Otvorio sam novu temu za avion. Molim da se rasprava nastavi tamo.
http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/airplane-treadmill-argument/37538.aspx
Otvorio sam novu temu za avion. Molim da se rasprava nastavi tamo.
http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/airplane-treadmill-argument/37538.aspx
Može poletjeti...
Avion kada ubrzava, ubrzava pomoću nekakvog potiska zraka (dakle odguruje se od zraka, a ne od podloge na kojoj se nalazi). Kretala se ta podloga u jednom ili drugom smjeru, ili se uopće ne kretala potpuno je svejedno.
Znači motori stvaraju potisak, avion se počinje kretati, pomična traka se prilagođava brzini kotača ali avion i dalje ubrzava...s vremenom avion postiže dovoljnu brzinu i uzgon postaje dovoljno velik da avion poleti...
E sad, drugačija bi bila situacija kada bi recimo na automobil (koji ubrzava pomoću sile trenja između kotača i podloge) stavili krila...onda nikako ne bi poletio...
Demantirati ću i tebe, i to dvaput.
Prvo, nije svejedno ako se podloga kreće u suprotnom smjeru pa avion stoji na mjestu (neće avion prkositi gravitaciji zato jer mu se vrte kotači).
Drugo, auto ne ubrzava pomoći sile trenja (ROFLMAO!), ona djeluje u suprotnom smjeru.
Nastavite pričati ovdje, zašto sam otvarao temu?
BTW citat tvog posta sam dodao u svoj post, ako netko želi odgovoriti neka to napravi u novoj temi. Sutra ću zamolit moderatora da počisti sve postove o avionu iz ove teme.
zamislite 4 covjeka..svaki covjek ima 4 vrece...u svakoj vreci su 4 macke..svaka macka ima 4 mačića...koliko je noga u pitanju?
1288 ako se ide sve zbrajat.
Ili 0 ako se ide na foru da u "pitanju" nema noga.
tocno :D
prebacio sam post u pravu temu.
evo jedan...
3 prijatelja dođu u hotel prenoćiti jednu noć. noćenje po osobi košta 100 kn. svatko od njih da 100 kn, znači ukupno 300 kn. recepcionar jednom od njih vrati 50 i kaže da imaju popust. taj drugoj dvojici svakome da po 10 kn i uzme sebi svojih 10 kuna, a ostalih 20 da recepcionaru kao napojnicu. pošto su svi dobili 10 kuna natrag, ispada da je svatko dao 90 kn, to je zajedno 270 kn, plus onih 20 kod recepcionara to je 290 kn. kako to?
evo jedan...
3 prijatelja dođu u hotel prenoćiti jednu noć. noćenje po osobi košta 100 kn. svatko od njih da 100 kn, znači ukupno 300 kn. recepcionar jednom od njih vrati 50 i kaže da imaju popust. taj drugoj dvojici svakome da po 10 kn i uzme sebi svojih 10 kuna, a ostalih 20 da recepcionaru kao napojnicu. pošto su svi dobili 10 kuna natrag, ispada da je svatko dao 90 kn, to je zajedno 270 kn, plus onih 20 kod recepcionara to je 290 kn. kako to?
Hehe.. ovo je staro, necu odmah odgovoriti, mucite se malo. Ono sto je opticka iluzija u slikama, to je ovaj zadatak medju ostalim logickim zadacima.
evo jedan...
Pa i nije baš logičan:) Znači ovaj vrati 50 kn, svaki od njih je tada dao 250:3 =83,333...e sad je on podjelio po 10 kn svakome tako da je svatko od njih dao 93.333 i kad to pomnožimo sa 3 dobijemo da su skupa dali 279.999 tj, 280.kn. i ostatak ide konobaru 20. Krivo postavljen zadatak:)
Samo mala primjedba, ovo sa 279.999... nije zaokruživanje; naime taj broj je doista jednak 280 :)
Ne treba ništa dijeliti.Zadatak je tako postavljen da nas zbuni.Ukupna cijena je 300Kn.50Kn je vratio recepcionar zbog popusta,a oni su tih 50Kn podijelili tako da svakom ide 10Kn i 20Kn recepcionaru.Dakle:
250+10+10+10+20=300Kn
Samo mala primjedba, ovo sa 279.999... nije zaokruživanje; naime taj broj je doista jednak 280 :)
Ispravljeno:)
Znali itko koje sve riječi završavaju na -ŽVA u hrvatskom jeziku?
Profesor je reko spužva , gužva, ja sam na to dodao dižva no on kaže da ima još jedna ...?
e i da kažem ovo, ima. Riječ je gužva ali kao glagol npr. Mile gužva papir. Kaži to profesoru.
Pa i nije baš logičan:) Znači ovaj vrati 50 kn, svaki od njih je tada dao 250:3 =83,333...e sad je on podjelio po 10 kn svakome tako da je svatko od njih dao 93.333 i kad to pomnožimo sa 3 dobijemo da su skupa dali 279.999 tj, 280.kn. i ostatak ide konobaru 20. Krivo postavljen zadatak:)
nije točno. oni su sveukupno dali 250 kn za noćenje + 20 kuna za napojnicu. znači njih trojica sveukupno 270 kn. a 270/3 = 90. ispada da je svatko dao 90 kn. njihovih 270 plus onih 20 kod recepcionara je 290. što nije u redu?
Ne treba ništa dijeliti.Zadatak je tako postavljen da nas zbuni.Ukupna cijena je 300Kn.50Kn je vratio recepcionar zbog popusta,a oni su tih 50Kn podijelili tako da svakom ide 10Kn i 20Kn recepcionaru.Dakle:
250+10+10+10+20=300Kn
nije točno. to je rečeno i u postavljanju zadatka! u nečemu drugom je caka...
Znali itko koje sve riječi završavaju na -ŽVA u hrvatskom jeziku?
Profesor je reko spužva , gužva, ja sam na to dodao dižva no on kaže da ima još jedna ...?
e i da kažem ovo, ima. Riječ je gužva ali kao glagol npr. Mile gužva papir. Kaži to profesoru.
mislim da to ne vrijedi. jer u ovom slučaju "gužva" je samo oblik glagola "gužvati"
nije točno. oni su sveukupno dali 250 kn za noćenje + 20 kuna za napojnicu. znači njih trojica sveukupno 270 kn. a 270/3 = 90. ispada da je svatko dao 90 kn. njihovih 270 plus onih 20 kod recepcionara je 290. što nije u redu
Je li se ti to zezaš ili nisi zdrav. 250 kn za noćenje + 20 kn za napojnicu je 270 kn. 270 / 3 = 90. U tih 270 je već naponica, ne dodaješ je naknadno jer noćenje nije 270 nego 250.
hahaha. pa u tom i je štos. sad formulirajte pravo rješenje!
Otiso čoban na sajam i kupio on sebi 100 crnih ovaca...doso on u selo i sve ih spremi u štalu.Zakljuca ih i ode spavat.. ujutro kad se probudio otvori vrata štale..a one sve bijele...kako to??!?
nije točno. oni su sveukupno dali 250 kn za noćenje + 20 kuna za napojnicu. znači njih trojica sveukupno 270 kn. a 270/3 = 90. ispada da je svatko dao 90 kn. njihovih 270 plus onih 20 kod recepcionara(E nije nego + 30kn) je 290(300). što nije u redu?
mislim da to ne vrijedi. jer u ovom slučaju "gužva" je samo oblik glagola "gužvati"
Ma jurluk koga ti to?
Misliš ovako: 250 za noćenje, 20 za napojnicu + 30 koje su raspodijelili između sebe = 300 kn. Ne kužim čemu forsiranje kad je već svima jasno, ali evo ti.
(..) pošto su svi dobili 10 kuna natrag, ispada da je svatko dao 90 kn, to je zajedno 270 kn, plus onih 20 kod recepcionara to je 290 kn. kako to?
Dvaput zbrajaš napojnicu - u 270 kn je uključeno noćenje i napojnica. Svaki je dao 90 kn (100 kn - 10 kn koje je dobio natrag), a recepcioner je primio 270 kn (300 kn - 50 kn popusta + 20 kn napojnice). Za one kojima nije jasno, priložio sam sliku transakcije.
Mislim da je fora u zadatku, tj. njegovu postavljanju. Ako im recepcioner vrati 50 kn, kod njega je 250 kn + 20 kn od napojnice + 30 kn ukupno = 300 kn. Nema greške - fora je u postavljanju zadatka...
Da, svatko je dobio 10kn natrag skupa sa napojnicom za koju je svatko dao 6,66kn,pa su svi dali 90kn. Napojnica je već uračunata u tih 9o kn pa je nema smisla opet zbrajat kako ti to radiš. Dakle Svatko od njih je dao 270 kn a od onih 30 što fali do 300 svatko je dobio 10. Napojnica je uračunata u 90 KN. Je to u redu @jurluk?Ajde de nam objasni. Nego, što je sa onim ovcama koje pobijele preko noći?
Bila jednom dva brata blizanca - jedan je bio slijepac, a drugi je normalno vidio. Živjeli su u Europi. Čuli su da u Kini supješno liječe slijepoću, otišli su tamo avionom i nakon operacije - Slijepac je progledao! Brat mu je pokazivao sva moguća čuda svijeta, te ga je slijepac zamolio da se u Europu vrate vlakom, da vidi više stvari... I tako se oni vraćaju vlakom i najdenom bivši slijepac izvadi pištolj I UBIJE SE!
Pitanje je - Zašto se najvjerovatnije ubio???
Samo treba JAKO DOBRO razmišljati...
Prošli su kroz tunel!
Bila jednom dva brata blizanca - jedan je bio slijepac, a drugi je normalno vidio. Živjeli su u Europi. Čuli su da u Kini supješno liječe slijepoću, otišli su tamo avionom i nakon operacije - Slijepac je progledao! Brat mu je pokazivao sva moguća čuda svijeta, te ga je slijepac zamolio da se u Europu vrate vlakom, da vidi više stvari... I tako se oni vraćaju vlakom i najdenom bivši slijepac izvadi pištolj I UBIJE SE!
kad su ušli u tunel, sve je bilo crno i ovaj je pomislio da je opet oslipio i ubio se...
dva brata blizanca = pa valjda su obojica slijepi
neka pomoč
(..) pošto su svi dobili 10 kuna natrag, ispada da je svatko dao 90 kn, to je zajedno 270 kn, plus onih 20 kod recepcionara to je 290 kn. kako to?
Dvaput zbrajaš napojnicu - u 270 kn je uključeno noćenje i napojnica. Svaki je dao 90 kn (100 kn - 10 kn koje je dobio natrag), a recepcioner je primio 270 kn (300 kn - 50 kn popusta + 20 kn napojnice). Za one kojima nije jasno, priložio sam sliku transakcije.
Ovo je tocno (slika).
U postu gore, na slici je to dobro objasnjeno.
Bitno je da treba vrlo precizno pratiti kako tece novac.
"pošto su svi dobili 10 kuna natrag, ispada da je svatko dao 90 kn, to je zajedno 270 kn, plus onih 20 kod recepcionara to je 290 kn."
Ovo je u zadatku dio gdje je smjestena "iluzija", jer je taj dio na prvi pogled tocan, ali zapravo je potpuno pogresan jer promatra tok novca na potpuno krivi nacin.
Zapravo zadatak nema neko jednostavno rjesenje, koje se moze objasniti u par rjeci, potrebno je malo se udubiti u zadatak.
sa prijamnog za hardware....
1=5
2=25
3=325
4=4325
5=????????
ma lako je....