Ali zasto riskirat i dobit los chip, kad su 9370 vec birani chipovi koji se mogu dobro overclockati i dolaze s vodehim hladjenjem koje ga gura na 4.7 ghz bez problema? Jedino je pitanje moze li se downclockati jer sumnjam da ce radit na ovoj ploci unatioc 8+2 fazi, a neka extreme9 i sl. znatno povecava cijenu. Nego sta mi savjetujes za napajanje? Koliko FX chip stvarno zahtjeva na nekih ~4,5 ghz? Jer ako bi morao investirat i u novi PSU, pa onda mi je bolje uzet Xeon na kraju? Ustedi se i na racunu za struju.
AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 877.397
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
990FXA-UD3 podržava taj procesor i nije preskupa, ali 600W LC Power... mislim da bude preslabo.
FX 9370 radi na 4.4GHz i ti ga ne bi gurao preko toga. Šta znači loš FX 8300? Da ne može preko 4.0? Malo verovatno, ali i tu si već na 91% clocka 9370 i tu nema previše vidljive razlike.
Da uzimam AMD, uzeo bih FX 8300, a da se ne bih premišljao ni dve sekunde.
Ako već hoćeš da potrošiš toliku količinu para na procesor, bolje pogledaj šta nudi Intel. Mislim da 4690K nije mnogo skuplji od FX 9370, a u velikoj većini situacija će biti brži. Osim toga, i5 je i elegantnije rešenje, jer ako iz FX-a želiš izvući maksimum, treba ti vodeno, dok je (osim u ekstremnim slučajevima) za i5 dosta i 212 Evo. Čak mi se u poslednje vreme čini da se pre nađe jeftina, a korektna ploča za Intel, nego za AMD.
Ljudi, jel se isplati kupiti FX 9370 i plocu Gigabyte GA-970A-UD3P. Znam da ga sluzbeno ta ploca ne podrzava, ali ako bi downclockao FX trebalo bi raditi, ne? FX 9370 dolazi sa vodenim hladjenjem i dodje jeftiniji nego kupnja 8320 + dobar cooler. S druge strane zanima me bi li radje preporucili FX 8320 ili 6300 s tom plocom ili jaci procesor sa nekom boljom plocom tipa sabertooth 2.0 i sl. Imam 600w LC power 6600 v2.2 drekec power supply i GTX 660, al namjeravam upgradeat PSU kasnije ukoliko je potrebno. AMD preporucuje 1000w za 9370 al to mu se cini overkill, svejedno, sto se dogodi ako mi napajanje bude preslabo, jel mogu komponente nastradat ili ce samo PSU prdnut u chabar?
Ne znam sad točno koji je default napon od FX 9370 i još bitnije do kojeg napona ga diže turbo ali ako mu ručno staviš napon u rasponu od 1.4V do 1.45V onda nemaš frke za tu ploču. Trebao bi radit na nekih 4.5Ghz stabilno do 1.45V. Koliko bi ti platio taj FX ??
Ali zasto riskirat i dobit los chip, kad su 9370 vec birani chipovi koji se mogu dobro overclockati i dolaze s vodehim hladjenjem koje ga gura na 4.7 ghz bez problema? Jedino je pitanje moze li se downclockati jer sumnjam da ce radit na ovoj ploci unatioc 8+2 fazi, a neka extreme9 i sl. znatno povecava cijenu. Nego sta mi savjetujes za napajanje? Koliko FX chip stvarno zahtjeva na nekih ~4,5 ghz? Jer ako bi morao investirat i u novi PSU, pa onda mi je bolje uzet Xeon na kraju? Ustedi se i na racunu za struju.
Sta ce ti 4.7ghz sta radis na kompu pa ti je potrebna ta brzina?
Za 4.5ghz ide voltaza od 1.35 pa nadalje, nema pravila. Sve i jedan FX ce ici bez problema na 4.5ghz u to budi uvjeren, samo ga dobro hladi i uz dobru plocu nemas frke. Na tu plocu ne bih ja nesto gurao preko 4.5ghz ipak je to 970 ploca
@itomic009 Chip sa vodenim hladjenjem dodje 199 eura, a ploca je nekih 75 u computeruniversu. 8320 kosta 145 eura, a 8350 177 i u paketu imaju los cooler. Zato me cudi da nema vise informacija jer mi se cini bolja opcija 9370 i downclock. PS Hvala na info!
Evo koliko ti troši malo brži FX-9590 (konfa je s jednim ssdom i GTX780Ti koja u mirovanju troši 15ak w)
Tako da bi ja definitivno mjenjao napajanje osim ako ne odeš na xeon ili i5.
@itomic009 Chip sa vodenim hladjenjem dodje 199 eura, a ploca je nekih 75 u computeruniversu. 8320 kosta 145 eura, a 8350 177 i u paketu imaju los cooler. Zato me cudi da nema vise informacija jer mi se cini bolja opcija 9370 i downclock. PS Hvala na info!
samo lud covjek ide kupit tu pecnicu, uzmi xeon 1231v3 i neku solidnu plocu, nema posla u kojem taj xeon nece rastalit tog fx-a, a o manje struje, nezahtjevno napajanje, manje topline ne treba ni pricat.
samo lud covjek ide kupit tu pecnicu, uzmi xeon 1231v3 i neku solidnu plocu, nema posla u kojem taj xeon nece rastalit tog fx-a, a o manje struje, nezahtjevno napajanje, manje topline ne treba ni pricat.
Vodeno hladjenje ima svoju cijenu jbg
Po meni je vodeno precijenjeno. Zračni cooler od 200-300kn sasvim dovoljan za 99% slučajeva, e sad drugo je ako netko misli vozit fx-8 na 5ghz za 24/7. A tko to pak želi(takve performanse) bolje mu je onda uzet xeona ili i7 i ne bacat pare na nepotrebno vodeno.
Xeon kosta 260 eura, a ovaj fx combo kosta oko 270. To je bolji procesor (u biti i7 4770), ali je zato i skuplji. Sto se tice zracno vs. vodeno hladjenje, ovdje te vodeno izadje jeftinije, a bolje je, pa mislim da je rasprava na tu temu neosnovana. Mislim da se dugorocno ipak isplati pristediti za xeona pa vratit novce preko racuna za struju. Osobno vise volim AMD, al jebiga, tko ce docekat zen. Idem sad racunat koliko zarulja od 60w potrosi godisnje i pokusat si opravdat kupnju FX-a...
Ako ne radiš intezivno satima svaki dan puno dana u godini onda zaboravi odma na tu šemu vraćanja novca na uštedi struje.
@itomic009 Iskreno, nisam jos isao racunati, ali ako vec raspolazes s nekim podacima da me postedis kalkluacija, kolika je razlika izmedju Xeona i FX-a na 4.4ghz kod ~12tak sati dnevno na full loadu? S obe opcije bih bio zadovoljan s aspekta performansi, samo me zanima sto bi bilo isplativije po tebi.
@itomic009 Iskreno, nisam jos isao racunati, ali ako vec raspolazes s nekim podacima da me postedis kalkluacija, kolika je razlika izmedju Xeona i FX-a na 4.4ghz kod ~12tak sati dnevno na full loadu? S obe opcije bih bio zadovoljan s aspekta performansi, samo me zanima sto bi bilo isplativije po tebi.
Cijena jednog kw/h ti je oko 1kn, malo manje al zaokružit ćemo. Prema onom grafu u mom prethodnom postu, i7-4770k(xeon e3-1231v3) troši oko 120w full load a FX-9590 oko 290W. Ako će ti komp radit stvarno 12h u full loadu onda će i7 u tom periodu potrošit oko 1.5kw, a amd fx oko 3.5kw. Znači u tih 12h trošak struje kod i7 će bit ~1.5kn a kod fx-a ~3.5kn. Na mjesec je to x30 dana, znači s i7 mjesečno trošak oko 45kn a s fx-om 105kn. U jednoj godini i7 ~ 540kn a fx ~1260kn.
Znači ako ti proc radi svaki dan po 12h u full loadu, u godini dana bi s i7 u odnosu na fx-8 uštedio oko 700kn. I nije neka ušteda, al svejedno je po meni bolje xeona jer onda ne moraš trošit na vodeno a i napajanje možeš birat neko jeftinije.
9590 je clockan na 5ghz s turbom, pa nije ista potrosnja, a TDP mu je 225w sto znaci da ne moze trositi 290w sve i da hoce. Graf ne daje previse detalja, jel u pitanju potrosnja sistema ili samo procesora? 290w samo chip je jednostavno previse. Uostalom, to bi sprzilo spomenutu maticnu, zato i zelim downclockati 9370 jer mi je taj jeftiniji od kupovine 8320 + dobar zracni cooler. Sve je to isti chip na kraju krajeva, bilo da uzmes 8320 (nemaju 8300) ili 9590. PS Sto se tice vodenog, chip s vodenim je 199 eura, vodeno je bagatela - 20tak eura, nije skupo.
9590 je clockan na 5ghz s turbom, pa nije ista potrosnja, a TDP mu je 225w sto znaci da ne moze trositi 290w sve i da hoce. Graf ne daje previse detalja, jel u pitanju potrosnja sistema ili samo procesora? 290w samo chip je jednostavno previse. Uostalom, to bi sprzilo spomenutu maticnu, zato i zelim downclockati 9370 jer mi je taj jeftiniji od kupovine 8320 + dobar zracni cooler. Sve je to isti chip na kraju krajeva, bilo da uzmes 8320 (nemaju 8300) ili 9590.
TDP ne označava potrošnju, prvo i osnovno. Ono na grafu je potrošnja cijelog sistema, znači jedan ssd i gtx780ti u mirovanju. Ok, 9370 troši nešto manje od 9590 ali je zato i slabiji od njega(pa i xeona) tako da opet gubiš na produktivnosti.
Ja sam ti dao izračun pa ti sad kako hoćeš.
Evo napokon sam nasao vremena da i ja kloknem svog fx-a, kad sam ga kupovao cilj mi je bio da vidim hocu li moci 4,4 ghz, uspio sam ga stabilizirati na 1.365 odnosno 1.38 u loadu, ali problem je sto dode do 75 stupnjeva ipak sam ocekivao da bude malo hladniji
Vodeno od 20€ obično ne valja ni koliko vazdušno za te pare.
ovo vodeno daje AMD sa svojim procesorima koji rade na 5ghz, pa sam prilicno siguran da valja
Evo napokon sam nasao vremena da i ja kloknem svog fx-a, kad sam ga kupovao cilj mi je bio da vidim hocu li moci 4,4 ghz, uspio sam ga stabilizirati na 1.365 odnosno 1.38 u loadu, ali problem je sto dode do 75 stupnjeva ipak sam ocekivao da bude malo hladniji
Puno je to nemoj preko 70*C da ti ide...
Cijena jednog kw/h ti je oko 1kn, malo manje al zaokružit ćemo. Prema onom grafu u mom prethodnom postu, i7-4770k(xeon e3-1231v3) troši oko 120w full load a FX-9590 oko 290W. Ako će ti komp radit stvarno 12h u full loadu onda će i7 u tom periodu potrošit oko 1.5kw, a amd fx oko 3.5kw. Znači u tih 12h trošak struje kod i7 će bit ~1.5kn a kod fx-a ~3.5kn. Na mjesec je to x30 dana, znači s i7 mjesečno trošak oko 45kn a s fx-om 105kn. U jednoj godini i7 ~ 540kn a fx ~1260kn.
Znači ako ti proc radi svaki dan po 12h u full loadu, u godini dana bi s i7 u odnosu na fx-8 uštedio oko 700kn. I nije neka ušteda, al svejedno je po meni bolje xeona jer onda ne moraš trošit na vodeno a i napajanje možeš birat neko jeftinije.
Ako stavi FX na 4.5Ghz s normalnim naponom onda neće trošit u realnim uvjetima 290W tako da razlika pada, odnosno možeš bit siguran da nije delta čitavih 150W !! Ali ako će mu stvarno raditi komp tako puno, svaki dan po 12h cijele godine (pitam se o čemu se tu radi uopće) onda je pametnija investicija i7 nego FX ali ponavljam, nemam pojma o čem se tu radi konkretno.
Ako stavi FX na 4.5Ghz s normalnim naponom onda neće trošit u realnim uvjetima 290W tako da razlika pada, odnosno možeš bit siguran da nije delta čitavih 150W !!
FX9590 je na 4.7GHz kad su sve jezgre opterećene ili? A ti 9590 bi u pravilu trebali bit najbolji primjerci, tako da on za tih 4.7GHz vjerojatno treba napona kao neki prosječniji fx-8 za 4.5ghz. Al nebitno, eto nek je 500kn ušteda, stvarno nebitno. Po meni je bitnije što s xeonom ne moraš trošit na vodeno, možeš odabrat ploču od 500kn, napajanje neko kvalitetno 450w i opet imaš proc uglavnom jači od fx-a na 4.5ghz.
Ma slažem se s tobom da je definitivno bolje i7 (iako je skuplji) ako mu baš treba CPU za nekakav tako intenzivan posao. Tu se i može isplatiti ali se ne može prosječnom korisniku ili standardnom gameru te tu ima direktne koristi od bržeg procesora za razliku od običnih "korisnika".

Ostavi 4GHz i ne bacaj pare na bolje hlađenje zbog tih 10% razlike koje nećeš osjetit apsolutno nigdje.
Pa jel moguce da je cijena fx 8320 narasla na skoro 1400kn?, Pa prije nekog vremena je koštao ravno 999 :)
Ostavi 4GHz i ne bacaj pare na bolje hlađenje zbog tih 10% razlike koje nećeš osjetit apsolutno nigdje.
Nazalost, ogromna je razlika za svakih 200Hz u wot-u koji je jos uvijek na single core supportu + noctua je oduvijek moj san bila, vidjet cu oko bozica
Nazalost, ogromna je razlika za svakih 200Hz u wot-u koji je jos uvijek na single core supportu + noctua je oduvijek moj san bila, vidjet cu oko bozica
Kako ogromna? Razlika 4 i 4.2GHz je oko 5%, znači ako na 4GHz imaš recimo 40fps na 4.2Ghz ćeš u najboljem slučaju imati 5% više - 42fps.
Kako ogromna? Razlika 4 i 4.2GHz je oko 5%, znači ako na 4GHz imaš recimo 40fps na 4.2Ghz ćeš u najboljem slučaju imati 5% više - 42fps.
sa 3.6 na 4.4, a udarac u fps avg je sa 45 na 80, zato je takav zakljucak, a budem testirao ako nadem jos vremena jer me zanima na kojoj se frekvenciji javlja bottleneck kod graficke i koliko se dobiva fps. logicno bi bilo da dok je u bottlenecku da ce na istom pomaku u frekvenciji dobitak fps-a biti veci a kasnije manji, tako da si mozda u pravu ako se gledaju 4 i 4.2
Pričaš o precosoru na 1.50 V i 100% opterečenja. Prvo rijetki drže FX na toj voltaži kada mu potrošnja ide i nebo. Ja npr. držim FX na 1.30 i kolika mu je tada potrošnja? Drugo rijetki mogu taj procesor opteretiti sa 100% konstantno. Ako je razlika veća od 10-15 kn mjesećno kod gamera i kućnih korisnika koji ne pretjeruju sa voltažom režem jaja
Evo ga rješen dičiji komp bez monitora samo kutija.
Cpu FX 8350 stock s isključenim turbom
Gpu HD 5870 stock
Idle:------------------ 98w -- 106w
Prime95:------------226w -- 230w
FurMark: ----------- 262w -- 266w
Prime+Furmark:---358w --365w
Odlično po mom mišljenju
Mila majko triba mi Krško iza kuće za napajat ovu kantu pod moj pc.
Uređaj za mjerenje Emos Energi meter (kupija ga u danas u Chipoteci u Arena centru za 149kn
Cpu i7 2600k 4.4Ghz grafa 1000/1250Mhz
Idle ---- 141w
Prime 95 ----- 258w
Furmark ------ 447w
prime95+Furmark ----- 573w
Unigine heaven ------ 398w