Kolege može mala pomoć? Na iskonu sam(50/10 paket) i zadnjih 2 dana svakih pol h pukne veza na cca 5 min. Skužio sam da mi se pri tome svaki put promjeni IPv4 adresa. Zvao ih jesam, nešto probali jesu, ali i dalje se nastavljaju problemi (očito ću ih morati ponovo zvat...). Nažalost se ne razumijem nešto u parice, ali koliko znam ovo nije dobro? Hvala na pomoći.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Parametri su totalno nategnuti
I imas oko 40 Mbita.
A obo je normalno kad pukne link user se ponovo spaja i ide uvijek drugi IP.
Treba rijesit pucanje.

Kolege može mala pomoć? Na iskonu sam(50/10 paket) i zadnjih 2 dana svakih pol h pukne veza na cca 5 min. Skužio sam da mi se pri tome svaki put promjeni IPv4 adresa. Zvao ih jesam, nešto probali jesu, ali i dalje se nastavljaju problemi (očito ću ih morati ponovo zvat...). Nažalost se ne razumijem nešto u parice, ali koliko znam ovo nije dobro? Hvala na pomoći.
A ako nije ovo da je spoj prosvirao, ocito ti veza nemoze radit s ovakvom marginom pa ce ti se margina morat povecat i samim time dostupna brzina smanjit. Prijave kvara ce ti vjerojatno donijet prvo ovo nego da ti netko pogleda infrastrukturu, pa razmisli dal se isplati natezat. Jako je tesko u biti natjerat da se netko pozabavi time :P
Zanimljiva situacija kod mene.
Pitanje br.1 U subotu produžio ugovor max2s + turbo30 preko chat službe, u nedjelju oko 18h brzina padne sa 23-24 na 1,5-3 mbps. Reset routera, pali gasi, ništa, zovem službu za korisnike, i tip mi veli da sam prebačen na osnovnu brzinu ???? i da mi nije uključen turbo30. Poučen prethodnim iskustvima ja mu velim da imam ispis razgovora sa agentom chat službe koja mi je produžila ugovor i 3x u tome chatu ponovimo što treba , ali opet neko me zajebo. Sad su ponovo zaprimili zahtjev i kao bit će u roku 24h. Kroz 2h brzina je na 15-16 download i 4 up. Ajd pričekam ja do danas kad opet isto, preko službe ne mogu ništa odraditi, tamo im stoji da je uključena opcija 30 i da bi prema njima moja linija mogla potegnuti i preko 30,(resetirali liniju 2x, prebacili router na tvorničke) ali da će prijaviti kvar i da tehničar to treba riješiti. Sad ne razumijem, kako sad treba na centralu, a kad su skinuli brzinu nije trebalo ???.
Pitanje br.2 I još nešto, kad su me prebacili na vdsl nekoliko mjeseci sam imao oko 32 mbps, onda cu odjednom počele one FEC greške i pretpostavljam da mi je centrala automatizmom smanjila prvo na 28, a onda na 22 mbps downloada. Imam prntscr routera kad sam prebačen na vdsl, i stavljam prntscr od danas pa da mi netko objasni ta očitanja koja mi nisu baš jasna. KOlko ja to kužim (a ne kužim previše), 2016 godine kad sam dobio vdsl2 parametri u routeru su mi bili dalekooo lošiji nego danas, a stoji da max download linije može biti 34, dok danas kad su mi parametri ok stoji da max download može najviše 28 mbps ???
Prije su ti bili bolji parametri nego sad jer ti je linija radila s 6db marginom, a sad je na 14. E sad, vjerojatno je to bilo ono standardno trazio si turbo 30, tehnicar te stavio na target marginu 6 da dogura to do 30, ali linija nije mogla drzat i onda pocne automatizmom dizat marginu da ti veza ne puca, a samim time se spusta i brzina. Kako nemas "zalihe brzine" od dostupnog maxa, tako ti je profil spustan. Jedino je pitanje zasto ti je sad pusten profil 16 a pise dostupno 28. To bi sigurno trebalo radit stabilno na turbo 20. Al po ovim parametrima (naravno iskljucujem bilokakve zahvate na infrastrukturi) turbo 30 ne mozes.
Zahvaljujem na odgovoru, a gdje je pošlo u krivu ? Prije 2 godine stoji Attianable rate 7927/34724, a danas 6412/28632 ?? Jel se to slon pokakio na kabel ili viša sila ?
Btw, ako neki tehničar u zagorju ovo čita, nek se javi, ja prijavim kvar, možda se na centrali sa malo truda to može poriftati :) ? (plava kuverta će biti spremna sigurno)
evo danas dobio VDSL kod Optime (30/5)
ping mi se ne svidja i atenuacija je malo velika.. 26.2...
na ADSLu sam imao oko 21-22ms ping i puno manju atenuaciju..
kaze frajer (optimin tehnicar) da je to maximum sto mogu izvuc.. nisam jos testirao pucanja veze...

Misliš gaming?
Zahvaljujem na odgovoru, a gdje je pošlo u krivu ? Prije 2 godine stoji Attianable rate 7927/34724, a danas 6412/28632 ?? Jel se to slon pokakio na kabel ili viša sila ?
Btw, ako neki tehničar u zagorju ovo čita, nek se javi, ja prijavim kvar, možda se na centrali sa malo truda to može poriftati :) ? (plava kuverta će biti spremna sigurno)
Nije ti cak ni puno to degradiralo. Tebi kad se tek synca veza ona se neko vrijeme "trenira" (iako kao kazu da su to ugasili al ne vidim ja to po prikazima). Znaci kad se tek spoji obicno bude najbolje i onda polako pada kako automatika prati stanje na parici i podize marginu. Taj pad u 2 godine je rekao bih prilicno normalan za nase pojmove posto infrastruktura stalno degradira. Ovo drugo sto si napisao ti je najbolji nacin za rjesit problem :)
evo danas dobio VDSL kod Optime (30/5)
ping mi se ne svidja i atenuacija je malo velika.. 26.2...
na ADSLu sam imao oko 21-22ms ping i puno manju atenuaciju..
kaze frajer (optimin tehnicar) da je to maximum sto mogu izvuc.. nisam jos testirao pucanja veze...
Pustio ti je max po prikazanom. Dal moze bolje il ne, to sad rjesavas na infrastrukturi. S tim da ako citam dobro, tu ti veza radi s 2db marginom, i to je jako upitno dal ce to radit kako spada i da nece i dalje degradirat dostupna brzina.
Inace svi ti "gaming" profili su nista vise nego linija s manje/nizim protekcijama za error correctione :)
Tocno ugasene su neke zastite i algoritmi za peglanje ostecenih paketa itd. Tipa interleaving, pit swap itd.

Propusnost ti se smanjila jer su počeli i druge ljude prebacivati na VDSL sto povećava smetnje od ostalih parica jer su pojavljuju šumovi s frekvencija koje prije nisu bile ometane. Margina ti se povećala jednostavno jer je odnos puštene brzine i dostupne propusosti s 10mbit internetom puno bolji. Kada se mijenja ugovor prvo sto se događa da te se vraća na osnovnu tarifu pa onda tek ide aktivacija drugih opcija.
To mogu i ja potvrdit.. kad se uvodio VDSL bio sam praktički prvi i tada sam par tjedana imao 62/24 Mbit, to je postepeno padalo kako su ljude prebacivali na VDSL i sad nakon 6 mjeseci se ustabililo na 56/18 Mbit.
oni koji su dalje i na granici za 30 nakon sto se svima pusti 20 vise nitko nemre 30 navuc ni blizu.

oni koji su dalje i na granici za 30 nakon sto se svima pusti 20 vise nitko nemre 30 navuc ni blizu.
neznam zašto vam nije složeno ko meni. meni uzima najveću moguću brzinu. imao sam 31 mbit/s, sad samo oko 27-28.
Ti padovi 62->57 i slicno su apsolutno normalni kako linija "zivi". Tebe kad spoje imas vjerojatno best case scenario jer te lik spoji po danu kad je sve suho i suncano i idealni uvjeti, forsira se target i sve 5. Kako se uvijeti vani mjenjaju, tako se mijenjaju i po kablovima i dogadja se vise smetnji kojie se moraju kompenzirat i margina raste. Sto je veca brzina pustena "lakse" ju je rusit. Znaci ako imas 70 max, i padne ti na 60 puno je manji problem nego ako imas 30 max i padne ti na 20. Pada i radi interferencija naravno al to je vise izrazeno kad ima puno kablova, a to je zanemarivo ako ste recimo neka obiteljska kuca u selu.
Trebao bih provuci novi kabel sa tavana do routera, direktno posto sada ide okolo naokolo po uticnicama te ima dva produzna konektora, oko 30 metara s tavana do routera, vvaljda, itd da ne nabrajam, e sada, koji kabel da provucem?
Dužina je cca 10 m, mislio sam S/FTP cat6 PUNI kao neko ulaganje u buducnost al me zanima dal ima koja bolja solucija, trenutno je dvozilni kruti, po izgledu 0.8 m2, star 30 godina kojeg bi mogao isporistit jer ga na tavanu ima vise od 10 m slobodnog i vec je spojen na regletu
Vječito zarobljen na 5 mb/s, razlog nije propusno dosta. Prilikom zahtjeva za večom brzinom automatski se stornira zahtjev za boljom brzinom iz istog razloga. Ja i dalje krivim loše žice od parice do tavana (kod susjeda je nova parica na njegovoj fasadi koju i mi koristimo) Koristili smo 10 mb/s net nekih 4-5 mjeseci i on je postepeno padao u brzini.
Ovako imao sam jedan problem.
imam stanardnih 10 mbita i u par navrata mi se tokom dana smanjila brzina s 10 na 3 mbita i niže
bili tehničari pa kao kvar na stupu reko ok. nakon toga ista stvar.
problem sam riješavao tako da sam jednostavno izgasio pa upalio router i tako je radilo no eto kidalo mi zivce i trazio zamjenu routera
sada imam 8mbita brzinu ne znam zašto nazvati ću ih no ono što vidim je da mi se pune FEC greške dosta brzo..
U prilogu kkako ti izgleda i odmah mi recite jer tu opce moze biti 10 mbita stabilno jer ja sam imao 10 mbita i tek u zadnjih par mjeseci sam krenuo imati ove probleme
Dužina je cca 10 m, mislio sam S/FTP cat6 PUNI kao neko ulaganje u buducnost al me zanima dal ima koja bolja solucija, trenutno je dvozilni kruti, po izgledu 0.8 m2, star 30 godina kojeg bi mogao isporistit jer ga na tavanu ima vise od 10 m slobodnog i vec je spojen na regletu
Bolje ne vidim sta ce ti trebat od toga. Takav jedan kabel vuce maksimalnu optiku koju bi ikako i u buducnosti mogli imat (a sumnjam da hocemo), tako da , bolje od tog ja ne bi stavljao nista. Osobno se ne bih zamarao s tim shielded itd, al ako ti nije problem financijski a ide po "zraku" stavi.
Vječito zarobljen na 5 mb/s, razlog nije propusno dosta. Prilikom zahtjeva za večom brzinom automatski se stornira zahtjev za boljom brzinom iz istog razloga. Ja i dalje krivim loše žice od parice do tavana (kod susjeda je nova parica na njegovoj fasadi koju i mi koristimo) Koristili smo 10 mb/s net nekih 4-5 mjeseci i on je postepeno padao u brzini.
A mogao bi malo vise od tih 5, al izgleda ne previse. Tih 10 je radilo dok se ne dogode problemi na mrezi i onda sustav rusi. Morat ces cekat neko pobosljanje infrastrukture, iako kazem, neznam zasto ti barem nisu pustili max po toj parici sto moze, trebalo bi moc vise od 5.
U prilogu kkako ti izgleda i odmah mi recite jer tu opce moze biti 10 mbita stabilno jer ja sam imao 10 mbita i tek u zadnjih par mjeseci sam krenuo imati ove probleme
Po atenuaciji trebao bi imat veci max, i stabilnih 10. A po prikazanom stanju, to nece bas ic, jer jedva guras 11 max na 6db margine, a po opisanom, ta veza nemoze radit s 6db margine, i zato ti se sve rusi jer sustav dize marginu a nema gdje vise i mora rusit brzinu. Rjesenje tvog problema je da ti netko nadje na infrastrukturi gdje je problem i to sanira, jer na ovu atenuaciju ne bi ovako lose trebalo bit.

ma modem sam upravo jucer dobio novi...

Bolje ne vidim sta ce ti trebat od toga. Takav jedan kabel vuce maksimalnu optiku koju bi ikako i u buducnosti mogli imat (a sumnjam da hocemo), tako da , bolje od tog ja ne bi stavljao nista. Osobno se ne bih zamarao s tim shielded itd, al ako ti nije problem financijski a ide po "zraku" stavi.
A mogao bi malo vise od tih 5, al izgleda ne previse. Tih 10 je radilo dok se ne dogode problemi na mrezi i onda sustav rusi. Morat ces cekat neko pobosljanje infrastrukture, iako kazem, neznam zasto ti barem nisu pustili max po toj parici sto moze, trebalo bi moc vise od 5.
Po atenuaciji trebao bi imat veci max, i stabilnih 10. A po prikazanom stanju, to nece bas ic, jer jedva guras 11 max na 6db margine, a po opisanom, ta veza nemoze radit s 6db margine, i zato ti se sve rusi jer sustav dize marginu a nema gdje vise i mora rusit brzinu. Rjesenje tvog problema je da ti netko nadje na infrastrukturi gdje je problem i to sanira, jer na ovu atenuaciju ne bi ovako lose trebalo bit.
malo sam petljao po zicama rastavio sve spojio.. uglavnom na zicu si bile spojene jos tri zice pa sam sada spojio tako da nema spajanja vise zica tj otpojio sam visak i dobio ovo
mozda moze jos bolje?
što sada ocekivati?
To te ja pitam. Sad si kako spada. Sad bi morao gurat stabilnih 10. Sad si taman kako spada, sto je malo iznadprosjeka za nase pojmove :)
Sad je to kako bi trebalo bit, sad imaš točno 10MBit i ne bi trebala pucat veza. S obzirom da si od centrale oko 2km koliko vidim, sasvim ok.
Ako imam ugovoren paket za ADSL Download od 2 do 4 Mbit/s , koliku minimalnu brzinu onda moram po zakonu od Hakoma dobiti. Da li je to 2 ili još manje može biti.
Ja imam u ruteru down 2.4 ili 2.5 Mbit/s a na speedtest mjerenju dobijem 2.04 do 2,15
Dok sam bio na T-comu imao sam u ruteru 2.9-3.1 Mbit/s od kad sam prešao na Vip smanjila mi se brzina, a na istoj sam ostao centrali, samo druga parica sigurno lošija me zahvatila.