Dobro je napravio ti frend.
Inače...kak kažu?
"Prilika čini lopova"
Dobro je napravio ti frend.
Inače...kak kažu?
"Prilika čini lopova"
A odakle vi balavci znate išta o čovjeku koji je zaboravio telefon? Tko ste vi da sudite čovjeku tko je, što je, kako je zaradio novce kojim je kupio telefon? Znate onu, pretpostavka je majka svih zajeba, jednom ćete pretpostaviti nešto krivo i loše pa će biti batina, i opet će vam netko drugi biti kriv.
Ako nađeš nešto što nije tvoje, poput ovog telefona u kafiću, to odmah vratiš vlasniku - nikom nije palo na pamet nazvati neki broj iz imenika i obavijestiti osobu da je vlasnik zaboravio telefon tu-i-tu, pa da mu javi da se može javiti na broj taj-i-taj i doći po telefon? Koliko vam je godina, 12, pa da ne znate takve stvari napraviti?
I onda pričaš ovdje o tobožnjem nepoštenju osobe koja je došla po telefon, tko zna, možda nakon par minuta, ZNA da ga nigdje drugdje nije mogao ostaviti, a vi mulci se pravite glupima, jer ste htjeli na brzinu i mukte zaraditi neku lovu. Zadnji ste koji smijete ocjenjivati druge ljude i nazivati ih lopovima i mafijašima.
postujem tvoje misljenje. Ali evo, realno da gledamo ovako npr. da ti radis u rudniku ili kao cistac , mogao bi samo o hljebu sanjat a kamoli galaxy-u . Steta sto ga ikako naso. Vlasnik sigurno nije upucen da nararod tesko zivi i bori se za komad hljeba
Pola vas glumi sad Sv. Petra, bas me zanima kak bi vi reagirali u takvoj situaciji da nadjete 600€ iznenada. Vlasnik mobitela je djubretar, mogo je rec bar hvala ako nista drugo. Decki su ispali postenjaci, a da su dali mobitel konobaru, mozda bi ga konobar sebi uzeo, niste razmisljali o tome?
I zasto bi decki koji vrate mobitele odmah izasli iz kafica i zvali brojeve, nek prvo vlasnik proba nazvat sebe na galaxya i vidjet oce se neko javit. Nije bitno jel covjek bogat, ali stvari se moraju cuvati bez obzira na vrjednost. Ljut sam na sebe kad ostavim kemijsku u skolu, iako kosta bjednih 4 kn.
Recimo ja da nađem mobitel. Prvo bi me obuzela želja da ga zadržim, onda kroz glavu bi mi prošlo da nesmijem jer ipak je netko dao novac,makar bih si ga mogao priuštiti za 2 plaće, jednostavno nije to to, a treća stvar IMEI,ne? Sigurno da bi vlasnik prijavio na policiju ipak dođe kolko, 600€?
Jednostavno nisam takav. Opet lijepo bi bilo čuti hvala od vlasnika ipak to ovisi o čovjeku(očito nezna cijeniti što ima).
Zanimljivo iskustvo,moram priznati. Šteta što sam tek sad vidio temu..
Budimo iskreni,niste zaslužili zahvale,kamoli plaćeno piče. Skoro ukradete čovjeku mobitel,i onda se čudite nad "nepoštenjem" drugih ljudi.
Imate sreće što vas taj"kriminalac"(kako ga ti zoveš,vjerojatno neutemeljeno,ali ironija se u tvom postu prožima kao mekan biskvit) nije sudski tužio.
Kakve teme se otvaraju ovih dana..
Čini mi se da je već netko rekao nešto slično,ali opet ću odgovoriti:trebali su odnijeti taj mobitel do recepcije,ispričati im što se dogodilo,te pričekati potencijalnog vlasnika,
umjesto da su razmišljali o prodaji(lol).Još bi im trebao zahvaljivati na plemenitoj gesti,do koje vjerojatno ne bi došlo,da se vlasnik nije pojavio.
Prijatelj je mobitel stavio u džep i otišli ste u WC pregledavat "robu". I svi ste šutjeli kad je ovaj pitao za telefon, dok tvoj prijatelj nije donio odluku da ga vrati. Što ga niste ostavili na stolici? Nije ga ovaj zaboravio u džepu tvoga prijatelja. I odakle ti pomisao da je njegov otac kriminalac? Zato što mu sin ima skupi mobitel? Tja! Ali ja bi vam ipak tutnuo nešto love za piće, da sam bio na mjestu onoga, sretan što sam dobio svoju stvar natrag.
A odakle vi balavci znate išta o čovjeku koji je zaboravio telefon? Tko ste vi da sudite čovjeku tko je, što je, kako je zaradio novce kojim je kupio telefon? Znate onu, pretpostavka je majka svih zajeba, jednom ćete pretpostaviti nešto krivo i loše pa će biti batina, i opet će vam netko drugi biti kriv.
Ako nađeš nešto što nije tvoje, poput ovog telefona u kafiću, to odmah vratiš vlasniku - nikom nije palo na pamet nazvati neki broj iz imenika i obavijestiti osobu da je vlasnik zaboravio telefon tu-i-tu, pa da mu javi da se može javiti na broj taj-i-taj i doći po telefon? Koliko vam je godina, 12, pa da ne znate takve stvari napraviti?
I onda pričaš ovdje o tobožnjem nepoštenju osobe koja je došla po telefon, tko zna, možda nakon par minuta, ZNA da ga nigdje drugdje nije mogao ostaviti, a vi mulci se pravite glupima, jer ste htjeli na brzinu i mukte zaraditi neku lovu. Zadnji ste koji smijete ocjenjivati druge ljude i nazivati ih lopovima i mafijašima.
postujem tvoje misljenje. Ali evo, realno da gledamo ovako npr. da ti radis u rudniku ili kao cistac , mogao bi samo o hljebu sanjat a kamoli galaxy-u . Steta sto ga ikako naso. Vlasnik sigurno nije upucen da nararod tesko zivi i bori se za komad hljeba
Ma daj, molim te. Masa škvadre diže kredite da si može kupit nove smartfone s kojima nit ima pojma radit, nit im objektivno trebaju. Bitno je da se ima za pokazat da se ima.
Takvi su vlasnici android telefona,
nisu svi isti kao vlasnici iPhona kao ona dama koja se zahvljivala i još dala 50km
:P
1. Nije važna vrijednost robe
2. Nije važan vlasnik i njegovo financijsko stanje
3. Nisu važna ni mišljenja tvojih prijatelja u toj situaciji
4. Nije važna ni kultura vlasnika izgubljene robe.
5. Nije važan ni način nakoji je zaradio tu robu.
Sve što je važno u ovakvoj situaciji si TI.
Ne čini drugom što nebi volio da drugi učini tebi, jednostavno.
Što se tiče financijskog stanja vlasnika mobitela, nije mi jasno kako si možeš dat za pravo da ga kritiziraš.
Ti ideš na večer u kafić i trošiš novce dok ljudi odnosno djeca u Africi umiru od gladi, jesi i ti neka budža.
Nekom je i 50-100 kuna, koje potrošiš na izlazak svake subote (nagađam), od presudne važnosti za preživit.
Uglavnom (nadam se) svatio si poantu.
Nemoj da ti opravdanje za krađu bude bilo čije mišljenje ili ponašanje.
Ako znaš razlikovat dobro od lošeg (zla), a po zadnjem postupku u gore navedenoj situaciji vidim da znaš, onda postupi kako smatraš da je ispravno.
ja kad bi naso mobitel vratio bi ga bez ikakvog pomisljanja na krađu, mobitel je stvar koju ja nikad nebi ukrao, neznam zasto. ali da sam npr. nasao 600e to bi vec debelo razmisljo dal vratit il ne, opet taj novac je mozda necija placa, penzija i to je jedino sto ima za taj mjesec i onda ja to uzmem a moze bit da tolko nosi u dzepu i boli ga kur*c za 600e. nikad neznate kome ste uzeli neku stvar. svatko s imalo savjesti ce kasnije shvatit da nije lijepo sto je uzeo nesto tuđe. znate kako se kaze oteto prokleto.
ja kad bi naso mobitel vratio bi ga bez ikakvog pomisljanja na krađu, mobitel je stvar koju ja nikad nebi ukrao, neznam zasto. ali da sam npr. nasao 600e to bi vec debelo razmisljo dal vratit il ne, opet taj novac je mozda necija placa, penzija i to je jedino sto ima za taj mjesec i onda ja to uzmem a moze bit da tolko nosi u dzepu i boli ga kur*c za 600e. nikad neznate kome ste uzeli neku stvar. svatko s imalo savjesti ce kasnije shvatit da nije lijepo sto je uzeo nesto tuđe. znate kako se kaze oteto prokleto.
ne postoji savjest kod nekoga ko misli da ono sta napravi je ok... a te sheme ''oteto-prokleto'' su price za malu dicu...
Po meni bi druga situacija bila da ste mobitel našli negdje na ulici,a ne u kafiću. Ovako vlasnik zna gdje ga je mogao ostaviti i na kraju krajeva zato se i vratio tamo po mobitel. A po priči zaključujem da se ni vi niste "pretrgli" da potražite vlasnika i vratite mu mobitel. Iako je naravno vlasnik postupio malo bezobrazno,ali stavite se vi u tu situaciju. Koliko sam shvatio,tvoj prijatelj je izvadio mobitel iz džepa? Što je vlasnik mogao predpostaviti? vjerojatno je i sam zaključio da ste razmišljali dali da uzmete mobitel i odete,iako je naravno trebao reći "Hvala". Po mom mišljenju,ako ste već htjeli biti pošteni,mobitel ste trebali ostaviti konobaru i reći da je ostao nekome na stolu,dalje nije vaša stvar,ili eventualno pogledati brojeve u imenik i nazvati,tako se to radi.
I naravno,ne treba vam uopće biti žao što ste vratili mobitel,bilo bi žalosno da niste,bar ja tako razmišljam.
Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Na koju bi foru bila drugačija situacija da su mobitel našli na ulici?
Jer onak, uopće nije poanta gdje si nešto pronašao, poanta je da učiniš sve što možeš da tu izgubljenu stvar vratiš vlasniku. Pod uvjetom da nisi pronašao eksplozivnu napravu, naravno. U tom slučaju zoveš muriju pa neka oni to rješavaju. Nađeš li mobitel, na tebi je da ga vratiš i da pronađeš vlasnika. Ako se ne pojavi u nekom razumnom vremenu od 10 minuta, ulaziš u imenik i tražiš unose tipa "STARA", "STARI", "MALOLJETNA SESTRA", "BURAZ" i slične. Broj sestre si prepišeš i nazoveš buraza ili nekog od staraca.
Nema tu neke filozofije. Mobitel nije samo (relativno) skupa, kod TD škvadre i preskupa, igračka, već i vrlo osobna stvar. Koštao on 100 ili 700 eura, služio ti svrsi ili za preseravanje, to je stvarčica koja sadrži privatne podatke drugih ljudi i nečije privatne konverzacije. Ne vraćanjem mobitela vlasniku ne oštećuješ ga samo za parsto eura, već mu i oduzimaš njegovu privatnost.
Nemoj bit đubre i relativizirat nekakvim šemama, već si reci "Pronađem li nešto što nije moje, moram pronaći pravog vlasnika i vratiti mu to što je izgubio". Točka.
Djecije razmisljanje.
Bez uvrede, ali vi bi bili veseli da se vlasnik nije vratio, jel tako? Budi posten pa reci. ;)
Ja sam 2 puta nasao mob, nisu bili neki, ali kako je to bilo prije 5-6 godina, bilo kakav mob je bio dobar. U oba slucaja sam prvo prelistao imenik, na prvom kojeg sam nasao nisam nasao nijedno poznato ime, niti mama ni tata ni kuca nista sto bi uputilo na osobu, ali sam u galeriji slika skuzio da znam momka cij je mob, zvao ga prijatelja koji bi mogao znati njegov kucni broj, nazvao kuci i rekao da sam nasao mob, momak dosao zahvalio i otisao, drugi put sam u autu iza sica vidio neki mob, i listam i vidim 10 propustenih poziva od Mama, normala, nazovem broj i kazem da sam nasao mob u autu (sjeo momka dan ranije i ispao mu), dosao fino do mjesta na kojem sam ga ostavio, vratio mob, on nista, niti hvala ni nista, cak je kao bio ljut...?!?
I mislim da je to jedini ispravan nacin ponasanja kad nades neciji mob.
Pogotovo danas, tu je google.play, moras imati acc, koji je vjerovatno ime i prezime, vecina ima gps, di je vjerovatno ukucana kucna adresa, slike... hrpa stvari po kojima se moze skuziti cij je mob. Samo treba biti posten.
to u nekoj drugoj galaksiji, ode sigurno ne...