Majstori peke

poruka: 17
|
čitano: 22.878
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Majstori peke

Sutra bi ja i kum radili peku. 

Pošto nismo nikad pravili trebam par savjeta... Čitao sam i dosta po Internetu, no nikad ne škodi čuti i prava iskustva iskusnih gurmana 

Dakle, imamo jedno 3kg svinjskih rebrica, stavili bi krumpir, mrkvu, gljive, papriku...

Čime začiniti, koliko dugo peći, koliko puta podlijevati... Stavlja li se mast/ulje unutra, s koliko žara prekriti i na koji način...

Pošto nismo nikad radili mislim da je najgora stvar koja nam se može desiti da izgori, tak da me zanima kako to spriječiti i postoji li još kakva tajna u vezi pripreme ovog specijaliteta...

Peka je gusena...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2015 19:43 (lllnuclearlll).
18 godina
Re: Majstori peke
lllnuclearlll kaže...

Dakle, imamo jedno 3kg svinjskih rebrica, stavili bi krumpir, mrkvu, gljive, papriku...

Rebrica i peka? Ne bi baš, više mi je to za teletinu i slično.

Ne smije biti puno povrća jer će vlaga više skuhati nego ispeći meso, dapače tu bi ja povrće izbjegao (tu sam grešku napravio prvi put, zadnji put i nikad više).

Teletina dosta standardno - pecite sat vremena, nakon toga promiješati / okrenuti sastojke, onda cca 45 minuta.

17 godina
Majstori peke

A jbg rebrica su već kupljena i sad je to to...

Probat ćemo s njima pa ćemo vidjet što će ispasti. Al pretpostavljam da nebi trebalo biti loše... Što se tiče povrća planirali smo staviti nešto, al nismo mislili pretrpavati... jbg. Treba nešto i za žene 

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2015 17:47 (lllnuclearlll).
18 godina
lllnuclearlll kaže...

A jbg rebrica su već kupljena i sad je to to...

Probat ćemo s njima pa ćemo vidjet što će ispasti. Al pretpostavljam da nebi trebalo biti loše... Što se tiče povrća planirali smo staviti nešto, al nismo mislili pretrpavati... jbg. Treba nešto i za žene 

Žene i peka? Ma specite im ćevape sa strane.

Jako malo povrća u peku, jako malo. Pripazite na to.

17 godina
Majstori peke

vidim da sam peku stavio u periferiju he he... jel može mod prebacit u ostalo?

11 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Ne vidim grešku,meso je centralna jedinica,sve ostalo je periferija,osim firewalla.

18 godina
CyberPlague kaže...
lllnuclearlll kaže...

Ne vidim grešku,meso je centralna jedinica,sve ostalo je periferija,osim firewalla.

...peka kućište, žar napajanje, piva hlađenje...

14 godina

Sve ovisi o puno uvjeta ... 

ovisi npr kakvi je komin ..jel obicni beton ili šamotne ploce ili metal ...ali evo ukratko jer sam to doktorirao

znaci trebas barem 1 sat ranije naložiti vatru da se komin dobro ''ugori''(obavezno suha drva ..pod suha mislim da su odležal ijedno ljeto ..poželjno hrastovina ili drvo vinove loze) ...  nakon cca pola sata da vatra gori uzmeš peku,prekriješ je starim lugom i objesiš n ''komaštru'' poviše vatre(komaštra je kao lanac koji visi poviše vatre koji služi za to da se peka obisi povise nejga u svrhu grijanaj peke i  luga koji je na peki) ....  peka se tako grije do samog stavljanja mesa ....

meso ..dakle dolje u podnože slažeškrumpire i ostalo povrče a na vrh meso ... zažiniš po ukusu ..ja radim sa soli vegetom i malo papra ..obavezno ružmarin ... pouljiti i obavezno dviej zlice svinjske masti... 

moram naglasiti da je jako važno dooobro posoliti krumpire jer i mo taje cijeli ukus ....

vrijeme je za stavljanje mesa pod peku .. znaci vatra se cijela pretvorila u žar a peka visi na komaštri ... razgrneš vatru i metlicom očistiš ispod tak oda unutar peke ne ostane nijedan koamd ugljena ...staviš meso i poklopiš pekom a na peku (na kojoj se vec nalazi stari ugrijani lug)nabaciš svu žeru a sastrane osavis malo žere i naložiš ''mini vatru'' ta mini vatra služi za stavljanje dodatne žere nakon prvbog okretanja ...

prvo okretanje nakon 45 minuta ... meso okreneš a krompire kao izmješaš ali pazi da se ne raspadnu ...sve to ''brzo'' radiš..vratiš peku anzad i jos dodas one malo žere od one mini vatre .. jos se pece  30 min .. 

to je to ...

mada ovo je sve  polutocno jer sve ovisi o uvjetima ... npr koliko dobro je komin ugoren ..koje drvo koristis..koliko je drvo suho .. 

i preporucam ti da ubuduce uzmes teletinu i/ili janjetinu .. meni osobno odojak se ne sviđa a i od mnogih cujem da je teletina i janjetina za peku... i jos nesto iz mog okusa  .. od povrca ..najbolje stavit krumpir jednu malu kapulu u sredinu i ociscenu papriku ..ovo s gljivama osobno nikad ne bih radio

eto ..dobar ti tek

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
13 godina
Majstori peke

Super su to objasnio!

A pod peku možeš stviti što god... Brdo puta sam jeo svinjetinu pod peku, puno ovisi o mesu isto, ako je pre masno onda nije to to!

Jednom smo pekli četvrtinu mladog odojka, bilo je strava dobro!

A to da je najbolja teletina i janjetina pod peku su gluposti, bez uvrede.. 

A gdje je hobotnica pod peku? Lignje? Itd itd, tu nema najbolje, sve je stvar ukusa!

18 godina
neaktivan
VidoM kaže...

A gdje je hobotnica pod peku? Lignje? Itd itd, tu nema najbolje, sve je stvar ukusa!

To baciš negdje 6-7m dalje da muhe i komarci idu na to i ne smetaju te dok jedeš konkretno meso.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
14 godina
VidoM kaže...

Super su to objasnio!

A pod peku možeš stviti što god... Brdo puta sam jeo svinjetinu pod peku, puno ovisi o mesu isto, ako je pre masno onda nije to to!

Jednom smo pekli četvrtinu mladog odojka, bilo je strava dobro!

A to da je najbolja teletina i janjetina pod peku su gluposti, bez uvrede.. 

Smatram da je preočito a i vrlodobro vidljivo to da sam napisao da govorim za svoj ukus(u vezi toga da je teletina i janejtian bolja) .. a osim toga iznio sam stajalište večine ....  

mozda ne znamo svi kakvo ke pojedino mesto u pojedinim načinima spremanja ali teletina je kraljica peke .. janjetina(jaretina) je amo reci na drugom mjestu ...a na trecem je odojak .. naravno o mesnom meniu pricam...

pod peku moš stavit bilo što(e ovo je glupost bez uvrede) ... e cuja san da je najnovji specijalitet blitva sa ciklon bez kapi ulja pod peku... 

što se tice mladog odojka opet sve ovisi koja cetvrtina ..ako je straznja onda bezveze a  ako je prednja e to je onda već ''cukar'' (cukar-dalmatinski anziv za šečer -u ovom slučaju  rijeć je upotrijebljena da oznaci da je neko jelo bilo jaaako dobro ) i naravno ovisi sve kako je plećka(plećka.prednja noga) pripremljena tj rasječena... jer je tu bitno da se ne prepeče a da se dovoljno dobro ispeče i da kost unutar ne bude krvava....

a to sta si sad pocea misat riblji meni moga bi ti ja isto tako rec da onaj odojak sta ga je kolega spomenija da je jos bolji na razanj ..tako i ti ...ako je covik prica o mesu ocito je da ga zanimaju informacije za meso ...

al eto usput sto se tice peke i hobotnice ja bi radije izabra jednu dobru peku s teletinom i janejtinom ... al prije bi  hobu nego odojka .. nekako mi je odojak premasan za peku ..on je više za na ražanj ...da se malo ocidi .. 

i daj prije neg napises nesto ili citiras nesto procitaj to nesto s razumjevanjem ... 

ajde živi mi bio i peke pekao

EDIT:

Ispricavam se zbog gramatike u oba posta .. u žurbi pišem

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2015 22:56 (ante5656).
17 godina
Majstori peke

OK, sad nakon probe bi kupili peku pa ako može pomoć oko odabira peke... Dakle dvoumim se između gusane i kovane. Našao sam kovanu 50cm za 300kn s posudom. Cijena gusane je oko 700-800kn iste veličine... Dakle više nego dupla razlika u cijeni. Sad ljudi svako svoju hvale po Internetu, a susjed veli da mu je netko rekao da kovana ne valja i da je to samo za peć krumpiruše, pite, itd. i da nije za meso/lignje/hobotnicu/povrće itd... Sad ne znam ni sam više što je istina, a što ne? Probao sam radit gusnatu i OK je ispala, mogla je i bolje, al za prvi put je bila OK. Iz kovane sam jeo al nisam nikad radio i bilo je odlično... Trebam preporuke iz prve ruke i dali je stvarno istina da kovane nisu dobre za meso, pizzu, hobotnicu, itd. nego samo za pite jer moje iskustvo u jedenju govori drugačije?

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2015 14:40 (lllnuclearlll).
12 godina
Majstori peke

huh, ja sam radio i hobu i tele, prasca i janjca, sve ispod gusane i uvijek je dobro ispadalo, a kako je ispod kovane nemam pojma

11 godina
neaktivan
Majstori peke

Kovana ftw

Ili još bolje glinena 

17 godina
Majstori peke
Može onda neki savjet ili tajna za spremanje kovane peke? Pretpostavljam da ne smijem u startu staviti puno žara oko nje i na nju??? Također dobio sam onaj tronožac, sad dali peći na njemu pa žar pod njega stavljati ili peći bez njega? Peka je 55cm.

I još nešto. Dobio sam dakle kovanu "tepsiju" koja ide ispod peke. Dali se hrana stavlja direkt u tu "tepsiju" ili ide u posebnu posudu koju moram sam kupiti pa se ta posuda stavlja u "tepsiju"?

I kad poklapam peku, peka naliježe na tu tepsiju, a ne direkt na šamot. Pretpostavljam da je to zbog korištenja tronožca tako, a ako hoću peći direkt na šamotu onda stavim manju tepsiju i poklopim skroz ili mogu isto tako da nije zvono skroz na podu s tom tepsijom koju sam dobio???

16 godina

Mi nikad ne koristimo nikakav tronožac, spiza ide u tepsiju,a ona direkt na zagrijani šamot, poklopljeno do kraja (peka naliježe na šamot), jedino ako ima više povrća ili pečemo hobu ili lignje, podignemo malo u drugoj polovici pečenja (stavimo ispod jedne strane peke kamenčić cca 1cm visine da ga samo malo nakosi), da ispari višak tekućine.

Inače, ja stavim meso dolje i u potpunosti ga prekrijem krumpirima, a onda u drugom poluvremenu izvučem meso gore.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2015 10:49 (Punti).
11 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...
Može onda neki savjet ili tajna za spremanje kovane peke? Pretpostavljam da ne smijem u startu staviti puno žara oko nje i na nju??? Također dobio sam onaj tronožac, sad dali peći na njemu pa žar pod njega stavljati ili peći bez njega? Peka je 55cm.

I još nešto. Dobio sam dakle kovanu "tepsiju" koja ide ispod peke. Dali se hrana stavlja direkt u tu "tepsiju" ili ide u posebnu posudu koju moram sam kupiti pa se ta posuda stavlja u "tepsiju"?

I kad poklapam peku, peka naliježe na tu tepsiju, a ne direkt na šamot. Pretpostavljam da je to zbog korištenja tronožca tako, a ako hoću peći direkt na šamotu onda stavim manju tepsiju i poklopim skroz ili mogu isto tako da nije zvono skroz na podu s tom tepsijom koju sam dobio???

Tronožac služi za nešto što se zove tiganj(duboka tava) i ne koristi se za peku.
Meso ide direkt u ''podpeku'' tj. tu tepsiju koju već imaš.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice