Dragon Age 2

poruka: 929
|
čitano: 140.688
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Dragon Age 2

Danny_HR kaže...
Ramo kaže...

Dobro, u neku ruku sam i ja fanboy, ubio sam 500 sati na Originse, awakening + svi dlc-ovi. I plus knjige. Ali ovo mi je ipak mlako iskustvo nakon ovog prije. Po meni origins 10/10, DA2 8/10

Složio bih se, tako nekako.

10/10?

Znaci Dragon Age: Origins je bio naprosto savrsen i nije imao mane?

Toliko o objektivnosti.

- Psiho246
17 godina
neaktivan

Imao je mane, no ni jednu koja je meni pretjerano smetala.

Ne moram bit objektivan, ne postoji nešto kao objektivna ocjena za igru jer ju svatko vidi na svoj način.

Svako ocjenjivanje osim onog po točno zadanim parametrima je subjektivno. Ako mislite da postoji objektivan recenzent bilo čega na svijetu varate se.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 20:49 (Danny_HR).
15 godina
neaktivan
jastreb kaže...
Badaboom kaže...

Rogue mi radi najviše damaga normalno, uz još poneke korisne cake kao što je preusmjeravanje aggro-a na tanka i sl.

I da, crowd control skoro pa ne postoji.

Morat ćeš se odlučiti, da li ima crowd control ili nema, jer ovo što sam ti podebljao je jedna te ista stvar.

Po meni ga nema. Imaš rogue abilitije Armistice i Goad koji bi trebali služiti za to i piše u opisu "treat reduction: 100%", što znači kad upotrijebiš Armistice na mageu svi koji ga napadaju bi se trebali okrenuti i tražiti slijedeću žrtvu, međutim to ne naprave svi neprijatelji. Isto vrijedi i za taunt od warriora. Goad još nisam aktivirao, možda on bolje funkcionira.

Goad je ok, probaj ga. Samo što rogue troši staminu kao nespašen. Kad mi god treba moram koristiti stamina pot. Ja imam još 2 Glyph of Paralysis pošto imam 2 maga u ekipi što znači da sam u stvari CC heavy na papiru, ali vjeruj to je sve uzalud. Nekako sam se najviše uzdavao u to da preživim što duže, a onda jednog po jednog neprijatelja fokusiram. Vjerojatno postoje i bolji setup-ovi, meni je ovaj došao nekako prirodno jer sam napravio maga. Neka ljudi napišu koji setup su igrali najviše i zbog čega. 

16 godina
neaktivan
Meni je DAO također bio cista desetka,stvarno sam se zaljubio u igru. I DA2 ce dobiti sansu,samo cu pokušati da je ne gledam ko nastavak Origina,ako uspijem,naravno.
17 godina
Psiho246 kaže...

Danny_HR kaže...
Ramo kaže...

Dobro, u neku ruku sam i ja fanboy, ubio sam 500 sati na Originse, awakening + svi dlc-ovi. I plus knjige. Ali ovo mi je ipak mlako iskustvo nakon ovog prije. Po meni origins 10/10, DA2 8/10

Složio bih se, tako nekako.

10/10?

Znaci Dragon Age: Origins je bio naprosto savrsen i nije imao mane?

Toliko o objektivnosti.

Pa u odnosu na sve igre koje sam igrao u zadnjih dosta godina meni je bio savrsen. Imao je mana, ali kao sto danny kaze, nista mi nije smetalo (osim mozda witch hunt ) i uzivao sam u svakom trenutku dok sam igrao. Mada, u ovom kontekstu je naglasak na odnosu DAO:DA2.

p.s. Prema mom osobnom, subjektivnom misljenju 

17 godina
Danny_HR kaže...

Imao je mane, no ni jednu koja je meni pretjerano smetala.

Ne moram bit objektivan, ne postoji nešto kao objektivna ocjena za igru jer ju svatko vidi na svoj način.

Svako ocjenjivanje osim onog po točno zadanim parametrima je subjektivno. Ako mislite da postoji objektivan recenzent bilo čega na svijetu varate se.

Tu se ti varas.

Svaka igra ima svoje elemente koji se tocno mogu secirati pa i posebno ocijeniti.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Tu se ti varas.

Svaka igra ima svoje elemente koji se tocno mogu secirati pa i posebno ocijeniti.

Apsolutno. Ali ne postoji nešto poput objektivne ocjene.

Pitaj bilo kojeg recenzenta, ja imam tu sreću da ih poznajem nekoliko, svaki će ti reći da je njihova ocjena subjektivna. Zato i postoje različite ocjene koje daju različiti recenzenti.

Da su ocjene subjektivne dovoljan bi bio jedan recenzent jer bi svaki drugi došao na isti zaključak o igri.

Uzmi za primjer dvije recenzije Black Opsa koje su stigle u BUG ako se ne varam, jedna od Šuštića i jedna od Vrdelje. Obje su bile potpuno različite, sa različitim ocjenama. Jer je svaki od njih imao svoj doživljaj igre.

Ito tako, ja i ti nemamo jednake kriterije za kvalitetu igre niti na isti način vidimo tu igru. Primjerice, Mass Effect bi od mene dobio siromašnu sedmicu, Deus Ex ništa više od 8, dok bi s druge strane Bioshocku, Bulletstormu i Witcheru s lakoćom dao 9.

Primjera je puno. Uzmi 10 igara, 10 različitih ljudi i vidjeti ćeš puno, puno različitog ocjenjivanja. Neovisno radi li se o profesionalnim recenzentima ili forumašima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 21:13 (Danny_HR).
17 godina
Danny_HR kaže...
Psiho246 kaže...

Tu se ti varas.

Pitaj bilo kojeg recenzenta, ja imam tu sreću da ih poznajem nekoliko, svaki će ti reći da je njihova ocjena subjektivna. Zato i postoje različite ocjene koje daju različiti recenzenti.

Da su ocjene subjektivne dovoljan bi bio jedan recenzent jer bi svaki drugi došao na isti zaključak o igri.

Uzmi za primjer dvije recenzije Black Opsa koje su stigle u BUG ako se ne varam, jedna od Šuštića i jedna od Vrdelje. Obje su bile potpuno različite, sa različitim ocjenama. Jer je svaki od njih imao svoj doživljaj igre.

Ito tako, ja i ti nemamo jednake kriterije za kvalitetu igre niti na isti način vidimo tu igru. Primjerice, Mass Effect bi od mene dobio siromašnu sedmicu, Deus Ex ništa više od 8, dok bi s druge strane Bioshocku, Bulletstormu i Witcheru s lakoćom dao 9.

Primjera je puno. Uzmi 10 igara, 10 različitih ljudi i vidjeti ćeš puno, puno različitog ocjenjivanja. Neovisno radi li se o profesionalnim recenzentima ili forumašima.

upravo tako....

It's not who u are, it's who u know.
17 godina
Danny_HR kaže...
Psiho246 kaže...

Tu se ti varas.

Neki ljudi kad vide Mona Lisu, vide caroliju, dok je nekima to bezveze i isto ko kad njih nacrta ulicni crtac.

Nekome je Avatar vrhunac filmske umjetnosti.

Nekima je Beethoven najveca poslastica za usi, dok je on nekome smjesan i slusa Bibera.

Isto vrijedi i za igre. (ako mislite da ne, napisite zasto)

Neki ljudi ne uspjevaju vidjeti finu kremu ispod kore kolaca i ne znaju ju okusiti.

Ti si ocito jedan od njih, barem sto se igara tice.

Ti volis tzv. igrice i tako ih dozivljavas.

Ja osobno volim igre i volim ih slicno kao knjige. Za mene predstavljaju jedan novi svijet fantazije u kojem se mogu izgubiti i provesti sate i sate.

Ti to shvacas malo manje ozbiljno i to uopce nije lose. Samo postoji razlika izmedu onoga tko shvaca i tko ne shvaca umjetnost.

Sto se tice 10 ljudi i 10 igara, to ti se dragi moj zove statistika. Statistika po metacriticu kaze da je DA2 losa igra. ;)

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2

Odličan review. Isplati ga se pročitati u cijelosti.

http://worthplaying.com/article/2011/3/11/reviews/80313/ 

DA STATUS REPORTA IS BUSTED

5 0 hvala 5
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
Neki ljudi ne uspjevaju vidjeti finu kremu ispod kore kolaca i ne znaju ju okusiti.

Ja osobno volim igre i volim ih slicno kao knjige. Za mene predstavljaju jedan novi svijet fantazije u kojem se mogu izgubiti i provesti sate i sate.

Ti to shvacas malo manje ozbiljno i to uopce nije lose. Samo postoji razlika izmedu onoga tko shvaca i tko ne shvaca umjetnost.

Patroniziraš i omalovažavaš. Tima gubiš status rado viđenog sugovornika u mojim očima.

Mislim da je ničim izazavana ovakva klasifikacija mene kao igrača. Postavljaš se kao mjerilo čovjeka koji zna što je umjetnost.

Odakle tebi saznanje što meni igre predstavljaju u životu? I odakle ti na kraju krajeva pravo da preispituješ i kategoriziraš moj ukus? Prilično bezobrazno i smjelo od tebe!

Smatram se strastvenim igračem, svaku igru koju igram kupim i uživam u njoj maksimalno, svakom njenom aspektu. A opet, po tome što se meni sviđa Dragon Age ti si me okarakterizirao kao ljubitelja igrica.

No dobro, imaš pravo na svoje razmišljanje. Kakvo god bilo.

Samo da još dodam, meni kvalitetu igre (ni bilo čega drugoga kad smo već kod toga) ne određuje ocjena na nekoj stranici, bio to Metacritic ili neka druga. Određujem ju sam, eventualno recenzent s kojim sam se našao na istoj valnoj duljini.

Zasigurno ne samoprozvani sveznalica sa foruma koji ima obraza određivati tko ima ukusa a tko ne.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 22:16 (Danny_HR).
17 godina
Danny_HR kaže...
Psiho246 kaže...

Patroniziraš i omalovažavaš. Tima gubiš status rado viđenog sugovornika u mojim očima.

Mislim da je ničim izazavana ovakva klasifikacija mene kao igrača. Postavljaš se kao mjerilo čovjeka koji zna što je umjetnost.

Odakle tebi saznanje što meni igre predstavljaju u životu? I odakle ti na kraju krajeva pravo da preispituješ i kategoriziraš moj ukus? Prilično bezobrazno i smjelo od tebe!

Samo sudim po onome sto vidim, ako te to vrijeda, to nije moj problem jer te ja nisam nikako vrijedao.

Samo mi se ne svida tvoj nacin diskutiranja na forumu. Inace se pozivas na svakojake objektivnosti po temama, no kad ti to ne pase najednom objektivnost ne postoji i svi su subjektivni.

Al dobro, nhf, ali ovo je stvarno moje misljenje jer DA2 stvarno, ali stvarno nije dobra igra. Cak i da su igrini elementi u redu, puna je bugova i nelogicnosti.

Evo sad sam maloprije pokusavao drzati magea na mjestu i sprijeciti ga da se zaletava u hordu neprijatelja, dok sa svojim tankom nisam uspio selektirati bossa jer je bio vislje na stepenicama, a kamera se ne moze postaviti tako da mogu selektirati bossa iako ga vidim.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Samo sudim po onome sto vidim, ako te to vrijeda, to nije moj problem jer te ja nisam nikako vrijedao.

Samo mi se ne svida tvoj nacin diskutiranja na forumu. Inace se pozivas na svakojake objektivnosti po temama, no kad ti to ne pase najednom objektivnost ne postoji i svi su subjektivni.

Pozivam se na objektivnost gotovo uvijek, ali sam svjestan činjenice da u ocjenjivanju igara objektivnost ne postoji. Naravno da su svi subjetkivni u tom slučaju. Čak i ti, iako ne misliš tako.

P.S. Kad igra zbilja nije dobra, zašto ju još igraš? Nije li ti žao gubiti vrijeme na mediokritet?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 22:35 (Danny_HR).
17 godina
MegaMass 2000 kaže...

odlican review uz to objektivan. bas kako triba bit

It's not who u are, it's who u know.
15 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...

Moram se složiti sa frajerom. Pročitao sam dosta takvih kritika i vidi se da nisu pisane iz pakosti. Ljudi su jednostavno razočarani.

14 godina
Dragon Age 2

Bio sam veliki fan Originsa, pokupovao sve moguće ekspanzije/DLC-ove i zbilja sam puno očekivao od ove igre.

Odigrao sam DA2 30 minuta i obrisao.

Koji je ovo shit od igre. Sramota.

Paragon

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...

QFT

17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
... u ocjenjivanju igara objektivnost ne postoji. Naravno da su svi subjektivni...

To nije sasvim točno. Kvalitetan recenzent može odvojiti objektivno od subjektivnog. Ta sposobnost često se gradi na velikom iskustvu kojim se dobiva materijal za usporedbu, koji je osnova ocjenjivanja. Fiksni parametri mogu biti objektivni i ljudi su uglavnom sposobni za objektivne ocjene, samo je pitanje žele li to.

Naravno, neki nisu, ali to nije negativna karakteristika i baš zbog ovisnosti o iskustvu može biti manje ili više izražena.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 23:19 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Danny_HR kaže...
... u ocjenjivanju igara objektivnost ne postoji. Naravno da su svi subjektivni...

To nije sasvim točno. Kvalitetan recenzent može odvojiti objektivno od subjektivnog. Ta sposobnost često se gradi na velikom iskustvu kojim se dobiva materijal za usporedbu, koji je osnova ocjenjivanja. Fiksni parametri mogu biti objektivni i ljudi su uglavnom sposobni za objektivne ocjene, samo je pitanje žele li to.

Naravno, neki nisu, ali to nije negativna karakteristika i baš zbog ovisnosti o iskustvu može biti manje ili više izražena.

Odi pitaj ekipu iz redakcije. Nemam potrebu dokazivati nešto što je tako.

Da, mogu fiksni parametri biti objektivni, parametri poput zvuka, grafike, priče o bugovima i sl. Sam dojam i ocjena nikad nije objektivna.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 23:23 (Danny_HR).
17 godina
Danny_HR kaže...
naxeem kaže...
Danny_HR kaže...

Odi pitaj ekipu iz redakcije. Nemam potrebu dokazivati nešto što je tako.

Po tome, subjektivan mozes biti prema bilo kojoj stvari na svijetu, jer svaki covijek ima emocije i prema tvome krudom razmisljanju, nitko nemoze biti objektivan prema icemu.

Zapravo, mozda i tu ima istine, ali sam ja osobno uvjeren da mozes emocije staviti sa strane i sagledati situaciju objektivno, a ocjeniti igru mozes na temelju fiksnih parametra o kojima govoris.

Sam dojam o igri nikada ne bi smio ciniti veliki utjecaj na ocjenu neke igre, vec mozda +/- 10% ocjene. Barem je to moje misljenje.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 23:28 (Psiho246).
17 godina
neaktivan

Ali gledaj, recenzent između ostalog ocjenjuje koliko je uživao u igri. Ne postoji objektivna formula kojom ćeš računati njegovo zadovoljstvo igrom.

Al dobro, vidim svi sve znaju. Eto, odustajem od daljnje rasprave o bilo čemu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 23:26 (Danny_HR).
17 godina
Dragon Age 2

Pa igre su same po sebi "subjektivne". Po vasem razmisljanju i ocjenjivanju igra sa savrsenim zvukom, grafikom, bez bugova itd su najbolje? Jer to su elementi koji se mogu objektivno ocjeniti. Ali sto to predstavlja za igru? Meni ne previse. Normalno ako je igra zbog tehnickih razloga neigriva da nece dobiti prolaznu ocjenu, to mi je jasno. Ali sve to ne cini jednu igru dobrom, da je s tehnicke strane savrsena. Bitna strana igara i je ta druga, subjektivna strana, koju svatko dozivljava na svoj nacin. I to nitko ne moze ocijeniti osim mene.

0 0 hvala 0
17 godina
Ramo kaže...

Pa igre su same po sebi "subjektivne". Po vasem razmisljanju i ocjenjivanju igra sa savrsenim zvukom, grafikom, bez bugova itd su najbolje? Jer to su elementi koji se mogu objektivno ocjeniti. Ali sto to predstavlja za igru? Meni ne previse. Normalno ako je igra zbog tehnickih razloga neigriva da nece dobiti prolaznu ocjenu, to mi je jasno. Ali sve to ne cini jednu igru dobrom, da je s tehnicke strane savrsena. Bitna strana igara i je ta druga, subjektivna strana, koju svatko dozivljava na svoj nacin. I to nitko ne moze ocijeniti osim mene.

Savrsen zvuk i grafika su najmanja stavka pri ocjenjivanju igara.

Naravno da igra mora biti bez ili sa sto manje bugova.

Postoje elementi kao sto su prica, level design, mehanika igre, svakakvi sustavi kao npr. sustav inventoria, dijalozi, voice acting. Tek iza bi dosao soundtrack i grafika, s tim da kod grafike se moze ocijeniti onaj umjetnicki dio, te onaj tehnoloski dio.

Postoje jos hrpe elemenata koji su specificni za odredenu igru i zapravo svaki aspekt igre se moze ocjeniti, tako da to nije samo savrseni zvuk, grafika te bugovi. {#}

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Ali gledaj, recenzent između ostalog ocjenjuje koliko je uživao u igri. Ne postoji objektivna formula kojom ćeš računati njegovo zadovoljstvo igrom.

Al dobro, vidim svi sve znaju. Eto, odustajem od daljnje rasprave o bilo čemu.

Ma naravno da možeš i da imaš subjektivnu komponentu, ali nakon 25 godina igranja mislim da mogu sasvim objektivno procijeniti elemente igre; k vragu, mogu čak u par minuta prepoznati grafički engine u nekoj igri - po načinu kako se krećeš, akceleraciji miša, mapama, učitavanju. To nije čak ni potrebno ili bitno.

Mislim da svatko može procijeniti jesu li mape manje ili veće, koliko su bogate u odnosu na druge igre, jesu li dijalozi kompleksni ili jednostavni, ima li x utjecaja na y u igri, opcije i mogućnosti, konkurenciju i prethodnike i sl. Tu nema nikakvog govora o subjektivnom doživljaju.

Subjektivni doživljaj započinje rečenicom: meni se sviđa/ne sviđa...

Kad kažem da su oružja predimenzionirana, onda to tvrdim objektivno, sukladno logici i praksi iz koje znam da oštrice nisu oštrice ako su debele kao podlaktica. Predimenzionirani mač je problem, ali to nije isto što i predugi mač ili ružni mač.

Ako kažem da sam tijekom igre imao 40 bitki unutar gotovo identične sobe, randomizirane isključivo u nebitnim stvarima, onda je to objektivnost, a ne subjektivnost. Nisam rekao "meni se ne sviđa boja zidova", nego zidovi su teksturirani teksturama niske rezolucije, bump je "jeftin", što znači da su teksture bumpane jednostavnim tehnikama, a kao programer prepoznajem tehnike bumpanja.

Ako kažem da su dijalozi jednostavni i besmisleni, onda to kažem jer imaju 3 fiksne opcije koje nisu određene svaka posebno sadržajem i kontekstom, već globalno pozicijom u meniju. Nema apsolutno nikakve varijacije u težini odgovora, kontekstu, važnosti - sve je linearan niz A,B,C odgovora.

To je objektivnost. Subjektivno: igra mi je mlaka, bezveze.

17 godina

@psiho Sad bih ti opet nabrojao s cim se ne slazem, ali samo cu konstatirati da imamo oprecno misljenje i da tvoje postujem, al se drzim svog.   {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2011 0:00 (Ramo).
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2

ja se slazem sa Dannyem. u redu je ako hocemo kvantificirati stvari koje efektivno mozemo opipati (kao sto je grafika, zvuk ili opcenito tehnicka strana price). posve drugo je ako hocemo pricati o stvarima koje se jednostavno ne mogu usporediti: kakav je nas odnos prema igri, koje dojmove ostavlja na nas, je li nas prica zadovoljila ili ima stvari koje bi mi htjeli da su drugacije itd. pristup svakoj igri je individualan; mi mozemo donositi neke generalne ocjene bazirane na iskustvu otprije, ali to nam moze biti samo neka nit vodilja a nikako neko apsolutno vjerovanje.

jednako kao sto se rade stotine kritika pojedinog filma (upravo zato da bi se mogli donekle usrednjiti dojmove) zbog subjektivnosti autora, tako se rade (i moraju se raditi) stotine kritika pojedine racunalne igre. a na kraju, odgovornost svakog konzumenta bilo kojeg proizvoda pa tako i ovoga da na osnovu svojih iskustava sa proizvodom formira konacno misljenje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

http://www.cad-comic.com/cad/20110307

Spoken like a true salesman..

OK postoji igra koja je lošija od DA2..

Čak DVIJE!!

http://www.cad-comic.com/cad/

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2011 0:04 (NightShadow).
14 godina
neaktivan
Dragon Age 2

pa naravno da je subjektivno, mislim sve što je u tvojoj glavi dolazi od percepcije i tvojeg shvačanja stvarnosti, nemoguće da živa bića budu potpuno objektivna, ako netko to tvrdi mora da je ili glup ili ignorantan(kao većina religijskih osoba koje tvrde da ima boga).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
NightShadow kaže...

Zadnji ipak najbolji - živa istina

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
15 godina
neaktivan
Dragon Age 2

Evo da se i ja javim! stari i već prastari igrač RPG-ova

Where is PICKPOCKET???

Dragon Age 2 8/10

Do you fear... death? Do you fear that dark abyss? All your deeds laid bare, all your sins punished?
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2011 0:29 (Flying Dutchman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice