Brzina interneta u Njivicama

poruka: 12
|
čitano: 7.889
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
Brzina interneta u Njivicama i opcije

Pozdrav ekipa,

 

Možda se netko već susreo sa sličnim problemom.

Prodao sam stan u Zagrebu i uskoro privremeno (na cca. 1-2 god) selim u Njivice (južni dio). Ono kaj mi je postalo stvarnost je da više očito neću imati optiku, već sporiju verziju adsl-a (barem po karti pokrivenosti). U Krku imam cca 29-38mbps DL, ali je ta lokacija na karti označena plavo, nisam još uselio u novu kuću pa ne mogu testirati ali na karti je oznaka za sve ostale kuće žuto.

Prilikom provjere adrese na karti https://www.hrvatskitelekom.hr/karte-pokrivenosti daje mi da je za tu adresu Dostupne brzine : 100 - 500 Mbit/s - što mi više djeluje kao bug, nego stvarna vrijednost, posebno jer svi ostali operateri daju informativne brzine za tu adresu npr Iskon download 10 - 14 Mbps, upload 0,5 - 0,7 Mbps - btw. nisam ni znao da takav upload još postoji u RH :S

 

Infrastruktura sa optičkim kablovima je dovedena pred kuće (i po ostatku otoka) - koristi li to već netko ili su to samo kabeli koji još nisu spojeni na niš?

 

Ima li neka druga varijanta osim hibridboxa, gigaboxa koja bi ubrzala postojeći HT adsl?

Ima li naznake za 5g na ovom području do ljeta?

 

 

Fala

 

 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama

Za 5g ti ne znam, al što se tiče ove njihove karte pokrivenosti, u praksi bi trebalo bit žuto=obični adsl, plavo=vdsl. Znači ak si u žutom to bi bilo tako nešto kao što je Iskon izbacio u provjeri. Rozo je optika, al ne vidim nigdje na Krku da je dostupna niti u planovima 

 https://www.t.ht.hr/objave-gradnje-opticke-mreze. Ali ako kažeš da imaš optički kabel onda nečiji jest, to bi morao saznat od lokalaca, možda je od A1 ili HT FTTC.

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.4.2021 19:20 (Lil Dice).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Čudno je to što usred tih žutih ima i pokoja plava - možda ukoliko je netko zatražio novi priključak.

 

Mislim da je ovo infrastruktura grada i ostalih općina na otoku koju su gradili iz proračuna i potpore EU - možda će T-com i ostali to dobiti (ili su dobili) u najam. Ti kablovi su nedavno provedeni i u gradu Krku i po drugim mjestima na otoku.

 

Izgled kabla kraj kuća

14 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama

Po HAKOM-u, u dijelu grada Krka optiku postavlja firma 'Smart island Krk d.o.o' (Vršanska 14, Krk), ali po planovima dovršetak mreže je tek krajem '22.g. Ali, eto nekog polazišta za informacije. 

 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Brzina interneta u Njivicama
Evo malog updatea:

Prekjučer su mi došli postaviti priključak u prizemlju (T-Com ADSL) - pustili jadnih 4mbit i obećali povećati na 10mbit + Maxadsl. Vele da je propusnost 23mbi max, ali tu ide i maxtv te još neke margine pa je uz "turbo" moguće 10 max.

Uzeo sam još jedan priključak za tvrtku i sutra će tehničar provući dodatni kabel sa 8 parica na kuću.

Jučer sam uzeo i A1 Officebox. Radi začuđujuće dobro - od 30-60mbit download, a i upload je sličan (470m zračne linije od odašiljača ali nizbrdo i bez optičke vidljivosti). 200m uzbrdo prema odašiljaču mob bilježi 150mbit DL (optička vidljivost), dok kod kuće pada ispod 10mbit na mobu, tako da Huawei B535 dosta dobro i lovi (postavio ga na terasu na 2. katu). Vjerojatno će te brzine u sezone dosta pasti.

Inače iz više izvora (tehničari, pa i iz same korisničke podrške i prodaje) sam čuo da u 1. mjesecu 2022. na moju lokaciju dolazi optika. T-Com neće koristiti otočku optičku infrastrukturu (novci i iz EU fondova), već će razvlačiti optičke kablove po svojim stupovima.
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Ovdje su ti planovi HT-a za izgradnju optičke mreže, pa provjeri:

HT: Objave gradnje optičke mreže

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2021 11:54 (Ord Mantel).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Tu nema niš za Krk, ali nekoliko tehničara i čovjek koji je došao izviditi situaciju za stup su mi potvrdili za prvi mjesec, a stoji im i u sustavu. Čudno. Možda baš zbog te situacije sa lokalnom samoupravom koja je izgradila mrežu na cijelom otoku i spora oko najma te mreže.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2021 20:04 (DGS).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama

Update:
Prošli mjesec objave o gradnji optike i za Krk, Malinsku, Punat i Njivice.
U Krku su po papirima započeli 16.12. iako nisam vidio ovih dana da se grade neki novi ormari na predviđenim lokacijama - konkretno Vlade Tomašića.
Iskreno, baš me zanima kako izgledaju i što sve uključuju ti radovi postavljanja optike i uvođenje u kuće pogotovo kad se radi novi DČ, ali nigdje na netu nema.


U Njivicama bi trebali započeti 27.1.2022. (DČ1 i DČ2)
https://static.hrvatskitelekom.hr/webresources/tht/optika/njivice/njivice-dc1.pdfhttps://static.hrvatskitelekom.hr/webresources/tht/optika/njivice/karta-njivice-dc1.pdfhttps://static.hrvatskitelekom.hr/webresources/tht/optika/njivice/njivice-dc2.pdfhttps://static.hrvatskitelekom.hr/webresources/tht/optika/njivice/karta-njivice-dc2.pdf

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2021 21:05 (DGS).
 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama
Evo, postavili jutros DČ2
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Brzina interneta u Njivicama

Trebao bi dobiti od njih ovo:

 

IZJAVA O INTERESU ZA KORIŠTENJE NOVE SVJETLOVODNE DISTRIBUCIJSKE MREŽE (SDM) I UGRADNJU OPTIČKOG PRIVODA DO NEKRETNINE

 

Meni u ap u Malinskoj to poslali, navodno 11 mjesec me spajaju.

 

Ako si u Kijcu, mislim da bi vec do ljeta moglo nesto biti, rekli su me zvat 01.06.

 

Krk i okolica za sada kifla. Brzi mi 4g od fiksne. (75 preko 4g, 39 preko bakra).

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama
Da, to nisam još dobio.
Krk je već pokriven dijelom - Vlade Tomašića je dostupan.
Stari grad ništa (provjeravao sam za stan tamo), kao ni Mažuranićeva (kopali su tamo i provodili kablove) - mislim da to neće preko T-Coma
Kod Stjepana radića sam ih neki dan uhvatio da spajaju optiku za taj dio (fotka) - čvor Sv.Petar
Nisam u Kijcu već Bodulska, ali sam razgovarao sa voditeljem projekta iz RI i veli mi da su u Njivicama imali neki problem kod pošte vezano za placu i da su planirali završiti bitno do sezone ali će vjerojatno krenuti tek nakon sezone, pa da budu priključci spremni oko 10. mjeseca.
Možda se zabunio za moj dio (iako sam ga već zvao punop puta da zna tko sam) koji ne ide na DČ1 već DČ2, a možda s ei nešto promijenilo u međuvremenu.
Koliko sam shvatio i DČ2 se spaja na centralu kod Pošte, a ne negdje gore na magistralu.
 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Brzina interneta u Njivicama
E da,
Meni je u Bodulskoj 4g Officebox od 150-270mbps, upload oko 45. Koristim Iskra antene, ali i prije antena je bio brz ali izmedju 100-180. Spajam se na 16km udaljen toranj na Cresu jer ove uz brdo udaljene 400m ne hvata. Na tima je i 5g odnedavno.
T-Com je očaj na južnom dijelu Njivica. Prošli tjedan su nešto popravili na liniji pa je sad brzina do 20mbps, a upload skocio sa 350kbps na 700.
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice