati od P45 chipseta...to je novi, pouzdan i dobar chipset.

X38 i X48 chipseti su chipseti za spajanje dvije ili tri grafičke u Crossfire mod u punoj PCIx 16X brzini.

P45 isto može spojiti dvije grafičke, ali portovi rade na 8x brzini.(navodno nije neka razlika u odnosu na 16x)

Ali ako misliš kupovati Nvidia grafičku onda prednost ide P45 chipsetu (jer nemozes dobiti SLI na intelovom chipsetu), ako misliš kupovati ATI ali samo jednu grafičku, opet prednost P45 chipsetu.

Jedino ako misliš veliki OC i dvije ili tri grafičke spajat, onda ti se isplati neka od x48 ploča.

btw. Ramovi su Corsair 1066MHz i oni rade odlično u 2x2GB modu tako da i njih preporučam.

eto toliko.

na kojim postavkama si uspio natjerati taj proc na 4.2? koji napon procesora i koliki bus?
ontopic: ja imam q9550 i p45 chispet i mogu reci da sam zadovoljan i previse. jedino sto u mene nije asus nego biostar ploca. ali ni gigabyte nisu za odbaciti....povoljne su prilicno...

hmmm...
16 godina

Ja koristim Coolermaster V8 i ovdje je link gdje sam već oko toga razglabao.

Nažalost, više se ne sjećam kolike su bile voltaže a sad sam na poslu i nemogu provjeriti...ako te baš zanima mogu pogledati kad dođem doma i javiti ti.

Ali jedno je sigurno, bez nekog kulera od 300-400kn možeš zaboraviti toliki OC jer ipak je Q9550 mala termoelektrana :) :)

i da, smoj savjet je sljedeći: Taj CPU nevrijedi OCat preko recimo 3.6GHz ili 3.8GHz jer se ne dobija ništa u igrama, barem ne u mom slučaju,

poslije 3.6GHz moja grafička Saphire 4870 toxic postaje usko grlo i koči sustav.

Isplati se samo ako ti treba čista CPU snaga za neke zahtjevne programe ili ako imaš dvije grafičke.

tek toliko

pozz

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2009 12:33 (Bladepu).
17 godina
Intel Q9550 i ploča

Imam arctic extreme cooler... moj proc stoji na 3.6 cini mi se, a imam sapphire 4870 isto malo clockanu..hajd javi mi voltazu kad pogledas pa da mogu uporediti sa svojom plocom...

hmmm...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ako imas novaca uzmi plocu kao moju - neces pogrijesiti - pise ti u potpisu

intel q9550 nvidia gtx 280 gigabyte x48-ds5 4gb OCZ reaper 1066mhz corsair 750w hdd wd 640GB thermlake kandalf samsung t220 Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice