Plaćate li TV pretplatu?

poruka: 257
|
čitano: 84.411
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Dragi HTV..
15 godina
odjavljen
RE: Plaćate li TV pretplatu?
mbaksa kaže...
ansha kaže...

Otkud Ministarstvu kulture pravo da ljude prisiljavaju da se odricu svojih temeljnih prava zajamcenih Ustavom?!

Pravo im od činjenice da je ovo Hrvatska gdje se zakoni ne poštuju.

The river tells no lies, yet standing at its shores the dishonest man still hears them
17 godina
mbaksa kaže...
ansha kaže...
To je jos ludje, sumnjam da ce to proci al me ne bi cudilo...

Ovo sta treba potpisat da ces ga pustit se isto lako za*ebe, kako ce uc ako nema nikog kuci?

To zadire u prava covjeka zajamcena Ustavom RH! Na ovo trebaju reagirati udruge za zastitu ljudskih prava! Podsjetimo se sto pise u Ustavu RH:

2. Osobne i politiČke slobode i prava

...

Članak 34.

Dom je nepovrediv.

Samo sud može obrazloženim pisanim nalogom utemeljenim na zakonu odrediti da se dom ili drugi prostor pretraži.

Pravo je stanara da on ili njegov zastupnik i obvezatno dva svjedoka budu nazočni pri pretrazi doma ili drugoga prostora.

U skladu s uvjetima što ih predviđa zakon, redarstvene vlastimogu i bez sudskog naloga ili privole držatelja stana ući u dom ili prostorije te izvršiti pretragu bez nazočnosti svjedoka, ako je to neophodno radi izvršenja naloga o uhićenju ili radi hvatanja počinitelja kaznenog djela odnosno otklanjanja ozbiljne opasnosti po život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega.

Pretraga radi pronalaženja ili osiguranja dokaza za koje postoji osnovana vjerojatnost da se nalaze u domu počinitelja kaznenog djela, može se poduzeti samo u nazočnosti svjedoka.

Otkud Ministarstvu kulture pravo da ljude prisiljavaju da se odricu svojih temeljnih prava zajamcenih Ustavom?!

Upravo zato to ne treba potpisat nit u ludilu nema šanse zbog preplate, jer ti onda dozvoljavas nekome da ti radi kaj oce i ulazi kad oce a za to ima dokaz da si se slozil s tim i jos potpisal.Nevinašce Treba i naglasit za one koji ne znaju da HRT i ta preplata i neko dugovanje prema njima nije isto ko dugovanje prema nekim drugim subjektima iako se tak cini. Ja znam vise slucajeva iz svoje okoline gdje ljudi nisu uopce odjavili TV samo su prestali placat i od tog vremena je proslo 15 godina i vise i do danas nisu platili nit lipe HRT jednostavno odustal. Kak se kaze popapala maca dugove, a one zastrasivacke mjere koje rade preko odvjetnika samo treba ignorirat jer ljudi kad to vide se uplase i plate onda. Znate kaj se dogodilo vecini koji su to ignorirali bas nista, jasno ak se idete s njima svađat onda ce vas uzet na zub i onda je to drukcije. Dugovanje prema neplacanju preplate niej isto ko dugovanje banci ili T-Com iako tak izgleda , Cistoci ili slicno jer oni to naplate sve vecinom putem ovrhe. No HRT jednostavno ne moze i nikad nece naplatit veliki dio svojih potrazivanja to je jednostavno tak vjerovali ili ne.Cool

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Otkud Ministarstvu kulture pravo da ljude prisiljavaju da se odricu svojih temeljnih prava zajamcenih Ustavom?! Edit - otkud HRT-u pravo da ljude prisiljavaju da se odricu svojih temeljnih prava zajamcenih Ustavom RH?! Napisao sam ovu korekciju jer sam reagirao na obrazac za odjavu - ne znam je li isto to predvidjeno i u novom zakonu (ne da mi ga se citati) ili je to HRT samoinicijativno ubacio takvu odredbu u obrazac...

HRT je to ubacio, jer mu Ministarstvo  daje odriješene ruke da to urade kako žele

PRIJEDLOG ZAKONA O HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI

Članak 36.

(1) Osoba iz članka 34. stavka 1. ovoga Zakona ne plaća pristojbu ako prijamnik odjavi. Način odjave prijamnika i kontrole plaćanja pristojbe utvrđuje HRT svojom odlukom. 

.

17 godina
moderator
rambox kaže...
mbaksa kaže...

Upravo zato to ne treba potpisat nit u ludilu nema šanse zbog preplate, jer ti onda dozvoljavas nekome da ti radi kaj oce i ulazi kad oce a za to ima dokaz da si se slozil s tim i jos potpisal.Nevinašce

Da odjavljujem TV prijamnik isprintao bih obrazac bez tog uvjeta, a ako mi to ne bi uvazili, podigao bih ustavnu tuzbu. Zapravo, stvarno bi netko to i trebao napraviti - podici ustavnu tuzbu. HRT iznad zakona i Ustava... Svi ostali pravdu moraju izboriti na sudu, a HRT hoce sam i tuzitelj i sudac i porota - krojiti pravdu kako njima odgovara.

17 godina
neaktivan
Plaćate li TV pretplatu?
When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
17 godina
mbaksa kaže...
rambox kaže...
mbaksa kaže...

Upravo zato to ne treba potpisat nit u ludilu nema šanse zbog preplate, jer ti onda dozvoljavas nekome da ti radi kaj oce i ulazi kad oce a za to ima dokaz da si se slozil s tim i jos potpisal.Nevinašce

Da odjavljujem TV prijamnik isprintao bih obrazac bez tog uvjeta, a ako mi to ne bi uvazili, podigao bih ustavnu tuzbu. Zapravo, stvarno bi netko to i trebao napraviti - podici ustavnu tuzbu. HRT iznad zakona i Ustava... Svi ostali pravdu moraju izboriti na sudu, a HRT hoce sam i tuzitelj i sudac i porota - krojiti pravdu kako njima odgovara.

Nema problema - ako se zakon donese, odmah podnosimo zahtjev za ocjenu ustavnosti. Do tada ne znam što se može učiniti tim idiotima da shvate kako nije ovdje narod zbog njih, već su oni tu zbog naroda. Iako, bilo bi dobro da se može tužiti vlast koja donosi zakone koji padaju na Ustavnom sudu, pa neka odgovaraju svojim plaćama za posao koji rade. Kao i svi ostali građani...

Danny_HR kaže...

Ne znam baš. Ne slažem se s neplaćanjem pristojbe, mislim da je financiranje javne televizije itekako potrebno, ali da treba uvesti reda na HTV, to svakako. Đubrad pokvarena, da samo znate što se trenutno događa tamo - vanjski suradnici dobivaju otkaze šakom i kapom, opet se muti voda samo kako bi se određenim ljudima izašlo ususret. Sramotno!

Gledam te!
17 godina
Danny_HR kaže...

Nije on usamljen ima ih puno samo kaj je tip malo predirektan i kaze kak stvari stoje pa kud puklo da puklo.Cool Nek fino HTV pokaze kolko su postupaka na sudu izgubili zbog preplate, a broj je jako velik samo kaj to skrivaju pa bi onda bilo ljudima jasno o cem se tu zapravo radi. No glavni problem svega je zapravo ovo dole na linku, kad se pogleda u kojoj zemlji zivimo i uspoređuje s znatno bogatijim drzavama u evropi sve je jasno.Nevinašce Nasa vlast i politicari rade budale od nas i ovakvim harackim postupcima, jer ima fali love zbog njihove šarlatanske sposobnosti da vode drzavu i lopovske pozadine normalno kaj drugo.Cool

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/03/06/0059006.html

15 godina
rambox kaže...

Pa taj kretenski haracki vladin novi zakon i njegove stavke nece proc sigurno nema sanse osim ak ne misle sami sebe pokopat, 5000 kn za koristenje odjavljenog prijamnika svasta i jos pazi ovo HEP da cinka okolo ko ima struju pa automatski ima i TV.Smijeh Kaj oni misle totalno su poludeli u ovakvim danasnjim vremenima ovakve zakone sklapat koji bananizam to ne bude islo sigurno.CoolNevinašce

Pa ti pusti HEP-ovca da ti očita struju. Prije toga pogasi i posakrivaj TV i Radio.

Meni je jedan od njihovih lihvara bio prije dva sata. Prekinuo me u rasklapanju stola i slušanju Asimove "The Stars, Like Dust" u audiobook izdanju.

Konverzacija

- Dobar dan, ja sam iz HRT-a, naša evidencija pokazuje da ste vi jedan od 5 korisnika u zgradi koji ne plaćaju pretplatu [sic].

- Da, jer nemamo TV.

- Onda morate prijaviti Radio uređaj.

- Ja ne moram NIŠTA - tim više jer nemamo u stanu ništa od toga.

- A što je to što se čuje? [[zvučnici kompa]]

- Kompjuter.

- Htjeli bismo izbjeći javne bilježnike i tužbe, stoga hoćete da onda dođe naša tehnička služba i da vam pokaže i demonstrira da vi možete primati Hrv. Radio na svom kompjuteru?

- To je internet i on nema nikakve veze sa radio frekvencijama HR-a i nema nikakve veze sa HR-om ili HTV-om. Po toj premisi, BBC mi može početi naplaćivati pretplatu, ako i kad bi je imao. Uostalom, zakon regulira VLASNIŠTVO TV ili radio uređaja, a ne prijem VAŠEG programa.

- [[5 sekundi pauze i buljenja]] Ok, onda dođe naša služba za oko sat vremena.

- Neka dođu.

Let them come Let them come

...još ih nema.

U međuvremenu sam maknuo staru mini-liniju (kojoj radio ne radi, ali) koju koristim za output zvuka laptopa kad sam u kuhinji - da im ne počnu padati svakakve stvari napamet, jer sam ih planirao pustiti unutra ako dođu. Vlasnik stana je rekao da ih izbacim van, tj. ne dopustim pristup uopće (što je my inalienable right). Nakon svega pročitanog, neće moći dobiti ni moje ime, što se mene tiče - pristup ponajmanje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 16:40 (Homo Cyberneticus).
17 godina
protjeran
Plaćate li TV pretplatu?

Hehe dobro si ih sredio, svaka cast.

I DONT NEED SEX, THE GOVERNMENT FU*KS ME EVERY DAY
17 godina
moderator
Homo Cyberneticus kaže...
- Htjeli bismo izbjeći javne bilježnike i tužbe, stoga hoćete da onda dođe naša tehnička služba i da vam pokaže i demonstrira da vi možete primati Hrv. Radio na svom kompjuteru?

- To je internet i on nema nikakve veze sa radio frekvencijama HR-a i nema nikakve veze sa HR-om ili HTV-om. Po toj premisi, BBC mi može početi naplaćivati pretplatu, ako i kad bi je imao. Uostalom, zakon regulira VLASNIŠTVO TV ili radio uređaja, a ne prijem VAŠEG programa.

- [[5 sekundi pauze i buljenja]] Ok, onda dođe naša služba za oko sat vremena.

Izvrsno si rijesio situaciju... Samo jedna napomena - po starome zakonu te ne mogu prijaviti zato jer nemas TV i/ili radioprijamnik, no po novome, koji jos niije izglasam, bi te u teoriji mogli. Naime, predvidjeli su kompjutere, mobitele i sl. uredjaje, jer se preko mnogih takvih uredjaja moze pratiti RTV program (zapravo, ako sam dobro shvatio, prijamnikom se smatra i kompjuter kojim preko Interneta mozes pratiti RTV live stream - dakle, svaki kompjuter spojen na Internet). Medjutim, zato sto svoj kompjuter koristis za njegovu primarnu namjenu (ne znam sto radis na njemu, ali siguran sam da preko njega ne slusas Hrvatski radio), takva stvar otpada. Znaci, bez obzira sto oni tebi mogu demonstrirati da mozes primati hrv. radio na svom kompjuteru, ne mogu ti reci da si obveznik HRT pretplate zato sto je primarna namjena tvog kompjutera recimo obavljanje uredskih poslova. Ista stvar i za mobitel (a danas svaki imalo skuplji mobitel ima radioprijamnik) - koristis mobitel za razgovaranje i SMS-ove, a ne za slusanje radija.

16 godina
odjavljen
Plaćate li TV pretplatu?

Po ovakvom zakonu, građani bi bili dužni dokazivati da kompjutore i prijenosne komunikacijske uređaje koriste "isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti". S obzirom da ti kao privatna osoba na računalu ne obavljaš djelatnost, ova konstrukcija bi mogla biti prije zloupotrebljena protiv građana nego za oslobađanje od plačanja naknade. Gotovo isto kao da su napisali da mora plačati svako kućanstvo.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
15 godina
neaktivan
Plaćate li TV pretplatu?

ak se već ispričava svakome,nek se JOSIPOVIĆ isprića hrvatskim građanima za zločine počinjenih od HRTovca i T-MOBILEovca

mama mi je gej a otac lezbijka
17 godina
... Uostalom, zakon regulira VLASNIŠTVO TV ili radio uređaja, a ne prijem VAŠEG programa.  ...

Zapravo, zakon regulira posjedovanje TV ili radio prijemnika (a ne vlasništvo kompletnog uređaja, dok mogućnost reprodukcije signala u smislu zakona uopće nije bitna).

No tjerati ljude da dokazuju kako nemaju mogućnost prijema TV ili radijskih signala je krajnje neljudski (i zapravo tipično za našu kvazi-državu). Sve skupa me podsjeća na onaj vic o ribičkom sucu i ženi koja u čamcu čita knjigu...

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
... Uostalom, zakon regulira VLASNIŠTVO TV ili radio uređaja, a ne prijem VAŠEG programa.  ...

Zapravo, zakon regulira posjedovanje TV ili radio prijemnika (a ne vlasništvo kompletnog uređaja, dok mogućnost reprodukcije signala u smislu zakona uopće nije bitna).

No tjerati ljude da dokazuju kako nemaju mogućnost prijema TV ili radijskih signala je krajnje neljudski (i zapravo tipično za našu kvazi-državu). Sve skupa me podsjeća na onaj vic o ribičkom sucu i ženi koja u čamcu čita knjigu...

Nemoj se previše sekirat prjedlog zakona je jedno a ono na kraju je nekaj drugo. Sama provedba zakona kod nas je nekaj sasvim šesnajsto, ipak smo u bananiziranoj drzavi a ovakav kretenski prjedlog pa i sama eventualna provedba njegova ce dignut pravu buru. Jer bi ovi na HTV glumili milicajce a mi trebamo nekaj dokazivat jel, zato normalno ne dozvolit nikome tj suglašavat se s onim potpisom da ti svrlja po kuci kod odjave televizora kad oce. Osim ak ne vidis miliciju na vratima ili slicno a za to HTV nece nikad dobit dozvolu pa da ih podupiru Zagor i Veliki Blek zajedno.CoolNevinašce

15 godina
odjavljen
rambox kaže...
wyks kaže...

U međuvremenu sam maknuo staru mini-liniju (kojoj radio ne radi, ali) koju koristim za output zvuka laptopa kad sam u kuhinji - da im ne počnu padati svakakve stvari napamet, jer sam ih planirao pustiti unutra ako dođu. Vlasnik stana je rekao da ih izbacim van, tj. ne dopustim pristup uopće (što je my inalienable right). Nakon svega pročitanog, neće moći dobiti ni moje ime, što se mene tiče - pristup ponajmanje.

Samo da se netko ne sjeti jednog dana da bi ti mogli naplaćivati pretplatu jer imaš radio na mobitelu...

The river tells no lies, yet standing at its shores the dishonest man still hears them
15 godina
neaktivan
Plaćate li TV pretplatu?

nek HRT meni prati Telefon i Struju a ja cu njima televiziju.Namigiva

Ja sam toliko cool da ne trebam potpis
17 godina
moderator
MrBlc kaže...

Po ovakvom zakonu, građani bi bili dužni dokazivati da kompjutore i prijenosne komunikacijske uređaje koriste "isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti". S obzirom da ti kao privatna osoba na računalu ne obavljaš djelatnost, ova konstrukcija bi mogla biti prije zloupotrebljena protiv građana nego za oslobađanje od plaćanja naknade. Gotovo isto kao da su napisali da mora plačati svako kućanstvo.

Sad sam malo procitao taj prijedlog zakona - zapravo to s djelatnosti odnosi se iskljucivo na pravne osobe, dakle firme, obrte... Sto ce reci da oni ovim zakonom pokusavaju progurati to da je svatko tko ima neki uredjaj koji prima R/TV program duzan placati pretplatu. Pazi prijedlog zakona:

Članak 34.
(1) Svatko tko ima radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu:
prijamnik) na području Republike Hrvatske dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu

Sad tu ne pise TV ili radijski "signal", nego pise "program". Po tome, svaki kompjuter i svaki mobitel i svaki treci uredjaj koji se moze spojiti na Internet spada u tu kategoriju! Jer HRT na svojim stranicama ima stream s Hrvatskog radija.

I pazi sad stvar - visina pretplate ce se racunati kao <= 1,5% prosjecne neto place zapslenih u Hrvatskoj, a pretplatu ce morati placati svi - i oni koji su bez posla, i studenti i penzioneri, ako se ne varam! Ne kuzim zasto se u obzir uzima prosjecna placa zaposlenih, a ne neto primanja svih stanovnika! Netko je dobro primijetio - sad je bilo mnogo otkaza, ljudi koji su dobili otkaze najcesce su imali niska primanja i rusili su neto prosjek za izracun pretplate. Znaci, padom zaposlenosti raste pretplata! To je totalni apsurd!

15 godina
odjavljen
Plaćate li TV pretplatu?

Da se iznos tv pretplate dijeli svim TV i radio postajama sa nacionalnom koncesijom ne bi se ni bunio previše, ali ovo je stvarno pretjerano. Tko će meni platit za duševne boli izazvane maltretiranjem sa reklamama?

15 godina
neaktivan
Danijel14 kaže...

Da se iznos tv pretplate dijeli svim TV i radio postajama sa nacionalnom koncesijom ne bi se ni bunio previše, ali ovo je stvarno pretjerano. Tko će meni platit za duševne boli izazvane maltretiranjem sa reklamama?

Hmhmhmh..Neznam..Al znam ko sigurno nece.xD

Ja sam toliko cool da ne trebam potpis
17 godina
mbaksa kaže...
MrBlc kaže...

Po ovakvom zakonu, građani bi bili dužni dokazivati da kompjutore i prijenosne komunikacijske uređaje koriste "isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti". S obzirom da ti kao privatna osoba na računalu ne obavljaš djelatnost, ova konstrukcija bi mogla biti prije zloupotrebljena protiv građana nego za oslobađanje od plaćanja naknade. Gotovo isto kao da su napisali da mora plačati svako kućanstvo.

Sad sam malo procitao taj prijedlog zakona - zapravo to s djelatnosti odnosi se iskljucivo na pravne osobe, dakle firme, obrte... Sto ce reci da oni ovim zakonom pokusavaju progurati to da je svatko tko ima neki uredjaj koji prima R/TV program duzan placati pretplatu. Pazi prijedlog zakona:

Članak 34.
(1) Svatko tko ima radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu:
prijamnik) na području Republike Hrvatske dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu

Sad tu ne pise TV ili radijski "signal", nego pise "program". Po tome, svaki kompjuter i svaki mobitel i svaki treci uredjaj koji se moze spojiti na Internet spada u tu kategoriju! Jer HRT na svojim stranicama ima stream s Hrvatskog radija.

I pazi sad stvar - visina pretplate ce se racunati kao <= 1,5% prosjecne neto place zapslenih u Hrvatskoj, a pretplatu ce morati placati svi - i oni koji su bez posla, i studenti i penzioneri, ako se ne varam! Ne kuzim zasto se u obzir uzima prosjecna placa zaposlenih, a ne neto primanja svih stanovnika! Netko je dobro primijetio - sad je bilo mnogo otkaza, ljudi koji su dobili otkaze najcesce su imali niska primanja i rusili su neto prosjek za izracun pretplate. Znaci, padom zaposlenosti raste pretplata! To je totalni apsurd!

Apsurd je tak visoka preplata pa je onda normalno i izracun visine preplate. Ajmo ovako a kaj ak stopostotni invalid u kolicima ima ugrađen radio prijemnik a takvih kolica ima, a inace ne placa preplatu jer nista drugo nema od uređaja oce li i njemu to naplatit kad ga zaskoce.SmijehNevinašcePitanje kaj zapravo u hrvatskoj nije apsurd to bi trebalo izdvojit i nac, samo ko ce to nac ovak na brzinu nema šanse nemoguca misija.Smijeh

17 godina
mbaksa kaže...

...

I pazi sad stvar - visina pretplate ce se racunati kao <= 1,5% prosjecne neto place zapslenih u Hrvatskoj, a pretplatu ce morati placati svi - i oni koji su bez posla, i studenti i penzioneri, ako se ne varam! Ne kuzim zasto se u obzir uzima prosjecna placa zaposlenih, a ne neto primanja svih stanovnika!.

Hehe, kako ne kužiš... Pa ako bi uzeli prosjek primanja svih stanovnika, onda bi morali promijeniti koeficijent na 2,5%, a to izgleda skoro duplo više od 1,5% Smijeh

Uopće je ovo glupo, pretplata je bezveze ideja, samo se otvaraju prostori za muljanja. Umjesto toga, bilo bi bolje da javnu TV financiraju iz državnog budžeta, te joj ukinu reklame i nabiju još viši porez na reklame komercijalnim televizijama, dok im paralelno daju mogućnost uprihodovanja sredstava ili nekakve popuste ako prikazuju određene sadržaje odrađene u potpunosti u domaćoj produkciji, već prema minutaži, naravno. Samo kvragu sve, onda razni Merlići ne bi mogli mlatiti masnu lovu prodavajući televiziji sadržaje preko vlastitih privatnih produkcijskih kuća, koje sama televizija ionako može sama napraviti, jeftinije i jednako kvalitetno (jer su to ionako sve isti ljudi).

Gledam te!
16 godina
odjavljen
Plaćate li TV pretplatu?

Da u ovoj državi išta funkcionira normalno, ne bi ni trebala nacionalna televizija već bi država davala natječaje (čitaj: subvencije) za razne dokumentarce, prijenose sjednica i sl. Samo što bi to kod nas otvorilo prostor za dodatne muljaže.

Ako već idemo na koncept javne televizije, apsurdno je da su primanja takve ustanove ovisna o broju gledatelja ili broju ljudi koji posjeduju uređaj za primanje signala. Realno bi bilo da je građani financiraju u skladu s primanjima, pa onda nema nikakve zapreke da se financira iz državnog proračuna. Uz to na HRT-u ne bi trebalo biti reklama, a poslovanje bi trebalo biti potpuno transparentno kao.

17 godina
MrBlc kaže...

Da u ovoj državi išta funkcionira normalno, ne bi ni trebala nacionalna televizija već bi država davala natječaje (čitaj: subvencije) za razne dokumentarce, prijenose sjednica i sl. Samo što bi to kod nas otvorilo prostor za dodatne muljaže.

Ako već idemo na koncept javne televizije, apsurdno je da su primanja takve ustanove ovisna o broju gledatelja ili broju ljudi koji posjeduju uređaj za primanje signala. Realno bi bilo da je građani financiraju u skladu s primanjima, pa onda nema nikakve zapreke da se financira iz državnog proračuna. Uz to na HRT-u ne bi trebalo biti reklama, a poslovanje bi trebalo biti potpuno transparentno kao.

Nekako mi se čini to malo teže ostvarivo, sumnjam da bi bilo koja komercijalna televizija pristala na to jer uvijek može puno više zaraditi na zabavnom sadržaju i reklamama nego na subvenciji, pa bi sadržaj ostao u ladici. Ali kad smo već kod toga - ako bi se takav program financirao direktno iz proračuna, nevezano na to imaš li TV ili nemaš, da vidiš kako bi svaka šuša uskoro imala TV, sve da ga nikada nije niti namjeravala kupiti. Neka to nazovu 'porezom za osiguranje pravovremenog i nužnog informiranja građana' (ili neka slična administrativna nebuloza, kakvu ja jednostavno ne mogu dovoljno zakučastu smisliti) i fajrunt! Mogu ga naplaćivati po prodanom uređaju s jedne i postotku pismenosti s druge strane (naravno, najviši postotak poreza u nepismenim dijelovima države, pa da vidimo tržišno natjecanje na djelu).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2010 0:51 (Veliki Brat).
16 godina
odjavljen
Veliki Brat kaže...

Nekako mi se čini to malo teže ostvarivo, sumnjam da bi bilo koja komercijalna televizija pristala na to jer uvijek može puno više zaraditi na zabavnom sadržaju i reklamama nego na subvenciji, pa bi sadržaj ostao u ladici. Ali kad smo već kod toga - ako bi se takav program financirao direktno iz proračuna, nevezano na to imaš li TV ili nemaš, da vidiš kako bi svaka šuša uskoro imala TV, sve da ga nikada nije niti namjeravala kupiti. Neka to nazovu 'porezom za osiguranje pravovremenog i nužnog informiranja građana' (ili neka slična administrativna nebuloza, kakvu ja jednostavno ne mogu dovoljno zakučastu smisliti) i fajrunt! Mogu ga naplaćivati po prodanom uređaju s jedne i postotku pismenosti s druge strane (naravno, najviši postotak poreza u nepismenim dijelovima države, pa da vidimo tržišno natjecanje na djelu).

Ovo za subvencije, misliš da ne bi komercijalnim televizijama bio u interesu umjesto Dadilje pustit dokumentarac kojeg država subvencionira (na principu ponude: RTL traži toliko da mu pokrije gubitke, Nova toliko, HRT toliko, pa tko manje traži).

Što se tiće financiranja javne televizije, ukoliko se smatra da je javna televizija dio državnog aparata, onda bi financiranje moralo biti ili iz proračuna ili u skladu s visinom plače, u protivnom ne bi trebalo ni biti naplate.

17 godina
MrBlc kaže...
Veliki Brat kaže...

Ovo za subvencije, misliš da ne bi komercijalnim televizijama bio u interesu umjesto Dadilje pustit dokumentarac kojeg država subvencionira (na principu ponude: RTL traži toliko da mu pokrije gubitke, Nova toliko, HRT toliko, pa tko manje traži).

Što se tiće financiranja javne televizije, ukoliko se smatra da je javna televizija dio državnog aparata, onda bi financiranje moralo biti ili iz proračuna ili u skladu s visinom plače, u protivnom ne bi trebalo ni biti naplate.

Iskreno - mislim da ne. Naime, to je sadržaj već odavno snimljen i recikliran milijun puta (i još će biti). Dadilje zapravo RTL ne košta gotovo ništa, a privlači točno određenu publiku, kojoj se mogu uvaliti točno određene (ciljane) reklame. O kojoj publici se točno radi, nije niti bitno - bitno je koliko ih je i koliki su potrošači. U slučaju subvencije za nekakav npr. dokumentarac, ciljana publika je (ovo je sad debelo nagađanje, samo razmišljam) pretpostavljam puno manja količinski, a o njihovim potrošačkim navikama bi se dalo govoriti, no (opet pretpostavljam) vjerojatno su puno osvješteniji i manje skloni padanju na dojam koji na gledatelja ostavlja TV-prodaja. Nemoj mi zamjeriti na ovolikim pretpostavkama, znam da je pretpostavka majka zabluda, samo razmišljam naglas jer mi se trenutno stanje čini jako loše, pa mi je interesantno pokušati predvidjeti što bi moglo biti, kako i zašto. Vrlo sam svjestan nebitnosti svega što pišem :)

Da, problem financiranja javne televizije iz proračuna je taj što to onda postaje servis vlasti, a ne bi to smio biti. Ipak, čini mi se da je to samo tehnički tako, jer ne treba zaboraviti otkuda novac ulazi u proračun - ionako sve skupa potječe od građana. Uostalom, neovisnost se ne stječe različitim načinom prikupljanja novca (što primjer HRT-a zorno i pokazuje), nego kvalitetom upravljačke strukture. Pitanja koja onda ostaju su - tko postavlja tu istu strukturu i tko odlučuje koliko novca i za koje namjene će se trošiti?

Na prvo odgovor može biti ili 'isti oni kao i do sada' (dakle, ništa se ne mijenja) ili se može pronaći neko drugačije rješenje (pa taj npr. posao prepustiti struci, ali onda se opet ulazi u zamršene odnose razniraznih tijela, koja opet treba birati, podebljava se administracija i sve se vrti ukrug). Poanta je - činjenica da se nešto financira iz državnog proračuna ne znači da to financira vlast, već upravo obratno - SVI građani. Drugo pitanje je teže (i u sustavu u kojem živimo nažalost bitnije, jer se ne može dozvoliti nekome da sam odlučuje koliko će novaca uzimati iz proračuna), ali se čak i može jednostavnije riješiti - pogleda se koliko novaca HRT dobija od pretplate, a koliko od reklama i nađe se cifra koja bi trebala biti dovoljna, te se uvede nekakav fiksni postotak proračunskih davanja. Neka se upravljačka struktura sama dalje brine kome i zašto ide koliki dio.

Ma kvragu, sve se da riješiti, na ovaj ili onaj način, ako postoji dobra volja. Problem je u tome što u ovoj prokletoj državi kao da ne postoji dobra volja ni za što.

Gledam te!
16 godina
odjavljen
Veliki Brat kaže...

Iskreno - mislim da ne. Naime, to je sadržaj već odavno snimljen i recikliran milijun puta (i još će biti). Dadilje zapravo RTL ne košta gotovo ništa, a privlači točno određenu publiku, kojoj se mogu uvaliti točno određene (ciljane) reklame. O kojoj publici se točno radi, nije niti bitno - bitno je koliko ih je i koliki su potrošači. U slučaju subvencije za nekakav npr. dokumentarac, ciljana publika je (ovo je sad debelo nagađanje, samo razmišljam) pretpostavljam puno manja količinski, a o njihovim potrošačkim navikama bi se dalo govoriti, no (opet pretpostavljam) vjerojatno su puno osvješteniji i manje skloni padanju na dojam koji na gledatelja ostavlja TV-prodaja. Nemoj mi zamjeriti na ovolikim pretpostavkama, znam da je pretpostavka majka zabluda, samo razmišljam naglas jer mi se trenutno stanje čini jako loše, pa mi je interesantno pokušati predvidjeti što bi moglo biti, kako i zašto. Vrlo sam svjestan nebitnosti svega što pišem :)

Mislim da nisi shvatio princip. RTL procijeni kolika njemu treba subvencija da bi ostao u plusu, HRT koliko njemu treba, Nova koliko njoj treba i uzima se najpovoljniji.

Veliki Brat kaže...

Da, problem financiranja javne televizije iz proračuna je taj što to onda postaje servis vlasti, a ne bi to smio biti. Ipak, čini mi se da je to samo tehnički tako, jer ne treba zaboraviti otkuda novac ulazi u proračun - ionako sve skupa potječe od građana. Uostalom, neovisnost se ne stječe različitim načinom prikupljanja novca (što primjer HRT-a zorno i pokazuje), nego kvalitetom upravljačke strukture. Pitanja koja onda ostaju su - tko postavlja tu istu strukturu i tko odlučuje koliko novca i za koje namjene će se trošiti?

Misliš da sada HRT nije servis vlasti? Bez obzira na financiranje, državne službe moraju nadgledati transparentnost poslovanja, građani i svaka udruga građana mora moći dobiti na uvid dokumentaciju...

Uz to, mislim da je i dva programa previše jer takva televizija ne bi uopće trebala biti konkurencija komercijalnim, a oni sad misle uvesti i treći program. Ok, dva programa bi i mogla funkcionirati, ali uz uvjet da se prenose sportska i znanstvena događanja za koja nema dovoljno financijskog interese.

Veliki Brat kaže...

Ma kvragu, sve se da riješiti, na ovaj ili onaj način, ako postoji dobra volja. Problem je u tome što u ovoj prokletoj državi kao da ne postoji dobra volja ni za što.

Šta je, je!

17 godina
MrBlc kaže...

Mislim da nisi shvatio princip. RTL procijeni kolika njemu treba subvencija da bi ostao u plusu, HRT koliko njemu treba, Nova koliko njoj treba i uzima se najpovoljniji.

Ma sve pet, samo onda dozvoljavaš da ti televizije određuju cijenu sadržaja i nemaš pojma koliki ti budžet zapravo treba. U ovom tvom primjeru to bi sigurno koštalo više nego što je potrebno. Također je moguće i dekretom natjerati svaku televiziju da prikazuje određenu količinu sadržaja od društvenog interesa, po principu minutaže i termina, bez ikakvih subvencija, međutim onda ulazimo u neke druge vode. No opet - samo razmišljam naglas, ne bi baš sada rado postao fašist :)

MrBlc kaže...
Misliš da sada HRT nije servis vlasti? Bez obzira na financiranje, državne službe moraju nadgledati transparentnost poslovanja, građani i svaka udruga građana mora moći dobiti na uvid dokumentaciju...

Uz to, mislim da je i dva programa previše jer takva televizija ne bi uopće trebala biti konkurencija komercijalnim, a oni sad misle uvesti i treći program. Ok, dva programa bi i mogla funkcionirati, ali uz uvjet da se prenose sportska i znanstvena događanja za koja nema dovoljno financijskog interese.

Hehe, naravno da je... Ali kao što smo zaključili, to i je naš problem, koji se ne rješava niti mijenjanjem/donošenjem zakona, niti visinom/nedostatkom pretplate. To se rješava provedbom zakona koji su već na snazi, a te provedbe nažalost nema, ne samo na HTV-u.

Gledam te!
16 godina
Plaćate li TV pretplatu?

- par natuknica, plaća se naknada, ne porez.

Samo država može ubirati poreze, zato se ovo zove naknada. Sudeći po (posječnim) postovima, radije bi ste plaćali porez.

Također ideja o pečaćenju, nema rezultata jer je stranka prisiljena podpisati njihov formular.

-prvo bi takav ugovor trebalo osporiti, izbaciti klauzulu o obvezi dokazivanja-puštanja kontorlora.. tek onda podpisati...

Izračunat 1.5%, je čisto paušalni iznos, nema nikakve osnove (formule) po kojoj HRT može tu cifru uzeti kao osnovu iza izračun, kao što nema ništa s tim npr mjesečeva masa, drugi korjen iz mrkve itd...

Svi imamo (ljudski) stav da je ovo nepravedno, šlampasto, namjerno takvo... samo da imaju dovoljno prostora za krađu.

-Ali, iznenađije me stav nekih forumaša, koji inače imaju krut pogled na legalnost (soft i sl. sadržaja ili piraterije) i 'pobune' protiv ovakvog nameta. Koji niti je od jučer, niti se većina buni oko iznosa. Dok pravo i pravičnost zapravo nemaju neke veze.

Dakle, porezi se moraju plaćati, naknade se polu-moraju, ali sitna raja, mora sve, mora trpjeti jer je zakon jači ili zakon jačeg...

Što se prije pomirimo s tom činjenicom, manje će nas boljeti (osim džepa..).

Drugo rješenje, je citiranje raznih napjeva, pobudnica i mahanje barjacima, 'seljačka buna, drugi dio' na putu do Markovog trga (u blizini), gdje je stavnotiti 'seljak' u jednoj takvoj buni i završio krunidbom...

-cool down, plebejci. Sramim se

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2010 15:55 (ihush).
17 godina
protjeran
Plaćate li TV pretplatu?

Vlada ognjem i mačem po neplatišama TV-pristojbe

Ako nacrt prijedloga Zakona o HRT-u bude usvojen u varijanti pokazanoj na stranicama Ministarstva kulture, niti izbacivanje televizijskih i radijskih prijamnika iz kuća i ureda neće biti dovoljna mjera za izbjegavanje poreza koji pumpa proračun javne televizije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2010 16:17 (the_tux).
17 godina
the_tux kaže...

Vlada ognjem i mačem po neplatišama TV-pristojbe

Ako nacrt prijedloga Zakona o HRT-u bude usvojen u varijanti pokazanoj na stranicama Ministarstva kulture, niti izbacivanje televizijskih i radijskih prijamnika iz kuća i ureda neće biti dovoljna mjera za izbjegavanje poreza koji pumpa proračun javne televizije.

Tu vijest smo vec negdje okacili u jednoj slicnoj temi ili bas ovoj no nema veze. Uglavnom to su oni fino posložili ko drva niz brdo pa nek se valja, no u praksi je to drukcije u korist nas koji bi to trebali placat ili ne placat jer provedba toga se kosi s puno stvari usput to nece pit vodu nikako ko i puno toga kod nas.Cool

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Dragi HTV..
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice